Planificarea excursiei în Japonia de la A la Z

După cum spuneam într-un articol anterior, Japonia este o țară unică, foarte digitalizată și extrem de complexă. Recunosc că nu este cel mai ușor lucru să vă planificați singuri excursia, dar cu puțină răbdare, atenție și cercetare se rezolvă totul. Și acum să le luăm pe rând.

Bilet de avion

Vă recomand aplicația Hopper care vă ajută să găsiți cele mai iefine bilete de avion. Trebuie să alegeți orașul de plecare, destinația, perioada în care vreți să călătoriți și veți vede o listă a companiilor aeriene cu cele mai mici prețuri. Eu am zburat din Budapesta cu Air China, cu o escală de 1h30 în Beijing. La întoarcere am avut un mic stop și în Minsk unde au coborât niște bieloruși și a urcat un grup de chinezi în locul lor. La dus, aeronava nu era foarte nouă și sistemul de entertainment destul de învechit, dar pentru un bilet atât de ieftin, nici nu mă puteam plânge. Biletul de avion a costat 420 de euro.

Viză

Se dă pe loc în aeroport pentru o perioadă de 90 de zile.

Perioada propice pentru vizitat

Primăvara și toamna sunt cele mai bune anotimpuri pentru vizitat, atunci când temperaturile sunt plăcute și copacii colorați. Ploaia vine indiferent de sezon, deci ar fi bine să aveți o umbrelă sau o pelerină cu voi. Eu țineam morțiș să văd cireșii înfloriți, așa că am mers din 26 martie până în 10 aprilie 2017.

Itinerariu

Japonia este extrem de ofertantă, vă puteți face traseul în funcție de ce doriți să vedeți: munți, orașe moderne, zone rurale, plaje. Traseul nostru a fost următorul:

Tokyo (3 nopți) : cel mai mare oraș din lume cu o populație de aproape 38 de milioane de locuitori (zona metropolitană)

Kyoto (3 nopți) : fosta capitală a Japoniei, orașul care păstrează tradițiile și obiceiurile străvechi

Osaka (3 nopți) : oraș industrial, dar totodată cosmopolit și agitat, un fel de Tokyo în miniatură

Nara : fostă capitală a Japoniei, în prezent un orășel plin de temple și căprioare

Kobe (1 noapte) : dacă vă place vita, trebuie să-l treceți pe listă și să gustați vita de Kobe la ea acasă

Hiroshima (1 noapte) : Orașul Păcii

Tokyo (1 noapte la întoarcere)

Abonament pe trenurile de mare viteză (Shinkansen)

Trenul este cel mai rapid, punctual, confortabil și convenabil mijloc de transport din Japonia. Shinkansen-ul, trenul glonte, a fost inaugurat în 1964 pentru Jocurile Olimpice. Călătoria cu shinkansen-ul este foarte scmpă, dar există un permis JR (Japan Rail) doar pentru turiști. Acest permis îți dă dreptul să umbli nelimitat cu trenurile, în afară de primele două cele mai rapide – Nozomi și Mizuho, cu autobuzele și feriboturile JR. Permisul trebuie cumpărat din afara Japoniei de la o agenție autorizată sau online. Din martie 2017 permisul poate fi achiziționat și la ghișeele JR din Japonia, dar la un preț mai mare. Dacă aveți un traseu bine pus la punct, vă recomand să-l cumpărați în prealabil.

Prețurile sunt urmăoarele : 7 zile = 232 EUR, 14 zile = 368 EUR, 21 zile = 471 EUR. Noi am comandat permisul online și l-am primit în poștă alături de harta căilor ferate din Japoniei, programul trenurilor, precum și alte informații utile. Știu că pare foarte scump, dar este rentabil având în vedere că un singur drum Hiroshima – Tokyo costă peste 100 de euro. Avantajul este că JR au trenuri cam pe toate rutele din țară, precum și trenuri și expresuri locale care funcționează asemenea metrourilor în marile orașe. Asta înseamnă că nu mai trebuie să stricați bani pe metrou și puteți circula cu acest permis. În Hiroshima, până și Sightseeing Bus este inclus în permis.

Noi am cumpărat permis pentru 7 zile și l-am activat în a doua jumătate a excursiei. În prima săptămână am avut o singură călătorie interurbană, Tokyo – Kyoto, pe care am făcut-o cu autobuzul de noapte WillerExpress. Luna aprilie este vârful sezonului, așa că n-am riscat și am cumpărat biletele de acasă de pe site-ul lor. Un bilet a costat 50 euro și a meritat banii fiindcă am economisit o noapte de cazare. În plus, autobuzele sunt foarte confortabile, curate, iar fiecare persoană are un scaun care se lăsa pe spate, dotat cu pernă, păturică și o  perdea pentru intimitate. Dacă vreți să rezervați bilete de autobuz online, aveți grijă ce scaun alegeți. Dacă vedeți Women Only, sunt scaune destinate doar femeilor.

Transportul prin orașe

Transportul public este rapid și relativ ieftin. Toate orașele mari (Tokyo, Kyoto, Osaka, Kobe) au metrouri sau trenuri locale care acționează la fel ca metrourile. Singura diferență este că nu au linii subterane. În orașele mai mici (Hiroshima), puteți călători cu autobuzul.

Noi ne-am făcut un card Pasmo (IC) pe care îl încărcam cu bani de câte ori era nevoie și pe care l-am putut folosi în toată țara. Dacă nu consumați toți banii, la final îi puteți recupera, inclusiv garanția de 500 yeni (aprox. 5$) pe care o plătiți la început. Există mai multe varinte de carduri sau abonamentede o zi. Dacă nu vă descurcați, puteți cere ajutorul celor de la casa de bilete.

Un bilet de metrou/tren local/autobuz variază între aproximativ 160 și 250 yeni (1.5 și 2.3$)  în funcție de stația de plecare și destinația finală. Nu știu exact cum se calculează prețul biletului,  dar presupun că în funcție de distanță. În Tokyo, există linii care aparțin unor companii diferite, așa că dacă vreți să schimbați linia și să luați două metrouri, veți plăti două bilete.

Cazare

Am rezervat totul de acasă înainte să plecăm. Am ales cazări apropiate de stațiile de metrou sau de gări. Pentru a testa experiența japoneză adevărată, am ales în mare parte doar cazări specifice țării. Unele cazări mi-au plăcut foarte mult, așa că vi le recomand și vouă.

În Tokyo am stat la un hotel capsulă în buricul târgului, în Asakusa. Hotelurile capsulă sunt  asemenea unui hostel, dar aici ai propria ta “cameră” de mărimea unui șifonier cu o saltea, un umeraș, o priză, un bec și în funcție de situație, seif si televizor. Prețul la hotelul capsulă Enaka a fost de 22 euro/persoană pe noapte.

Tot în Tokyo am stat și într-un Ryokan, un fel de han tradițional cu camere micuțe care satisfac cerințele de bază. Nu există pat, doar o saltea tatami tipic japoneză. Aceasta se pune pe jos și este elastică și foarte confortabilă. În Ryokan veți primi și o yukata, haină tradițională, și o pereche de șlapi cu talpă de lemn pe care trebuie să îi folosiți când mergeți la baie. Ryokanul este dotat în general și cu o baie tradițională, al nostru avea un jacuzzi. O cameră de două persoane la Ryokanul Andon costă 95 eur.

Kyoto : hotel capsulă Kaede lângă centrul orașului, 26 euro/noapte de persoană

Nu puteam pleca din Japonia fără să dormim și într-un Love Hotel. Camerele sunt destinate cuplurilor japoneze, dar acum sunt tot mai mulți turiști care le încearcă. Camerele sunt mai mari decât la hotelurile obișnuite, dar la același preț. Așteptați-vă să găsiți mult roșu și auriu în camere, video-uri pentru adulți, muzică de fundal, mic-dejun în cameră. O cameră la Trance Hotel în Kobe a fost 53 de euro/noapte și și-a meritat banii cu vârf și îndesat!

Hiroshima : am stat la Hotel Zipang, un hotel obișnuit cu camere mai spațioase față de ce găsești în mod normal în Japonia. Hotelul este situat lângă Memorialul Păcii și o cameră a costat 64 euro/noapte, iar pentru mic-dejun am plătit 500 yen/persoană (aprox. 5$).

Banii

Moneda locală este yenul. Există bancnote de 10.000, 5.000, 2.000 și 1.000 yeni, iar monedele sunt de 1 yen, 5, 10, 50, 100 sau 500 yeni. Deși este o țară foarte dezvoltată, se folosesc preponderent banii lichizi. Nu toate hotelurile și restaurantele acceptă carduri, așa că ar fi bine să aveți și cash la voi. Am călătorit cu dolari pe care i-am schimbat la aeroport. Se pot retrage bani de la bancomatele Seven Eleven, dar comisionul este destul de mare.

Taxe : La majoritatea cumpărăturilor, veți achita o taxă de 5%.

Bacșis : Nu se practică în Japonia, unii consideră bacșișul o jignire.

Limba engleză

Am găsit puțini vorbitori de limba engleză și cei cu care am reușit să purtăm o conversație au fost un director de muzeu care a călătorit mult, un chirurg care a practicat medicina în SUA și o doamnă care a locuit timp de 25 de ani în Canada. Persoanele din domeniul turismului vorbesc engleză.

Mâncarea

În majoritatea restaurantelor veți găsi meniuri în engleză sau meniuri cu pozele mâncărurilor servite. În vitrinele multor asemenea localuri se găsesc modele din plastic ale preparatelor. Prețurile variază mult de la un restaurant la altul. Varianta ieftină este comandarea felurilor prestabilite. Acestea includ de obicei un aperitiv, orez sau tăiței cu carne și supă. Un meniu costă în jur de 10 – 15 euro și poate fi împărțit de două persoane. Spre surprinderea mea, sushi nu este ieftin, dar este delicios și, în plus, peștele este foarte proaspăt. Într-o piață de pește am plătit 13 euro pentru 6 bucățele de sushi, iar la un restaurant am plătit 9 euro pentru un meniu cu sushi și supo miso. Am încercat multe feluri de mâncare și cel mai mult mi-au plăcut următoarele : sushi, ramen, tempura, tăițeii, vita de Kobe și cartoful dulce gătit în diverse feluri.

Cost total

Bilet avion : 420 euro

Cazare : 280 euro

Permis JR : 250 euro (taxa de livrare a coletului inclusă în preț)

Autobuz de noapte : 50 euro

Transport local (metrou, autobuze): 50 euro

Cheltuieli (mâncare, intrări, suveniruri) : aproximativ 400 euro

Un chimono și 2 haori : 50 euro

TOTAL : 1500 euro

Pentru orice alte întrebări, vă stau la dispoziție!

Sharing is caring!

Comments

comments

2 Replies to “Planificarea excursiei în Japonia de la A la Z”

  1. Buna. Sunt multe informatii utile, dar mi-ar fi placut sa povestesti si despre ce ati facut/vizitat in fiecare oras 🙂

    1. Mai sunt multe articole despre Japonia în care am povestit. Scopul acestuia era să vină în ajutor persoanelor care planifică o vacanță acolo. 😀

Lasă un răspuns