La începutul anului am hotărât cu trei prieteni dragi să facem o excursie exotică împreună. Continentul ales a fost Asia, fiindcă îndeplinea toate cerințele: plaje frumoase, vreme bună, bilete de avion ieftine și prețuri mici. Nu eram fixați pe o țară anume, dar când s-a adus Filipine în discuție, nici nu ne-am mai gândit la altceva. Am început să citesc despre țară, locuri, oameni și peste tot vedeam Filipine – una dintre cele mai frumoase țări din lume, filipinezii – cei mai prietenoși și ospitalieri oameni. Așadar, am plecat cu așteptări mari și mă temeam să nu mă întorc dezamăgită. Ei bine, după 2 săptămâni petrecute în Filipine, nu pot decât să vă îndemn să vizitați cât de repede minunăția asta de țară! Oriunde v-ați uita, peisajele sunt de-a dreptul spectaculoase, iar oamenii sunt simpli, extrem de primitori și cinstiți. Despre ei voi vorbi mai mult în articolele următoare, acum să trecem la lucruri concrete și să vă spun cum ne-am planificat vacanța.
Bilet de avion
Am început să căutăm bilete de avion la începutul lui martie 2018. Cu ajutorul aplicației Hopper am găsit un preț bun, 560 de euro dus-întors, zbor operat de Air China pe ruta Budapesta-Manila, cu escală în Beijing. Nu am stat mult pe gânduri și le-am achiziționat. Perioada aleasă a fost 16 – 30 noiembrie 2018. Sunt șanse mari să găsiți bilete mai ieftine, depinde de noroc și de cât de mult le vânați. Încercați și Turkish Airlines, cu plecare din Cluj-Napoca.
Ca să nu fim tot pe fugă, am ales să vizităm o singură insulă în Filipine, respectiv Palawan. Din Manila am zburat cu Air Philippines în Puerto Princesa, capitala insulei. La întoarcere am zburat din nordul insulei, din Coron, până în Manila cu Cebu Pacific. Fiecare bilet a costat aproximativ 50 de euro, cu un bagaj de cală inclus. Le puteți găsi și mai ieftin, la 30-40 de euro. De check-in ne-am ocupat de fiecare dată la aeroport, nu l-am făcut online. Gratis!
Viză
Se dă pe loc în aeroport, pentru o ședere de maximum 30 de zile. Dacă depășiți cele 30 de zile, veți plăti o taxă pentru fiecare zi în plus. Dacă vreți să stați mai mult, ieșiți din țară și intrați iarăși pentru a primi o nouă viză pentru 30 de zile.
Perioada propice pentru vizitat
Vremea în Asia este foarte schimbătoare, dar un lucru este cert. În Filipine există două sezoane: cel ploios din iunie până în octombrie (septembrie și octombrie sunt recunoscute pentru taifunuri), iar cel uscat din noiembrie până în mai (sezonul de vârf februarie/martie – mai). Recomand să vizitați Filipine din noiembrie până în februarie, înaintea sezonului de vârf. Chiar și atunci sunt deja mulți turiști, dar temperaturile sunt încă suportabile. Din martie căldura poate deveni insuportabilă.
Sfat: Nu vă încredeți în prognoza de pe telefon. În cazul nostru, arăta aproape în fiecare zi ploi și furtuni. Din fericire, am prins o singură zi de ploaie, de fapt, taifun. A fost interesant să experimentăm și asta! În rest, temperaturile au fost constante, între 27 și 31 de grade C, iar umiditatea foarte ridicată.
Traseu. Transport. Cazări
Ziua 1 : Puerto Princesa
Am zburat din Manila în Puerto Princesa, capitala insulei Palawan. Nu este mare lucru de făcut în Puerto Princesa, eventual alocați o zi pentru râul subteran și Honda Bay. De curând s-a deschis și un “parc de aventură” pe apă.
Cazare:
Cleon Villa – am închiriat o căsuță cu 2 paturi duble, baie privată, aer condiționat și terasă. Este situată într-o o curte primitoare, dotată cu grătar, câteva mese pentru servit micul dejun (inclus în preț) și bean bags. Personalul a fost foarte primitor și de ajutor – recomand!
Prețuri: Mic-dejun 140 pesos (2.4 euro), masaj de o oră în cameră 400 pesos (7 euro). Cazare: 2500 pesos (42 euro) toată căsuța, aproximativ 10 euro/pers/noapte.
Transport aeroport – cazare
Am rezervat online shuttle de la aeroport la cazare, dar confirmarea finală nu a ajuns la destinație și nu ne aștepta nimeni când am aterizat. La ieșire din aeroport se găsește un mic birou al poliției turiștilor care îi ajută pe cei nevoiași sau dezorientați, ca noi. S-au oferit să sune ei la cazare pentru a anunța că am ajuns. În maxim 10 minute mașina era acolo. Preț shuttle: 300 pesos/grup (5 euro/grup)
Zilele 2-3 : Port Barton
Port Barton este “colțul de rai” mai puțin cunoscut din Palawan, dar care încet, încet tinde să devină foarte turistic, ca El Nido sau Coron. Port Barton este un sătuc liniștit, ferit de gălăgie, cu plaje lungi și apusuri cum rar mi-a fost dat să văd.
Transport Puerto Princesa – Bort Barton
Cei de la cazare din Port Barton s-au ocupat de transportul din Puerto Princesa în Port Barton. Am plătit 350 pesos (aprox 6 euro)/persoană. Microbuzul ne-a luat de la cazare și ne-a dus până la “autogara” din Port Barton. Nu vă faceți griji dacă nu ați rezervat transport de acasă, mergeți la o agenție din oraș și se vor ei ocupa de rezervarea voastră. Este de apreciat că prețurile sunt standard peste tot în Filipine, n-o să vă ceară nimeni mai mulți bani la microbuz/barcă decât vecinul.
Cazare
Prince John Loging and Restaurant: ne-am cazat în bungalow-uri rudimentare din bambus, construite în mijlocul unei păduri de palmieri, departe de civilizație. Puteam ajunge acolo doar cu barca. Aveam electricitate 3h dimineața, 3h seara, apă caldă ioc – doar dezmorțită de soare. Ce mi-a plăcut cel mai mult a fost lipsa Internetului. Ne-a “forțat” să ne împrietenim cu ceilalți turiști, să stăm până noaptea târziu la povești, să jucăm volei pe plajă și să ne dorim să mai stăm câteva zile fără social media. Am plătit 25 euro/pers/noapte.
Zilele 4 – 5 -6: El Nido
El Nido este cel mai cunoscut și vizitat oraș de pe insulă. Dacă în Port Barton am auzit doar cât de mult își doreau oamenii să locuiască în case de ciment, în El Nido majoritatea erau așa. Orașul pare a fi ridicat pentru străini. Se pliază pe stilul occidental cu multe restaurante, baruri, muzică live, tarabe etc.
Transport Port Barton – El Nido
John, gazda noastră din Port Barton, s-a ocupat și de transportul spre El Nido. Ne-a rezervat 4 locuri într-un microbuz. Banii i l-am dat lui, nu șoferului sau altei agenții, asta ca să vă dați seama cât de cinstiți sunt oamenii și cum își împart ulterior banii. Biletul a costat 600 pesos (10 euro)/persoană și călătoria a durat 4h. Vă recomand să urcați ultimii în microbuz, ca să prindeți locurile din față sau rugați șoferul să vă primească lângă el, cum am făcut noi. Băieții s-au înghesuit 4 pe 3 locuri. Să nu vă așteptați la un super confort și siguranță. Nu există nici măcar centuri de siguranță, iar drumul este destul de accidentat. Microbuzul ne-a lăsat la autogară, de unde am luat două triciclete până la cazare.
Cazare
Inngo Tourist Inn: am rezervat două camere simple, destul de spațioase, cu conexiune bună la Internet, terasă și o poziționare excelentă. Preț 12.800 pesos / 3 nopți / grup, ceea ce ar fi 18 euro / pers / noapte. Mulți turiști își fac traseul pe loc și rezervă camere când ajung într-un oraș. Poate fi mult mai ieftin, dar puteți risca să nu găsiți camere în plin sezon. Într-adevăr, în El Nido erau camere cu 10 euro / noapte, dar n-am fi vrut să stăm cu ghiozdanele în spate să căutăm cazare, așa că am preferat să mergem țintit, chiar dacă am plătit mai mult.
Zilele 7 – 8 : Expediție pe mare
După ce insula a fost lovită de taifun, ne temeam că expediția noastră de 3 zile pe mare va fi anulată. Am avut noroc și vremea s-a îmbunătățit, așa că am putut pleca. Am rezervat turul din timp pe site-ul El Nido Paradise. Prețul a fost destul de ridicat, dar a meritat din plin. Am plătit 250 euro/persoană, preț în care am avut inclus transportul până în El Nido, cazarea, 3 mese pe zi, snacks-uri, apă, sucuri, bere, rom cu cola, diverse activiăți și măști de snorkeling.
Cazare
Am avut parte de cele mai interesante cazări, pe insule îndepărtate, departe de civizilizație. În prima noapte am dormit în bungalow-uri pe plajă, în a doua noapte, în corturile de mai jos. În ambele situații, baia noastră însemna un vas de toaletă cu o găleată de apă lângă și un bidon mare de apă pe post de duș cu o oală înăuntru. Apa trebuia să ajungă lpentru 30 de oameni.
Zilele 9 – 10 –11 : Coron
Ultimele zile le-am petrecut în Coron, o insulă cu o populație de 52.000 de locuitori. Renumită pentru peisajele spectaculoase și epava unui vas din al Doilea Război Mondial scufundată în larg, Coron ne-a întâmpinat cum se cuvine: cu cea mai luxoasă cazare din vacanță – aveam nevoie de așa ceva după 3 zile petrecute pe barcă, temperaturi de 30 de grade, soare puternic și peisaje ireale!
Cazare
Toate cazările din vacanță au avut ceva special, dar Hop Hostel a fost cu siguranță cel mai coool și confortabil loc! Am rezervat o cameră privată de 4 persoane, cu un pat dublu și 2 paturi simple suprapuse. Nu ne-a deranjat deloc faptul că baia era comună. Nu era niciodată aglomerată și, în plus, era foarte curată. Hostelul are o mulțime de facilități: restaurant, rooftop cu un apus de neratat și petreceri cu DJ live, mini-cinema, o zonă comună cu jocuri de societate, bucătărie cu cină gratis și spălătorie. În plus de asta, organizează o mulțime de activități pentru turiști. Am plătit 25 euro/pers/noapte.
Ziua 12 : Manila
Am stat 24h în Manila, dar eram prea obosiți ca să mai facem mare lucru. Ne gândeam să vizităm cartierul financiar Makati, dar într-un final am mers doar la Mall of Asia. După ce am terminat cu cumpărăturile, ne-am plimbat puțin pe faleza din spatele mall-ului unde se găsesc un mic parc de distracții și multe restaurante și terase.
Transport aeroport – cazare
Cei de la cazare ne-au aranjat transportul de la aeroport. Un drum a fost gratuit, iar noaptea am plătit 150 pesos/persoană. Ne-au luat de la aeroport și la ora 9-10 când am ajuns la cazare, camerele erau deja pregătite pentru noi. Un early check-in e tot ce-ți poți dori uneori!
Cazare
Am luat cazare lângă aeroport, la Alicia Apartment. Este o variantă bună dacă sunteți în tranzit prin Manila. Un plus îl reprezintă shuttle-ul până la aeroport, la orice oră din zi și noapte. Am plătit 15 euro/pers/noapte.
Bani
Moneda locală este peso. Am plătit în proporție de 90% cu bani cash, am folosit cardul doar a plăti câteva cazări. Am călătorit cu dolari și euro cash pe care i-am schimbat la aeroportul din Manila. Puteți să schimbați bani și pe insule, dar la curs mai slab. Există și ATM-uri în orașele mai mari, cum ar fi El Nido și Coron.
Atenție: în Manila este mult mai bun cursul la terminalul 2 decât la cel unde aterizează zborurile internaționale.
Bacșis : Țineți minte că plătiți 4-5 lei penreu o bere, iar 1 leu pentru ei înseamnă mult mai mult decât pentru noi. Sunt foarte fericiți să primească bacșiș și majoritatea merită. Am încercat să lăsăm peste tot cel puțin 10%.
Limba Engleză
Surpriza plăcută a vacanței *una dintre ele* : aproape toată lumea vorbește engleză, nu cred că am întâlnit vreo persoană cu care să nu ne putem înțelege. Până și copilașii de 6 ani vorbesc engleză, indiferent că stau în oraș sau pe o insulă pustie de unde ajung doar cu barca la școală.
Mâncare
Pentru mine a fost a treia oară în Asia și mă așteptam la mult orez, iar prietenii mei s-au obișnuit repede cu gândul că orezul este pâinea lor. Am încercat diverse feluri de mâncare, majoritatea foarte bune: multe fructe de mare, pește, chicken / pork adobo – preparat tradițional cu pui sau porc, sizzling crocodile – carne de crocodil cu legume și ou, servit pe plită încinsă, tăiței, omletă și clătite dimineața, fructe proaspete.
Sfaturi utile
- Puteți să cumpărați cartele SIM pentru Internet sau să închiriați routere mobile de peste tot. Noi am vrut să ne deconectăm de la Internet, așa că am spus pas.
- Nu lăsați bateria externă în ghiozdanul de cală. Noi ne-am trezit fără ea.
- Surprinzător, sunt foarte stricți în privința fumatului. Există spații destinate fumătorilor. Nu luați brichete scumpe cu voi, o să vi le confiște la aeroport.
- De știut că religia lor e catolicismul – au aceleași sărbători ca noi.
- Dacă zburați din Budapesta, puteți lăsa mașina la aeroport. Parcarea pentru 2 săptămâni a costat 180 de zile.
De pus în bagaj
- Cremă de soare cu factor de protecție 50
- Loțiune de folosit după plajă
- Adaptor pentru priză americană
- Spray de țânțari sau puteți cumpăra de acolo unul care funcționează mai bine pentru gângâniile lor
- Puține haine, materiale vaporoase, este foarte umed mereu
- O pelerină
Total Cheltuieli
Bilet avion : 560 euro
Zboruri domestice : 100 euro
Cazare : 160 euro
Tur El Nido Paradise, El Nido – Coron :250 euro
Transport între orașe : 30 euro
Transport între localități și intern: 35 euro
Tur privat cu barca Coron : 30 euro
Cheltuieli (mâncare, suveniruri) : aproximativ 400 euro
Total: 1500 EUR
Lozinca lor se potrivește cel mai bine vacanței noastre: It’s more fun in the Philippines / Este mai distractiv în Filipine! Trebuie să mergeți să vedeți pe propria piele!
Although I absolutely love Palawan, I’m thinking of going north of Manila this year. I hear Batanes is such a lovely place as well. I can’t wait to visit that place
I heard that too. I’d love to go back to the Philippines, it’s one of my favourite countries so far. Have fun in Batanes!