[:ro]Cred că este deja un fapt arhicunoscut și practicat în lumea călătorilor: Vrei să mergi în Bali? Faci un popas în Singapore.
Multă lume combină cele două țări, Singapore și Indonezia, pentru că sunt situate aproape și conexiunile dintre ele sunt foarte bune. Dacă vă gândiți la varianta asta de vacanță, să le luăm pe rând.
Bilet de avion
Am căutat biletele de avion pe SkyScanner. Puteți selecta cel mai mic preț pentru luna dorită și veți vedea ce companii aeriene se potrivesc datelor și bugetului. Noi am găsit un preț foarte mic din Budapesta până în Singapore, pentru date fixe: 8 noiembrie – 23 noiembrie. Prețul a fost de 360 de euro, zbor cu Air China, cu escală în Beijing – 3h la dus, 7h la întoarcere. Nu este cea mai luxoasă companie aeriană, dar nici nu ne puteam aștepta la asta pentru banii dați. Dacă vreți să zburați din țară, verificați ofertele Emirates, Qatar, Turkish Airlines din București și Turkish Airlines din Cluj-Napoca.
Din Singapore, am cumpărat un bilet de avion cu JetStar, cu 100 de euro spre Denpasar, Bali. Am luat doar bagaj de mână + ghiozdan și un singur bagaj de cală pe care l-am împărțit patru oameni.
Viză
În ambele țări se obține pe loc, în aeroport, gratis. Trebuie doar să completați un formular când aterizați.
Perioada propice pentru vizitat
Acesta este mereu un subiect dificil când e vorba de Asia pentru că vremea este foarte schimbătoare. În mod normal, sezonul de vârf pentru Bali, cu vreme bună, fără ploi, este vara noastră, adică lunile iulie – august. Din luna octombrie ar trebui să înceapă sezonul ploios. Ei bine, noi am riscat când am ales să mergem în noiembrie, dar am avut temperaturi de peste 30 de grade zilnic și nici un strop de ploaie. Chiar ne-am fi bucurat să plouă puțin! Aș evita totuși Bali în lunile ianuarie – martie când șansele de precipitații sunt mult mai ridicate.
Cât despre Singapore, este o destinație care se vizitează oricând de-a lungul anului. La fel ca în Indonezia, am avut temperaturi de peste 30 de grade și o singură zi cu puțină ploaie, dar una plăcută, de vară.
Ubud, Bali
Itinerariu
La dus, am stat două zile în Singapore și de acolo am zburat în Bali, unde am împărțit zilele după cum urmează:
Ubud: 3 zile – capitala culturală din Bali, renumită pentru arte, meșteșuguri, peisaje, natură, plantații de orez și cafea, păduri cu maimuțe, temple sacre și centre de yoga.
Nusa Penida: 2 zile – insula învecinată, mult mai puțin vizitată de turiști, dar mai aproape de stilul de viață al balinezilor.
Seminyak: 5 zile – am ales să încheiem vacanța la plajă, să ne distrăm după atâta plimbăreală și viztat. Am ales stațiunea potrivită, era exact ce căutam noi: terase, muzică live, plajă, surf, baruri, locuri de ieșit, magazine și restaurante.
La întoarcere, am mai stat două zile în Singapore
Transport
Singapore
Fiind patru, am circulat doar cu Gojek și Grab care au prețuri foarte bune. Din câte am înțeles, metroul este ieftin, eficient și foarte bine pus la punct.
Din aeroport puteți lua taxi cu plata la metru, dar evitați taxiurile albe marca Mercedes – sunt taxiuri de lux care costă dublu. Întrebați de fiecare dată dacă este taxi de lux sau simplu.
Bali
Denpasar – Ubud
Am vorbit cu cei de la cazarea din Ubud și ne-au asigurat shuttle de la aeroport din Denpasar până la cazare. Am plătit 400.000 rupii (25 euro) pentru patru persoane. În Ubud, am circulat foarte mult cu taxi care costa aproximativ 5 euro/cursă. Am găsit un șofer foarte simpatic, Deni, care ne-a dus într-un tur al Ubudului și împrejurimilor care a costat 500.000 IDR (32 euro) pentru patru persoane. Pentru a promova turismul local, în Ubud sunt interzise toate taxiurile tip Uber, adică Grab și Gojek pe motiv că sunt tot mai mulți străini care se ocupă cu asta, în detrimentul localnicilor.
Deni, șoferul nostru – atipic de înalt pentru un balinez!
Ubud – port Sanur (de unde se pleacă în Nusa Penida)
Tot Deni ne-a dus din Ubud în portul Sanur, de unde am luat vaporul spre Nusa Penida. Drumul ne-a costat 200.000 IDR (13 euro) pentru tot grupul.
Bali – Nusa Penida
Există două variante de a ajunge din Bali în Nusa Penida:
- feribot clasic care pare a fi un mister și nimeni nu oferă sau nu vrea să ofere informații precise despre el. Tot ce am aflat este că face multe ore până în Nusa Penida, în jur de patru sau chiar mai multe, și costă 90.000 IDR dus-întors (6 euro). Are doar o oră de plecare pe zi.
- barcă rapidă (fast boat) – sunt multe companii care pleacă din Sanur spre Nusa Penida, puteți rezerva bilete direct în port sau să vorbiți la cazare să vă aranjeze ei transportul. Nouă ne-a rezervat Deni patru locuri și am plătit 350.000 IDR (22 euro) de persoană dus-întors. Barca face mai puțin de o oră până în Nusa Penida. La dus, am luat barca de la ora 08:00, iar la întoarcere, barca de la ora 14:00. Există mai multe orare, în funcție de compania pe care o alegeți.
Bărcile rapide
Nusa Penida
În Nusa Penida am închiriat o mașină care să ne ducă la cazare, serviciu oferit de la vilă. Ne-a costat 300k IDR (20 euro) dus-întors pentru toți patru. În Nusa Penida am fi vrut să închiriem scutere, dar drumurile erau foarte proaste și n-am îndrăznit să ne aventurăm, așa că am închirat un șofer care ne-a plimbat pe insulă timp de două zile. Tururile erau mai scumpe decât în Bali. Am plătit 800k IDR (51 euro), respectiv 600k IDR (40 euro) pentru a merge în locurile care ne interesau.
A se remarca semnul atârnat la oglindă
Port Sanur – Seminyak
După cum spuneam mai sus, am luat barca din Nusa Penida până în portul Sanur. Din Sanur în Seminyak nu aveam transport asigurat, dar am găsit un șofer în port cu care am negociat să ne ducă până la cazare. Nu e nevoie să rezervați totul în avans, găsiți o mulțime de șoferi care să vă ofere transport și cu care puteți negocia. Am plătit 300.000 IDR (20 euro) pentru toți patru.
Seminyak
În Seminyak ne-am plimbat foarte mult pe jos și, în rest am luat Grab și Gojek până în stațiunea învecinată Canggu și până la aeroport în Denpasar. Prețurile sunt mult mai mici decât la taxi.
Seminyak
Cazare
Când e vorba de cazare, ne place să rezervăm totul de acasă și să nu ne stresăm la fața locului.
Singapore
În primele două zile ne-am cazat într-un hostel aproape de Chinatown, pe care nu l-aș recomanda. La întoarcere am stat la Hotel Boss – o cameră de patru persoane a costat 100 de euro pe noapte. Exact la fel ne-ar fi costat dacă rezervam două camere duble, dar am preferat să stăm împreună. Hotelul este bine amplasat, are o piscină frumoasă, sală de fitness și un loc de depozitat bagajele până la check-in / plecare spre aeroport.
Preț: 100 euro/ cameră cvadruplă / 1 noapte
Ubud
Am rezervat o vilă cu două dormitoare și piscină, la cinci minute de mers cu mașina până în centru. Cazarea a fost foarte frumoasă, dar se lucra la altă vilă, chiar lângă noi, și era gălăgie toată dimineața, În plus de asta, aș recomanda să rezervați un loc mai central dacă nu închiriați scutere, ca să nu depindeți de taxi. Dar dacă vă place să vă plimbați mult, merită să rezervați una dintre vilele Bamboo Sari. Un mare inconvenient: în cășuța noastră, nu era aer condiționat la etaj, ci doar un ventilator. Un alt minus: aveam o singură baie. În schimb, un serviciu care ne-a plăcut era că puteam comanda mâncare și băutură de la un restaurant din zonă, fără a plăti taxe de livrare.
Preț: 154 euro / toată vila / 3 nopți
Nusa Penida
Este o insulă fragmentată, în curs de dezvoltare, nu am găsit niciun centru mare cu multe cazări. Pentru o deplasare ușoară pe insulă, aveți neapărat nevoie de scuter. După ce am analizat puțin insula și cazările disponibile, am închirat două camere dintr-un mini complex, Sunrise Penida Hill. Am fost cazați în în vârful unui deal, iar piscina infinity ne oferea priveliști de vis. Accesul la vilă se făcea greu, pe drumuri șerpuite, cu gropi și depindeam mereu de mașină pentru a ne deplasa pe insulă.
Preț: 94 euro / 2 camere duble / 2 nopți
Seminyak
Am rezervat două camere la hotelul Grandmas Plus la cinci minute de mers pe jos de plajă și la două minute de centrul orașului. Poziția era excelentă, iar în plus de asta, aveau restaurant cu muzică live și o piscină micuță, pentru doritori.
Preț: 214 euro / 2 camere duble / 4 nopți de cazare
Bani
În Singapore am plătit în mare parte cu Revolut. Am schimbat câțiva dolari ca să avem în Chinatown sau pentru taxiuri (dacă plăteam cu cardul, ne luau un comision de 3%).
În Bali am schimbat treptat bani la schimburile autorizate. În Nusa Penida am avut cel mai prost curs, recomand să schimbați în Bali. Spre surprinderea noastră, în Seminyak cursul la unele case de schimb valutar erau mult mai bun decât era cursul pe google. Încă nu ne explicăm cum, dar vă mai spun o dată, să verificați să fie autorizată casa de schimb – scrie în dreptul lor.
Se poate plăti și în Bali cu cardul în multe locuri, mai ales la cazări, magazine și restaurante.
Taxe
Peste tot, Singapore și Bali, am avut de plătit taxe de 10% + 5% sau 7% taxa pentru serviciu.
Bacșiș
Se practică și este mult dorit peste tot, mai ales în Bali.
Potato Head – Seminyak
Limba engleză
În Singapore, limba engleză este considerată limbă oficială. Toate semnele și filmele sunt în engleză, iar toată lumea vorbește engleza la un nivel cel puțin mediu. În Bali majoritatea oamenilor care lucrează în turism vorbesc limba engleză de bază.
Mâncarea
În Singapore, mâncarea la restaurante este foarte scumpă. În schimb, la restaurantele asiatice, mai ales cele tradiționale, prețurile sunt decente – aproximativ 7 euro o porție medie de mâncare. Alcoolul este, în schimb, foarte scump! Am plătit 70 de euro (300 de lei) pentru trei litri de bere în apropiere de Chinatown la o terasă.
În Bali, mâncarea locală este ieftină peste tot, între 30.000 și 70.000 IDR (2 – 4 euro). Mâncarea europeană este mai scumpă, în unele locuri o pizza poate ajunge la 10-12 euro. Depinde foarte mult de locul unde mâncați!
Alcoolul este scump peste tot. O bere începe de la 2-3 euro, dar poate ajunge și la 4-5 euro în baruri. Un cocktail este în jur de 6-7 euro (1+1 la Happy Hour) dar ajunge și la 12 euro în club.
Mâncare tradițională balineză
Bol cu fructul dragonului, căpșuni, nuci, semințe, cereale și lapte de cocos – DELICIOS!
Vor urma mai multe poze cu mâncarea în următoarele articole!
Prețuri. Total.
Spre deosebire de alte țări din Asia, Bali mi s-a părut destul de scump. Asta și fiindcă turismul a explodat în ultimii ani, mulți străini trăiesc în Bali, iar nivelul de trai a crescut.
Prețuri
Bilet avion Budapesta -Singapore, AirChina : 360 euro
Bilet avion Singapore – Bali, Jetstar : 100 euro
Cazare: 170 euro
Transport local Singapore și Bali (taxiuri, barcă, shuttle): 100 euro
Trei tururi în Bali: 30 euro
Cheltuieli (mese, ieșiri, suveniruri): 900 euro
TOTAL pentru două săptămâni: aproximativ 1700 euro
[:en]
I think most travelers who decide to visit Bali also plan to make a short stop in Singapore. And that’s the best decision one can take! The flights between the two are very frequent and cheap, so why not give it a try?
Plane ticket
We flew out from Budapest, Hungary. We looked for plane tickets for the month of November and found a very good deal on SkyScanner. We flew AirChina from Budapest to Singapore, via Beijing, and paid 360 euro from. We then flew Jetstar from Singapore to Bali and paid 100 euro for the ticket.
Singapore
Visa
In both countries, the visa for Romanian citizens is free. All you have to do is to fill out a form when you land and go through the immigration desk.
Best time to visit Singapore and Indonesia
This is a never-ending topic when it comes down to Asia. The weather is unpredictable and trust me, forget the weather apps on your phone – they’re almost always wrong. Normally, the peak season for Bali – the dry season, with good weather, no rain – is between July and August. The rainy season should start in October, but in the recent years October and November have been very sunny. We risked and chose to visit Bali in November, when the rainy season should already be “installed”. We were very lucky and didn’t experience the rain at all. We had hot weather, high temperatures (around 30 degrees C every day) and warm water. It was so hot and humid that we were really missing a short summer rain! Even though Bali can be visited almost anytime, I would personally avoid going between January and March when the chances to rain are considerably higher than for the rest of the year.
As for Singapore, this is a good year-round destination. We had 30 degrees Celsius every day and a short summer rain in our last day.
Ubud, Bali
Itinerary
We decided to split our stay in Singapore – two days at the beginning and two days before flying out home. As for Bali, we split the days as it follows:
Ubud: 3 days – cultural heart of Bali, renowned for arts, crafts, beautiful landscapes, nature, rice fields, coffee plantations, monkey forest, temples and yoga centers
Nusa Penida: 2 days – Nusa Penida is a relatively undeveloped island south-east of mainland Bali. You won’t find the trendy lifestyle from Bali here, but you get to experience the authentic and simple way the Indonesian people live.
Seminyak: 5 days – we decided to end our vacation on the beach and relax after so many sightseeing and trips. Seminyak is Bali’s most stylish and upscale beach resort area, with restaurants, bars, shops, places with live music, a long beach and perfect conditions for surfing.
Transportation
Singapore
From the airport, we took a local metered taxi. AVOID the white Mercedes taxis! Remember to ask every time if they are luxurious or regular taxis.
From what I’ve heard, the subway system is the easiest, quickest and most comfortable way to get around Singapore. But, as we were four, it was very cheap to share a taxi and we traveled only by Gojek and Grab (the correspondent of Uber/Bolt) that have very good prices.
Bali
Denpasar – Ubud
We talked to our first villa contact from Ubud and booked a shuttle from the airport to the villa. We paid 40oK IDR (25 euro) for four persons. In Ubud, we traveled only by taxi that was approximately 80k IDR (5 euro) / trip. We found a very nice driver, Deni, who gave us a tour in Ubud and its surroundings. It was 500k IDR (32 euro) for four persons. In order to promote the local tourism and businesses, Ubud forbid Uber, Grab, Gojek, because of the high number of foreigners who keep moving to Bali and decide to become drivers.
Our driver, Deni
Ubud – Sanur harbour (departure to Nusa Penida)
Deni took us to Sanur harbour, which is the departing point for Nusa Penida, from where we took a fast boat to Nusa Penida. The ride costed 200k IDR (13 euro) for the group.
Bali – Nusa Penida
There are two ways to travel from Bali to Nusa Penida
- public ferry: this ferry seems to be a mystery! We kept hearing and reading about it, but no one gave us precise information. All I know is that it lasts many hours, around four if I remember correctly, and costs 90k IDR both-ways (6 euro). It leaves only once per day, but I don’t know from where. 🙁
- fast boat – there are many companies that leave from Sanur to Nusa Penisa. You can book the tickets directly in the harbour or you can talk to your villa/hotel contact and they arrange it for you. Deni booked four seats for us and we paid 350k IDR (22 euro) / person both-ways. The ride lasts less than one hour. We left Bali at 8:00 and left Nusa Penida at 14:00. As they are very frequent, you’ll find the time that suits you the best!
Nusa Penida
From the harbour in Nusa Penisa, we booked a shuttle to our villa that costed 150k IDR (10 euro), 300K IDR both-ways (20 euro). We wanted to rent scooters, but the state of the roads is so bad that we didn’t dare to do it. We decided to rent a driver who drove us around the island. The tours were more expensive than in Bali. One day we paid 800k IDR (51 euro) and the next day we paid around 600K IDR (39 euro).
The sign hanging on the mirror…
Sanur harbour – Seminyak
As I mentioned below, we took the fast boat from Nusa Penisa to Sanur harbour. We didn’t book anything in advance, but we found a driver to give us a ride to Seminyak. We negociated and paid 300K IDR (20 euro) for the whole group.
Seminyak
In Seminyak we walked a lot and when we wanted to visit other cities nearby, such as Canggu, we took a Gojek or Grab. Same when we wanted to go to the aeroport: we took a Grab. The prices are much better than the local taxis’.
Seminyak
Accommodation
When it comes to accommodation, we like to book everything in advance and don’t stress out while we’re there.
Singapore
In the first two days, we stayed in a hostel in Chinatown that I don’t recommend. When traveling back, we booked a quadruple room at Hotel Boss – we paid 100 euro/night for the room. It would have been the same price if we had decided to book two double rooms, but we preferred to stay together. I liked the location of the hotel, the pool and the possibility of leaving the luggage at the hotel after check-out.
Price: 100 euro for a quadruple room for one night
Ubud
We booked a villa, Bamboo Sari, with two bedrooms, outdoor pool, located at a five-minute-car drive from the city center. Surrounded by lush tropical greenery, the villa features a terrace with a sofa, a full kitchen with a refrigerator and a dining table. The garden view was very nice.
Some inconveniences: they were building another villa next to this one, so the mornings were very noisy. We had AC downstairs, but only a fan upstairs and it was quite hot and noisy at night. We had only one bathroom. Walking to the city was kind of impossible because of the roads, so we had to take a taxi every day.
Advantages: free food and drinks delivery
Price: 154 euro for the whole villa for 3 nights
Nusa Penida
Nusa Penida is an under developed island located close to Bali, with less tourists and without a proper center with villas, restaurants, bars. We booked a villa on top of a hill and we definitely needed a scooter or a car to drive around the island. Sunrise Penida Hill. is like a mini-complex with several villas, a restaurant, an outdoor swimming pool and air-conditioned accommodation with a patio and free WiFi. The pool was simply amazing, especially at night.
Price: 94 euro for two double rooms for two nights
Seminyak
We booked two rooms at Grandmas Plus Hotel, just a 2-minute walk from Seminyak Beach. Grandmas Seminyak Hotel is surrounded by the shops, restaurants and nightlife of Seminyak. More than this, they have their own restaurant with live music and a pool.
Price: 214 euro for two rooms for four nights
Money
In Singapore I paid almost everything with Revolut. I exchanged some money at the airport – for the taxis (they have a 3% tax if you pay by card) and for Chinatown (food, shopping) where you can’t pay by card.
In Bali we exchanged money in several places. In Nusa Penida the exchange rate was really bad, I would recommend to change your money in Bali, in the big cities. We were surprised to find in Seminyak some exchange rates that were even better than the rates shown on Google (I still can’t explain myself this)! Anyways, keep in mind to exchange only at authorized places. In Bali you can pay by card for accommodation, meals in restaurants or drinks in bars.
Taxes
We paid taxes in both Singapore and Bali: 10% tax + 5% or 7% for the service fee
Tips
It is common to tip and it is also well received, especially in Bali.
Potato Beach – Seminyak
English
In Singapore, English is considered an official languages. All the signs and movies are in English and everyone speaks English. In Bali most of the people working in tourism speak basic English.
Food
In Singapore, if you want to eat in restaurants, be prepared to pay a lot of money. If you travel low cost, target the local restaurants, especially the traditional ones with decent prices – around 8 euro for a dish. The alcohol is very expensive! We paid 70 euro for 3 liters of beer in Chinatown.
In Bali, the local food is cheap wherever you go, between 30k and 80k IDR (2 – 5 eur0). The European food is more expensive, in some places a pizza can get to 10-12 euro. It all depends on the place where you decide to eat!
In comparison to the other countries in South East Asia, the alcohol is more expensive in Bali. A beer starts from 2-4 euro, but can get to 5 euro in a bar. A cocktail is around 4-5 euro (1+1 for Happy Hour), but can be 12 euro in club.
Traditional food in Bali
A delicious fruit bowl
Prices. Total.
In comparison to other countries in South East Asia, I found Bali quite expensive. That’s because the tourism exploded in the last years and a lot of people moved to Bali and spend more money than the locals.
Plane ticket 1 (Europe – Asia) : 360 euro
Plane ticket 2 (Singapore – Bali) : 100 euro
Accommodation : 200 euro
Local transportation Singapore and Bali (taxis, boat, shuttle): 100 euro
Three tours in Bali: 30 euro
Other expenses (food, outgoing, souvenirs): 900 euro
TOTAL for two weeks: around 1700 euro
[:]
Hi, such a great blog, thank you for sharing and i cant wait to read some more. Thanks again