Planificarea vacanței în Singapore și Bali, de la A la Z

Cred că este deja un fapt arhicunoscut și practicat în lumea călătorilor: Vrei să mergi în Bali? Faci un popas în Singapore.

Multă lume combină cele două țări, Singapore și Indonezia, pentru că sunt situate aproape și conexiunile dintre ele sunt foarte bune. Dacă vă gândiți la varianta asta de vacanță, să le luăm pe rând.

Bilet de avion

Am căutat biletele de avion pe SkyScanner. Puteți selecta cel mai mic preț pentru luna dorită și veți vedea ce companii aeriene se potrivesc datelor și bugetului. Noi am găsit un preț foarte mic din Budapesta până în Singapore, pentru date fixe: 8 noiembrie – 23 noiembrie. Prețul a fost de 360 de euro, zbor cu Air China, cu escală în Beijing – 3h la dus, 7h la întoarcere. Nu este cea mai luxoasă companie aeriană, dar nici nu ne puteam aștepta la asta pentru banii dați. Dacă vreți să zburați din țară, verificați ofertele Emirates, Qatar, Turkish Airlines din București și Turkish Airlines din Cluj-Napoca.

Din Singapore, am cumpărat un bilet de avion cu JetStar, cu 100 de euro spre Denpasar, Bali. Am luat doar bagaj de mână + ghiozdan și un singur bagaj de cală pe care l-am împărțit patru oameni.

Viză

În ambele țări se obține pe loc, în aeroport, gratis. Trebuie doar să completați un formular când aterizați.

Perioada propice pentru vizitat

Acesta este mereu un subiect dificil când e vorba de Asia pentru că vremea este foarte schimbătoare.  În mod normal, sezonul de vârf pentru Bali, cu vreme bună, fără ploi, este vara noastră, adică lunile iulie – august. Din luna octombrie ar trebui să înceapă  sezonul ploios. Ei bine, noi am riscat când am ales să mergem în noiembrie, dar am avut temperaturi de peste 30 de grade zilnic și nici un strop de ploaie. Chiar ne-am fi bucurat să plouă puțin! Aș evita totuși Bali în lunile ianuarie – martie când șansele de precipitații sunt mult mai ridicate.

Cât despre Singapore, este o destinație care se vizitează oricând de-a lungul anului. La fel ca în Indonezia, am avut temperaturi de peste 30 de grade și o singură zi cu puțină ploaie, dar una plăcută, de vară.

Ubud, Bali

Itinerariu

La dus, am stat două zile în Singapore și de acolo am zburat în Bali, unde am împărțit zilele după cum urmează:

Ubud: 3 zile – capitala culturală din Bali, renumită pentru arte, meșteșuguri, peisaje, natură, plantații de orez și cafea, păduri cu maimuțe, temple sacre și centre de yoga.

Nusa Penida: 2 zile – insula învecinată, mult mai puțin vizitată de turiști, dar mai aproape de stilul de viață al balinezilor.

Seminyak: 5 zile – am ales să încheiem vacanța la plajă, să ne distrăm după atâta plimbăreală și viztat. Am ales stațiunea potrivită, era exact ce căutam noi: terase, muzică live, plajă, surf, baruri, locuri de ieșit, magazine și restaurante.

La întoarcere, am mai stat două zile în Singapore

Transport 

Singapore

Fiind patru, am circulat doar cu Gojek și Grab care au prețuri foarte bune. Din câte am înțeles, metroul este ieftin, eficient și foarte bine pus la punct.

Din aeroport puteți lua taxi cu plata la metru, dar evitați taxiurile albe marca Mercedes – sunt taxiuri de lux care costă dublu. Întrebați de fiecare dată dacă este taxi de lux sau simplu.

Bali

Denpasar – Ubud

Am vorbit cu cei de la cazarea din Ubud și ne-au asigurat shuttle de la aeroport din Denpasar până la cazare. Am plătit 400.000 rupii (25 euro) pentru patru persoane. În Ubud, am circulat foarte mult cu taxi care costa aproximativ 5 euro/cursă. Am găsit un șofer foarte simpatic, Deni, care ne-a dus într-un tur al Ubudului și împrejurimilor care a costat 500.000 IDR (32 euro) pentru patru persoane. Pentru a promova turismul local, în Ubud sunt interzise toate taxiurile tip Uber, adică Grab și Gojek pe motiv că sunt tot mai mulți străini care se ocupă cu asta, în detrimentul localnicilor.

Deni, șoferul nostru – atipic de înalt pentru un balinez!

Ubud – port Sanur (de unde se pleacă în Nusa Penida)

Tot Deni ne-a dus din Ubud  în portul Sanur, de unde am luat vaporul spre Nusa Penida. Drumul ne-a costat 200.000 IDR (13 euro) pentru tot grupul.

Bali – Nusa Penida 

Există două variante de a ajunge din Bali în Nusa Penida:

  • feribot clasic care pare a fi un mister și nimeni nu oferă sau nu vrea să ofere informații precise despre el. Tot ce am aflat este că face multe ore până în Nusa Penida, în jur de patru sau chiar mai multe, și costă 90.000 IDR dus-întors (6 euro). Are doar o oră de plecare pe zi.
  • barcă rapidă (fast boat) – sunt multe companii care pleacă din Sanur spre Nusa Penida, puteți rezerva bilete direct în port sau să vorbiți la cazare să vă aranjeze ei transportul. Nouă ne-a rezervat Deni patru locuri și am plătit 350.000 IDR (22 euro) de persoană dus-întors. Barca face mai puțin de o oră până în Nusa Penida. La dus, am luat barca de la ora 08:00, iar la întoarcere, barca de la ora 14:00. Există mai multe orare, în funcție de compania pe care o alegeți.

Bărcile rapide

Nusa Penida

În Nusa Penida am închiriat o mașină care să ne ducă la cazare, serviciu oferit de la vilă. Ne-a costat 300k IDR (20 euro) dus-întors pentru toți patru. În Nusa Penida am fi vrut să închiriem scutere, dar drumurile erau foarte proaste și n-am îndrăznit să ne aventurăm, așa că am închirat un șofer care ne-a plimbat pe insulă timp de două zile. Tururile erau mai scumpe decât în Bali. Am plătit 800k IDR (51 euro), respectiv 600k IDR (40 euro) pentru a merge în locurile care ne interesau.

A se remarca semnul atârnat la oglindă

Port Sanur – Seminyak

După cum spuneam mai sus, am luat barca din Nusa Penida până în portul Sanur. Din Sanur în Seminyak nu aveam transport asigurat, dar am găsit un șofer în port cu care am negociat să ne ducă până la cazare. Nu e nevoie să rezervați totul în avans, găsiți o mulțime de șoferi care să vă ofere transport și cu care puteți negocia. Am plătit 300.000 IDR (20 euro) pentru toți patru.

Seminyak

În Seminyak ne-am plimbat foarte mult pe jos și, în rest am luat Grab și Gojek până în stațiunea învecinată Canggu și până la aeroport în Denpasar. Prețurile sunt mult mai mici decât la taxi.

Seminyak

Cazare

Când e vorba de cazare, ne place să rezervăm totul de acasă și să nu ne stresăm la fața locului.

Singapore

În primele două zile ne-am cazat într-un hostel aproape de Chinatown, pe care nu l-aș recomanda. La întoarcere am stat la Hotel Boss – o cameră de patru persoane a costat 100 de euro pe noapte. Exact la fel ne-ar fi costat dacă rezervam două camere duble, dar am preferat să stăm împreună. Hotelul este bine amplasat, are o piscină frumoasă, sală de fitness și un loc de depozitat bagajele până la check-in / plecare spre aeroport.

Preț: 100 euro/ cameră cvadruplă / 1 noapte

Ubud

Am rezervat o vilă cu două dormitoare și piscină, la cinci minute de mers cu mașina până în centru. Cazarea a fost foarte frumoasă, dar se lucra la altă vilă, chiar lângă noi, și era gălăgie toată dimineața, În plus de asta, aș recomanda să rezervați un loc mai central dacă nu închiriați scutere, ca să nu depindeți de taxi. Dar dacă vă place să vă plimbați mult, merită să rezervați una dintre vilele Bamboo Sari. Un mare inconvenient: în cășuța noastră, nu era aer condiționat la etaj, ci doar un ventilator. Un alt minus: aveam o singură baie. În schimb, un serviciu care ne-a plăcut era că puteam comanda mâncare și băutură de la un restaurant din zonă, fără a plăti taxe de livrare.

Preț: 154 euro / toată vila / 3 nopți

Nusa Penida

Este o insulă fragmentată, în curs de dezvoltare, nu am găsit niciun centru mare cu multe cazări. Pentru o deplasare ușoară pe insulă, aveți neapărat nevoie de scuter. După ce am analizat puțin insula și cazările disponibile, am închirat două camere dintr-un mini complex, Sunrise Penida Hill. Am fost cazați în în vârful unui deal, iar piscina infinity ne oferea priveliști de vis. Accesul la vilă se făcea greu, pe drumuri șerpuite, cu gropi și depindeam mereu de mașină pentru a ne deplasa pe insulă.

Preț: 94 euro / 2 camere duble / 2 nopți

Seminyak

Am rezervat două camere la hotelul Grandmas Plus la cinci minute de mers pe jos de plajă și la două minute de centrul orașului. Poziția era excelentă, iar în plus de asta, aveau restaurant cu muzică live și o piscină micuță, pentru doritori.

Preț: 214 euro / 2 camere duble / 4 nopți de cazare

Bani

În Singapore am plătit în mare parte cu Revolut. Am schimbat câțiva dolari ca să avem în Chinatown sau pentru taxiuri (dacă plăteam cu cardul, ne luau un comision de 3%).

În Bali am schimbat treptat bani la schimburile autorizate. În Nusa Penida am avut cel mai prost curs, recomand să schimbați în Bali. Spre surprinderea noastră, în Seminyak cursul la unele case de schimb valutar erau mult mai bun decât era cursul pe google. Încă nu ne explicăm cum, dar vă mai spun o dată, să verificați să fie autorizată casa de schimb – scrie în dreptul lor.

Se poate plăti și în Bali cu cardul în multe locuri, mai ales la cazări, magazine și restaurante.

Taxe

Peste tot, Singapore și Bali, am avut de plătit taxe de 10% + 5% sau 7% taxa pentru serviciu.

Bacșiș

Se practică și este mult dorit peste tot, mai ales în Bali.

Potato Head – Seminyak

Limba engleză

În Singapore, limba engleză este considerată limbă oficială. Toate semnele și filmele sunt în engleză, iar toată lumea vorbește engleza la un nivel cel puțin mediu. În Bali majoritatea oamenilor care lucrează în turism vorbesc limba engleză de bază.

Mâncarea

În Singapore, mâncarea la restaurante este foarte scumpă. În schimb, la restaurantele asiatice, mai ales cele tradiționale, prețurile sunt decente – aproximativ 7 euro o porție medie de mâncare. Alcoolul este, în schimb, foarte scump! Am plătit 70 de euro (300 de lei) pentru trei litri de bere în apropiere de Chinatown la o terasă.

În Bali, mâncarea locală este ieftină peste tot, între 30.000 și 70.000 IDR (2 – 4 euro). Mâncarea europeană este mai scumpă, în unele locuri o pizza poate ajunge la 10-12 euro. Depinde foarte mult de locul unde mâncați!

Alcoolul este scump peste tot. O bere începe de la 2-3 euro, dar poate ajunge și la 4-5 euro în baruri. Un cocktail este în jur de 6-7 euro (1+1 la Happy Hour) dar ajunge și la 12 euro în club.

Mâncare tradițională balineză

Bol cu fructul dragonului, căpșuni, nuci, semințe, cereale și lapte de cocos – DELICIOS!

Vor urma mai multe poze cu mâncarea în următoarele articole!

Prețuri. Total. 

Spre deosebire de alte țări din Asia, Bali mi s-a părut destul de scump. Asta și fiindcă turismul a explodat în ultimii ani, mulți străini trăiesc în Bali, iar nivelul de trai a crescut.

Prețuri

Bilet avion Budapesta -Singapore, AirChina : 360 euro

Bilet avion Singapore – Bali, Jetstar : 100 euro

Cazare: 170 euro

Transport local Singapore și Bali (taxiuri, barcă, shuttle): 100 euro

Trei tururi în Bali: 30 euro

Cheltuieli (mese, ieșiri, suveniruri): 900 euro

TOTAL pentru două săptămâni: aproximativ 1700 euro

 

Sharing is caring!

Comments

comments

One Reply to “Planificarea vacanței în Singapore și Bali, de la A la Z”

  1. Hi, such a great blog, thank you for sharing and i cant wait to read some more. Thanks again

Lasă un răspuns