Planificarea vacanței perfecte în Lefkada

Sunt convinsă că nu sunt singura care se uită cu jind la poze din destinații exotice, precum Thailanda, Hawaii sau alte locuri îndepărtate. Nu mai contenesc din a admira apele ireal de albastre și aș da orice să ajung să le văd mai des. Bineîțeles că este imposibil (aproape) de fiecare dată, așa că am fost nevoită să găsesc o soluție în apropiere.

Soluția mea de anul acesta se numește Lefkada, o insulă grecească din Marea Ionică. Lefkada este puțin diferită fața de restul insulelor grecești, ea fiind foarte aproape de continent. Este legată de acesta printr-un pod mobil. Insula are capitala în orașul cu același nume, Lefkada, situat pe coasta de est.

Am ales Lefkada datorită apei cristaline și numeroaselor plaje pe care le puteam vizita. Am mers cu o listă întreagă după noi, dar, într-un final, am preferat să stăm mai mult lângă cazare și să nu fugim de la o plajă la altă. Ca să vizitați plajele de pe insulă, aveți nevoie de mașină.

Plaje

Coasta de Est a insulei este renumită pentru viață de noapte (orașul Nydri), shopping (Lefkada), ape liniștite, dar nu la fel de frumoase și albastre ca cele din vest. Coasta de Vest este mai abruptă și stâncoasă, aici găsindu-se cele mai spectaculoase plaje de pe insulă. Coastele împădurite, pereții de stâncă și apele turcoaz tranformă totul într-un peisaj ireal.

Porto Katsiki

A fost votată ani la rând cea mai frumoasă plajă din Grecia și una dintre cele mai frumoase din lume. Poza cu fâșia albă de nisip de la poalele unei stânci abrupte, acoperite de vegetație, a făcut înconjurul lumii. Lângă plajă, este amenajată o parcare unde puteți lăsa mașina. Apoi, coborâți câteva zeci de trepte și sunteți pe plajă. Încercați să ajungeți cât mai devreme posibil, fiindcă se aglomerează de la primele ore ale dimineții. Prețurile la șezlonguri, mâncare, băutură sunt mai piperate decât pe restul insulei. Noi am văzut plaja de pe feribot, în timpul unei croaziere, și este, într-adevăr, superbă.

Plaja Egremni

Considerată una dintre cele mai frumoase plaje din lume, Egremni atrage anual mii și mii de turiști. Din păcate,  o mare parte din plajă a fost distrusă în 2015, în urma unui cutremur. Stâncile s-au prăbușit, iar plaja s-a micșorat simțitor. În prezent, drumul de acces terestru spre plajă este în continuare blocat, astfel că se poate ajunge la ea doar de pe apă. Pentru a vizita Egremni, puteți lua un vapor din orașele Vassiliki și Nydri. Deși veți fi tentați să vă așezați la umbră, lângă stânci, n-o faceți. Există riscul ca acestea să se surpe.

Kathisma

O a treia plajă renumită de pe coasta de vest este Kathisma. Mai lungă decât celelalte, amenajată cu baruri, restaurante, Kathisma este cea mai cosmopolită plajă de pe insulă. Deși pe majoritatea plajelor găsiți pietre albe, rotunde și fine, aici veți da peste o combinație de nisip cu pietriș. Apa este la fel de albastră ca în celelalte locuri.

Agios Nikitas

Este plaja pe care noi ne-am petrecut aproape toată vacanța. Fiind cazați în satul Agios Nikitas, chiar lângă plajă, era cel mai comod să venim aici. Plaja nu este foarte mare, dar frumusețea ei compensează. Curată, îngrijită, într-o zonă cu multă vegetație, înconjurată de restaurante, terase și magazine, este tot ceea ce ne-am dorit. În plus de asta, când era foarte cald, dădeam rapid o fugă la cazare.

Milos

De la plaja Agios Nikitas, se poate lua express-ul către Milos (5 euro de persoană, pleacă zilnic la fiecare 20 de minute, dacă nu bate vântul). Plaja nu este deloc amenajată, așa că dacă decideți să mergeți acolo, luați cu voi mâncare și apă. Dacă nu vreți să luați expresul, puteți merge pe jos cam 20 de minute peste deal, din Agios Nikitas. În fiecare zi ne-am propus să mergem și nu am ajuns pentru că era prea cald, dar din câte am văzut pe pliante, peisajele sunt de vis!

Vassiliki

Situată în sudul insulei, Vassiliki este una dintre cele mai căutate plaje pentru sporturi nautice, mai ales  windsurfing. Vântul este mai puternic în partea de sud, așa că este mai greu să faceți plajă. De aici, puteți lua bărci înspre celelalte plaje.

Agiofili

Nu departe de Vassiliki se găsește plaja Agiofili, mai ascunsă decât restul. Ne-a recomandat-o o prietenă, dar noi am rămas în continuare pe plajele mai apropiate de noi și n-am ajuns nici aia. Poate reușiți voi să vedeți mai multe și să-mi spuneți și mie cum vi s-au părut.

Croazierele de o zi (de evitat!)

Aici voi vorbi strict din propria noastră experiență : nu mergeți în croaziere de o zi pe vasele mari! Noi am ales Nidri Star 1. A fost plin până la refuz, abia am găsit un loc de șezut, să nu mai vorbesc de umbră, și totul s-a desfășurat mult prea pe fugă. Croaziera durează 9 ore (ceea ce este obositor), dar nu stați nicăieri mai mult de o oră. Ne-am oprit cam 20-30 de minute la unele plaje, nici măcar nu apucam să coborâm din vas. Sugestia mea este să mergeți într-un tur cu ambarcațiuni mai mici, chiar dacă sunt mai scumpe. Sau dacă sunteți aventurieri, puteți închiria ambarcațiuni de la 60 eur/barcă mică și le conduceți voi (nu aveți nevoie de permis de conducere). Poza de mai jos ilustrează exact ceea ce am simțit pe vas:

Cu toate acestea, am văzut unele locuri superbe în care n-am fi putut ajunge altcumva.

Apa de smarald lângă o plajă cu nisip

Insula vecină, Kefalonia 

Insula Skorpios

Insula Skorpios a fost deținută de omul de afaceri grec Onassis care s-a căsătorit cu Jacqueline Kennedy aici. Fosta primă doamnă a SUA a fost fotografiată nud pe insulă, iar fotografiile au stârnit multe controverse și au fost vândute pe o sumă exorbitantă de bani. În prezent, insula aparține unui om de afaceri rus, Dmitry Rybolovlev, care este în conflict cu statul grec pentru intrarea în posesie. 

Cum ajungem în Lefkada?

Puteți lua charter din București, dar dacă vreți să vizitați mai multe locuri de pe insulă, vă sfătuiesc să mergeți cu mașina. Noi am ales ruta Cluj – Bulgaria – Grecia. Am ieșit pe la Giurgiu – Ruse. Prima noapte am petrecut-o în Sofia, iar apoi am mers direct în Lefkada. În Bulgaria este nevoie de vignetă (15-20 euro) pe care o puteți cumpăra de la Ruse, imediat ce intrați în țară. În Grecia taxa de autostradă se plătește la o distanță regulată (aprox 20 de euro dus-întors). Drumul a fost bun și deloc aglomerat.

La întoarcere, am vrut să vizităm ce aveam în drum și am dormit o noapte în Skopje și una în Belgrad. Nu am avut nevoie de pașaport pentru niciuna dintre țări. Granița dintre Grecia și Macedonia a fost de departe cea mai aglomerată și haotică. Mulți voiau să ocolească coloana de mașini și să intre în fața celor care stăteau la rând. Asta până când s-a enervat un clujean și s-a așezat pe capota mașinii unuia dintre ei ca să nu mai poată pleca. În același timp, a fost chemată poliția de frontieră. Dezorganizare completă! În schimb, drumurile în Macedonia și Serbia au fost foarte bune. Am plătit taxe de autostradă, cam 1.5 – 2 euro la fiecare oprire (se strâng și aici în jur de 20 de euro).

Atenție! Aveți grijă în Serbia să nu depășiți viteza legală (nu este permis să depășiți cu 9km/h peste limită ca la noi). Este poliție aproape în fiecare sat.

De reținut! Ar fi bine să aveți MULTE monede cu voi. Se acceptă euro peste tot.

Unde ne cazăm?

Sunt mult mai multe unități de cazare pe coasta de est în orașele mari (Lefkada, Nidri, Ligia), dar noi am vrut să stăm neapărat pe partea de vest, cât mai aproape de plajele cu apa turcoaz. Prin urmare, am închiriat o vilă superbă, Vila Aletro, cu 2 dormitoare, un living mare, balcoane, curte, parcare privată în satul Agios Nikitas, la câteva minute de plajă. Prețul vilei pentru 7 nopți a fost de 1400 de euro și încăpeau 5-6 persoane (dacă erau dispuși să doarmă 2 pe canapea). Noi, fiind 4, am plătit 350 de euro de persoană. Există cazare mult mai ieftină, mai ales în est. În prețul acesta, noi am avut incluse servicii zilnice de curățenie. Am rezervat direct de la proprietar, Vasili (+30 697 0019795).

Ce mâncăm?

Ca de fiecare dată în vacanța de vară, am mâncat (aproape) numai pește și fructe de mare. Am încercat mai multe terase din Agios Nikitas și Lefkada, dar am găsit-o pe cea mai bună încă din prima zi și am devenit clienți fideli domnului Lefterie. Am plecat acasă cu câțiva litri buni de ulei de casă de la domnul proprietar! Vă recomand cu mare drag terasa Lefteris din Agios Nikitas, foarte aproape de plajă.

Recomandări : salata grecească, salata Lefteris dacă mergeți la terasa noastră, skordalia (piure rece de cartofi cu usturoi), vinete saganaki (cu sos de roșii și brânză), salată de vinete, doradă, creveți, calamari la grill și desert, iaurt grecesc cu gem d-e-l-i-c-i-o-s!

Alte poze

Agios Nikitas și pisicile elene cu urechi mari

Agios Nikitas, arhitectura și florile specifice locului

Marea Ionică la răsărit

Centrul orașului Lefkada

Lefkada

Nidri

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns