Este duminică dimineață. Ne trezim odihnite (unele mai mult, altele, care au chefuit cu o noapte înainte, mai puțin) și pregătite să descoperim noi locuri din apropierea orașului Napoli. Ne decidem să vizităm Pompeii, orașul distrus de erupția vulcanului Vesuvius, și Sorrento, un oraș construit pe malul Mării Tireniene. Zis și făcut!
Cum ajungem acolo?
Primul popas a fost Pompeii. Cel mai simplu mijloc de transport pe ruta Napoli – Pompeii este trenul. Există 40 de trenuri zilnic.
- Alitalia : pleacă din Gara Centrală sau Plaza Garibaldi. Biletul costă 3 euro, călătoria durează 38 de minute. Biletele pot fi cumpărate online sau direct din gară, după ce știți exact ora la care călătoriți. Trenul vă lasă la gara centrală din Pompeii, de unde puteți ajunge pe jos în 15 minute la situl arheologic.
- Circumvesuviana : ca să evitați aglomerația, luați trenul de la prima stație, Porta Nolana de pe Corso Garibaldi. Biletul costă tot în jur de 3 euro, dar vă lasă fix la intrarea în parcul arheologic.
ATENȚIE : Este ușor să vă rătăciți în gară, cel mai bine întrebați la informații sau un localnic de unde se ia trenul! Este o platformă separată pentru Pompeii, pe care o puteți rata foarte simplu.
Recomand trenul și pentru Napoli – Sorrento sau Pompeii – Sorrento:
- Alitalia
- Circumvesuviana : din fața muzeului arheologic din Pompeii, am luat trenul local până în Sorrento. Biletul a costat 2.4 euro. La întoarcere, am luat trenul Sorrento – Napoli. Biletul a costat 3.6 euro, călătoria a durat aproximativ 1h30.
ATENȚIE : Circumvesuviana este un tren regional care nu are un site oficial. Biletele se pot cumpăra doar din gară. Circulă foarte des, nu trebuie să vă faceți probleme din punctul acesta de vedere.
Pompeii
Dezastrul produs în orașul Pompeii nu mai are, cu siguranță, nevoie de o introducere lungă și detaliată. Pe scurt, în anul 79 d.Hr., orașul Pompeii a fost distrus în urma erupției vulcanului Vesuvius, aflat în apropiere. Orașul a fost acoperit cu un strat de cenușă și piroclastite. Nu s-a mai știut nimic de existența lui, Pompeii fiind redescoperit întâmplător abia în secolul al XVIII-lea.
Drumul spre situl arheologic
Intrarea în situl arheologic
Odată ajunsă în Pompeii, mare mi-a fost mirarea să descopăr cât de modern și aerisit este noul oraș, construit în jurul ruinelor. Orașul vechi, distrus, este transformat în muzeu în aer liber. Biletul de intrare costă 15 euro, iar turul mare durează 7 ore. Puteți să petreceți mai puțin timp înauntru, dar dată fiind suprafața foarte mare, asta înseamnă că veți vizita mai mult partea dinpre intrare. Pentru a reuși să ajungeți la dom, amiteatru și siluetele oamenilor (locurile de cel mai mare interes), acordați turului cel puțin 3 ore. Fiindcă timpul nostru era limitat și ne doream cu ardoare să vizităm Sorrento (am ajuns și în Positano într-un final), am decis de comun acord să renunțăm la tur.
SFAT: Purtați o pălărie de paie albă și luați multă apă cu voi! Era deja foarte cald la finele lunii aprilie și nu se vedeau mulți copaci în interior.
Orașul nou
Cam atât de verde!
Sorrento
Sorrento este un oraș de talie mijlocie, situat în regiunea Campania, lângă Golful Napoli. Amplasarea sa fantastică vine la pachet cu priveliști superbe asupa muntelui Vesuvius, insulei Capri și orașului Napoli. Sorrento a fost fondat cu mult înaintea timpurilor romane, iar amplasarea defensivă l-a transformat de-a lungul timpului într-un loc greu de cucerit. Orașul modern păstrează în mare parte așezarea orașului vechi. Majoritatea străzilor sunt situate la fel ca în trecut. În împrejurimi, există ruine care atestă vechimea locului, dar multe dintre ele nu pot fi vizitate. Dacă sunteți totuși pasionați de istorie și arheologie, vizitați Art Nouveau Grand Hotel Victoria, în grădinile căruia se găsesc rămășițele grădinii împăratului roman Augustus.
Vedere de pe un pod din oraș
Drumul spre mare
Sorrento este bine organizat și asigură nevoile vizitatorilor care vin aici să se relaxeze. Zona dinspre apă este intens circulată, datorită peisajelor și serenității locului. Vă puteți odihni pe o bancă cu priveliște spre vulcan sau puteți face plajă pe un ponton de lemn. Nu am văzut nicio plajă amenajată, dar sunt sigură că se găsesc la periferia orașului.
Vă recomand să procedați ca noi și să vă plimbați câteva ore pe străzile pietonale, flancate de magazine locale. Veți găsi antichități, suveniruri și multe produse de ceramică sau lemn, specifice locului. Buchețele de lavandă își împrăștie mirosul puternic din coșurile împletite din fața buticurilor, înghețata artizanală colorată vă va trage cu ochiul din spatele vitrinelor și paharele de Limoncello vă vor îmbia să le gustați. Și nu puteți trece nepăsători pentru că această băutura alcoolică este produsă chiar în Sorrento și este mândria lor! Pentru înghețată, faceți un popas la Davide’s, cunoscut și sub numele de Il Gelato, cu 60 de sortimente dintre care puteți alege.
Dacă vă plimbați prin zonele mai verzi ale orașului sau pe marginea stâncilor, sunt șanse mari să găsiți livezi de lămâi sau portocale al căror miros se simte de la depărtare. Deși portocalele proaspăt culese au fost foarte suculente și miroseau ireal, gustul nu era la fel de dulce cum ne așteptam.
La finalul călătoriei am realizat că Italia are atât de multe obiective turistice și orașe superbe, încât italienii nu au cum să se plictisească de turismul intern. Cum nici eu n-o să mă satur niciodată de turismul în Italia! Italia este o țară minunată cu mult prea multe comori ascunse, care abia așteaptă să fie descoperite. Asta am simțit când am ajuns în Sorrento și sper să conving cât mai multă lume să îi treacă pragul.
Alte poze din Sorrento: