Porto, destinația anului 2017 în Europa (ghid complet)

[:ro]

Porto, cel de-al doilea oraș ca mărime din Portugalia, este singurul oraș care a fost desemnat de 3 ori drept cea mai bună destinație de vacanță din Europa. Prima dată, în 2012, apoi în 2014 și anul acesta, în 2017, a ieșit iarăși marele câștigător, votat aproape în unanimitate de turiștii care i-au trecut pragul. Cum reușește Porto să fure inimile turiștilor vom vedea imediat.

Ce merită vizitat?

Centrul vechi și împrejurimile

Centrul vechi al orașului se întinde pe o suprafață mare. Aproape oriunde ați merge, veți găsi alei înguste, pavate, pline de terase și magazine care dau într-o piață mare dominată de un palat impozant sau de o catedrală îmbrăcată în azulejos. Este imposibil să nu fiți încântați de energia acestui oraș, precum și de prietenia și căldura cu care veți fi primiți. În centrul vechi și în împrejurimi, mi-au plăcut mult următoarele clădiri și locuri :

Catedrala Se

Catedrala Se este cea mai veche catedrală din Porto, iar clopotul ei este considerat unul dintre cele mai frumoase din lume. I se mai spune și clopotul de aur. Mi-au picat cu tronc și bisericile cu azulejos care mi se par un simbol veritabil al orașului. Fiecare oraș european se mândrește cu o catedrală gotică sau renascentistă, însă bisericile din Porto au venit cu acest plus, gresia azulejos, care le-a transformat în ceva inedit.

Gara Sao Bento

O altă clădire decorată cu azulejos este gara Sao Bento, construită în 1864. S-a pus mare accent pe arhitectura și design-ul gării care impresionează de la prima vedere. Bucățile de gresie azulejos din interiorul gării redau scene din istoria Portugaliei.

Librăria Lello

Această librărie este considerată una dintre cele mai frumoase din lume și, de câțiva ani, una dintre cele mai faimoase din lume. Asta se datorează filmului Harry Potter care a filmat câteva scene aici. De atunci, numărul turiștilor a explodat! Clădirea este construită în stil neo-gotic, iar interiorul este de-a dreptul superb. În mijlocul librăriei se găsește o scară din lemn masiv cu basoreliefuri atent sculptate. Acoperișul, luminatorul zenital al librăriei, este cu vitralii. Taxa de intrare este de 4 euro, iar biletul se cumpără de la clădirea din capătul străzii pe care se găsește librăria, la aproximativ 10m-20m depărtare de această. Cei 4 euro vor fi reduși din prețul oricărei cărți din librărie, dacă vă hotărâți să o cumpărați.

Santa Catarina, Cafe Majestic, teatrul Coliseo

Santa Catarina este principala arteră pietonală din Porto. Ca să ajungem la ea, am urcat pe străzi abrupte, care aveam impresia că nu se mai sfârșesc. Pe Santa Catarina se găsește Cafe Majestic, considerată cea mai încântătoare cafenea din Porto și una dintre cele mai frumoase din lume! Inaugurarea sa a avut loc în anul 1921, fiind un bun exemplu al stilului arhitectural Art Nouveau.  Pe atunci purta numele de Cafe Elite, alegerea numelui nefiind deloc arbitrară. Cafeneaua era unul dintre locurile de întâlnire a elitei orașului: scriitori, politicieni, artiști. Timpul și-a lăsat amprenta asupta localului care a fost neglijat ani de zile și frumusețea specifică Belle Epoque a dispărut. Din fericire, cafeneaua a fost redeschisă în 1994, după 2 ani de renovări, și în prezent reușește să redea aceeași atmosferă elegantă și romantică, specifică anilor 20.

Nu departe de Santa Catarina se găsește și teatrul Coliseo, o altă bijuterie arhitecturală, de data aceasta Art Deco. 

Biserica și turnul Clerigos

Tot în jurul centrului vechi, se găsește și turnul Clerigos care este un mister arhitectural. Turnul aparține de biserica Clerigos, însă este construit în spatele bisericii, ca și cum n-ar fi nicio legătură între ele. Construcția turnului a început după ce biserica era deja ridicată. Se poate urca în vârf de unde veți avea o panoramă la 360 de grade asupra orașului. Un bilet costă 4 euro.

O altă imagine superbă asupra orașului puteți avea după ce urcați Escadas do Codeçal, niște scări ascunse care fac legătura între centrul vechi, situat în partea superioară, și faleza râului. După ce le urcați, veți ajunge într-un fel de curte care este deschisă până la 21:00 sau 22:00 seara.

Casa da Musica

Dacă tot am pomenit de stiluri arhitecturale diferite, Casa da Musica este, cu siguranță, cea mai faimoasă clădire modernă din oraș. A fost proiectată de arhitectul olandez Rem Koolhaas. Se dorea a fi inaugurată în 2011, când Porto a fost desemnat Capitală Culturală Europeană, însă, din cauza configurației atipice care a pus probleme mari inginerilor, lucrările s-au prelungit, iar sala a fost deschisă abia în 2015. Clădirea are 9 etaje și două săli de concerte. Este construită din beton și sticlă. Se poate vizita interiorul ei în afara concertelor, iar aproape în fiecare seară are loc un concert gratuit în fața ei. Noi am prins un concert de muzică fado (despre fado, am vorbit aici) și un concert de muzică indie.

Ribeira

Ribeira, adică faleza râului Douro, este, cum am zice noi, românii, buricul târgului! Superba faleză a râului Douro, extrem de animată atât ziua, cât și seara, a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO în 1996. Luați la pas străduțele din jurul pieței Ribeira, admirați arhitectura medievală și culorile vii ale clădirilor.  Terasele sunt  pline ochi de localnici și turiști care-și savurează mâncarea pe acordurile cântăreților stradali. Aș spune că Porto este casa unora dintre cei mai talentați artiști ai străzii. Vă veți convinge singuri când ajungeți acolo.

Podul Dom Luis I are forma unui arc metalic cu două punți. Are rolul de a lega Porto de Vila Nova de Gaia, orașul situat pe cealaltă parte a râului Douro (aparține de Porto metropolitan). Cu o deschidere de 172m, podul Luis I era la momentul construirii sale cel mai mare pod de acest fel din lume. Are o înălțime de 85m și impresionant este faptul că îl puteți traversa pe jos pe cea mai înaltă punte. Puntea de jos este destinată traficului general și pietonal, iar puntea de sus este destinată liniilor de tramvai și pietonilor.

Dacă vă aflați pe Ribeira, puteți urca pe puntea de jos a podului sau puteți lua funicularul (5EUR/pers) până la puntea de sus. Dacă veniți dinspre centrul vechi, puteți intra pe pod direct pe puntea de sus. Și chiar vă recomad să mergeți pe puntea de sus pentru că priveliștea este unică. Puteți admira ambele maluri ale râului, căsuțele colorate cocoțate pe dealuri, faleza plină de viață și băcuțele cu turiști care se plimbă pe râu.

Pentru o imagine mai amplă, odată ajunși pe partea cealaltă, puteți urca la Mosteira da Serra do Pilar de unde vedeți nu doar râul și malurile, ci și podul. Tot de pe celălalt mal, puteți vedea tineri însetați de adrenalină care sar de pe prima punte a podului.

Vila Nova de Gaia

Este orașul situat pe malul celălalt al râului Douro. Faleza nu este atât de expansivă ca Ribeira, dar de aici puteți vedea cel mai bine arhitectura orașului Porto. De aici se văd căsuțele colorate de pe dealuri abrupte care par să fugă înspre apă. Dacă priveliștea de pe podul Luis I nu v-a fost de ajuns, puteți face o plimbare cu telegondola (10Eur dus-întors).

Cramele de vin Porto

Există multe crame de vinuri de Porto care pot fi vizitate, multe dintre ele aflându-se în Vila Nova de Gaia. Puteți petrece câteva ore bune învățând despre cum se prepară vinul de Porto, iar la final urmează partea cea mai dulce: degustarea! Dacă aveți mai mult timp la dispoziție,  înscrieți-vă într-un tur pe valea Douro, la viile de unde se culeg strugurii pentru vin. Sunt convinsă că merită!

Plajă

Porto este recunoscut nu doar pentru arhitectură, mâncare și voie bună, ci și pentru plajele care-l înconjoară. Am vrut să mergem la una dintre plajele din oraș, dar, din greșeală, am luat un autobuz care ne ducea din Vila Nova de Gaia la o plajă destul de îndepărtată. Era destul de târziu și bătea vântul tare, așa că am renunțat. Există multe plaje unde puteți face și surf, întrebați localnicii și vă vor îndruma la plaja care răspunde nevoilor voastre.

Ce mâncăm?

Poate că nu s-ar spune dacă m-ați vedea, dar unul dintre lucrurile preferate când ajung într-o țară nouă este să încerc mâncarea locală. Abia aștept să văd ce găsesc la restaurante și la tarabele de pe stradă. Portugalia a fost exact pe gustul meu! Mult pește și multe fructe de mare! 🙂

În Porto am mâncat de două ori foarte bine într-un restaurant micuț, de familie, situat lângă Ribeira. Se numește Ora Viva și se găsește pe Rua Fonta Taurina, 83. Prețurile nu sunt deloc mari, iar personalul este foarte atent, politicos și prietenos. Noi am plecat acasă cu o felicitare de la ei, iar lor le-am lăsat o bancnotă din România semnată pe care au agățat-o de tavan și alte câteva monede care le-am pus în găurile din perete.

Aici am încercat dorada, bacalhau (cod) la cuptor cu legume – rețeta casei, sardine prăjite și un excelent vin de Porto! În poza de jos este porția mea IMENSĂ de cod!  Fiecare porție a costat între 10 și 15 euro.

Francesinha este un sandwich cu șuncă și cașcaval, înmuiat într-un sos special pe care, spun ei, sunt singurii care îl pot face atât bun. Este originar din Porto și îl găsiți la majoritatea restaurantelor. Prețul diferă de la 5 la 10-15 euro. Pe mine nu m-a dat deloc pe spate, mai ales atâta pâine înmuiată, dar poate nu l-am nimerit pe cel mai bun.

 

Vin de Porto și lichiorul Ginja, băute din pahare de shot de ciocolată. Le găsiți chiar la baza podului Luis I, pe Ribeira, într-un mic restaurant tradițional. Un shot costă 1 euro.

Cum ajungem în Porto ?

Varianta cea mai simplă este să zburați direct în Porto. Dacă alegeți să zburați în Lisabona, există mai multe variante: avion (RyanAir), tren sau autobuz.

Autobuz

Există 20 de curse directe Lisabona – Porto pe zi, operate de Rede Expressos. Dacă cererea este foarte mare, numărul este suplimentat în weekenduri. Plecarea se face din stația Sete Rios, de unde pleacă autobuzele spre toate orașele din Portugalia. Biletele costă 19 EUR / 9 EUR / 15 EUR (adult / copil / vârstnic) și pot fi cumpărate fie din stația de autobuz, fie online de pe site-ul companiei www.rede-expressos.pt,  cu 30 de zile în avans. Durata călătoriei este de 3.5 ore (cu o oprire la locul religios Fatima) sau de 4.5 ore (cu trei opriri).

Tren

Există două tipuri de trenuri care leagă Lisabona de Porto : Alfa Pendular și Intercidades. Alfa Pendular este mai rapid și oferă un grad mai mare de confort (mai mult spațiu la picioare și Wifi), dar este automat și mai scump. O călătorie durează 2.5 ore, iar prețul unui bilet este de  €42.40/€30.30 (clasa confort / clasa normală).

O călătorie cu Intercidades durează 3 ore și prețul unui bilet este de €35.90/€24.30 (clasa întâi/ clasa a doua). Plecările se fac din gara Oriente din Lisabona, situată în  Parque das Nações. Trenurile opresc în gara Campanha sau în Sao Bento în Porto. Noi am călătorit cu Intercidades, la clasa a doua și am fost foarte mulțumiți. Este suficient spațiu la picioare, condițiile sunt foarte bune și nu a avut întârziere deloc.

Biletele pot fi cumpărate fie din stația de tren sau online, de pe site-ul companiei de transport CP (Comboios de Portugal).

Unde ne cazăm?

A Casa das Margaridas este un apartament de 160 m2 de la etajul 6 al unui bloc, transformat în spațiu de cazare pentru turiști. Dispune de 3 camere pentru două persoane, baia, bucătăria și sufrageria fiind comune. Are și un balcon cu vedere spre oraș și pe acoperișul blocului, o terasă mare cu șezlonguri. Prețul a fost de 19 euro/ persoană / noapte. A Casa das Margaridas închiriază și o suită cu baie privată, cu intrare separată față de restul camerelor.

Transport local

Cardul Andante

În Porto există cardul Andante care vă oferă acces la toate mijloacele de transport : metrou, tramvai și autobuz.

Metrou

Prețul biletelor este calculat în funcție de zone (stația de plecare și destinația).  Este recomandat să vă interesați la un ghișeu cât costă călătoriile pe care vreți să le faceți și să încărcați cardul cu acea sumă de bani. O călătorie de la gara Campahna până la Casa da Musica a costat 1.60 euro (sper să-mi amintesc bine!). Porto a devenit o destinație extrem de apreciată și vizitată și pentru a-și mulțumi turiștii, au schimbat programul metroului. În timpul weekend-ului, metroul circulă non-stop!

Tramvai și autobuz

În ceea ce privește tramvaiul și autobuzul, puteți folosi cardul Andante sau puteți cumpăra bilete de la șofer. Nu uitați să precizați destinația șoferului pentru a vă calcula prețul biletului.

Bilet 24h

Un bilet valabil 24 de ore în toate cele 6 zone ale orașului costă 9.45 euro.

Cardul Porto

Există card Porto valabil o zi, 2, 3 sau 4 zile. Cardul permite acces gratuit la 11 muzee din oraș și oferă reduceri la alte câteva muzee, monumente istorice, puncte de interes și restaurante din oraș. Prețul este de 6 euro, 10 euro, 13 euro, 15 euro (1 zi, 2 zile, 3 zile, 4 zile fără transport) sau 13 euro, 20 euro, 25 euro, 33 euro euro (1 zi, 2 zile, 3 zile, 4 zile cu transport inclus). Cardul poate fi cumpărat de la orice oficiu de turism din Porto. Mai multe informații, aici.

 [:en]

Porto, cel de-al doilea oraș ca mărime din Portugalia, este singurul oraș care a fost desemnat de 3 ori drept cea mai bună destinație de vacanță din Europa. Prima dată, în 2012, apoi în 2014 și anul acesta, în 2017, a ieșit iarăși marele câștigător, votat aproape în unanimitate de turiștii care i-au trecut pragul. Cum reușește Porto să fure inimile turiștilor vom vedea imediat.

Ce merită vizitat?

Centrul vechi și împrejurimile

Centrul vechi al orașului se întinde pe o suprafață mare. Aproape oriunde ați merge, veți găsi alei înguste, pavate, pline de terase și magazine care dau într-o piață mare dominată de un palat impozant sau de o catedrală îmbrăcată în azulejos. Este imposibil să nu fiți încântați de energia acestui oraș, precum și de prietenia și căldura cu care veți fi primiți. În centrul vechi și în împrejurimi, mi-au plăcut mult următoarele clădiri și locuri :

Catedrala Se

Catedrala Se este cea mai veche catedrală din Porto, iar clopotul ei este considerat unul dintre cele mai frumoase din lume. I se mai spune și clopotul de aur. Mi-au picat cu tronc și bisericile cu azulejos care mi se par un simbol veritabil al orașului. Fiecare oraș european se mândrește cu o catedrală gotică sau renascentistă, însă bisericile din Porto au venit cu acest plus, gresia azulejos, care le-a transformat în ceva inedit.

Gara Sao Bento

O altă clădire decorată cu azulejos este gara Sao Bento, construită în 1864. S-a pus mare accent pe arhitectura și design-ul gării care impresionează de la prima vedere. Bucățile de gresie azulejos din interiorul gării redau scene din istoria Portugaliei.

Librăria Lello

Această librărie este considerată una dintre cele mai frumoase din lume și, de câțiva ani, una dintre cele mai faimoase din lume. Asta se datorează filmului Harry Potter care a filmat câteva scene aici. De atunci, numărul turiștilor a explodat! Clădirea este construită în stil neo-gotic, iar interiorul este de-a dreptul superb. În mijlocul librăriei se găsește o scară din lemn masiv cu basoreliefuri atent sculptate. Acoperișul, luminatorul zenital al librăriei, este cu vitralii. Taxa de intrare este de 4 euro, iar biletul se cumpără de la clădirea din capătul străzii pe care se găsește librăria, la aproximativ 10m-20m depărtare de această. Cei 4 euro vor fi reduși din prețul oricărei cărți din librărie, dacă vă hotărâți să o cumpărați.

Santa Catarina, Cafe Majestic, teatrul Coliseo

Santa Catarina este principala arteră pietonală din Porto. Ca să ajungem la ea, am urcat pe străzi abrupte, care aveam impresia că nu se mai sfârșesc. Pe Santa Catarina se găsește Cafe Majestic, considerată cea mai încântătoare cafenea din Porto și una dintre cele mai frumoase din lume! Inaugurarea sa a avut loc în anul 1921, fiind un bun exemplu al stilului arhitectural Art Nouveau.  Pe atunci purta numele de Cafe Elite, alegerea numelui nefiind deloc arbitrară. Cafeneaua era unul dintre locurile de întâlnire a elitei orașului: scriitori, politicieni, artiști. Timpul și-a lăsat amprenta asupta localului care a fost neglijat ani de zile și frumusețea specifică Belle Epoque a dispărut. Din fericire, cafeneaua a fost redeschisă în 1994, după 2 ani de renovări, și în prezent reușește să redea aceeași atmosferă elegantă și romantică, specifică anilor 20.

Nu departe de Santa Catarina se găsește și teatrul Coliseo, o altă bijuterie arhitecturală, de data aceasta Art Deco. 

Biserica și turnul Clerigos

Tot în jurul centrului vechi, se găsește și turnul Clerigos care este un mister arhitectural. Turnul aparține de biserica Clerigos, însă este construit în spatele bisericii, ca și cum n-ar fi nicio legătură între ele. Construcția turnului a început după ce biserica era deja ridicată. Se poate urca în vârf de unde veți avea o panoramă la 360 de grade asupra orașului. Un bilet costă 4 euro.

O altă imagine superbă asupra orașului puteți avea după ce urcați Escadas do Codeçal, niște scări ascunse care fac legătura între centrul vechi, situat în partea superioară, și faleza râului. După ce le urcați, veți ajunge într-un fel de curte care este deschisă până la 21:00 sau 22:00 seara.

Casa da Musica

Dacă tot am pomenit de stiluri arhitecturale diferite, Casa da Musica este, cu siguranță, cea mai faimoasă clădire modernă din oraș. A fost proiectată de arhitectul olandez Rem Koolhaas. Se dorea a fi inaugurată în 2011, când Porto a fost desemnat Capitală Culturală Europeană, însă, din cauza configurației atipice care a pus probleme mari inginerilor, lucrările s-au prelungit, iar sala a fost deschisă abia în 2015. Clădirea are 9 etaje și două săli de concerte. Este construită din beton și sticlă. Se poate vizita interiorul ei în afara concertelor, iar aproape în fiecare seară are loc un concert gratuit în fața ei. Noi am prins un concert de muzică fado (despre fado, am vorbit aici) și un concert de muzică indie.

Ribeira

Ribeira, adică faleza râului Douro, este, cum am zice noi, românii, buricul târgului! Superba faleză a râului Douro, extrem de animată atât ziua, cât și seara, a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO în 1996. Luați la pas străduțele din jurul pieței Ribeira, admirați arhitectura medievală și culorile vii ale clădirilor.  Terasele sunt  pline ochi de localnici și turiști care-și savurează mâncarea pe acordurile cântăreților stradali. Aș spune că Porto este casa unora dintre cei mai talentați artiști ai străzii. Vă veți convinge singuri când ajungeți acolo.

Podul Dom Luis I are forma unui arc metalic cu două punți. Are rolul de a lega Porto de Vila Nova de Gaia, orașul situat pe cealaltă parte a râului Douro (aparține de Porto metropolitan). Cu o deschidere de 172m, podul Luis I era la momentul construirii sale cel mai mare pod de acest fel din lume. Are o înălțime de 85m și impresionant este faptul că îl puteți traversa pe jos pe cea mai înaltă punte. Puntea de jos este destinată traficului general și pietonal, iar puntea de sus este destinată liniilor de tramvai și pietonilor.

Dacă vă aflați pe Ribeira, puteți urca pe puntea de jos a podului sau puteți lua funicularul (5EUR/pers) până la puntea de sus. Dacă veniți dinspre centrul vechi, puteți intra pe pod direct pe puntea de sus. Și chiar vă recomad să mergeți pe puntea de sus pentru că priveliștea este unică. Puteți admira ambele maluri ale râului, căsuțele colorate cocoțate pe dealuri, faleza plină de viață și băcuțele cu turiști care se plimbă pe râu.

Pentru o imagine mai amplă, odată ajunși pe partea cealaltă, puteți urca la Mosteira da Serra do Pilar de unde vedeți nu doar râul și malurile, ci și podul. Tot de pe celălalt mal, puteți vedea tineri însetați de adrenalină care sar de pe prima punte a podului.

Vila Nova de Gaia

Este orașul situat pe malul celălalt al râului Douro. Faleza nu este atât de expansivă ca Ribeira, dar de aici puteți vedea cel mai bine arhitectura orașului Porto. De aici se văd căsuțele colorate de pe dealuri abrupte care par să fugă înspre apă. Dacă priveliștea de pe podul Luis I nu v-a fost de ajuns, puteți face o plimbare cu telegondola (10Eur dus-întors).

Cramele de vin Porto

Există multe crame de vinuri de Porto care pot fi vizitate, multe dintre ele aflându-se în Vila Nova de Gaia. Puteți petrece câteva ore bune învățând despre cum se prepară vinul de Porto, iar la final urmează partea cea mai dulce: degustarea! Dacă aveți mai mult timp la dispoziție,  înscrieți-vă într-un tur pe valea Douro, la viile de unde se culeg strugurii pentru vin. Sunt convinsă că merită!

Plajă

Porto este recunoscut nu doar pentru arhitectură, mâncare și voie bună, ci și pentru plajele care-l înconjoară. Am vrut să mergem la una dintre plajele din oraș, dar, din greșeală, am luat un autobuz care ne ducea din Vila Nova de Gaia la o plajă destul de îndepărtată. Era destul de târziu și bătea vântul tare, așa că am renunțat. Există multe plaje unde puteți face și surf, întrebați localnicii și vă vor îndruma la plaja care răspunde nevoilor voastre.

Ce mâncăm?

Poate că nu s-ar spune dacă m-ați vedea, dar unul dintre lucrurile preferate când ajung într-o țară nouă este să încerc mâncarea locală. Abia aștept să văd ce găsesc la restaurante și la tarabele de pe stradă. Portugalia a fost exact pe gustul meu! Mult pește și multe fructe de mare! 🙂

În Porto am mâncat de două ori foarte bine într-un restaurant micuț, de familie, situat lângă Ribeira. Se numește Ora Viva și se găsește pe Rua Fonta Taurina, 83. Prețurile nu sunt deloc mari, iar personalul este foarte atent, politicos și prietenos. Noi am plecat acasă cu o felicitare de la ei, iar lor le-am lăsat o bancnotă din România semnată pe care au agățat-o de tavan și alte câteva monede care le-am pus în găurile din perete.

Aici am încercat dorada, bacalhau (cod) la cuptor cu legume – rețeta casei, sardine prăjite și un excelent vin de Porto! În poza de jos este porția mea IMENSĂ de cod!  Fiecare porție a costat între 10 și 15 euro.

Francesinha este un sandwich cu șuncă și cașcaval, înmuiat într-un sos special pe care, spun ei, sunt singurii care îl pot face atât bun. Este originar din Porto și îl găsiți la majoritatea restaurantelor. Prețul diferă de la 5 la 10-15 euro. Pe mine nu m-a dat deloc pe spate, mai ales atâta pâine înmuiată, dar poate nu l-am nimerit pe cel mai bun.

 

Vin de Porto și lichiorul Ginja, băute din pahare de shot de ciocolată. Le găsiți chiar la baza podului Luis I, pe Ribeira, într-un mic restaurant tradițional. Un shot costă 1 euro.

Cum ajungem în Porto ?

Varianta cea mai simplă este să zburați direct în Porto. Dacă alegeți să zburați în Lisabona, există mai multe variante: avion (RyanAir), tren sau autobuz.

Autobuz

Există 20 de curse directe Lisabona – Porto pe zi, operate de Rede Expressos. Dacă cererea este foarte mare, numărul este suplimentat în weekenduri. Plecarea se face din stația Sete Rios, de unde pleacă autobuzele spre toate orașele din Portugalia. Biletele costă 19 EUR / 9 EUR / 15 EUR (adult / copil / vârstnic) și pot fi cumpărate fie din stația de autobuz, fie online de pe site-ul companiei www.rede-expressos.pt,  cu 30 de zile în avans. Durata călătoriei este de 3.5 ore (cu o oprire la locul religios Fatima) sau de 4.5 ore (cu trei opriri).

Tren

Există două tipuri de trenuri care leagă Lisabona de Porto : Alfa Pendular și Intercidades. Alfa Pendular este mai rapid și oferă un grad mai mare de confort (mai mult spațiu la picioare și Wifi), dar este automat și mai scump. O călătorie durează 2.5 ore, iar prețul unui bilet este de  €42.40/€30.30 (clasa confort / clasa normală).

O călătorie cu Intercidades durează 3 ore și prețul unui bilet este de €35.90/€24.30 (clasa întâi/ clasa a doua). Plecările se fac din gara Oriente din Lisabona, situată în  Parque das Nações. Trenurile opresc în gara Campanha sau în Sao Bento în Porto. Noi am călătorit cu Intercidades, la clasa a doua și am fost foarte mulțumiți. Este suficient spațiu la picioare, condițiile sunt foarte bune și nu a avut întârziere deloc.

Biletele pot fi cumpărate fie din stația de tren sau online, de pe site-ul companiei de transport CP (Comboios de Portugal).

Unde ne cazăm?

A Casa das Margaridas este un apartament de 160 m2 de la etajul 6 al unui bloc, transformat în spațiu de cazare pentru turiști. Dispune de 3 camere pentru două persoane, baia, bucătăria și sufrageria fiind comune. Are și un balcon cu vedere spre oraș și pe acoperișul blocului, o terasă mare cu șezlonguri. Prețul a fost de 19 euro/ persoană / noapte. A Casa das Margaridas închiriază și o suită cu baie privată, cu intrare separată față de restul camerelor.

Transport local

  1. Cardul Andante

În Porto există cardul Andante care vă oferă acces la toate mijloacele de transport : metrou, tramvai și autobuz.

Metrou

Prețul biletelor este calculat în funcție de zone (stația de plecare și destinația).  Este recomandat să vă interesați la un ghișeu cât costă călătoriile pe care vreți să le faceți și să încărcați cardul cu acea sumă de bani. O călătorie de la gara Campahna până la Casa da Musica a costat 1.60 euro (sper să-mi amintesc bine!). Porto a devenit o destinație extrem de apreciată și vizitată și pentru a-și mulțumi turiștii, au schimbat programul metroului. În timpul weekend-ului, metroul circulă non-stop!

Tramvai și autobuz

În ceea ce privește tramvaiul și autobuzul, puteți folosi cardul Andante sau puteți cumpăra bilete de la șofer. Nu uitați să precizați destinația șoferului pentru a vă calcula prețul biletului.

Bilet 24h

Un bilet valabil 24 de ore în toate cele 6 zone ale orașului costă 9.45 euro.

  1. Cardul Porto

Există card Porto valabil o zi, 2, 3 sau 4 zile. Cardul permite acces gratuit la 11 muzee din oraș și oferă reduceri la alte câteva muzee, monumente istorice, puncte de interes și restaurante din oraș. Prețul este de 6 euro, 10 euro, 13 euro, 15 euro (1 zi, 2 zile, 3 zile, 4 zile fără transport) sau 13 euro, 20 euro, 25 euro, 33 euro euro (1 zi, 2 zile, 3 zile, 4 zile cu transport inclus). Cardul poate fi cumpărat de la orice oficiu de turism din Porto. Mai multe informații, aici.

 [:]

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns