Portugalia. Locuri de neratat, transport, cazare și alte ponturi

Cred că vă amintiți cu toții emoțiile și nerăbdarea de dinaintea unei întâlniri importante. Ei bine, exact așa eram și eu înainte de a merge în Portugalia. Îmi doream să o vizitez de cel puțin un an de zile. Auzisem doar lucruri bune și foarte bune și așteptările mele erau din ce în ce mai mari. Mă uitam adesea la poze cu tramvaiele galbene din Lisabona, îmi invidiam prietenii care făceau surf pe plajele din Algarve și abia așteptam să beau un vin de Porto pe malul râului Douro.

Dorința mi s-a îndeplinit în iulie 2017. Am ajuns într-un final în Portugalia, cel mai vestic bastion al Europei. Țara a fost multă vreme marginalizată din cauza poziției, dar și a conducerii dure. A fost prinsă în ghearele unui guvern fascist care nu dorea să împărtășească comorile țării cu ceilalți. Lucrurile s-au schimbat în 1974 odată cu Revoluția Garoafelor și de atunci, țara este într-o continuă ascensiune. În anul 1986, Portugalia a intrat în Uniunea Europeană și în anii următori a fost gazda unor evenimente importante, precum Expoziția Mondială (1999), Campionatul Mondial de Fotbal (2004) și Premiile Europene MTV (anul 2005). În anul 2018 va avea loc următorul eveniment memorabil, și anume Eurovision.

Pavilionul Portugalia, construit pentru Expoziția Mondială

Deși se află în Europa Occidentală, aș spune despre Portugalia că este țara vestică cel mai puțin “occidentalizată”. Acest lucru nu o face mai puțin atractivă decât vecinele ei, ci dimpotrivă. Farmecul țării nu este dat doar de peisajele de vis, ci și de ospitalitatea autentică a oamenilor, de zâmbetele lor sincere și de curiozitatea nedisimulată. În urma crizei economice care a afectat grav țara, Portugalia a renăscut precum pasărea Phoenix. Cu o promovare extraordinară, 2017 pare să fie cel mai bun an în materie de turism. Numărul de turiști a crescut exponențial, iar Porto a fost desemnat pentru a treia oară cea mai bună destinație din Europa, fiind votat de peste 130.000 de turiști.

După cum cred că v-ați dat seama deja, întâlnirea mea cu Portugalia a fost perfectă, depășind cu mult aștepările mele. Cu pălăria de paie pe cap, cu picioarele goale pline de nisip, cu un vin dulce de Porto în mână și cu desaga plină de amintiri, mi-a fost greu să-mi iau rămas-bun de la această bijuterie a Europei. Am plecat cu gândul că mă voi reîntoarce curând, dar până atunci, vreau să vă ajut și pe voi să aveți parte de o întâlnire cel puțin la fel de reușită.

Obrigada!

Cum ajungem acolo?

Din Cluj-Napoca nu există încă  zbor direct, dar puteți zbura fără escală din București sau Budapesta. Din București, există 3 companii care au curse directe: WizzAir (plecare marți, joi, sâmbăta), BlueAir (plecare marți, joi, sâmbăta) și TAP Portugal (în fiecare zi, mai puțin marți). Din Budapesta, puteți zbura cu WizzAir (plecare luni, miercuri, vineri, duminică) sau TAP Portugal (în fiecare zi, mai puțin vineri). Din Budapesta, există cursă directă WizzAir până în Faro, în sudul țării, în zilele de marți și sâmbătă.

Eu am zburat Cluj – București cu BlueAir (90 de lei cu bagaj de cală inclus), București – Lisabona cu WizzAir (300 de lei cu bagaj de cală inclus – împărțit la două persoane). La întoarcere, mi-am folosit milele strânse de-a lungul timpului în grupul Star Alliance și plănuiam să zbor Lisabona – Munich – Cluj cu Lufthansa. Până să mă decid asupra datei de întoarcere, s-au vândut toate locurile Economy și nu îmi ajungeau milele pentru Business. Așa că am zburat Faro – Viena – București cu Eurowings și Austrian Airlines (am plătit 50 de euro taxe de aeroport), iar din București am luat BlueAir spre Cluj (90 lei).Totul a fost bine și frumos, în afara de întârzierea de 3 ore a companiei BlueAir, pe ruta București – Cluj. Prietenii mei au zburat la întoarcere din Lisabona până în București cu TAP (100 euro) și de acolo au luat BlueAir spre Cluj.

Ce merită vizitat?

Lisabona

Lisabona este un oraș viu, relaxat, în care vechiul și modernul se amestecă într-o manieră contrastantă. Este o destinație ofertantă care ar mulțumi și cei mai pretențioși turiști. Puteți alege să colindați labirintul de străduțe vechi și întortocheate din cartierul Alfama sau să vizitați monumentele Unesco din cartierul Belem. Dacă sunteți fani ai arhitecturii moderne, nu trebuie să ratați parcul construit special pentru Expo ’99. După atâta plimbare, relaxați-vă pe faleza râului Tajo ale cărui ape mângâie cu blândețe capitala Portugaliei.

Sintra și Cascais

Nu departe de Lisabona se găsesc Sintra și Cascais, destinații perfecte pentru excursii de o zi, ambele incluse în patrimoniul UNESCO.

Quinta da Regaleira din Sintra

Cabo da Roca

Cabo da Roca este cel mai vestic punct al Europei. Puteți ajunge cu autobuzul de la Sintra sau Cascais. Peisajul este superb și senzațiile la fel!

Porto

Porto este cel de-al doilea oraș ca mărime din Portugalia, o destinație iubită de toți turiștii care-i trec pragul. Să fii votat de trei ori drept drept cea mai bună destinație din Europa, în detrimentul Londrei sau a Parisului, nu e de trecut cu vederea! În Porto, vă puțeți plimba în sus și în jos pe străduțele din centrul vechi sau puteți face o plimbare cu vaporașul pe râul Douro. Vă puteți relaxa pe faleza râului, servind un pahar de vin de Porto la una dintre numeroasele terase ticsite de localnici și turiști.

Algarve

Fie că vizitați Faro, Portimao sau Lagos, stațiunea pe care am ales-o noi, sunt convinsă că toate orașele de pe coastă sunt la fel de primitoare și cu peisaje ireale. Orașul Lagos înfruntă plin de curaj valurile puternice ale Oceanului Atlantic și își invită turiștii la o incursiune în “arta” surf-ului. Dacă nu sunteți amatori de senzații tari, există numeroase plaje liniștite unde puteți savura o carte bună sau unde puteți “încinge” o partidă de tenis de plajă.

Cazare

Ca de fiecare dată, booking.com este prietenul meu cel mai bun. Acolo găsesc cele mai bune prețuri și cele mai drăguțe apartamente. Pe lângă confort, pentru mine este foarte importantă poziția. Îmi place să umblu pe jos și prefer să iau cazarea cât de cât central, ca să nu depind de mijloacele de transport în comun. Ca să vedeți poze cu apartamentele, dați click pe numele fiecăruia.

Lisabona

 Feels like home este o companie care închiriază apartamente pe toată suprafața Portugaliei. Numele li se potrivește perfect, reușind să facă șederea turiștilor extrem de plăcută. Apartamentul Santos Spacious Hou este incredibil și se pretează pentru un grup de 6-8 persoane. Dormitoare mari, living, bucătărie spațioasă și o poziție bună. Prețul a fost de 27.5 euro / persoană / noapte. Pe lângă cazare, Feels like home oferă și servicii de transport. Un shuttle de la aeroport până la cazare a costat 39 euro pentru 8 persoane.

Porto

A Casa das Margaridas este un apartament de 160 m2 de la etajul 6 al unui bloc, transformat în spațiu de cazare pentru turiști. Dispune de 3 camere pentru două persoane, baia, bucătăria și sufrageria fiind comune. Are și un balcon cu vedere spre oraș și pe acoperișul blocului, o terasă mare cu șezlonguri. Prețul a fost de 19 euro/ persoană / noapte. A Casa das Margaridas închiriază și o suită cu baie privată, cu intrare separată față de restul camerelor.

Lagos

Casa Barbara și Casa Afonso închiriază camere duble, dotate cu frigider și cu balcoane mărișoare. Baia este comună și se împarte la două camere. Apartamentele sunt situate la 10 minute de gară și la 15 minute de cea mai mare plajă din stațiune, Preia Maia. Chiar în fața apartamentelor aveți  și câteva supermarketuri, printre care și Lidl. Preț: 25 euro/persoană/noapte.

Apartamentul Dom Sebastiao se găsește în cealaltă parte a stațiunii, la 10 minute de plaja Dona Ana. Dispune de 3 dormitoare mari, cu paturi duble, un living mare, o bucătărie cu toate dotările necesare, două băi și un balcon. La 3 minute de apartament se găsește supermarketul Spar, iar centrul vechi al orașului se află la 10 minute.  Preț : 25 euro / persoană / noapte

Transportul între orașe

Lisabona – Porto 

Bus

Există 20 de curse directe Lisabona – Porto pe zi, operate de Rede Expressos. Dacă cererea este foarte mare, numărul este suplimentat în weekenduri. Plecarea se face din stația Sete Rios, de unde pleacă autobuzele spre toate orașele din Portugalia. Biletele costă 19 EUR / 9 EUR / 15 EUR (adult / copil / vârstnic) și pot fi cumpărate fie din stația de autobuz, fie online de pe site-ul companiei www.rede-expressos.pt,  cu 30 de zile în avans. Durata călătoriei este de 3.5 ore (cu o oprire la locul religios Fatima) sau de 4.5 ore (cu trei opriri).

Tren

Există două tipuri de trenuri care leagă Lisabona de Porto : Alfa Pendular și Intercidades. Alfa Pendular este mai rapid și oferă un grad mai mare de confort (mai mult spațiu la picioare și Wifi), dar este automat și mai scump. O călătorie durează 2.5 ore, iar prețul unui bilet este de  €42.40/€30.30 (clasa confort / clasa normală).

O călătorie cu Intercidades durează 3 ore și prețul unui bilet este de €35.90/€24.30 (clasa întâi/ clasa a doua). Plecările se fac din gara Oriente din Lisabona, situată în  Parque das Nações. Trenurile opresc în gara Campanha sau în Sao Bento în Porto. Noi am călătorit cu Intercidades, la clasa a doua și am fost foarte mulțumiți. Este suficient spațiu la picioare, condițiile sunt foarte bune și nu a avut întârziere deloc.

Biletele pot fi cumpărate fie din stația de tren sau online, de pe site-ul companiei de transport CP (Comboios de Portugal).

Lisabona – Algarve (Lagos)

Bus

Puteți lua autobuzul EVA din stația de autobuz Sete Rios. Biletele pot fi cumpărate în avans de pe site-ul lor. Un bilet costă 36 de euro dus-întors.

Tren

Puteți merge cu trenul până în Tunes, iar acolo schimbați și luați trenul pentru Lagos. Puteți verifica programul trenurilor pe site-ul CP.

Porto – Algarve (Lagos)

Bus

Există două companii care operează pe ruta Porto –  Lagos: Renex și Rede Expressos    O călătorie durează 6-8 ore și un bilet costă aproximativ 30 de euro. Dacă vreți să economisiți bani, puteți alege să călătoriți noaptea. Așa, nu veți fi nevoiți să mai plătiți o noapte de cazare în Porto și puteți dormi pe drum.

Tren

Există un tren rapid direct Alfa Pendular la 5:47 dimineața. Un bilet costă 70 EUR / 52 EUR (clasa I, clasa a II-a). Este recomandat să cumpărați biletele în avans pentru că noi n-am mai găsit locuri la clasa a doua cu două zile înainte de plecare și am fost nevoiți să alegem altă variantă.

Am mers până la urmă cu Intercidades care face o oprire în Lisabona și una în Tunes. Din Tunes am luat ultimul tren pentru Lagos. Biletul costă 65,7 euro/ 48 euro (clasa I, clasa a II-a). Am plecat la 6:47 dimineața și trebuia să ajungem la 14:08. Am avut întârziere de aproximativ o oră. Trenul nostru a rămas blocat într-un oraș de pe drum, dar fiindcă eram foarte mulți turiști care trebuia să prindem trenul din Tunes, l-au reținut până am ajuns. Am ajuns în jurul orei 15:00 în Lagos.

Trenurile au fost foarte comode, mai ales primul de pe ruta Lisabona – Porto. Am prins un tren nou, foarte modern. Toate trenurile erau dotate cu vagon-bar, mai puțin trenul local de pe ruta Tunes – Lagos.

Avion

TAP, Vueling și RyanAir au zboruri directe din Porto în Faro. O călătorie durează aproximativ o oră, iar dacă rezervați din timp, puteți găsi bilete foarte ieftine, chiar mai ieftine decât trenul.

Transport local

Lisabona

  1. Cardul Viva Viagem 

Vă recomand să vă cumpărați cardul de transport Viva Vivagem care vă oferă acces la metrou, feribot și trenuri subterane. Biletele de tramvai și autobuz pot fi cumpărate și de la șofer, însă la un preț mai ridicat.

Puncte de vânzare

Cardul îl puteți cumpăra de la ghișeele din stațiile de metrou sau tren sau de la automate care au meniu și în engleză. Există și carduri de transport de o zi, create special pentru turiști.

Preț

Viva Viagem costă doar 50 de cenți și îl puteți încărca cu orice sumă doriți voi. Vă puteți face calculul în funcție de prețul biletelor :

Metro

Un bilet la metrou costă 1.45 euro cu card, 1.90 euro fără.

Tramvai

 Veți plăti doar 1.45 eur pentru o călătorie cu tramvaiul în loc de 2.90 euro, prețul fără card. Dacă nu aveți cardul, veți putea cumpăra bilete de la șofer, dar veți avea nevoie de monede sau bani mici. N-o să vă dea rest de la bancnotele de 20 sau 50 euro.

Autobuz

Veți plăti 1.40 euro cu cardul. Un bilet la autobuz costă 1.80 euro fără card și poate fi cumpărat de la șofer.

Trenuri subterane

Dacă vreți să mergeți în Sintra sau Cascais, veți plăti 1.85 euro pe bilet.

  1. Cardul Lisboa

O altă variantă este cardul Lisboa care vă permite accesul în toate colțurile orașului. Puteți lua funicularul, autobuzul, tramvaiul și metroul pe gratis. În plus, cardul vă oferă acces la câteva zeci de muzee din Lisabona, la câteva clădiri istorice și locuri care vă oferă o panoramă superbă asupra orașului. Cardul poate fi cumpărat de la ghișeele Turismo de Lisboa, amplasate în locurile cheie din oraș : aeroport, gara Santa Apolonia, Palacio Foz în Praca dos Restaradores, Centrul de Primire Lisboa în Praca do Comerico și la Belem Kiosks. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul lor. 

Porto

  1. Cardul Andante

La fel ca în Lisabona, în Porto există cardul Andante care vă oferă acces la toate mijloacele de transport : metrou, tramvai și autobuz.

Metrou

Prețul biletelor este calculat în funcție de zone (stația de plecare și destinația).  Este recomandat să vă interesați la un ghișeu cât costă călătoriile pe care vreți să le faceți și să încărcați cardul cu acea sumă de bani. O călătorie de la gara Campahna până la Casa da Musica a costat 1.60 euro (sper să-mi amintesc bine!). Porto a devenit o destinație extrem de apreciată și vizitată și pentru a-și mulțumi turiștii, au schimbat programul metroului. În timpul weekend-ului, metroul circulă non-stop!

Tramvai și autobuz

 În ceea ce privește tramvaiul și autobuzul, puteți folosi cardul Andante sau puteți cumpăra bilete de la șofer. Nu uitați să precizați destinația șoferului pentru a vă calcula prețul biletului.

Bilet 24h

Un bilet valabil 24 de ore în toate cele 6 zone ale orașului costă 9.45 euro.

  1. Cardul Porto

Există card Porto valabil o zi, 2, 3 sau 4 zile. Cardul permite acces gratuit la 11 muzee din oraș și oferă reduceri la alte câteva muzee, monumente istorice, puncte de interes și restaurante din oraș. Prețul este de 6 euro, 10 euro, 13 euro, 15 euro (1 zi, 2 zile, 3 zile, 4 zile fără transport) sau 13 euro, 20 euro, 25 euro, 33 euro euro (1 zi, 2 zile, 3 zile, 4 zile cu transport inclus).

Cardul poate fi cumpărat de la orice oficiu de turism din Porto. Mai multe informații, aici.

Lagos

Există autobuze locale, dar veneau destul de rar, așa că ne-am deplasat doar cu Uber. Stațiunea este relativ mică, nu am plătit mai mult de 5 euro pe o cursă.

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns