Positano, o destinație pentru cei romantici

Încep prin a spune că Positano este, cu siguranță, unul dintre cele mai fotografiate și fotografiabile locuri din Italia! Cred că faima orașului a crescut mult și datorită pozelor reușite și puțin (sau mai mult) editate de pe Instagram. Toată lumea vrea să ajungă să vadă casele colorate, construite  în stâncă și lămâii încărcați de fructe. Și-acum să vă spun de ce mi s-a părut mie Positano atât de special.

Încep cu poziția orașului căreia trebuie să-i acordăm recunoaștere! Positano este situat pe Coasta Amalfi care se întinde pe o distanță de 50 de km pe malul Mării Mediterane, în sudul Peninsulei Sorrentine. Coasta Amalfi este o destinație turistică de top, renumită pentru priveliștile de neuitat pe care natura le oferă, satele de pescari cu case în culori pastel și micile plaje cu umbrele de soare perfect aliniate.

Ca să vă dați seama cât de impresionante sunt peisajele, vă spun doar că UNESCO le-a considerat demne de a fi înscrise în Patrimoniul Mondial. Munții par să iasă din apă, casele sunt construite pe stânci abrupte și coboară asemenea unei cascade spre apele albastre. Pentru a ajunge din “vârful” stațiunii la plajă, am avut o misiune dificilă de îndeplinit. Traseul nostru a început cu un drum șerpuit, s-a continuat cu câteva zeci sau sute de scări, alei înguste și, într-un final, luminița de la capătul tunelului: străduțe pietonale care nu mai erau în pantă. Nu a fost tocmai ușor, dar cui îi păsa când eram înconjurate de atâta splendoare?

Coborârea a început pe drumul din dreapta pozei

Positano este renumit pentru producția de ceramică, iar asta se remarcă în buticurile care vând produse artizanale. Pe lângă ceramică, Positano se mândrește și cu Limoncello, băutură alcoolică originară din regiune, cu genți de piele vero și cu produse de modă locală. Când vine vorba de shopping, partea mai puțin plăcută o constituie bugetul. Spre deosebire de majoritatea orașelor din sudul Italiei, Positano este o destinație de lux care ustură la buzunar.

Cum ajungem în Positano?

Fiind cazate în Napoli, am luat trenul Circumvesuviana până în Sorrento (mai multe detalii aici), iar de acolo autobuzul SITA până în Positano. Autobuzul avea mai multe stații în Sorrento. Cel mai ușor este să-l luați de la gară sau folosiți Google Maps care vă trimite la cea mai apropiată stație. Pe autobuz scrie direcția în care merge, în cazul nostru, Positano. Un bilet costă în jur de 2-3 euro. Este recomandat să cumpărați biletele înainte să urcați în autobuz.  În Sorrento, le-am cumpărat direct de la șofer, dar cred că ne-a lăsat să urcăm doar pentru că nu era foarte aglomerat. La întoarcere, le-am cumpărat de la barul din vârful șoselei care traversează Positano. Este vorba de barul lângă care oprește autobuzul și la dus.  Biletele se vând la tabacheriile și barurile din oraș (ciudat, nu?).

Drumul care leagă Sorrento de Positano ar trebui trecut pe lista celor mai spectaculoase drumuri din Europa.  Serpentine, șosele înguste, stânci pe o parte, peisaje care-ți taie respirația pe cealaltă parte.  Nu mai conteneam să ne minunăm de spectacolul măreț pe care natura ni-l oferea. Marea se întindea la picioarele noastre, iar deasupra, stâncile golașe străpungeau perdeaua de nori. Ne-am putut bucura de acest peisaj doar la dus, fiindcă la întoarcere, autobuzl a fost supraaglomerat. Am stat ca sardinele într-o conservă: lipite de parbiz, de șofer sau de alți oameni din autobuz – vă dați seama ce plăcut?! Dacă sunteți sensibili la călătoriile cu autobuzul, v-ar pinde bine niște medicamente.

Poză din autobuz

Revenind la ce spuneam la început, Positano mi se pare un loc deosebit datorită frumuseții sale naturale. O frumusețe simplă, răpitoare, fără excese, care păstrează încă farmecul vremurilor apuse. Mergeți, descoperiți-o și admirați-o pe propria piele – nu veți regreta!

Alte poze:

Și o melodie care să descrie atmosfera înviorătoare din oraș:

 

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns