Potsdam, orașul fără griji

Știți vorbele acelea românești: ,, La unii cu caru’, la altii cu paharu’ ,, ? Ei, bine, făcând turul superbului oraș german Potsdam, mi se învârteau în cap cuvintele astea. Cum, Doamne, de orașul acesta abundă în locuri fermecătoare, în palate, muzee, străzi cu o simbolistică anume, reședințe ale bogaților lumii, ale ambasadelor, vestigii ale unei lumi apuse, parcuri, grădini, iar alte locuri de pe Pământ sunt atât de anoste? Nu poți, la un moment dat, să nu te simți, oarecum, vinovat ca nu mai poți spune, iar si iar, wow!, că derulând-se aceleași imagini ale perfecțiunii să simți ca și cum ar fi, deja, prea mult!

Încă din gară simți că ai ajuns într-un loc ce-și atrage și-și respectă turiștii. Persoane amabile urmăresc cu ochiul deja format turiștii pierduți, derutați, si-i abordează politicos explicându-le ce, unde, cum pot vizita. Dacă ai câteva zile la dispoziție, poți încerca pe cont propriu să iei la pas orașul sau să închiriezi o bicicletă. Dacă nu, cel mai indicat este să iei autobuzele city-tour, care circulă pe principiul hop-on, hop-off și al căror bilet este negociabil ca preț. Biletul îl poți achiziționa direct de la persoana care are rolul de a informa. Te studiază, coroborează informațiile orei cu cele ale ghizilor, șoferilor și-ți face un preț căruia nu-i poți rezista. Si nouă ni s-a întâmplat la fel și bucuria și satisfacția ne-au fost mult mai mari decât așteptările. Un bilet normal costa 17 euro de persoană, dar fiindcă am ajuns după prânz și numărul turiștilor a scăzut, am plătit 10 euro de persoană. Turul începe la gară, durează 1h30 și are 12 opriri pe drum. Poți alege unde să cobori, iar la fiecare 30 de minute vine un alt autobuz în care te poți urca.

Cum ajungem în Potsdam?

Dată fiind suprafața imensă a Berlinului, Potsdam ar putea fi considerat un cartier al orașului. Aflat la doar 30 de km distanță, ajungi aici în 40 de minute cu S-Bahn S7 de la gara centrală sau în 25 de minute cu trenul. Biletele sau abonamentele pe mijloacele de transport din Berlin, zonele ABC (Potsdam este în zona C) sunt valabile și pe rețeaua de transport din Potsdam.

O zi în Potsdam

Potsdam este un oraș verde, cu mult mai multe parcuri și lacuri decât străzi și clădiri. Frumusețea locului a fost remarcată și de regele Prusiei, Frederic cel Mare, care și-a stabilit reședința aici. A încercat să construiască un complex regal care putea rivaliza cu mândria Franței – palatul Versailles. Parcurile și palatele construite în perioada lui nu au rămas neapreciate și trecute cu vederea. În 1990, au fost incluse în patrimoniul mondial UNESCO.

Atracția principală din oraș o reprezintă Palatul Sanssouci, reședința de vară a lui Frederic cel Mare. La fel cum spune și numele, care provine din franțuzescul sans soucifără griji, palatul era locul unde regele evada din agitația Berlinului și căuta liniște și relaxare. Palatul nu este înalt, are doar un etaj, dar este foarte lung și tronează deasupra unor grădini superbe. Poate fi vizitat interiorul, pe cont propriu sau în tururi ghidate. Biletele pot fi cumpărate pe loc, de la casieria palatului. Noi am preferat să ne plimbăm prin grădinile terasate, prin parcul din fața palatului și să ne bucurăm de serenitatea locului.

În centrul parcului se găsește o fântână arteziană mărginită de statui de marmură. Te poți așeza pe una dintre băncile de pe margine sau poți alege un loc umbrit, în păduricea de lângă. Noi am plecat să explorăm parcul și am descoperit alei atent îngrijite, decorate cu statui, tuneluri înfrunzite și un râu care completa peisajul. Am părăsit parcul pe lângă moara de vânt Sanssouci, devenită deja faimoasă în Germania. Iar acum că veni vorba de mori, am auzit un lucru interesant. Se spune că numărul mare de familii cu numele Müller (se traduce prin morar) din zona Berlinului este dat de numărul mare de mori existente în zonă.

Am petrecut, cu siguranță, prea puțin timp în oraș. Alocă-i o zi întreagă sau chiar două pentru că sunt multe locuri de văzut. Printre ele se numără Palatul Cecilienhof – locul unde s-au întâlnit învingătorii din cel de-al Doilea Război Mondial, Truman, Churchill și Stalin, să discute despre împărțirea Germaniei și a Berlinului; cartierul olandezPalatul Nou (Neues Palais)Orangerie; Palatul de Marmură. Autobuzul ne-a dus și la podul Glienicke, folosit ca punct de schimb de spioni în timpul războiului. Nu departe de gară, poți vizita domul și Muzeul Filmului. Cina o poți servi în centrul vechi, aproape de poarta Brandenburg (a nu se confunda cu poarta din Berlin care poartă același nume).

Iar dacă numele Potsdam vi s-a părut cunoscut până la final, dar nu v-ați dat seama de unde, poate numele Albert Einstein vă spune ceva. În oraș există un parc de știință care-i poartă numele și unde se fac experimente legate de teoria relativității.

După doar câteva ore în care l-am explorat, Potsdam și-a făcut loc în inima mea pentru totdeauna. Este locul ideal pentru plimbări pe jos sau cu bicicleta – sunt o mulțime de locuri frumoase care merită admirate într-un ritm lent. Fă o plimbare până acolo și vei vedea despre ce vorbesc!

Pe curând,

R.

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns