[:ro]Privind în urmă la 2019[:en]Retrospective of 2019[:]

[:ro]Încep acest articol prin a vă ura Un An Nou cât mai bun, plin de călătorii, mici sau mari, în România sau în afară, cu familia sau cu prietenii!

Reciteam articolul despre călătoriile din 2018 și rezoluțiile în materie de călătorii pentru 2019 și uitasem complet că am pus Istanbul și Copenhaga drept “cap de afiș”. Mă bucur că am reușit să le vizitez anul acesta, dar totodată îmi pare rău că nu am ajuns și în America de Sud. Am fost foarte aproape de a cumpăra bilet spre Ecuador, de două ori chiar, dar soarta a vrut să mă ducă iarăși în Asia. Iar acum să vă spun pe scurt pe unde m-am plimbat, ce mi-a plăcut și ce experiențe inedite am avut în fiecare loc.

Deși nu am fost tare activă anul acesta, mai ales în a doua jumătate, mă bucur să văd că nu ați uitat de existența site-ului și l-ați citit în continuare.

Anul 2019 în cifre arată cam așa:

 • 10 țări, dintre care 5 țări noi
 • 20 de avioane
 • 17 articole (mult prea puține, știu)
 • 39.000 de vizitatori pe site
 • 122.000 accesări pe site

Zell am See, Austria

La fel ca anul trecut, începutul de an m-a prins pe pârtiile de ski din Austria. Înainte să practic vreun sport de iarnă, mi se părea că lunile ianuarie și februarie erau interminabile. Nămeți de zăpadă, ninsoare, frig, iar tot ce eu îmi doream era să iasă soarele și să pot lăsa geaca de iarnă în dulap. Ei bine, de câțiva ani, abia aștept să ningă iarna și să scot placa din casă. Desi până acum ajungeam foarte ușor în Austria, anul acesta am avut parte de aglomerație, drumuri închise, avalanșe , despre care puteți citi aici.

Strasbourg, Franța

De fiecare dată când ajung în Strasbourg (și am fost deja de peste 10 ori), mă mir de cât de cochet poate fi acest oraș! Alsacia este cu siguranță una dintre cele mai frumoase regiuni din Franța sau poate chiar din Europa. Merită vizitată atât vara când este totul verde, în floare, cât și iarna când toate orășelele par desprinse din povești de basm, cu Moș Crăciun, zâne, reni și brazi împodobiți. Am scris și un articol despre frumusețea orașului Strasbourg pe timpul iernii, pe care îl găsiți aici.

Copenhaga, Danemarca

Mă bucur să tai Copenhaga de pe lista rezoluțiilor din 2019. YES! Am reușit să văd capitala daneză în luna martie și am găsit-o exact așa cum mă așteptam – colorată, modernă, cu oameni fericiți, dar friguroasă și cu un vânt puternic care-ți strica tot cheful de plimbare!  Norocul a fost totuși de partea noastră, iar după a doua zi am avut parte de soare (cu dinți, ce-i drept) și am putut ieși la plimbare cu bicicletele. Am făcut un top cu 10 motive pentru care merită să vizitați acest oraș.

Moscova și Sankt Petersburg, Rusia

Una dintre cele mai frumoase experiențe de anul acesta a fost vacanța în Rusia – o țară bogată în istorie, artă, cultură, care trebuie văzută măcar o dată în viață! Am petrecut doar trei zile în Moscova, respectiv Sankt Petersburg, dar sunt atât de multe locuri de văzut și experiențe de încercat, încât e nevoie de mult mai mult timp pentru a te bucura în tihnă de ambele orașe. Despre planificarea vacanței în Rusia puteți citi aici, despre Moscova aici, iar despre Sankt Petersburg, aici.

Stațiile de metrou din Rusia

Toscana, Italia

Anul acesta, în vacanța anuală cu fetele (despre celelalte puteți citi aici și aici), am ales să vizităm Toscana, considerată de mulți drept cea mai frumoasă regiune a Italiei. Regiunea se mândrește cu peisaje de poveste, dealuri verzi acoperite de plantații de viță de vie și măslini, arhitectură citadină unică și o moștenire culturală impresionantă. Pentru o vacanță perfectă în Toscana, am făcut o listă cu 10 lucruri de făcut. 

Istanbul, Turcia

Istanbul este al doilea oraș pe care mă bucur să-l tai de pe lista rezoluțiilor din 2019. Istanbul este un oraș fascinantun amalgam de palate somptuoase, moschei și minarete, străzi înguste pietruite, șosele și trenuri subterane, case vechi de lemn, clădiri înalte de sticlă, lanțuri de magazine, bazaruri, restaurante cu stele Michelin, mâncare stradală, pisici și, mai presus de orice, multe bărci și un apus de neuitat pe Bosfor. Articolul despre city-break-ul petrecut acolo este gata și va fi postat cât de curând – probabil primul din 2020.

Singapore

Singapore, simbolul miracolului economic asiatic, nu mai are nevoie de nicio introducere. Pe lângă celebrele lucruri foarte mediatizate, cum ar fi o sumedenie de mașini scumpe în trafic, băuturi ridicol de scumpe, curățenie ca-n palmă pe străzi, Singapore are mult mai multe de arătat lumii întregi. Din multe puncte de vedere, Singapore ar trebui să fie un exemplu pentru orașele din întreaga lume, dar voi reveni asupra acestor lucruri într-un articol detaliat.

Bali, Indonezia

Datorită mediului natural cu ape limpezi, vegetație luxuriantă și faună bogate, Bali a devenit de multă vreme un magnet pentru turiștii din întreaga lume. Insula dispune de multe surse de divertisment care ar putea face pe plac și celui mai pretențios turist. Pe lângă locurile frumoase din Asia de Sud-Est, sunt mereu impresionată de bunătatea și amabilitatea localnicilor. Niște oameni simpli, fără mari posibilități financiare, dar fericiți și dornici să te cunoască și să afle mai multe despre tine ca om și despre țara din care provii.

Munchen, Germania

Am ajuns în Munchen de mai multe ori, iar ultima oară înaintea Crăciunului. Orașul găzduiește o mulțime de piețe de Crăciun, care de care mai amenajate și colorate. Am vizitat cel puțin cinci dintre acestea și peste tot am avut aceeași impresie: nemții au făcut o tradiție din a merge la piețele de Crăciun! Erau toate pline de grupuri de colegi, prieteni, familii care făceau cumpărături, beau vin fiert și mâncau preparate tradiționale. Printre preferatele mele se numără Tollwood și Târgul de Crăciun din Marienplatz.

România

În ultimii ani, am început să călătoresc tot mai mult România și lista mea cu locuri de văzut se tot lungește. Ceea ce e un lucru minunat! Se pare că se mișcă lucrurile în turismul românesc și apar tot mai multe pensiuni primitoare, construite cu bun gust. Printre acestea se numără și casele săsești de la Cincșor cărora le-am dedicat un articol. O altă casă de vacanță este Valea Verde, din satul săsesc Cund.  În timpul iernii, prefer stațiunile de munte, iar vara, un weekend în Vama Veche cu fetele este must-do. Am văzut că sunteți foarte interesați de articolele despre România, așa că anul viitor voi încerc să promovez mai multe de pe meleagurile noastre.

Poiana Brașov, Straja

Sighișoara

Casa de oaspeți de la Cincșor

Valea Verde

Vama Veche

2020

Anul viitor prioritate vor avea niște proiecte personale, așa că nu-mi fac planuri mari în ceea ce privește călătoriile. Vreau să văd câteva locuri din România și sper totuși să se arate măcar o vacanță mai îndepărtată. Mă tentează și ideea de a organiza vacanțe de grup, iar dacă sunteți interesați de așa ceva, m-aș bucura dacă m-ați contacta.

Vă mulțumesc că mă citiți și că mă urmăriți în călătoriile mele în jurul lumii. 🙂

R.

[:en]I would like to start this year-end retrospective article by wishing you a Happy New Year, filled with unforgettable travels, wonderful places and great friendships!

Even if this year I wasn’t as active on the blog as I had planned to be, I am glad that I kept my promise and translated almost every article into English. And now, I invite you to join me in a trip down memory lane that starts with some figures for 2019:

 • I visited 10 countries, of which 5 new countries
 • I took 20 planes
 • I wrote 17 articles  – that’s not enough, I know
 • My website had 39.000 visitors
 • borderless.ro registered 122.000 visits in the last 365 days

Zell am See, Austria

Just like last year, I started 2019 on the slopes in Austria. I used to hate January and February but since I’ve learnt a winter sport, I can’t wait to have some snow and go snowboarding. My first article this year was about our adventures on the way to Austria.

Strasbourg, France

Every time I visit Strasbourg, I wonder how pretty this city is! Alsace is for sure one of the most beautiful regions in France or even Europe. Alsace is worth visiting both during summer and winter, when all the cities and villages look straight out of fairy tales. Christmas in Strasbourg is a fantasy and the proof stands here.

Copenhagen, Denmark

I am happy to thick Copenhagen on my 2019 resolution list. It was one of the cities that I wanted to visit really badly this year. I traveled to the Danish capital in March (via Malmo, Sweden) and I found it exactly how I expected it to be : colourful, modern, with happy people, but cold and windy. We got lucky after two days when the sun came out and we could visit the city by bike.

Moscow and St. Petersburg, Russia

One of this year’s highlights was the trip to Russia – a country that must be visited at least once in a lifetime! Russia is a country rich in history, culture and art. Unfortunately, we spent only three days in Moscow, respectively St. Petersburg, and we tried to see as much as possible. But there’s definitely a lot more to see and do, so if you think about visiting Russia, book at least one week – 10 days for these two cities. I wrote about how I planned to trip to Russia here, about Moscow here and about Saint Petersburg here.

Metro stations in Russia

Tuscany, Italy

This year, in our annual girls trip (you can read about the rest here and here), we chose to visit Tuscany, considered by many the most beautiful region in Italy. For a perfect vacation in Tuscany, just like ours 🙂 , I compiled a list of 10 things to do.

Istanbul, Turkey

Istanbul is the second city that I am happy to cut off my wish list for 2019. Istanbul is a fascinating city, a mix of palaces, mosques, narrow street, wide boulevards, shops, bazaars and y favourite part: many boats and a breathtaking sunset on Bosphorus strait.

Singapore

Singapore is a wealthy island city-state in South-East Asia that I am sure all of you have heard so many stories of. Singapore is well-known for being one of the most expensive cities in the world, for its rapid and huge economical development, but also for its clean and green streets. More than this, the state has a global reputation for strict laws and fines. For me, Singapore was something else, a place that teaches everyone a lesson, even a simple tourist.

Bali, Indonesia

Thanks to its perfect weather, luxuriant vegetation, clean waters and ways of entertainment, Bali became a magnet for tourists from all over the world. It’s not only the places and the nature that make Bali special, but the people who are always friendly, happy and eager to get to know you and the country you come from. Bali is not a place, but rather an experience.

Munich, Germany

During the winter holidays, all the big squares in Germany turn into magical Christmas markets that become popular meeting places for every German citizen! They’re all full of coworkers, friends, families who shop, drink Gluhwein and eat traditional food.

Romania

In the last years, I traveled more and more in Romania and my bucket list is getting longer and longer. Which is a great thing! I am happy to see that the local tourism develops and new beautiful places appear. Among these places, I’d mention Cincsor and Valea Verde, two guest houses that changed the rural tourism. Some other places that I keep going back to are the mountain ski resorts in the Carpathians and the Black Sea.

 Poiana Brașov, Straja

Sighișoara

Cincșor

Valea Verde, Cund

Vama Veche

2020

Next year my main focus will be on some personal projects, so I didn’t make big plans for traveling. But I hope 2020 will surprise me and I’ll get to visit some new places!

But until then, than you for following me around the world!

R.

[:]

Sharing is caring!

Comments

comments

2 Replies to “[:ro]Privind în urmă la 2019[:en]Retrospective of 2019[:]”

 1. Keep ’em coming and don’t slow down. La cat mai multe aventuri si in 2020.

  1. Multumesc, la fel si tie! Sa fie! 🙂

Lasă un răspuns