Frumusețile neștiute ale Clujului

Tot mai multe se scriu despre fermecătorul Cluj, cu ale sale străzi animate, festivaluri de muzică și film renumite în toată Europa, restaurante moderne și oameni primitori. Dar astăzi vreau să vorbim despre câteva dintre frumusețile neștiute ale Clujului. De ceva vreme încoace, am început să fac o listă cu locuri mai puțin cunoscute, fie că sunt ele monumente, obiective turistice sau localuri mai puțin promovate. Să vedem despre ce este vorba.

Observatorul Astronomic

V-ați întrebat vreodată de unde vine numele străzii Observatorului ? Pe locul complexului actual Sigma, s-a ridicat în anii ’20-’30 Observatorul Astronomic din Cluj. Acesta a fost funcționat în același loc până la finalul anilor ’70, iar apoi și-a mutat sediul pe strada Cireșilor, lângă Grădina Botanică Alexandru Borza. Pe lângă cursuri, seminarii, laboratoare și studii de cercetare, Observatorul are un program deschis și publicului larg. În fiecare vineri, după lăsarea întunericului, puteți să-i treceți pragul. Vizita durează aproximativ 2 ore și constă într-o parte teoretică în care învățați despre corpurile cerești și o parte practică în care folosiți aparatele din dotare. Prețul unui bilet este de 10 lei pentru adulți.

Acvariul de la USAMV

În cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, în anul 2003 a fost înființat un acvariu la subsolul Rectoratului din parcul USAMV. Cuprinde 14 acvarii cu diferite soiuri de pești, de la pești locali, până la pești exotici și broaște țestoase. Biletul de intrare este 3 lei pentru adulți, 2 lei pentru copii.

Casa lui Matei Corvin

Casa lui Matei Corvin nu cred că mai are nevoie de nicio prezentare. Noi poate trecem pe lângă ea fără s-o mai remarcăm, dar grupurile de turiști se înghesuie să-i audă istoria și să se pozeze în fața ei. Săptămâna aceasta am avut prilejul să iau parte într-un tur ghidat al Clujului (dacă sunteți interesați, vi-l recomand cu încredere pe Cristi, nr de telefon +4 0724 042 975). Mi-ar trebui câteva pagini bune să scriu despre tot ce am auzit, câte povești interesante se află în spatele clădirilor, așa că mă rezum la cele legate de Casa lui Matei Corvin.

Primul aspect interesant : casa natală a regelui maghiar a fost scutită de taxe și impozite, un mare privilegiu în perioada respectivă. După ce casa a fost vândută, au început și controversele legate de păstrarea sau anularea acestui drept. Într-un final, s-a decis că privilegiul rămâne valabil, indiferent cine ar fi proprietarul casei. Dacă vă uitați atent la casă, veți remarca partea veche a clădirii, cea cu poarta de intrare și lângă, două aripi noi, lipite de aceasta. Diferența dintre aripi se observă cel mai bine la ferestre, cele noi fiind construite mai sus decât cele vechi. Motivul “alipirii” : să fie scutite și ele de taxe, pe motiv că fac parte din aceeași casă.

Al doilea aspect interesant: clădirea aparține în prezent de Universitatea de Artă și Design. În timpul verii, dacă vreți să fugiți de agitația din Piața Muzeului, rugați portarul să vă lase să intrați în grădina interioară a casei. Nu garantez că aveți noroc, dar merită să încercați.

Vedeți diferența la ferestre?

Capătul pistei de aeroport

Un alt loc în care să-mi doresc să ajung când vine primăvara este capătul pistei de aeroport. Nu știu exact unde se află, dar îmi imaginez că este un loc în care poți sta pe spate și admira avioanele care decolează. Dacă ați fost acolo și știți poziția exactă, să mă anunțați și pe mine unde trebuie să ajung.

Turnul bisericii Sfântul Mihail

Unul dintre puținele lucruri pe care le-am bifat până acum de pe lista aceasta a fost să urc în turnul bisericii Sfântul Mihail din Piața Unirii. Am aflat întâmplător în urmă cu câțiva ani că este deschis publicului larg. Nu există nicăieri un preț afișat, așa că mergeți la standul cu obiecte bisericești din interiorul bisericii și rugați-l pe domnul de acolo să vă conducă spre turn. Pentru suma de 5 lei (atât era acum câțiva ani), vă conduce la o scară exterioară, vă lasă să urcați, să vă bucurați de peisaj cât doriți, iar când vreți să coborâți, trebuie să-l sunați și vine să vă deschidă. Cred că vă veți putea bucura de priveliște doar peste 2 ani când vor finaliza lucrările de restaurare. Că tot am pomenit de turul ghidat din Cluj, vă recomand și vouă să faceți unul pentru a afla mai multe despre istoria bisericii. Nu veți regreta!

O poză din 2012 cu mine în turnul bisericii 🙂

Cafeaua de la BLU

După o zi de vizitat toate cele enumerate mai sus e nevoie de o pauză sau, mai bine spus, de o doză de fericire. Pe strada Horea, nr. 54, se găsește o cafenea micuță, pe numele ei BLU Coffee, deschisă relativ recent de trei tineri întreprinzători. BLU Coffee nu este doar un loc unde să-ți bei cafeaua, ci și o prăjitorie artizanală care pune preț pe calitate. Boabele de cafea sunt importate din regiuni renumite în producția cafelei, cum ar fi Rwanda, Ethiopia, Guatemala și sunt prăjite doar la comandă, pentru a ajunge cât mai proaspete la clienți. Puteți încerca diverse sortimente, iar dacă vă place unul în mod special, îl puteți cumpăra din cafenea soiul sau comanda de pe site-ul lor, adică de aici. Fiindcă încerc să promovez cât mai multe afacerile mici și mi-a plăcut mult afacerea băieților, am făcut rost de un cod de reducere pentru iubitorii de cafea bună. Dacă vreți să cumpărați online, de pe site-ul lor, cu codul borderless15 veți avea o reducere de 15% la cumpărăturile efectuate. Să-mi spuneți cât de bună vi s-a părut! 🙂

Ceramic Cafe

Că tot veni vorba de relaxare, în Cluj s-a deschis un spațiu care-ți pune creativitatea și dexteritatea la încercare – Ceramic Cafe. Este vorba despre un atelier în care puteți da frâu liber imaginației, pictând pe diverse obiecte de lut, cum ar fi căni, farfurioare, termosuri, în timp ce savurați o băutură caldă. Produsul finit îl puteți lua acasă după 24 de ore – e nevoie de timp să se usuce.

Copyright : Facebook page

Simulare zbor

Unde credeți că se găsește primul și singurul simulator profesional de zbor din România? Răspunsul e simplu – în Cluj-Napoca, la parterul unei scări din Viva City, lângă Iulius Mall. Simulatorul de zbor Flight X a fost deschis în vara anului 2017 și deja i-au trecut pragul oameni de toate vârstele. Flight X reproduce cabina de pilotaj a unui Airbus A 320, imită condițiile de zbor, cu o singură excepție – este static. Dar imaginile 3D proiectate vă vor face să credeți că vă mișcați, cel puțin asta am simțit eu. Există mai multe tipuri de zboruri, noi am experimentat o tură peste oraș. A durat 30 de minute și a costat 189 de RON. Rezervările se pot face online pe site-ul lor, adică aici.

Poligon de Tir

După o săptămână grea la birou, plină de stres și probleme, unul dintre cele mai eficiente moduri de a vă descărca nervii este să… descărcați o armă! La poligonul de tir aveți ocazia să o faceți, chiar dacă nu aveți permis de armă  sau cunoștințe în domeniu. Programul și tarifele le găsiți aici.

Și acum, spuneți-mi voi ce frumuseți neștiute mai are Clujul, unde trebuie să mai ajung?

Sharing is caring!

Comments

comments

One Reply to “Frumusețile neștiute ale Clujului”

  1. Normally I don’t read article on blogs, but I wish to say that this write-up very compelled me to check out and do so! Your writing taste has been amazed me. Thanks, very great article.

Lasă un răspuns