[:ro]Memphis, leagănul muzicii [:]

[:ro]

Am avut ocazia și privilegiul să vizitez SUA de patru ori până în prezent. A fost suficient ca New York să devină orașul meu preferat, Michigan să mă cucerească cu verdeața și lacurile sale, iar San Diego să-mi demonstreze că are vremea perfectă. Cu toate acestea, simțeam că vreau să văd mai mult. Îmi doream să ajung într-o altă parte a Americii, mai puțin cunoscută și promovată.

În iarna lui 2018 am petrecut aproape o lună în SUA și am decis, convinsă de niște prieteni peruvani care locuiesc în Memphis, să îi vizitez și să petrec un weekend în oraș. Discuția a durat câteva minute, iar a doua zi deja cumpărasem biletul de avion cu ajutorul milelor Star Alliance strânse de-a lungul anului.

Obiective turistice

Memphis, orașul muzicii

Memphis, orașul întins pe malul estic al râului Mississippi, este capitala statului Tennesse. Memphis nu este renumit pentru Tennesse Whiskey, dar este renumit pentru muzică.  Blues-ul își are originea pe celebra stradă Beale din oraș, iar soul-ul, jazz-ul, muzica gospel își au și ele o parte din rădăcini aici. Lista personalităților crescute sau devenite faimose în Memphis pare interminabilă. Printre cele mai renumite nume se numără Sam Cooke, Tina Turner, Aretha Franklin și nimeni altul decât Justin Timberlake. Cu toate acestea, există o legendă a muzicii rock’n’roll care va fi întotdeauna emblema orașului. Ați ghicit, nu? Nimeni altul decât Elvis Aaron Presley!

Graceland

Pe bulevardul Elvis Presley, se întinde pe o suprafață impresionantă de 5.6 hectare reședința regretatului geniu muzical. După moartea artistului, moștenitoarea domeniului a fost fiica sa, Lisa Marie Presley, în vârstă de 9 ani. Împreună cu mama ei, Priscilla Presley, a transformat casa într-un impresionant muzeu care și-a deschis porțile publicului larg în 1982. Anual îi trec pragul peste jumătate de milion de turiști, fiind a doua cea mai vizitată casă din SUA, după Casa Albă.

Graceland este mai mult decât un muzeu, este identitatea regelui Rock’n’Roll, locul în care familia sa a crescut, refugiul său de pe marile scene. Proprietatea este impresionantă, precum și modul în care a fost transformată în muzeu. Atenția la detalii, explicațiile bogate, obiectele originale, fotografiile, muzica de pe fundal te transpun în trecut, în perioada de glorie a artistului.

Pentru un tur complet, alocați-vă minimum patru ore. Suprafața este atât de mare încât veți fi transportați cu microbuzul dintr-o parte în alta. Am vizitat încăperile casei, unele elegante, altele extravagante, sala de racquetball, grajdurile, săli de expoziție cu fotografii originale, premii, onoruri, distincții și alte obiecte personale. Cel mai răscolitor loc este mormântul artistului, acoperit de flori și mesaje aduse din toate colțurile lumii.

Mașinile familiei sunt atât de multe la număr încât au fost expuse într-o încăpere separată. La fel și costumele și discurile artistului. Pentru o taxă în plus, aveți acces și la cele două avioane private ale cântărețului. Nu am putut să plec de la Graceland fără să remarc talentul americanilor de a vinde orice, oriunde. În interiorul complexului, am văzut cel puțin cinci magazine cu suveniruri care vindeau de la magneți și broșe, la costume foarte scumpe, croite pe stilul cântărețului. Pe lângă asta, mai au și restaurante și o sală de cinema care difuzează filme despre viața artistului.

Preț bilet tur standard + avioane : 66$

Sun Studio

Strâns legat de muzica Rock’n’Roll este studioul de înregistrări Sun Studio. A fost fondat în anul 1950 de pionierul muzicii rock, Sam Philipps. Studioul a devenit faimos în rândul artiștilor și nume mari, precum Elvis Presley, Johnny Cash, Roy Orbison, Jerry Lee Lewis, au înregistrat sub patronajul casei de producție Sun. Proprietarul a fost asaltat de artiști și a extins studioul de înregistrări. Originalul Sun Studio a fost închis pentru o perioadă, iar după redeschiderea oficială în circuitul muzicial, i-au trecut pragul și cântăreți de actualitate, cum ar fi Chris Isaac sau trupa irlandeză U2.

Preț bilet : 14$

Strada Beale

Una dintre cele mai emblematice străzi din America se găsește tocmai în Memphis. Este vorba despre strada Beale, “sinonimul” muzicii bune și diverse. O plimbare pe stradă te aduce mai aproape de muzica blues, jazz, Rock’n’Roll, R&B, gospel. Strada arată exact ca-n filmele americane, cu numele localurilor luminate în culori neon, cu restaurante și fast-food-uri cu un aspect din anii ’70. Muzica live supraviețuiește și se aude la fiecare colț de stradă. Printre cele mai renumite baruri se numără BB King Nat, al celebrului cântăreț cu același nume, Sillky O’ Sullivan (aici am dansat câteva ore și m-am bucurat de melodii renumite cântate impecabil), Rum Boogie Cafe sau Hard Rock Cafe.

Alcool la găleată, de împărțit cu gașca

Alte locuri de interes pentru pasionații de muzică

Memphis este definiția muzicii și asta se vede și în numărul mare de muzee. Din păcate, nu am reușit să ajung la Stax Museum of American Soul Music, The Memphis Walk of Fame, the Gibson Guitar Factory, dar despre toate am auzit și citit doar recenzii pozitive.

Orașul luptei pentru drepturi civile

Motelul Lorraine transformat în Muzeul Drepturilor Civile 

Memphis este strâns legat de lupta anti-rasism și pentru drepturile civile ale populației de culoare. Pe finalul lui martie 1968, activistul politic Martin Luther King (MLK) s-a deplasat la Memphis pentru a milita pentru drepturile muncitorilor de culoare care se aflau în grevă. Aceștia cereau salarii mai mari și tratament nediscriminatoriu în raport cu albii.

4 Aprilie 1968. 18:01

Pastorul american s-a cazat la Motelul Lorraine din Memphis, în camera 306, de la etajul al doilea. În 4 aprilie, la ora 18:01 s-a auzit o împușcătura puternică. În urma ei, MLK a fost găsit întins pe balcon, într-o baltă de sânge. Un glonte i-a străpuns obrazul și i-a pătruns prin măduva spinării, oprindu-se în umăr. Politicianul a fost transportat de urgență la spital, unde nu au putut decât să constate decesul.

Avea doar 39 de ani, însă multe realizări în palmares. A obținut Premiul Nobel pentru Pace în 1964 și, cel mai important, a reușit să elimine într-o mare parte discriminarea rasială. La o săptămână după moartea lui, s-a promulgat Legea Drepturilor Civile pe care o promova. I s-au acordat cel puțin 50 de titluri onorifice post-mortem, printre care și Medalia Prezidențială pentru Libertate. Străzi din peste 700 de orașe din SUA îi poartă numele și a fost votat de unele publicații personalitatea secolului.

După două luni de la data asasinării, un deținut evadat, pe numele său James Earl Ray, a fost învinuit de asasinarea lui MLK și a fost condamnat la 99 de ani de închisoare. Au urmat o serie de controverse și teorii ale conspirației care îl considerau  pe Ray doar un țap ispășitor în asasinarea lui Martin Luther King, el fiind doar un spărgător de duzină.

În prezent, Motelul Lorraine funcționează ca Muzeu al Drepturilor Civile și documentează istoria persoanelor de culoare și măsurile radicale la care au fost supuse de-a lungul istoriei.

Biletul de intrare: 16$ pentru adulți

Camera 306

Rosa Parks, o persoană influentă în lumea oamenilor de culoare, a refuzat să cedeze locul din autobuz unei femei albe și a militat pentru drepturile ei și ale celorlați

Piramida Memphis

La începutul anilor ’90, a apărut în Memphis o piramidă de sticlă care avea să funcționeze ca arenă sportivă în primii ani de viață. Din 2015 însă a fost transformată în Bass Pro Shop “megastore” – un retailer privat cu produse de vânătoare, camping, pescuit și alte activități de agrement în aer liber. În interiorul piramidei, se găsesc magazine, un hotel, acvarii, un lac artificial cu crocodili și un lift de sticlă ce urcă pe acoperișul clădirii unde puteți lua masa la un restaurant cu o panoramă incredibilă. Penru a ajunge pe acoperiș, plătiți un bilet de 10 $, dar dacă mâncați sus, veți fi scutiți de taxă.

Cartierul în care locuiau prietenii mei. Aveau balconul înspre port.

Meci NBA în FedEx Forum

FedEx Forum este  o arenă multifuncțională situată în centrul orașului, lângă strada Beale. Poate vi se pare ciudată asocierea cu FedEx, dar celebra firmă de curierat își are sediul în Memphis. FedEx a plătit bani grei pentru ca arena să-i poarte numele. FedEx Forum găzduiește meciurile echipei de fotbal Memphis Grizzlies, care se desfășurau înainte în Piramidă. Am avut și eu ocazia să îi văd de cei de la Grizzlies într-o confruntare NBA. A fost una dintre principalele activități pe care doream să le fac în SUA. Prețul unui bilet începe de la 55 dolari, iar cele din față ajung la câteva sute. Deși nu știam foarte bine regulile, le-am învățat repede și m-am bucurat de o atmosferă incendiară, veselă, cu multă mâncare și bere! Ah, și am apărut și pe marele ecran! 🙂

Niciunul american, dar am strigat din toți rărunchii pentru Grizzlies

Hotelul Peabody și Marșul Rațelor

În anii ’30, directorul general al hotelului Peabody și un prieten de-al său s-au întors dintr-o excursie de vânătoare din Arkansas. Au băut cam mult Tennessee Whisky și odată întorși la hotel, li s-a părut amuzant să pună câteva dintre rațele pe care le foloseau la vânătoare în fântâna hotelului.

În 1940, un dresor de animale de la circ s-a oferit să dreseze rațele și să le învețe Marșul Rațelor. Marșul acesta presupune o defilare pe covorul roșu până la fântâna hotelului, o tură în fântână și o defilare până la liftul care le duce înapoi în apartamentul în care locuiesc. Ați citit bine, rațele au un întreg apartament la dispoziție, construit special pentru ele, inclusiv cu o fântână în mijloc. Marșul rațelor a devenit atât de faimos încât a apărut la emisiuni importante, precum Oprah. Rățuștele defilează zilnic la ora 11:00 și la ora 17:00. Nu vă imaginați că este mare lucru de văzut, dar marketing-ul este atât de bun încât lobby-ul hotelului este mereu asaltat de turiști!

Ce mâncăm în Memphis?

Memphis nu e doar capitala muzicii, ci și a puiului prăjit și a grătarelor (barbecue). Primul popas în Memphis a fost la restaurantul Gus’s World Famous Fried Chicken. Am stat la coadă 10-15 minute bune până am primit o masă. Am comandat pulpe de pui prăjite, cu fasole boabe și salată coleslaw. Deși se spune că este unul dintre cele mai bune și cu tradiție localuri din Memphis, puiul nu a fost neapărat pe placul meu.

Memphis se laudă cu cel mai bun barbecue din SUA și cu sosuri de barbecue pe care nu le găsești altundeva. Există o mulțime de restaurante care servesc barbecue, în mare parte costițe sau carne de porc cu multe sosuri.

Preferatul meu a fost  restaurantul Flight din centrul orașului, renumit pentru brunch-uri și fine dining. În meniu, flight era o combinație de trei feluri diferite de mâncare, de mărimea aperitivelor. Aveți combinații pre-stabilite sau puteți alege voi ce vreți să mâncați. Eu am mers pe recomandarea din meniu și am primit waffle cu barbecue (o specialitate în Memphis), un fel de griș cu creveți și încă un fel de care l-am uitat complet. Restaurantul este situat în centrul vechi al orașului, cu multe trăsuri, trotinete electrice, o zonă aflată în plină dezvoltare.

Memphis, a fost o plăcere să te descopăr! Mi-ai depășit cu mult așteptările, mi-ai deschis apetitul de a călători în orașe mai puțin promovate pe plan internațional, iar acum abia aștept să-ți descopăr și frățiorul “Nashville”!

[:]

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns