[:ro]Să fie Praga cea mai frumoasă capitală din Europa?[:]

[:ro]

După nenumărate vizite în capitala Cehiei, am ajuns la concluzia că Praga este un oraș complet. Este o destinație perfectă pentru iubitorii de artă și istorie, fiind unul dintre cele mai bine conservate orașe din Europa. Este o destinația ideală pentru tineri, străzile fiind înțesate de berării, terase și petreceri. Și nu în ultimul rând, Praga mi s-a părut una dintre cele mai romantice destinații de vacanță. Dacă este sau nu cea mai frumoasă capitala din Europa, mi-este greu să spun însă pentru mine, Praga se bate cu siguranță pentru locul 1.

Prima vizită în Praga, în 2015

Ce vizităm în Praga?

Centrul vechi Stare Mesto

Începeți turul orașului din centrul veci, Stare Mesto, unde veți avea sentimentul că asistați la o lecție de istorie vie.

Ceasul astronomic

În piața Staroměstské se găsește ceasul astronomic, construit în 1410 și considerat cel mai vechi din lume. La fiecare oră fixă, ceasul oferă un adevărat spectacol animat care atrage mulțimile de turiști.

Ceasul astronomic se poate vedea în partea stângă

Catedrala Tyn și fosta primărie

În aceeași piață, se găsește catedrala Tyn, un simbol al orașului Praga, și turnul de 60 de metri al fostei primării. Ambele oferă o vedere minunată asupra pieței care, indiferent de anotimp, este extrem de animată și plină de viață.

În spate, catedrala Tyn

Vedere din turnul primăriei

Biblioteca Klementium

Cu o arhitectură barocă superbă și cu o colecție impresionantă de aproximativ 20.000 de cărți, Biblioteca Klementinum este considerată una dintre cele mai frumoase biblioteci din întreaga lume și un obiectiv de neratat în Praga.

Podul Carol, construit peste râul Vltava

Din piața veche, luați-o la pas spre podul Carol, o capodoperă a Evului Mediu și probabil principala atracție din oraș. Podul are o lungime de 516 m, aproape cât cinci terenuri de fotbal și este decorat cu nu mai puțin de 30 de statui baroce. Podul a devenit un loc de expoziție pe care artiștii locali îl iau zilnic cu asalt. Marea majoritatea dintre ei funcționează legal și au chiar POS-uri mobile pentru plata cu cardul.

Vă recomand să urcați în turnul podului la apus, pentru a avea cea mai frumoasă panoramă din întreg orașul: podul Carol cu râul Vltava în prim plan și castelul în fundal – de vis! Cum spuneam și la început, Praga este un oraș romantic, iar o croazieră pe râu este un moment special pe care trebuie să-l sărbătoriți în doi.

Știați că podul Carol a fost distrus aproape în întregime în 2002 din cauza inundațiilor?

Orașul celor 100 de turle: castele, catedrale, mănăstiri și turnuri

Farmecul deosebit i-a adus orașului denumiri precum “orașul de aur” sau “orașul celor 100 de turle”. În realitatea însă, în Praga se găsesc peste 500 de turle de la biserici, catedrale, mănăstiri, turnuri etc.

De la zidul John Lennon pe jos până la castelul Praga

După ce traversați podul Carol, faceți stânga pe străduțele lăturalnice și mergeți spre zidul John Lenon. Zidul a fost construit după moartea artistului, ca un simbol al păcii. De-a lungul timpului, au apărut pe zid, alături de imaginea lui Lennon, versuri din cântece aparținând trupei The Beatles, alături de mesaje politice, scrise în graffiti.

Într-o plimbare ușoară, urcați pe strada ambasadelor lumii, inclusiv a României, și îndreptați-vă spre Castelul Praga. Castelul în sine nu m-a impresionat tare mult, dar a făcut-o Catedrala St. Vitus. Aceasta se găsește în curtea interioară a castelului și poate fi zărită din orice parte a orașului.

Drumul spre castel

Piața din fața castelului. Alt anotimp, mai puțină lume

Catedrala Vitus

Dealul Petrin

Foarte aproape de castel se găsește dealul Petrin, un alt loc cu o priveliște spectaculoasă asupra orașului. Este locul în care ajung mai puțini turiști și care este mult mai renumit printre localnici pentru parcuri și grădinile de vară.

Din observatorul de aici, un turn de fier ridicat ca o copie a turnului Eiffel, se poate admira întreaga capitală.

Mănăstirea, biblioteca și berăria Strahov

Între castel și dealul Petrin se află și mănăstirea Strahov care se laudă cu o bibliotecă de o splendoare remarcabilă. Biblioteca Strahov adăpostește o colecție de peste 200.000 de volume, multe dintre ele extrem de valoroase.  Partea interesantă este că mănăstirea are și o berărie în interior, un lucru extrem de ciudat pentru noi, românii, care vedem mănăstirile cu alți ochi.

Arhitectură modernă

Clădirea dansatoare (Dancing building)

În centrul nou al orașului, Nove Mesto, se găsește o clădire faimoasă, construită de marele arhitect american Frank Gehry, în colaborare cu un arhitect ceho-croat, Vlado Milunić. Clădirea a fost inspirată din dansul unui cuplu celebru de dansatori Fred Astaire & Ginger Rogers. Pe acoperișul clădirii se află un restaurant, cu acces gratuit pentru toată lumea.

Dance with me!

Vedere de sus

Sus, rezultat. Jos, inspirația

Vila Müller

Un alt exemplu al arhitecturii moderne, renumit pe plan internațional, este Vila Muller, construită între 1928 și 1930. Casa este situată într-o zonă rezidențială absolut superbă. Dacă vreți s-o vizitați în interior, faceți rezervare din timp. Când am ajuns noi, era, din păcate, închisă.

Muzee

 • Golden Lane (Strada de Aur) este o stradă celebră în incinta Cetății din Praga. Este formată dintr-un șir de unsprezece case colorate relativ joase, cu ferestre și uși mici și coșuri de fum. Se spune că în ele ar fi trăit de-a lungul istoriei gardieni, aurari și alchimiști. Mai târziu, pentru o perioadă scurtă de timp, a locuit aici  renumitul scriitor Franz Kafka. Strada se bucură de o mare popularitate în rândul turiștilor datorită aspectului caselor, galeriilor de artă și magazinelor de suveniruri.

Casa în care a locuit Franz Kafka

Par a fi niște case în miniatură

 • Muzeul Evreiesc din Stare Mesto
 • Muzeul Comunismului din Nove Mesto

Nu am făcut poza în muzeu, dar se găsește pe această stradă

 • Muzeul Apple din Stare Mesto – un muzeu interesant care documentează începuturile și evoluția muzeului Apple

 • Muzeul de Artă Modernă Kampa

Ce mâncăm?

Încep cu mândria cehilor: berea! Nu se poate să ajungeți în Praga fără să încercați berea. Există “biblioteci” și “academii” de bere, cu sute de sortimente. Trebuie neapărat să mergeți la o mănăstire și să încercați berea artizanală. Dacă ajungeți să beți cot la cot cu cehii, nu uitați totuși că sunt cei mai mari băutori de bere din lume…așa că fiți precauți!

Cheers!

Veți vedea la tot pasul colaci kurtos, umpluți cu înghețată, frișcă, ciocolată sau fructe. La ei se numesc Trdelnik și sunt delicioși!

Mâncarea lor tradițională nu m-a dat niciodată pe spate, dar nu puteți pleca din Cehia fără să mâncați Svíčková, carne cu găluște și sos. Un alt fel popular este rața cu varză roșie pe care am încercat-o într-un local atipic, cu cranii pe pereți, aproape de Ambasada României.

Localuri:

 • De fiecare dată când ajung în Praga, fac o scurtă oprire la Marina, pe malul râului, fie pentru cină, fie pentru bere. Acum câțiva ani, m-a prins și ziua de naștere acolo.

 • Grădina de vară Letna, cu o panoramă superbă

 • Restaurant cu o stea Michelin, Field. De ziua mea, am experimentat pentru prima dată un restaurant cu stea Michelin. Prețurile sunt mai mici decât în alte țări occidentale, cum ar fi Franța sau Anglia, iar mâncarea, bineînțeles, fără cusur.

Unde ne cazăm?

M-am cazat în multe locuri în Praga, toate găsite pe booking.com. Dar unul singur mi-a rămas în suflet și pe acela vi-l recomand și vouă: Cathedral Prague Apartments, chiar în spatele catedralei Tynn.

Cum ajungem în Praga?

Dacă locuiți în centrul sau vestul țării, puteți ajunge relativ repede cu mașina. Pe drum puteți vizita o mulțime de alte locuri, inclusiv în Cehia (Cesky Krumlov, Plzen, Brno). Dacă aveți la dispoziție doar câteva zile, puteți zbura cu BlueAir din București.

Odată ajunși în Praga, vă recomand ca pentru jumătate de zi să renunțați la cărarea bătătorită și să vă abateți de la aleile principale, inundate de turiști. Așa veți descoperi cu adevărat unictatea orașului.

[:en]


 [:]

Sharing is caring!

Comments

comments

2 Replies to “[:ro]Să fie Praga cea mai frumoasă capitală din Europa?[:]”

 1. Mihaela Adelina says: Răspunde

  Buna , Ralu”! Eu am fost in Praga cu multi ani in urma , cam prin 1987. Eram studenta in primul an la facultate si am prins o excursie organizata la Praga si Brno. Acum as vrea sa revin , dar vreau sa vada si mama orasul acesta atit de frumos . Mi-a placut articolul scris de tine si , fiindca inteleg ca ai fost de multe ori la Praga , as vrea sa te consult in privinta cazarii. Cea recomandata de tine mi-ar placea si mie ( noi am fi 3 persoane -deci as alege acel apartamet pentru 4 persoane ) , doar ca scrie ca este accesibil numai pe scari si pentru mama ar fi complicat . Concret, la ce etaj este situat ? Daca iti mai amintesti , desigur > Altfel , as opta pentru Vinohradsky dum . Este la 1,6 km de centru , dar pare si el OK. Multumesc tare mult pentru informatii si iti doresc vacante minunate , in continuare !

  1. Salut Mihaela, a fost mai rapid pe FB decat aici. Sper ca ai gasit cazare potrivita pt toata lumea! Distractie placuta sa aveti! 🙂

Lasă un răspuns