[:ro]
Peisajele montane fascinante, numeroasele posibilități de practicare a sporturilor de iarnă, orașele elegante și ospitalitatea locuitorilor atrag ca un magnet milioane de turiști în Austria. Deși țara este cunoscută mai degrabă pentru Viena și pentru condițiile excelente de schi, Austria este mult mai mult de atât. Țara este superbă tot timpul anului, iar viața ei culturală este extrem de bogată.
Despre Salzburg, pe scurt
Printre orașele cu cea mai înfloritoare viață culturală se numără și Salzburg. Orașul are multe motive de mândrie: aici s-a născut Mozart, arhitectura sa barocă este renumită pe plan mondial, centrul său istoric foarte bine conservat este inclus în patrimoniul UNESCO și nu în ultimul rând, aici s-a filmat Sunetul Muzicii “The Sound of Music”. În plus de asta, orașul este situat la poalele muntelui, pe malul râului Salbach, într-un cadru natural de poveste.
Mozart, o stare de spirit
Salzburg este locul de naștere al lui Mozart, lucru care a pus orașul pe buzele călătorilor și mai ales a iubitorilor de muzica clasică. Casa natală a lui Mozart este un veritabil loc de pelerinaj pentru iubitorii acestuia. Genialul compozitor a locuit aici în primii ani ai vieții, iar apoi și-a deschis aripile și-a plecat să cucerească întreaga lumea.
Cele două muzee dedicate lui Mozart
În scrierile sale, Mozart spunea cât de mult își dorea să plece din Salzburg fiindcă aici, talentul îi era îngrădit. Simțea că nu avea parte de susținere și nici de scena de deschidere pe care și-o dorea și de care avea nevoie. Chiar dacă orașul nu l-a ajutat mult, acum încearcă să compenseze “răul” făcut și s-a creat o întreagă industrie în jurul numelui Mozart. Mozart a locuit în două case din Salzburg, ambele transformate acum în muzee biografice care găzduiesc piese importante din viața compozitorului (vioara din copilărie, clavecinul, portrete, scrisori, obiecte personale etc.). Dacă doriți să vizitați ambele muzee, există un bilet comun care costă 12 euro sau puteți achiziționa Salzburg Card.
Casa în care s-a născut geniul muzicii clasice
Cofetării și praline
Cofetăria Mozart din Salzburg a devenit faimoasă în toată lumea pentru prăjiturile sale gustoase. Iar pralinele Mozart Kugeln, inventate de o altă cofetărie din Salzburg, Cafe Konditorei Furst, cred că nu mai au nevoie de nicio prezentare. Le știți sigur, acele bombonele delicioase de ciocolată cu umplutură de fistic, “învelite în capul lui Mozart”.
Concerte și festivaluri
Muzica lui Mozart răsună în fiecare magazin și piață din Salzburg. Statuia lui se înalță semeață, iar în fiecare an, ziua de naștere a compozitorului este sărbătorită timp de o săptămână. Concerte de muzica clasică sunt organizate în sălile de concert din oraș, la teatru, în cele două muzee dedicate lui Mozart, în piață, pe străzi, mai bine spus, în fiecare colț din oraș. Pe timpul verii, în oraș se desfășoară un important festival de muzică clasică, Salzburg Festival. Cele mai importante concerte au loc în teatrul care poartă și el numele marelui compozitor, respectiv Casa Lui Mozart.
Statuia din centrul orașului
Centrul istoric
În scurta ședere în Salzburg, nu conteneam să mai admir eleganța acestui oraș unde totul este în armonie: clădiri medievale superb recondiționate, trotuare pavate și foarte curate, oameni îmbrăcați la patru ace, mirosuri discrete de parfum și natura, minunata natură care întregește peisajul. Eleganța aceasta este redată și de arhitectura barocă, consacrată la nivel mondial. Centrul vechi este excelent conservat și bineînțeles că n-a fost trecut cu vederea, ci a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1997.
La o simplă plimbare prin centru, îți dai seama că pe vremuri, Salzburg a fost un oraș foarte înstărit. Acest lucru s-a datorat minereurilor de sare și aur din zonă care au transformat Salzburg într-una dintre cele mai bogate regiuni din lume.
Principalele obiective din Orașul Vechi (Altstadt)
Catedrala din Kapitelplatz, principala piață din oraș
Fântâna cu cai
Podul iubii, plin de lacăte puse de îndrăgostiți (un obicei care mie-mi displace)
Străduțele înguste și curți interioare romantice
Abația St. Peter care găzduiește cel mai vechi restaurant din lume, fondat în 803
Filmul Sunetul Muzicii
În 1965, în Salzburg s-a turnat filmul care avea să câștige 5 Oscaruri și să devină o senzație internațională, Sunetul Muzicii. Fanii acestui film pot participa la un tur intitulat chiar The Sound of Music care merge prin oraș pe urmele Familiei Von Trapp, protagoniștii filmului.
Castelul Mirabell
Una dintre cele mai frumoase scene din film, dansul actriței principale (Julie Andrews) cu copiii familiei Von Trapp, a fost filmată la Castelul Mirabell. Acest castel a fost construit la începutul secolului al XVII-lea de arhiepiscopul orașului pentru amanta sa cu care a avut 12 copii. Poate fi vizitat interiorul cu camerele sale înalte, elegante, dar mai uimitoare sunt grădinile pline de flori, fântâni și statui care de care mai ciudate. Grădinile castelului oferă o priveliște superbă asupra cetății Hohensalzburg.
Cetatea Hohensalzburg
Hohensalzburg este impozanta fortăreață care veghează asupra orașului Salzburg încă din anul 1077. Cocoțată pe dealul Mönchstein, cetatea este accesibilă ușor, cu funicularul din Festungsgasse sau printr-o scurtă plimbare de doar 20 de minute din Orașul Vechi. Un aspect interesant este că fortăreața nu a fost cucerită niciodată. Datorită poziției și priveliștilor pe care le oferă, Honhensalzburg a devenit ușor una dintre principalele atracții din Salzburg.
Ar mai fi de vizitat castelul Hellbrun, dar noi din păcate nu am mai ajuns la el. Foarte aproape de Sazlburg se găsește și pitorescul Hallstatt căruia trebuie să-i alocați o zi.
Ar mai fi multe locuri de văzut în Salzburg, mai ales în natură. Orașul abia așteaptă să se lase cucerit și să vă încânte prin eleganța lui!
[:]