San Andres, comoara columbiană din Caraibe

Ultimele zile din Columbia le-am petrecut în mijlocul Mării Caraibelor, pe insula San Andres. Deși insula aparține de Columbia, se află mult mai aproape de Nicaragua și se resimt influențele acestei țări.

Cum ajungem în San Andres?

Există zboruri din mai multe orașe din Columbia înspre San Andres. Noi am zburat din Cartagena cu Latam și am plătit 50 de euro pe sens. Dacă vânați din timp biletele, găsiți și prețuri mai mici.

În aeroportul din Cartagena am plătit o taxă de intrare pe insulă, de 120k COP de persoană (aproximativ 30 USD). Fiindcă semnalul la POS este slab, de multe ori suma nu se poate plăti decât cash. Așa a fost și în cazul nostru. Nu aveam suficienți bani la noi, dar m-au însoțit două persoane din aeroport până la bancomatul din sala de așteptare de unde am putut scoate bani. Apoi, bineînțeles, am mai trecut o dată prin controlul de securitate.

Din câte am înțeles, banii pentru taxă sunt folosiți pentru infrastructura insulei, ceea ce este o necesitate, fiindcă în decembrie 2020 insula a fost lovită de un puternic uragan. Între timp, au reușit să refacă o bună parte dintre drumurile și casele avariate, noi nici nu ne-am fi dat seama că insula a fost grav afectată dacă nu citeam înainte.

 

Vlogul despre San Andres

San Andres

Despre San Andres

După o oră de zbor, am ajuns în San Andres, comoara Columbiei din Caraibe. Apa este renumită pentru cele șapte culori de albastru, plajele sunt late, cu nisip alb, fin, turiștii se deplasează pe insulă cu mașini de golf sau scutere, iar veselia lor se resimte la fiecare pas. San Andres are o suprafață de doar 26 km², așa că a fost ușor de explorat.  Ne-am închiriat un scuter pentru o zi și în doar câteva ore, am reușit să vedem toată insula.

Terasele de pe plajă
Cel mai înalt punct de pe insulă
San Andres Columbia
Cele șapte nuanțe de albastru

Unde ne cazăm?

Ne-am cazat la Hotel Aqualina în capitala insulei, în San Andres. Pentru noi a fost alegerea perfectă, fiind aproape de plajă, magazine și restaurante. Camera a fost foarte spațioasă, curată, cu aer condiționat și tot personalul prietenos și amabil.

Plaje de pe insulă

Plaja Spratt Bight

Cel mai mult am stat pe plaja principală din oraș, Spratt Bight, care se afla la câteva minute de hotelul nostru și era mereu animată.

San Andres Columbia

Playas de San Luis

O zi am petrecut-o pe plajele de lângă San Luis unde am găsit și șezlonguri libere și era mai puțină lume.

San Andres Columbia

Rocky Cay

De pe plaja San Luis se poate ajunge pe jos, prin apă, la plaja Rocky Cay, o insuliță aflată în mijlocul apei. Nu ne-am aventurat, am admirat-o doar de la distanță.

Poza este de pe Johnny Cay

Johnny Cay

Foarte aproape de San Andres se află Johnny Cay, o insuliță cu influențe jamaicane, muzică reggae, apă incredibil de albastră și multe iguane. Sunt deja obișnuite cu omul și pot fi hrănite chiar din mână. Se poate ajunge pe insulă cu barcă – sunt mai multe firme care pleacă din portul din oraș.

Transport

Vă recomand să vă închiriați scuter (20 USD/zi) sau o mașină de golf. Este cel mai simplu mod de a descoperi insula.

Mâncare

Sunt multe restaurante bune pe insulă, am mâncat pizza excelentă pe faleză, fructe de mare pe terasele de pe plajă, înghețate urișe, dar cea mai bună mâncare a fost la resturantul La Regatta. Este cel mai cunoscut și apreciat restaurant de pe insulă, așa că recomandat este să faceți rezervare. Noi am avut noroc să găsim o masă pentru două persoane. Mâncarea a fost excelentă! Prețurile sunt mai mari față de restul localurilor de pe insulă, dar tot au fost decente pentru o porție mare de fructe de mare, printre care și homar.

Terasă pe marginea apei

Și mâncarea delicioasă

Restaurantul Marina și platoul cu fructe de mare

Prețuri

Taxă insulă: aprox. 27 EUR/persoană

Cazare hotel Aqualinna: 44 EUR/noapte camera dublă

Scuter: 18 EUR/zi + 1 EUR benzina

Bilet barcă Johnny Cay: 12 EUR/persoană

Mese la restaurant: între 21 EUR – 48 EUR (La Regatta) pentru două persoane, cu băuturi incluse

Pe data viitoare!

Și o ultimă poză de pe Johnny Cay

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns