Simpla rostire a cuvintelor San Diego pare să le aducă tuturor americanilor un zâmbet pe buze. Orașul este văzut ca un colț de rai datorită cadrului natural de poveste, cu kilometri întregi de plajă, nisip fin, climă minunată și oameni foarte prietenoși. Deși se află în top 10 cele mai mari orașe din SUA, cu 1,4 milioane de locuitori, San Diego nu este sufocat de zgârie-nori și păstrează atmosfera relaxată și prietenoasă caracteristică orașelor de talie mică sau medie.
Ce vizităm?
San Diego este unul dintre acele orașe care are câte ceva pentru fiecare. Dacă vă e gândul la plajă, sunt o mulțime de locuri din care puteți alege. Dacă vreți să faceți mișcare, alergați pe faleză sau luați-vă bocancii în picioare și urcați pe munte. Pentru iubitorii de artă, orașul se laudă cu o impresionantă colecție de muzee și galerii de artă. Să le luăm pe rând!
Parcul Balboa
Parcul Balboa este cel mai mare parc urban și cultural din SUA. Pe teritoriul lui se găsesc 85 de instituții culturale, dintre care 16 muzee. Printre cele mai cunoscute se numără Muzeul de Artă (Museum of Art), Muzeul Omului (Museum of Man) și Muzeul de Istorie (San Diego Natural History Museum). Arhitectura clădirilor are influențe spaniole, San Diego fiind primul oraș de pe coasta de vest vizitat de europeni, mai precis spanioli. Parcul nu este renumit doar pentru cultură, ci și pentru spațiile verzi atent îngrijite și numeroasele grădini de flori.
Celelalte două atracții majore din parc sunt Old Globe Theatre, premiat cu Tony Award pentru cel mai bun teatru regional și Grădina Zoologică. Cea din urmă este una dintre cele mai căutate grădini zoologice din lume datorită numărului mare de animale – aproape 4.000 din peste 650 de specii și subspecii! Mediul în care locuiesc nu diferă cu mult de habitatul lor natural. Grădina Zoologică are propriul Institut de Conservare și Cercetare care face eforturi mari pentru reproducerea animalelor pe cale de dispariție și conservarea lor. Cel mai ieftin bilet de intrare pentru adulți este 54$/zi, iar pentru copii 44$/zi. Există și un abonament pe 7 zile care vă asigură accesul la toate muzeele din parc și o zi la ZOO. Prețul pentru un adult este de 100$. Mai multe informații, găsiți aici.
Sursa : www.themodernpostcard.com
Muzeul USS Midway
Kilometri întregi de faleză vă stau la dispoziție ca să vă plimbați sub palmieri sau să vă dați cu rolele ca-n filmele californiene! Faleza este un punct de atracție pentru sportivi, dar și pentru cei dornici să viziteze Muzeul Maritim și Muzeul USS Midway. USS Midway a fost cel mai longegiv portavion din secolul al XX-lea, folosit timp de 47 de ani. Este singurul portavion care a funcționat pe tot parcursul Războiului Rece și și după acesta. Aproximativ 200.000 de marinari au fost la bordul lui. USS Midway a fost transformat în muzeu în 2004, iar în prezent peste un milion de oameni îi trec anual pragul. Biletul de intrare costă 21$/adult dacă îl cumpărați online sau 23$ la fața locului.
Statuia The Kiss
Tot pe faleză se găsește o statuie care redă imaginea din celebra fotografie The Kiss sau V-day, a lui Alfred Eisenstaedt sau Victor Jorgensen. Cei doi au surprins două ipostaze aproape identice cu un marinar american care sărută o asistentă medicală în Times Square, New York, în august 1945. Fotografia este reprezentativă pentru finalul războiului, fiind făcută în ziua în care Japonia a capitulat în urma bombelor atomice de la Hiroshima si Nagasaki. În ceea ce privește fotografia, deși pare o revedere între doi îndrăgostiți, tinerii nu se cunoșteau. Tânărul lua în brațe toate femeile din piață într-un moment de euforie și eliberare. În 1970, s-a aflat identitatea femeii, dar a bărbatului a rămas un mister. Lista a fost redusă la doi bărbați, dar nu se știe sigur care dintre aceștia a fost personajul.
La Jolla
La Jolla se găsește în zona metropolitană, la 20 de km de oraș. Ar trebui să fie pe lista oricui vizitează San Diego. La Jolla este înconjurat din trei părți de apă, iar țărmul său accidentat oferă niște peisaje uimitoare. Este destinația preferată de iubitorii de surf , datorită vântului puternic și valurilor mari, dar și a iubitorilor de snorkelling datorită faunei bogate. Nu doar apă este “populată” de fel și fel de animăluțe, ci și o zonă stâncoasă de pe plajă unde lenevesc lei de mare și foci. Vă puteți apropia destul de mult de ele și partea frumoasă este că le vedeți în habitatul natural. Pe lângă plajă, în La Jolla au luat naștere multe business-uri mari din diverse domenii : software, finanțe, imobiliare, cercetări științifice, dar și turism – cazări, restaurante, magazine. În La Jolla se găsește Universitatea San Diego, străzile fiind pline de tineri, agitație, voie bună.
Insula Coronado
Insula Coronado este renumită în primul rând pentru plajele largi cu nisip fin și condiții excelente pentru sporturi acvatice. Plajele din Coronado atrag vizitatori din lumea întreagă datorită unui soi aparte de nisip sclipitor. Nisipul pare a fi negru cu auriu, reflexiile aurii fiind date de un metal pe nume Mica.
Pe lângă plaje superbe, Coronado are hoteluri excelente, printre care și faimosul Hotel del Coronado. Acest hotel a fost deschis în 1888, pe atunci fiind cel mai mare resort din lume. De-a lungul anilor a găzduit nume mari, precum Thomas Edison, președinții Franklin D. Roosevelt, John F. Kennedy, Barack Obama, actorii Charlie Chaplin, Brad Pitt și mulți alții. A apărut în multe filme și cărți, cum ar fi Vrăjitorul din Oz. În 1977 a fost declarat simbol național istoric (National Historic Landmark).
Nu doar plajele sunt frumoase, ci și străzile cochete, animate, pline de magazine și restaurante și parcurile mari, verzi în care răsuna muzică și oameni de orice vârstă dansează nepăsători.
Pentru a ajunge pe insulă, trebuie să traversați Coronado Bridge sau să luați feribotul din oraș. Priveliștile frumoase încep încă pe de pod când puteți admira golful San Diego și portul cu vapoarele ancorate. Odată ajunși pe insulă, veți avea o panoramă unică asupra orașului.
Portul
Forțele navale ale SUA au o bază importantă în San Diego. Portul orașului a deservit multă vreme ca punct de acces spre Oceanul Pacific și multe dintre industriile locale oferă servicii de outsourcing pentru Marina SUA. O bucățică din port poate fi vizitată și de pe insula Coronado.
Portul văzut din San Diego
Cum ajungem?
Eu am zburat Cluj-Napoca – Munchen – Chicago (am stat câteva zile) – San Diego. Biletele de avion din România spre coasta de vest nu sunt ieftine, trebuie să le pândiți din timp. Consider că un preț bun este undeva la 600-700$. Am fost surprinsă să constat că aeroportul din San Diego este construit fix lângă centrul vechi al orașului. Pe parcusul șederii mele, am fost fascinată de cât de jos zburau avioanele. Aveam impresia că dacă mă-ntind bine, le și ating! Există și un mic dezavantaj: pista nu este foarte lungă, așa că piloții “trântesc” avioanele la aterizare și vă pot zdruncina bine.
Transport local
Spre deosebire de Europa unde toate orașele pun accent pe transportul în comun, în SUA lucrurile stau diferit. Fiecare persoană majoră, cred că fără excepție, are mașină personală cu care se deplasează prin oraș. În afară de orașele foarte mari, nu veți găsi metrouri. Contrar așteptărilor mele, San Diego nu dispune de metrou, dar există autobuze și tramvaie care leagă cartierele orașului. Totuși, dacă vreți să ajungeți în toate locurile menționate mai sus și să vă deplasați ușor și repede peste tot, vă recomand să închiriați o mașină. La ei închiriatul mașinilor este o practică uzuală și, în plus de asta, galonul de benzină este ieftin.
Unde ne cazăm?
Eu am fost cazată în buricul târgului, pe faleză, la hotelul Wyndham San Diego Baysand. Am avut reducere la hotel, dar chiar și așa, prețurile erau mari. Iar la cât de mult am ieșit în oraș, nici nu am profitat de facilitățile hotelului. Doar mâncam, dormeam și făceam duș acolo. Dacă vă doriți un sejur mai luxos și banii nu sunt un impediment, recomand hotelurile de pe faleză, cel menționat mai sus și Bay Club Hotel & Marina. Orice hotel într-o zonă bună, centrală, va avea un preț pe cameră dublă de cel puțin 100$/noapte. Pentru prețuri mai avantajoase, recomand, ca de obicei, booking.com și Airbnb.
În dreapta se vede Wyndham Hotel
Vedere din cameră la linia de finish a Maratonului San Diego
Mâncare
Mereu spun că SUA nu mă dau pe spate cu mâncarea lor. Într-adevăr, burgerii și fripturile sunt suculente și gustoase, dar nu sunt preferatele mele. Lucrurile stau diferit în San Diego, unde bucătăria mexicană și fructele de mare sunt la mare căutare. Exact ce-mi place mie!
Little Italy
Little Italy din San Diego era pe vremuri casa italienilor care-și duceau traiul zilnic pe mare și care au dezvoltat o puternică industrie a tonului aici. În prezent, Little Italy este un cartier plin de viață, la fel ca Italia zilelor noastre. Cu multe cafenele, restaurante elegante, berării, vinoteci, galerii de artă, magazine sofisticate, hoteluri-butic și oameni relaxați. În Little Italay veți găsi unele dintre cele mai bune restaurante din orașe, multe dintre ele specializate în fructe de mare. Dar și multe preparate italiene – pizza, paste și gelato!
Insula Coronado
Pe Insula Coronado am mâncat la Coronado Brewery. Nu aveam cum să plecăm de acolo fără să gustăm berea artizanală. Am luat 5 testere de bere, majoritatea fructate. Am încercat și un preparat local pe gustul meu – cocktail de fructe de mare cu tortilla chips. Ca să vă faceți o idee de prețuri, o salată de fructe de mare costă 10-12$, un burger 12$, iar berea 5$. Tot pe insula Coronado, am mâncat o înghețată excelentă, după ce am stat la coadă vreo 20 de minute. O înghețată mare, cu tot felul de arome și topping-uri, costă de la 5$ în sus.
În mijloc e prietenul meu american, Dan, care ne-a plimbat peste tot
Nordul orașului
Vă recomand să vizitați partea de nord a orașului, mai puțin turistică și aglomerată, dar plină de studenți, petreceri și baruri. Este o combinație pe alocuri kitchoasă între stilul american și mexican, mai ales în restaurante. Ca să vedeți unde s-a ajuns, în California există surf and turf burrito, adică un burrito care conține atât fructe de mare, cât și carne roșie! Mai poartă numele și de burrito-ul San Diego. L-am încercat și n-a fost rău deloc! Prețul variază între 5 și 10$.
Tot aici, am mers să luăm micul dejun la The Mission San Diego, un restaurant orientat pe mic-dejun și prânz. Se stă la coadă și 20 de minute pentru o masă. Norocul nostru a fost că am găsit locuri la bar și am intrat direct. Multă lume vine aici pentru a încerca clătitele americane – curcubeu în cerul gurii! Prețurile variază între 7 și 10$.
Sfaturi utile :
- Duceți cu voi un adaptor de priză pentru SUA. Dacă nu aveți, puteți cumpăra de la magazinele Best Buy.
- Luați cartea de identitate/pașaportul/permisul de conducere cu voi oriunde ați merge. La restaurante, sunt obligați să ceară ID-ul persoanelor care consumă băuturi alcoolice. Poate fi întrebată orice persoană, indiferent de vârstă.
- Nu uitați crema de soare acasă. Soarele este foarte puternic!
- Nu umpleți valiza la plecare. SUA merită vizitate chiar și numai pentru shopping! Vă recomand magazinul TJ Maxx unde găsiți multe lucruri de calitate la prețuri mici.
- Încercați să vorbiți despre România localnicilor. Nu știu mai nimic în afară de Dracula și Nadia Comăneci. Vor fi plăcut surprinși să audă și să vadă câteva poze cu Transilvania, Transfăgărășan, Delta Dunării și costumele noastre tradiționale. Sau orice vă face vouă plăcere din țara noastră.
Cam atât despre San Diego, orașul american cu acel caliente mexican care-l face atât de plăcut! Tot ce pot să vă urez dacă plănuiți să-l vizitați este distracție plăcută și bucurați-vă de California!
Alte poze:
Apus în California
La Jolla
Plaja din La Jolla
Focile cele leneșe
Hotelul Coronado, deschis în 1888
100% american
Palmieri, cer albastru – cam așa e în California
Într-un parc din Coronado, oameni pe șezlonguri cu mâncare și…
Un ring improvizat în fața scenei unde toată lumea dansa
Biblioteca din Coronado
Cam așa arată unul dintre cele mai frumoase orașe americane
Și o piesă care mă duce cu gândul la vacanța mea în California :