Singapore sau bun venit în altă lume!

Sunt convinsă că marea majoritate știe multe despre Singapore, acest oraș-stat care a devenit simbolul miracolului economic asiatic. Numele Singapore vine de la „Singa Pura” care în sanscrită înseamnă Orașul Leului. Conform legendei populare, un prinț din Sumatra s-a adăpostit pe insulă după o furtună puternică, a zărit un leu feroce, iar în urma acestei viziuni, a redenumit insula Orașul Leului.

Știați că?  Pe lângă leu care este omniprezent în oraș, Singapore mai are o mascotă – merlionul, o creatură jumătate leu, jumătate pește.

Scurtă descriere

Pe lângă Monaco și Vatican, Singapore este și el un oraș-stat care se guvernează singur. Singapore a fost colonie britanică până în 1963 când a devenit parte din Malaezia. La scurt timp după aceasta, în 1965, Singapore și-a câștigat independența fată de Malaysia prin vot democratic și așa a intrat în topul celor mai mici țări din lume, cu o suprafață de doar 700 km2 și o populație de 5.6 milioane de locuitori.

Singapore are patru limbi oficiale: chineza mandarină, engleza, malay, originară din Malaezia, și tamil, originară din India. Pe lângă cele patru limbi oficiale, se vorbește și singlish – o combinație între chineză și engleză.

Top 10 lucruri și locuri care m-au impresionat

1. Tigrul asiatic

Dezvoltarea economică fulminantă a orașului-stat Singapore se datorează într-o mare proporție primului prim-ministru, Leen Kuan Yew. Prin măsurile luate, acesta a reușit să transforme Singapore dintr-o țară din lumea a treia într-una dintre cele mai dezvoltate din lume. Prim-ministrul este apreciat și în ziua de astăzi, iar succesorii lui au dus mai departe cu succes politica acestuia. Datorită creșterii economice incredibile din ultimii zece ani, Singapore este recunoscut drept unul dintre cei patru tigri asiatici, împreună cu Taiwan, Coreea de Sud și Hong Kong.  Singapore are cel de-al patrulea PIB din lume și cel mai mare raport de milionari: 17% din populație are o avere de peste 1 milion de euro.

2. Aeroportul Changi

Primul contact pe care l-am avut cu Singapore a fost aeroportul Changi, votat de șapte ani la rând cel mai bun aeroport din lume. Aeroportul este foarte bine pus la punct, supradotat și ușor de navigat. Pentru a ușura escalele călătorilor, aeroportul are o mulțime de locuri unde-ți poți petrece timpul. Pe lângă zonele de mâncat și shopping, aeroportul are grădini de cactuși, orhidee, fluturi, o piscină, o grădină interactivă, o sală de cinema și cea mai mare cascadă interioară din lume, parte din the Jewel (Bijuteria), inaugurată oficial în octombrie 2019.

The Jewel

Scaune de masaj gratis – locul meu preferat din aeroport

3. Marina Bay Sands

Primul gând ce-ți trece prin cap când auzi Singapore este cumva hotelul Marina Bay Sands? Ei bine, nu ești singur. Multă lume vizitează orașul doar pentru a vedea sau a petrece o noapte în acest hotel. Marina Bay Sands a fost inaugurat în 2010 și de atunci, a devenit unul dintre cele mai faimoase hoteluri din toată lumea. Ce l-a făcut atât de celebru este probabil forma sa cu trei turnuri paralele conectate de o grădină cu o piscină suspendată, construită la ultimul etaj. Accesul la piscină se face doar dacă ești cazat la hotel, iar prețul unei camere duble începe de la 300 euro. Nu știu dacă merită atâția bani, având în vedere că veți împărți piscina cu alte sute de oameni, dar hotelul are și un punct de observare unde oricine poate urca pentru 15 euro. La subsolul hotelului, se găsește un mall cu multe magazine de lux, iar în fața sa, Muzeul de Artă și Știință, cu un design atipic, în formă de floare de lotus.

4. Spații verzi

Deși s-au ras multe spații verzi pentru a permite extinderea orașului, s-a acordat o atenție deosebită acestui aspect. Jumătate din suprafața orașului este încă verde. Există multe păduri, parcuri, terenuri de sport și grădini verticale construite pe acoperișurile și terasele clădirilor. Grădina Botanică este inclusă în patrimoniul UNESCO, iar Grădina Zoologică este printre cele mai apreciate din lume. În Singapore, există chiar și o zi destinată plantatului de copaci. Iar ce am observat este nu doar că se plantează mulți copaci, ci că toți se plantează estetic.

5. Gardens Bay

Într-un oraș atât de modern, care pare a fi din viitor, nu putea să nu existe și un spațiu verde mai atipic. În Singapore, s-a construit o grădină high-tech pe 100  de hectare de pământ nou, creat din ocean. Crearea de pământ din ocean este o practică folosită în Singapore care dorește să se extindă, dar nu prea mai are unde, așa că au ajuns să construiască pământ prin toate modălitățile posibile. Revenind la grădina hi-tech, Gardens Bay, în interiorul ei s-au plantat copaci solari înalți de 50 de metri al căror rol este de a curăța aerul. Fiind construiți cu un design inedit, science-fiction de-a dreptul, copacii au devenit o operă de artă care atrage din ce în ce mai mulți turiști. Nu costă nimic să vă plimbați în jurul lor, dar dacă doriți să urcați pe pasarela care îi unește, trebuie achiziționat un bilet în valore de 8 dolari singaporezi (5 euro).

În interiorul grădinilor, se află și două sere spectaculoase, cu flori, vegetație luxuriantă, o cascadă interioară, precum și diverse expoziții temporare. Într-unul dintre domuri, se află și o pasarelă incredibilă, pozele din păcate nu reușesc să redea întru totul spectaculozitatea ei. Dacă aveți rău de înălțime, gândiți-vă de două ori înainte de a o traversa. Pentru a verifica prețul biletelor, puteți accesa site-ul oficial.

Capătul pasarelei

Cascada interioară

6. China Town

Pe lângă clădirile noi, de sticlă, în Singapore își găsește în continuare loc și Chinatown. Cartierul este casa mai multor culturi și chiar se mândrește cu singura stradă din lume care găzduiește un templu budist, o moschee și un templu hindus. Cel mai important templu din Chinatown este templul Buddha Tooth Relic care ne-a făcut o incursiune în arta și istoria budismului. Chiar dacă ați vizitat și alte temple budiste în Asia, acesta are un farmec aparte și vi-l recomand cu mare drag.

Intrarea în Chinatown

Străduțe colorate și multe litere străine nouă

Templul Buddha Tooth Relic

Ce mi-am dorit cel mai mult să fac în Chinatown a fost să încerc mâncarea lui Chan Hon Meng, cunoscut sub numele de Hawker Chan. Acesta este primul bucătar din lume care a obținut o stea Michelin pentru mâncare stradală. Deși și-ar fi putut deschide un restaurant de lux, el prepară și vinde în continuare la taraba pentru care a devenit faimos. Fiindcă numărul pofticioșilor din fața tarabei a crescut, a deschis un restaurant mic, simplu, peste drum de piață. Am ajuns duminica în piață, fericiți că vom gusta din preparatele de o stea Michelin la câțiva dolari, dar din păcate, era singura zi în care era închis. Dacă sunteți mai pretențioși, cred cu tărie că piața de mâncare din Chinatown nu este pentru voi. Am fost întâmpinați de un amestec puternic de mirosuri, mâncăruri, condimente și o hărmălaie destul de mare, care nu cred că pot fi tolerate de orice. Dar dacă reușiți să treceți cu vederea peste aceste aspecte, mâncarea este foarte gustoasă.

7. Cartierul Clarke Quay

Clarke Quay este cartierul plin de viață din oraș, renumit pentru restaurante, cafenele, cluburi și petreceri. După 20 de ore petrecute pe drum, am ajuns la cazare și voiam neapărăt să ieșim să mâncăm. Lumea ne-a recomandat Clarke Quay și am mers fără să stăm pe gânduri. Clarke Quay păstrează și el aspectul modern al orașului. Sunt mai multe străzi aglomerate, protejate de un acoperiș cu un design futurist care are incorporate sisteme puternice de ventilație care mențin temperatura suportabilă atât ziua, cât și noaptea. Acoperișurile, în formă de ciupercă  își schimbau culoarea la câteva minute.

Prima poză în Singapore

8. Central Perk Cafe

Sunt convinsă că orice iubitor al serialului Friends (Prietenii tăi), a visat că va bea o cafea în viața asta la Central Perk, cafeneaua din film. Am fost în New York în speranța că voi găsi una asemănătoare, dar nu a fost să fie. Norcul mi-a surâs în schimb în Singapore unde, în anul 2016, s-a deschis o cafenea destinată fanilor serialului. Spațiul este conceput exact ca în film, cu canapeaua portocalie pe care stăteau cei șase prieteni, iar fiecare actor are un colț dedicat, cu obiectele care-l caracterizează cel mai bine. La intrare, se aude melodia de fundal din Friends, iar pe un ecran mare, amplasat în centrul cafenelei, rulează non-stop serialul.

9. Ordine. Curățenie. Disciplină.

Singapore ocupă locul 5 în topul celor mai puțin corupte țări din lume. Asta se datorează în mare parte regulilor stricte și amenzilor usturătoare. Câteva exemple de activități “neortodoxe” practicate la noi care acolo ar fi aspru pedepsite sunt aruncarea mucurilor de țigară pe jos (amenda începe de la 300 de euro și poate urca până la 1500 de euro), iar dacă se aruncă obiecte mai mari, cum ar fi o sticlă, făptașul poate ajunge să execute muncă în folosul comunității pentru a realiza ce consecințe are fapta lui. Se pedepesesc de asemenea scuipatul în public, netrasul apei la toaletă în spații publice (încă mă mir și eu!) și consumarea gumii de mestecat, aceasta din urmă cu câteva excepții (există toleranță pentru oamenii care folosesc guma în scopuri medicinale și pentru străini într-o mică măsură).

Traficanții și consumatorii de droguri sunt închiși și primesc pedepse foarte mari, inclusiv pedeapsa capitală. Din cauza severității legilor și respectării lor de către oamenii legii, Singapore este lider mondial la numărul sentințelor de moarte, mare parte din cauza drogurilor.

Peste tot, am observat o mare atenție la detalii. De exemplu, la semafor există un buton dedicat persoanelor vârstnice care prelungește culoarea verde. Un alt aspect care mi-a plăcut este că trotuarele sunt acoperite cu panouri care te protejează de ploaie sau vânt.

Trotuaruri acoperite

Butonul care prelungește culoarea verde pentru vârstnici

10. Prețuri

Am tot lăudat Singapore până acum, dar toate cele enumerate mai sus au și ele un preț. Singapore a devenit în ultimii ani una dintre cele mai scumpe țări de locuit. Prețurile sunt mari, dar există mereu alternative mai ieftine. În ce privește cazarea, prima dată ne-am cazat într-un hostel ieftin aproape de Chinatown, iar apoi am rezervat cu 170 de euro o cameră cvadruplă la Hotel Boss, într-un district mai nou. Dacă mâncați la mall și în Chinatown, prețurile sunt mai mult decât decente, dar în celealte locuri în oraș, este totul scump sau foarte scump. Ne-am plimbat numai cu Grab (echivalentul Uber în Asia) – fiind patru, împărțeam cheltuiala și ne costa cât un bilet de metrou. Transportul este foarte bine pus la punct, iar străzile nu sunt deloc aglomerate și poluate, tocmai pentru că este foarte scump să deții o mașină. Cu cât este mai de lux, cu atât plătești mai multe taxe.

Una peste alta, după ce am vizitat Singapore, mi-am propus să vizitez toți cei patru tigri asiatici în următorii ani, plus Kuala Lumpur. Deși am fost mereu atrasă de locurile mai puțin dezvoltate, unde mergi pentru peisaje, localnici, mâncare, experiențe de care nu ai parte în țara ta, mi-am dat seama că-mi place din ce în ce mai mult să vizitez și locuri foarte dezvoltate care te lasă mereu cu gura căscată și te pun pe gânduri. Așadar, Singapore are un mare DA din partea mea și îl recomand tuturor care ajung în Asia. În trei-patru zile puteți bifa aproape toate obiectivele turistice. Pe lângă cele menționate mai sus, ar mai fi insula Sentosa, parcul Universal Studios, acvariul, safari de noapte și strada de cumpărături Orchard Road.  Cei care ați fost deja în Singapore, ce impresie v-a lăsat?

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns