[:ro]Singapore sau bun venit în altă lume! [:en]Singapore or welcome to a new world![:]

[:ro]

Sunt convinsă că marea majoritate știe multe despre Singapore, acest oraș-stat care a devenit simbolul miracolului economic asiatic. Numele Singapore vine de la „Singa Pura” care în sanscrită înseamnă Orașul Leului. Conform legendei populare, un prinț din Sumatra s-a adăpostit pe insulă după o furtună puternică, a zărit un leu feroce, iar în urma acestei viziuni, a redenumit insula Orașul Leului.

Știați că?  Pe lângă leu care este omniprezent în oraș, Singapore mai are o mascotă – merlionul, o creatură jumătate leu, jumătate pește.

Scurtă descriere

Pe lângă Monaco și Vatican, Singapore este și el un oraș-stat care se guvernează singur. Singapore a fost colonie britanică până în 1963 când a devenit parte din Malaezia. La scurt timp după aceasta, în 1965, Singapore și-a câștigat independența fată de Malaysia prin vot democratic și așa a intrat în topul celor mai mici țări din lume, cu o suprafață de doar 700 km2 și o populație de 5.6 milioane de locuitori.

Singapore are patru limbi oficiale: chineza mandarină, engleza, malay, originară din Malaezia, și tamil, originară din India. Pe lângă cele patru limbi oficiale, se vorbește și singlish – o combinație între chineză și engleză.

Top 10 lucruri și locuri care m-au impresionat

1. Tigrul asiatic

Dezvoltarea economică fulminantă a orașului-stat Singapore se datorează într-o mare proporție primului prim-ministru, Leen Kuan Yew. Prin măsurile luate, acesta a reușit să transforme Singapore dintr-o țară din lumea a treia într-una dintre cele mai dezvoltate din lume. Prim-ministrul este apreciat și în ziua de astăzi, iar succesorii lui au dus mai departe cu succes politica acestuia. Datorită creșterii economice incredibile din ultimii zece ani, Singapore este recunoscut drept unul dintre cei patru tigri asiatici, împreună cu Taiwan, Coreea de Sud și Hong Kong.  Singapore are cel de-al patrulea PIB din lume și cel mai mare raport de milionari: 17% din populație are o avere de peste 1 milion de euro.

2. Aeroportul Changi

Primul contact pe care l-am avut cu Singapore a fost aeroportul Changi, votat de șapte ani la rând cel mai bun aeroport din lume. Aeroportul este foarte bine pus la punct, supradotat și ușor de navigat. Pentru a ușura escalele călătorilor, aeroportul are o mulțime de locuri unde-ți poți petrece timpul. Pe lângă zonele de mâncat și shopping, aeroportul are grădini de cactuși, orhidee, fluturi, o piscină, o grădină interactivă, o sală de cinema și cea mai mare cascadă interioară din lume, parte din the Jewel (Bijuteria), inaugurată oficial în octombrie 2019.

The Jewel

Scaune de masaj gratis – locul meu preferat din aeroport

3. Marina Bay Sands

Primul gând ce-ți trece prin cap când auzi Singapore este cumva hotelul Marina Bay Sands? Ei bine, nu ești singur. Multă lume vizitează orașul doar pentru a vedea sau a petrece o noapte în acest hotel. Marina Bay Sands a fost inaugurat în 2010 și de atunci, a devenit unul dintre cele mai faimoase hoteluri din toată lumea. Ce l-a făcut atât de celebru este probabil forma sa cu trei turnuri paralele conectate de o grădină cu o piscină suspendată, construită la ultimul etaj. Accesul la piscină se face doar dacă ești cazat la hotel, iar prețul unei camere duble începe de la 300 euro. Nu știu dacă merită atâția bani, având în vedere că veți împărți piscina cu alte sute de oameni, dar hotelul are și un punct de observare unde oricine poate urca pentru 15 euro. La subsolul hotelului, se găsește un mall cu multe magazine de lux, iar în fața sa, Muzeul de Artă și Știință, cu un design atipic, în formă de floare de lotus.

4. Spații verzi

Deși s-au ras multe spații verzi pentru a permite extinderea orașului, s-a acordat o atenție deosebită acestui aspect. Jumătate din suprafața orașului este încă verde. Există multe păduri, parcuri, terenuri de sport și grădini verticale construite pe acoperișurile și terasele clădirilor. Grădina Botanică este inclusă în patrimoniul UNESCO, iar Grădina Zoologică este printre cele mai apreciate din lume. În Singapore, există chiar și o zi destinată plantatului de copaci. Iar ce am observat este nu doar că se plantează mulți copaci, ci că toți se plantează estetic.

5. Gardens Bay

Într-un oraș atât de modern, care pare a fi din viitor, nu putea să nu existe și un spațiu verde mai atipic. În Singapore, s-a construit o grădină high-tech pe 100  de hectare de pământ nou, creat din ocean. Crearea de pământ din ocean este o practică folosită în Singapore care dorește să se extindă, dar nu prea mai are unde, așa că au ajuns să construiască pământ prin toate modălitățile posibile. Revenind la grădina hi-tech, Gardens Bay, în interiorul ei s-au plantat copaci solari înalți de 50 de metri al căror rol este de a curăța aerul. Fiind construiți cu un design inedit, science-fiction de-a dreptul, copacii au devenit o operă de artă care atrage din ce în ce mai mulți turiști. Nu costă nimic să vă plimbați în jurul lor, dar dacă doriți să urcați pe pasarela care îi unește, trebuie achiziționat un bilet în valore de 8 dolari singaporezi (5 euro).

În interiorul grădinilor, se află și două sere spectaculoase, cu flori, vegetație luxuriantă, o cascadă interioară, precum și diverse expoziții temporare. Într-unul dintre domuri, se află și o pasarelă incredibilă, pozele din păcate nu reușesc să redea întru totul spectaculozitatea ei. Dacă aveți rău de înălțime, gândiți-vă de două ori înainte de a o traversa. Pentru a verifica prețul biletelor, puteți accesa site-ul oficial.

Capătul pasarelei

Cascada interioară

6. China Town

Pe lângă clădirile noi, de sticlă, în Singapore își găsește în continuare loc și Chinatown. Cartierul este casa mai multor culturi și chiar se mândrește cu singura stradă din lume care găzduiește un templu budist, o moschee și un templu hindus. Cel mai important templu din Chinatown este templul Buddha Tooth Relic care ne-a făcut o incursiune în arta și istoria budismului. Chiar dacă ați vizitat și alte temple budiste în Asia, acesta are un farmec aparte și vi-l recomand cu mare drag.

Intrarea în Chinatown

Străduțe colorate și multe litere străine nouă

Templul Buddha Tooth Relic

Ce mi-am dorit cel mai mult să fac în Chinatown a fost să încerc mâncarea lui Chan Hon Meng, cunoscut sub numele de Hawker Chan. Acesta este primul bucătar din lume care a obținut o stea Michelin pentru mâncare stradală. Deși și-ar fi putut deschide un restaurant de lux, el prepară și vinde în continuare la taraba pentru care a devenit faimos. Fiindcă numărul pofticioșilor din fața tarabei a crescut, a deschis un restaurant mic, simplu, peste drum de piață. Am ajuns duminica în piață, fericiți că vom gusta din preparatele de o stea Michelin la câțiva dolari, dar din păcate, era singura zi în care era închis. Dacă sunteți mai pretențioși, cred cu tărie că piața de mâncare din Chinatown nu este pentru voi. Am fost întâmpinați de un amestec puternic de mirosuri, mâncăruri, condimente și o hărmălaie destul de mare, care nu cred că pot fi tolerate de orice. Dar dacă reușiți să treceți cu vederea peste aceste aspecte, mâncarea este foarte gustoasă.

7. Cartierul Clarke Quay

Clarke Quay este cartierul plin de viață din oraș, renumit pentru restaurante, cafenele, cluburi și petreceri. După 20 de ore petrecute pe drum, am ajuns la cazare și voiam neapărăt să ieșim să mâncăm. Lumea ne-a recomandat Clarke Quay și am mers fără să stăm pe gânduri. Clarke Quay păstrează și el aspectul modern al orașului. Sunt mai multe străzi aglomerate, protejate de un acoperiș cu un design futurist care are incorporate sisteme puternice de ventilație care mențin temperatura suportabilă atât ziua, cât și noaptea. Acoperișurile, în formă de ciupercă  își schimbau culoarea la câteva minute.

Prima poză în Singapore

8. Central Perk Cafe

Sunt convinsă că orice iubitor al serialului Friends (Prietenii tăi), a visat că va bea o cafea în viața asta la Central Perk, cafeneaua din film. Am fost în New York în speranța că voi găsi una asemănătoare, dar nu a fost să fie. Norcul mi-a surâs în schimb în Singapore unde, în anul 2016, s-a deschis o cafenea destinată fanilor serialului. Spațiul este conceput exact ca în film, cu canapeaua portocalie pe care stăteau cei șase prieteni, iar fiecare actor are un colț dedicat, cu obiectele care-l caracterizează cel mai bine. La intrare, se aude melodia de fundal din Friends, iar pe un ecran mare, amplasat în centrul cafenelei, rulează non-stop serialul.

9. Ordine. Curățenie. Disciplină.

Singapore ocupă locul 5 în topul celor mai puțin corupte țări din lume. Asta se datorează în mare parte regulilor stricte și amenzilor usturătoare. Câteva exemple de activități “neortodoxe” practicate la noi care acolo ar fi aspru pedepsite sunt aruncarea mucurilor de țigară pe jos (amenda începe de la 300 de euro și poate urca până la 1500 de euro), iar dacă se aruncă obiecte mai mari, cum ar fi o sticlă, făptașul poate ajunge să execute muncă în folosul comunității pentru a realiza ce consecințe are fapta lui. Se pedepesesc de asemenea scuipatul în public, netrasul apei la toaletă în spații publice (încă mă mir și eu!) și consumarea gumii de mestecat, aceasta din urmă cu câteva excepții (există toleranță pentru oamenii care folosesc guma în scopuri medicinale și pentru străini într-o mică măsură).

Traficanții și consumatorii de droguri sunt închiși și primesc pedepse foarte mari, inclusiv pedeapsa capitală. Din cauza severității legilor și respectării lor de către oamenii legii, Singapore este lider mondial la numărul sentințelor de moarte, mare parte din cauza drogurilor.

Peste tot, am observat o mare atenție la detalii. De exemplu, la semafor există un buton dedicat persoanelor vârstnice care prelungește culoarea verde. Un alt aspect care mi-a plăcut este că trotuarele sunt acoperite cu panouri care te protejează de ploaie sau vânt.

Trotuaruri acoperite

Butonul care prelungește culoarea verde pentru vârstnici

10. Prețuri

Am tot lăudat Singapore până acum, dar toate cele enumerate mai sus au și ele un preț. Singapore a devenit în ultimii ani una dintre cele mai scumpe țări de locuit. Prețurile sunt mari, dar există mereu alternative mai ieftine. În ce privește cazarea, prima dată ne-am cazat într-un hostel ieftin aproape de Chinatown, iar apoi am rezervat cu 170 de euro o cameră cvadruplă la Hotel Boss, într-un district mai nou. Dacă mâncați la mall și în Chinatown, prețurile sunt mai mult decât decente, dar în celealte locuri în oraș, este totul scump sau foarte scump. Ne-am plimbat numai cu Grab (echivalentul Uber în Asia) – fiind patru, împărțeam cheltuiala și ne costa cât un bilet de metrou. Transportul este foarte bine pus la punct, iar străzile nu sunt deloc aglomerate și poluate, tocmai pentru că este foarte scump să deții o mașină. Cu cât este mai de lux, cu atât plătești mai multe taxe.

Una peste alta, după ce am vizitat Singapore, mi-am propus să vizitez toți cei patru tigri asiatici în următorii ani, plus Kuala Lumpur. Deși am fost mereu atrasă de locurile mai puțin dezvoltate, unde mergi pentru peisaje, localnici, mâncare, experiențe de care nu ai parte în țara ta, mi-am dat seama că-mi place din ce în ce mai mult să vizitez și locuri foarte dezvoltate care te lasă mereu cu gura căscată și te pun pe gânduri. Așadar, Singapore are un mare DA din partea mea și îl recomand tuturor care ajung în Asia. În trei-patru zile puteți bifa aproape toate obiectivele turistice. Pe lângă cele menționate mai sus, ar mai fi insula Sentosa, parcul Universal Studios, acvariul, safari de noapte și strada de cumpărături Orchard Road.  Cei care ați fost deja în Singapore, ce impresie v-a lăsat?

[:en]

Singapore’s name comes from ‘Singa Pura’ which means Lion City in Sanskrit. In folklore it is said that a Sumatran prince who was hiding on the island after a storm, saw a lion which is called ‘Singa’ in Sanskrit. Thus he gave the island a new name, ‘Singapura’, the Lion City.

Short description

Singapore is an island city-state in Southeast Asia. About 5.6 million people live and work within 700 square kilometers, making Singapore the second-most-densely populated country in the world after Monaco.

Singapore has a multi-ethnic society, therefore the government recognizes four official languages: English, Malay, Mandarin, and Tamil. Due to the Singapore’s history, who was part of Malaysia, the symbolic national language is Malay.

Top 10 things and places that impressed me 

1. Asian tiger 

Between the early 1960s and 1990s, Singapore underwent rapid industrialization and maintained exceptionally high growth rates. By the early 21st century, Singapore has become one of the leading international financial centers and together with Taiwan, Hong Kong and South Korea, they form the four Asian Tigers. Singapore has the fourth GDP in the world and the highest percentage of millionaires: 17% of the population has an estimated fortune of more than 1 million euro.

2. Changi Airport

Once in Singapore, everyone should experience Changi Airport, voted world’s best airport for seven years in a row. The airport is a destination in itself and is far from what we normally think of as an airport. It hosts various gardens with cactus, orchid, butterflies, high-tech trees, a pool, a mystical paradise garden with the highest indoor waterfall.

The Jewel

Free massage chairs – my favourite place in the entire airport

3. Marina Bay Sands

Marina Bay Sands is Singapore’s most iconic hotel. It was built in 2010 and became famous for its architecture: three tall towers connected by a garden with an infinity pool. Some people visit Singapore just to spend a night here and swim in one of the world’s most stunning rooftop pools. To do that, you must sleep one night at the hotel and a double room starts from 300 euro. The ArtScience Museum, located in front of the hotel, is the world’s first museum that focuses mainly on art and science.

4. Green spaces

Even if Singapore is small, dense, and 100% of the population is urbanized, yet it is the greenest city in Asia. There are many parks, vertical gardens, sport fields, forests. The Botanical Garden from Singapore is part of the UNESCO World Heritage, and the ZOO is one of the most appreciated in the world. They even have a day dedicated to planting trees.

5. Gardens Bay

Gardens by the Bay is a huge, colorful, futuristic park in the bay area of Singapore. The entrance is free, but if you want to see and experience the flora and fauna of almost the entire Earth in its domes, you must pay a fee. The solar trees are for sure the most outstanding constructions in the park. They were built to clean the air, but became one of Singapore’s main attractions.

6. China Town

Among the modern, futuristic buildings in Singapore, Chinatown still has its special place. It is the only Chinatown in the world to boast a Buddhist temple, a mosque and a Hindu temple along a single street. When there, you should pay a visit to the Buddha Tooth Relic Temple & Museum.

Singapore has one of the most renowned street food scenes in the world; two of its hawker stalls have earned Michelin stars. A hawker in the Singapore context is someone who sells food. In the old days, this was from a roadside stall or a pushcart. Going back to our trip, what I wanted to do the most in Singapore was to eat at Hawker Chan, one of the two Michelin-star hawkers. Unfortunately, we arrived on Sunday and the stall was closed. If you get there, make sure to check the restaurant across the street as well. Hawker Chan opened a simple restaurant after he earned his Michelin star.

7. Clarke Quay

Clarke Quay is located in the city’s traditional center on the banks of the Singapore River. It is a nice place during that undergoes a transformation at night when its famous nightclubs, pubs and restaurants come alive.

First picture in Singapore

8. Central Perk Cafe

For a huge Friends fan (that’s me), it was one of the trip’s highlight when we went to the Central Perk coffee house in Singapore. It replicates the coffee place where the Friends show’s characters were often seen hanging together. There are pieces of Rachel, Monica, Phoebe, Joey, Chandler, and Ross found all around. Some iconic features include Monica’s kitchen, Rachel’s runaway wedding dress, Phoebe’s cat (found in the guitar case), Chandler and Joey’s fussball table. This is the only cafe outside of the United States that has been granted the intellectual property rights by Warner Brothers.

9. Cleanliness. Discipline. 

Singapore is one of the least corrupted countries in the world and this is due to strict rules and punishments. For example, chewing gum is banned in Singapore, except for therapeutic, dental, or nicotine chewing gum, which can be bought from a doctor or registered pharmacist. If you throw garbage on the street, if you don’t flush in public spaces, you might get a fee. Drug possession in Singapore is a serious crime. It can lead to long-term imprisonment or even facing the death penalty. Because of so many rules, people are disciplined and the streets are very clean.

The sidewalks are covered to protect people from sun or rain

Attention to details

10. Prices

Singapore is considerably more expensive than other cities in Southeast Asia, but it is still cheaper than many Western cities. There are many hostels in the city, especially Chinatown, where you can stay for cheap. Food is also quite cheap in Chinatown and in malls. There are of course fancy restaurants where you’d pay a ton of money for a good meal. Transportation is not expensive at all – we traveled all the time by Grab. Buying and maintaining a vehicle in Singapore is an expensive luxury due to limited road space.

All in all, Singapore is a muse-see in Asia. I loved every piece of it! Have you traveled to Singapore? What did you like the most?[:]

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns