[:ro]Singură pe străzile din Los Angeles. Un oraș cu bune și cu rele[:]

[:ro]

De-a lungul anilor, am călătorit în grupuri mari, mici, în doi, dar și singură. În 2017 mi-am vizitat niște prieteni în San Diego și cum eram la o aruncătură de băț de Los Angeles, nu puteam rata ocazia să vizitez Orașul Îngerilor pe care-l știam doar din filme. Prietenii mei lucrau, așa că am luat singură primul autobuz Greyhound din San Diego spre Los Angeles.

Los Angeles este un conglomerat de culturi, lucru pe care l-am observat încă din autobuz care era ocupat aproape în totalitate de hispanici, asiatici și oameni de culoare. În Los Angeles 40% din rezidenți sunt de origine hispanică! Cine știe, poate în viitorul apropiat Los Angeles devine primul oraș american în care limba engleză va trece pe locul doi.

Știm cu toții din filme cât de minunată este California cu orașele ei moderne, cu relieful variat, cu Napa Valley, dar, credeți-mă, la televizor nu vedem prea des partea neagră a orașelor. Așa că voi începe chiar cu asta.

Dimineața, la plimbare prin Los Angeles

Los Angeles și oamenii străzii

Îmi pare rău că încep cu minusurile, dar asta a fost prima mea impresie despre Los Angeles. După trei ore pe drum, am ajuns la autogara din Los Angeles de unde am luat autobuzul până în centrul orașului, downtown. În America fiecare circulă cu propria mașină (în cazul marilor orașe, și cu metroul), iar autobuzul este folosit preponderent de oamenii săraci. Așa a fost și acum. Am dat peste niște personaje spre care nici nu îndrăzneam să mă uit. Am ajuns cu bine în centru unde situația nu era deloc mai bună. Orașul era plin de oameni ai străzii, iar la fiecare colț de stradă cineva sufla într-o pungă. Era un contrast atât de mare între zgârie-norii înalți și strălucitori în care erau birouri scumpe și cuiau familii înstărite și oamenii care stăteau pe jos în fața lor. Pentru că nu m-am simțit deloc confortabil și simțeam priviri din toate părțile, am intrat în primul Starbucks pe care l-am găsit și am așteptat să se anime puțin străzile.

Străzile goale, dimineața devreme

Centrul orașului nu m-a impresionat prea tare. Zgârie-nori, clădiri de birouri, șosele late, ca peste tot în America, dar nimic special. Am zis că e cazul să plec cât mai repede din downtown spre zona turistică unde speram să mă simt mai în siguranță. Am mers spre metrou, iar în drum m-am oprit la sala de concerte Walt Disney. Peisajul s-a mai schimbat, era mult mai curat și ordonat, au apărut alte categorii de oameni și am început să mă simt și eu în largul meu și să mă pot bucura de oraș.

Walt Disney Concert Hall

Sala de concerte Walt Disney, proiectată de faimosul arhitect Frank Gehry împreună cu un acustician de renume din Japonia, a fost deschisă în anul 2003. Cu aspectul său futuristic, este una dintre cele mai moderne săli de concert din lume și are o acustică care o clasează printre cele mai bune la nivel internațional. Sala aparține de Centrul de Muzică din Los Angeles care deține mai multe săli de concert în oraș. Walt Disney Concert Hall găzduiește concerte simfonice, precum și spectacole de muzică ușoară. Prestigioasa Filarmonică din Los Angeles își desfășoară majoritatea concertelor aici.


Hollywood

Fiindcă aveam doar o zi la dispoziție, m-am înscris într-un tur care te ducea la cele mai cunoscute locuri din oraș. Am urcat pe dealurile Hollywood-ului până am ajuns într-un punct de belvedere unde se desfășura o priveliște minunată! De acolo am putut admira centrul orașului cu clădirile înalte, precum și impresionanta inscripție Hollywood care are o lungime de 15 metri.

Literele sunt vizibile din multe locuri din oraș și chiar mă întrebam cât sunt de mari. Se pare că au dimensiunea unor clădiri de patru etaje, atât în lungime, cât și în lățime. De-a lungul timpului, au fost persoane care au vandalizat semnul și au schimbat literele pentru a transmite anumite mesaje. Cel mai cunoscut este, probabil, Hollyweed, modificat după legalizarea marijuanei în 1996. La trei ani după acest incident, s-a montat un sistem de securitate.

Știați că?

Inscripția inițială era Hollywoodland și promova unui proiect imbobiliar? Literele erau din lemn și au fost montate în 1923. După ce semnul inițial s-a degradat, acesta a fost reparat în 1978 prin bunăvoința a nouă persoane. Printre cei nouă se numără Hugh Hefner de la revista Playboy care a sponsorizat litera Y, precum și Alice Cooper care a sponsorizat ultimul O. Semnul devenise deja un simbol al orașului care ademenea visători și tinere talente din toată lumea. Momentul dezvelirii noului semn a fost urmărit la TV de aproximativ 60 de milioane de oameni.

Walk of Fame

Rămânem în Hollywood la faimosul pasaj Walk of Fame care omagiază celebrități din lumea fimului, televiziunii și muzicii. Se întinde pe câteva străzi și are aproape 3000 de stele. Există mai multe categorii de persoane premiate: producători, directori, cântăreți etc., iar unele personalități au mai multe stele din diferite categorii. Strada a fost inaugurată în 1960 și este vizitată anual de peste 10 milioane de turiști. Walk of Fame este un simbol al Hollywood-ului și simbolizează ambiția, strălucirea și puterea de reinventare care sunt chintesența acestui oraș.

Pe Sunset Boulevard până în Bevery Hills

Faimoasa stradă Sunset Boulevard leagă Hollywood de plaja Malibu, traversând exclusivistul cartier Beverly Hills. Bulevardul este înțesat de cafenele, restaurante, cluburi de noapte, cinematografe și panouri publicitare.  Pe dealurile de lângă Sunset Boulevard se află vilele de lux ale creatorilor de film, ale elitei intelectuale și ale starurilor de cinema. Am ajuns și eu la câteva dintre ele, toate foarte atent păzite sau construite în zone greu accesibile.

Ce priveliște trebuie să aibă vila din poză!

Cocoțată și ascunsă de ochii curioșilor

Rodeo Drive

Nu poți lăsa starurile Hollywood-ului doar cu reședințe luxoase, au nevoie și de magazine exclusiviste. Astfel că în Beverly Hills se găsește Rodeo Drive, una dintre cele mai scumpe străzi comerciale din lume.

Universal Studios

Dacă sunteți fani ai filmelor de la Hollywood, nu ratați parcul tematic Universal Studios. Lângă intrare se găsește parcul tematic Wizarding World of Harry Potter (cred că tema se schimbă o dată la câțiva ani) cu montagnes russe, carusele și alte mașinuțe, iar în partea din spate se găsesc  studiourile și platourile de înregistrări ale Universal Studios. Când am mers eu, într-o zi de luni călduroasă, erau cozi peste cozi, nu apucai să te dai pe nimic, stăteai 15 minute și ca să cumperi un suc.  Așa că am sărit peste partea de distracție și am mers să vizitez studiourile de filmare. Am urcat într-un trenuleț care te plimbă pe platouri, în studiouri, iar de la depărtare am văzut și câteva filme care atunci se turnau.

La intrare în parc

Tematica Harry Potter

Trenulețul care merge la platourile Universal Studios

Hollywood este fabrica de vise, iar Universal Studios este fabrica de bani! Un bilet de intrare costă peste 100 USD, iar dacă nimerești într-o zi atât de aglomerată cum am pățit eu, e greu să te bucuri de atracțiile parcului.

Așa de aglomerat!

Alte locuri de interes

Santa Monica și Venice Beach

Oricât de mult mi-aș fi dorit să ajung pe plajele însorite din Santa Monica și Venice, timpul a fost prea scurt și am rămas doar cu imaginea amatorilor de skateboard, și de sport care populează locul. În Venice Beach se găsește și Observatorul Griffith, cu o terasă ce oferă o priveliște de neuitat.

Disneyland

Nu departe de Los Angeles, se află și Disneyland, cel mai faimos parc de distracții din toată lumea. Există șase parcuri Disneyland în lume: în Los Angeles, Florida, Paris, Shanghai, Hong Kong și Tokyo.

Muzee, teatre, arene

Cred că aici lista poate continua mult și bine, dar voi nota câteva dintre ele: Muzeul de Artă, Muzeul Getty, Muzeul Madame Tussauds (nu recomand, neapărat, eventual pentru cei mici), Teatrul Dolby, Teatrul Chinezesc, arena multi-funcțională Staples.

În fața arenei Staples

Un loc mai puțin mediatizat: Angels Flight

Angels flight este o renumită linie de funicular. Având o lungme de doar 91 metri, a fost cea mai scurtă cale ferată de acest gen până în 1969. Primele vagoane, din lemn portocaliu, au fost repuse în funcțiune în 1996.

Gastronomie: Food Trucks 

Deși mâncarea americană nu este preferata mea, în California se simt influențele mexicane și mâncarea este foarte gustoasă. Încercați fructe de mare, tortilla, burrito. Cât despre Los Angeles, aici au luat naștere food trucks, camionetele cu preparate simple care se puteau deplasa oriunde în oraș. Multe dintre ele au fost transformate în localuri de calitate superioară, dar continuă să se deplaseze prin oraș si servesc de la mâncare foarte simplă la preparate rafinate.

Concluzii 

Los Angeles este un oraș în care nu m-am regăsit neapărat, probabil doar în zonele turistice unde m-am simțit în siguranță și m-am bucurat să umblu pe urmele actorilor. Nu am petrecut suficient timp cât să simt atmosfera orașului, nu am ajuns nici la plajă, dar cu toate acestea, am realizat că în Los Angeles laimotiv-ul este libertatea. Aici poți fi oricine, orice și oricum pentru că nimeni nu te judecă. Sau poți fi simplu tu, în încercarea de a te (re)descoperi.

[:]

Sharing is caring!

Comments

comments

2 Replies to “[:ro]Singură pe străzile din Los Angeles. Un oraș cu bune și cu rele[:]”

  1. Maria Crisan says: Răspunde

    Oare de ce nu am vazut pozele pana acum?Foarte interesant!

    1. Le-am tinut ascunse 😀

Lasă un răspuns