O zi la snowboard în Austria

3 dimineața, sună alarma. Buimaci, punem cele mai comode haine pe noi și ne pregătim de plecare. Unii nu se despart de termosul de cafea, alții de pernă. 4 dimineața, mașina încărcată, schiurile, placa așezate atent în cutie. Plecăm din Alba Iulia cu destinația Zell am See, Austria. Suntem pregătiți pentru un drum lung, dar habar n-aveam ce ne așteaptă.

Aventura a început în granița cu Ungaria, unde am stat 2 ore în coloană, înconjurați de mii, chiar zeci de mii de români din disapora care părăseau țara. Au urmat 12 ore petrecute pe autostrăzile și șoselele ocolitoare din Ungaria, pe condiții meteo nefavorabile. Ploaie, ninsoare abundentă, vijelie, am experimentat tot ce se putea.

Timpul creștea în loc să scadă

Iar pe ultima sută de metri, cireașa de pe tort! Ne aflam pe un drum național, la 30-40km de Zell am See, ningea ca-n povești, ne minunam de frumusețea din jur până primim flashuri din față. O mașină de poliție care patrula prin zonă ne oprește și ne anunță Lawinegefahr!  Der Weg ist  geschlossenPericol de avalanșă! Drumul este închis. Am făcut cale întoarsă, am luat-o pe altă rută și am ocolit 100 de km, adică 2 ore lungi și late pe un drum înzăpezit și alunecos. După 23 de ore istovitoare, am ajuns la destinație. Noroc că apartamentul era primitor și ceaiul cald ne aștepta (cei care au mers cu trenul au fost mai inspirați și au ajuns mult mai devreme).

Cum arată o zi la schi/snowboard

Sfat: oriunde ați merge la ski, faceți un efort și treziți-vă dis-de-dimineața ca să prindeți zăpada proaspătă și pârtiile fără dâmburi.

Ne trezim, mâncăm un mic-dejun bogat ca să avem energie pe pârtie, ne îmbrăcăm gros (nu uitați de genunchiere dacă sunteți începători), pregătim echipamentul de ski (colanți termici, pantaloni de ski, șosete, maiou, bluză călduroasă, geacă de ski, mănuși impermeabile, cagulă, ochelari, cască) și plecăm spre pârtie. Dacă nu vă deranjează să schiați cu un ghiozdănel pe pârtie, puneți câteva provizii acolo. O sticlă de apă, biscuiți și multe șervețele. Nu strică nici o sticluță de vișinată care să vă încălzească din când în când 🙂

Vedere din balcon

Înfofolită până sus

Nu e de mirare că jumătate din mașinile din parcare erau din România și româna, a doua cea mai vorbită limbă de pe pârtie. Totul este construit la standarde nemțești, pardon, austriece: acces facil în parcare și pe pârtii, parcări supravegheate, autobuze grauite și lista poate continua mult și bine.

Noi am achiziționat un ski pass pentru 6 zile (262 euro), dar există și ski-pass zilnic. Obișnuiam să luam telegondola până la Stop 1 (Arreit 1), acolo schimbam cu telecabina până la Stop 2 (Arreit 2) sau Stop 3 (Arreit 3). Toate instalațiile pe cablu sunt moderne și majoritatea încălzite. Telescaunele au un perete în față care te protejează de vânt și o bandă rulantă de pe care urci/pe care cobori. Locurile sunt semnalizate cu lasere pe jos, ca nu cumva să te urci peste vecinul.

Din vâful pârtiei, începea adevăratul impas – pe ce pârtie s-o luăm? În cele 6 zile, am reușit să le încercăm aproape toate. Pârtiile albastre sunt pentru începători, roșii pentru intermediari și negre pentru avansați. Mie, personal, unele roșii mi s-au părut mai grele decât negrele, dar depinde mult de experiență și de sportul practicat – ski sau snowboard.

După 2 ore de schiat/dat cu placa, o pauză de cafea este binemeritată, iar dacă are loc într-un restaurant modern cu vedere spre munți, cu atât mai bine! Prețurile pentru băuturi (cafea, bere, vin fiert) încep de la 4 euro. După 30-40 de minute de pauză, moleșiți, cu pomeții în flăcări, sărim iar pe placă, schiuri, mai facem câteva ture și ne oprim pentru pauza de masă. Gama este variată: gulaș, cartofi prăjiți, burger, costițe, salate, pizza. Prețurile încep de la 5 euro și urcă până la 15 euro pentru un fel de mâncare. Sătui și deja obosiți, reușeam să mai facem câteva ture și apoi plecam spre casă.

Seara orașul nu adoarme repede. Dacă stați chiar în Zell am See, puteți găsi numeroase Apres-Skiuri unde se încing petreceri până noaptea târziu. Puteți să testați nocturna deschisă de anul acesta, să vă plimbați pe lângă lac sau să vă bucrați de show-urile de sărituri pe schiuri/placă în fiecare miercuri.

Nu există nimic mai relaxant după o zi pe munte decât recuperarea în apă caldă, în complexul Tauern SPA din Kaprun. Anul trecut aveam propriul SPA la cazare și nu am fost tentați să mergem, iar anul acesta am fost ocupați cu jocurile de societate și puzzle-uri.

După 2 ani de mers la ski în Austria (despre primul an puteți citi aici), mi-am dat seama că vacanțele frumoase nu au loc doar vara, când e cald. Dacă vă decideți să părăsiți confortul și căldura patului, cu puțină perseverență și muncă, vă veți îndrăgosti cu siguranță de sporturile de iarnă și de munte.

 

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns