[:ro]Spectator la raliuri și parade de Vespa în San Marino [:]

[:ro]

Pe teritoriul Italiei se află două organisme statale independente: Vatican, despre care am scris aici, și San Marino. Vatican, cred că nu mai are nevoie de nicio prezentare, este sediul papei, al instituțiilor catolice, un loc recunoscut pe plan mondial. În schimb, haideți să vorbim despre San Marino.

Istoria și geografia locului, pe scurt

Cu o suprafață de doar 61 km2, San Marino este unul dintre cele mai mici state independente din Europa, alături de Monaco și Vatican.  Totodată, San Marino este și cea mai veche republică din Europa, înființată în 1263. Statul este situat între două regiuni italiene, Emilia-Romana și Marche, la poalele Munților Alpi, foarte aproape de țărmul Mării Adriatice.

San Marino cuprinde o capitală cu același nume, situată pe Monte Titano, la o altitudine de 755 de metri, și câteva zeci de sate la poalele aceluiași munte. Capitala numără în jur de 4.000 de locuitori, iar statul în întregime numără puțin peste 30.000 de locuitori.

Capitala San Marino

Vedere înspre satele de la poalele muntelui

Turismul este principala sursă de venituri la bugetul statului San Marino, iar asta se vede la orice pas. Sunt o mulțime de magazine cu suveniruri, restaurante, terase, totul este gândit și pregătit pentru turiști. San Marino primște anual 3,5 milioane de turiști. Poziția sa, aproape de stațiunea Rimini, este un factor important în numărul uriaș de turiști care ajung aici. Mulți dintre cei care-și petrec concediul de vară în Rimini aleg să facă excursii de o zi în San Marino.

Ca majoritatea, am combinat și noi Rimini cu San Marino

Străduțele din San Marino

La pas prin San Marino

Am plecat din Bologna cu trenul de dimineață spre Rimini, Mecca turiștilor de pe țărmul italian al Adriaticii. Din Rimini am luat autobuzul spre San Marino. Urci destul de mult, cu greu îți dai seama când ajungi la destinație pentru că nu există nicio graniță sau marcaje însemnate. Dar dintr-odată vezi masivul muntos în față, agitație, magazine și-ți dai seama că ai ajuns la destinația finală.

Am luat un tren care pleca dis-de-dimineață din Bologna

Cred că am avut parte de cea mai frumoasă primire în San Marino. Când am ajuns, a început o paradă a scuterelor Vespa. Zeci de oameni care conduceau Vespa au trecut pe lângă noi, iar atmosfera începea să fie din ce în ce mai veselă. Asistam la această paradă a scuterelor în timp ce comercianții ne ofereau încontinuu lichioruri artizanale. Ți-era și groază să-ncepi să bei lichior dis-de-dimineață, dar îi păsa cuiva? Ești în Italia, n-ai cum să pleci fără să spui da.

San Marino este un oraș fortificat, cu pietonale lungi, pavate care șerpuiesc în jurul muntelui. Străduțele sunt mărginite de clădiri impunătoare de piatră, case și biserici medievale. Am prins o zi toridă de vară, iar urcarea nu era deloc ușoară. La capătul unei străzi în pantă urma o serie de trepte.

Am vizitat San Marino în timpul verii, iar din cauza afluxului turistic era greu să simți atmosfera medievală, mai ales la intrarea în oraș. Cu cât rătăceai mai mult și te îndepărtai de străduțele foarte aglomerate, cu atât atmosfera devenea mai liniștitoare și relaxantă. În piața principală din oraș, Piazza della Liberta, se găsește Palatul Guvernului, sediul oficial al organismelor instituționale și administrative de conducere ale republicii. În fața palatului, se află statuia fondatorului micului stat, Sfântul Marino.

Înarmați-vă cu răbdare și apă plată și urcați până în vârful muntelui. Acolo se găsesc cele mai faimoase simboluri ale statului, trei turnuri de apărare care domină orizontul: Guaita (cel mai vechi, din secolul al XI-lea), Cesta (cel mai înalt, din secolul al XIII-lea) și Montale (din secolul al XIV-lea). Primele două sunt deschise publicului.

Și-am ajuns și sus

Ce frumos se văd munții în depărtare

Vedere de la înălțime

Curse de raliuri și Formula 1

Relieful din San Marino este propice pentru curse de raliuri și Formula 1. Aici avea loc faimosul circuit Grand Prix – San Marino, la care și-a pierdut viața unul dintre cei mai iubiți piloți, Ayrton Senna. Când am ajuns noi, în San Marino se desfășura un raliu la care lua parte și echipa din Cluj-Napoca, Napoca Rally Academy. Nu sunt mare urmăritoare a acestui sport, dar am auzit de cei doi Tempestini, tată și fiu, care concurau pentru România.

Chiar dacă poate deveni foarte aglomerat, San Marino merită vizitat pentru istoria și frumusețea locului, precum și pentru peisajele minunate ale Munților Apenini.

Mașinile Clujului

Altă poză mai reușită nu am 🙂

Cu fetele, cochetele, înainte de copii și colici 🙂

Vedere de sus

[:]

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns