Strasbourg, capitala Crăciunului în Europa

Dacă sunteți iubitori ai iernii, a sărbătorilor de iarnă, a orașelor împodobite, nu aveți cum să treceți cu vederea Strasbourg, capitala Crăciunului în Europa. An de an, târgul de Crăciun din Strasbourg umple de bucurie și căldură inima vizitatorilor.

De unde a început totul?

Instalată în inima orașului, piața de Crăciun din Strasbourg este cea mai veche din Franța și una dintre cele mai vechi din Europa. Aceasta a avut loc prima dată în anul 1570 (acum aproape 500 de ani) și se intitula Chriskindelsmarik (piața pruncului Iisus). Strasbourg era pe vremea aceea un oraș germanic, din regiunea Rinului. Tradițiile erau mult mai bine înrădăcinate în spațiul germanic, mai ales în zonele rurale. După ce Strasbourg a devenit oraș francez, tradițiile au fost moștenite și se respectă și în prezent.

Începând de atunci, Strasbourg continuă tradiția și se îmbracă an de an în straie de sărbătoare pentru a întâmpină milioanele de turiști veniți din toate colțurile lumii pentru a vedea splendoarea alsaciană. Da, ați citit bine! Milioane de turiști. An de an, aproximativ 2 milioane de turiști ajung în Strasbourg pentru a se bucura de un Crăciun alsacian autentic.

Iluminatul festiv

În apropierea Crăciunului, Strasbourg scoate tot arsenalul din dotare și profită de atuurile sale numeroase. Astfel că străzile, aleile pietonale, piețele, clădirile, fațadele bisericilor ies din monotonie și cuceresc orice trecător cu jocurile de culori și lumini. Decorațiunile sunt unele mai originale ca celelelalte. Caști ochii și te minunezi de simțul artistic dezvoltat și de imaginația extrem de bogată a francezilor.

Brazi de Crăciun

Dacă te plimbi prin oraș, te gândești că alsacienii au plantat intenționat o mulțime brazi în oraș, pentru a-i putea decora de Crăciun. Nu știu dacă acesta e motivul, dar în orice piață sau în fața magazinelor, a mall-urilor se găsesc brazi înalți, naturali, ornați care de care mai frumos. Dintre toți brazii, se remarcă cel mai falnic și mai colorat – bradul din piața Kléber. Un brad înalt de 10 metri, înconjurat de căsuțe de lemn, ghirlande, semne luminoase și cadouri colorate.

Domnul polițist a ținut morțis să-și facă o poză cu noi

Piețele de Crăciun

Cu peste 300 de căsuțe de lemne împărțite în 12 locuri din oraș, Strasbourg se laudă nu doar cu cea mai veche, ci și cu cea mai mare piața de Crăciun din Europa. În jurul bradului din piața Kléber, se află unul dintre târgurile de Crăciun, cu căsuțe de lemn care vând mâncăruri tradiționale, cum ar fi tarte flambate, cârnați, covrigi, sau băuturi calde. Cel mai cunoscut rămâne totuși târgul Christkindelsmarik din piața Boglie, ridicat pe locul primului târg din Strasbourg. Veți găsi numeroase târguri în oraș, chiar și în fața catedrelei. În timpul săptămânii, acestea se închid la 20:00, iar în weekend la 21:00. Prețurile sunt normale : o baghetă cu cârnaț tradițional – 5 euro, un pahar de vin fiert – 4 euro.

Străzile

 

Decorațiuni bogate, urși de pluș, Moși Crăciuni, beteală, culoare, muzică – nici nu știi unde să te uiți că totul îți ia  ochii. Printre cele mai interesante străzi, mi s-a părut strada cu lustre de cristal, băgate în cuburi mari de sticlă care atârnă și Carré d’Or.

 

Cea din urmă este locul unde decorul este parcă mai feeric, mai magic și luminos decât oriunde în oraș. Arborii sunt albi, strada este acoperită de beculețe albe, iar ghirlande, globuri imense și alte figurine înfrumusețează vitrinele magazinelor. Toți comercianții de pe stradă se mobilizează pentru ca vitrinele lor să fie fermecătoare, prăjiturile și preparatele alsaciene gustoase, mirosurile plăcute și fețele tuturor care trec pe acolo, fericite.

Dacă vreți să retrăiți emoțiile din copilărie din preajma Crăciunului, dați o fugă la Strasbourg! Veți fi cu siguranță impresionați de decorațiunile de Crăciun și de atmosfera festivă.

Alte poze din Strasbourg din perioada sărbătorilor de iarnă :

Am sărbătorit și Hanukkah împreună cu familia unei colege

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns