[:ro]Strasbourg, orașul de care nu mă voi sătura niciodată[:]

[:ro]

Am pierdut numărul vizitelor în Strasbourg (probabil undeva în jur de 10), dar mi-a fost de ajuns o singură “întâlnire” ca să mă îndrăgostesc de acest oraș. Strasbourg este un amestec interesant între Franța și Germania, situându-se chiar pe granița dintre cele două. De-a lungul timpului, la fel ca restul Alsaciei, a aparținut ba de Franța, ba de Germania și astfel, ambele țări și-au lăsat amprenta asupra lui. În ciuda naționalismului extrem al francezilor, aici întâlnim foarte multe familii mixte care vorbesc atât franceza, cât și germana… iar unii dintre ei și limba veche, alsaciana. Deși Strasbourg a devenit renumit pe plan mondial mai mult pentru instituțiile europene care-și au sediul aici, țineți minte că este o destinație turistică de neratat!

Obiective turistice

Catedrala Notre-Dame 

Cel mai cunoscut obiectiv turistic din oraș îl reprezintă catedrala gotică Notre-Dame, inclusă în patrimoniul UNESCO. Particularitatea catedralei este că are un singur turn. Am auzit o mulțime de povești, cum că al doilea turn a fost demolat sau că greutatea turnurilor era prea mare și catedrala nu o putea suporta. Adevărul este că din lipsă de fonduri, al doilea turn n-a mai fost niciodată finalizat, așa că Notre-Dame a rămas catedrala cu un singur turn.

În interior se află un orologiu astronomic vechi de sute de ani care dispune de un mecanism special care-i permite să afișeze ora, precum și poziția corpurilor cerești etc. La fiecare 60 de minute, orologiul are propriul spectacol la care se înghesuie mulțimea de turiști. Pentru o sumă modică de câțiva euro se poate urca în vârful catedralei. Pregătiți-vă pentru multe trepte și o vedere minunată asupra orașului.

Petite France 

Centrul vechi al orașului poartă denumirea de Petite France și este foarte popular printre turiști pentru valoarea sa istorică și farmecul său idilic. Petite France este un fost cartier de pescari, morari și tăbăcari care-și uscau pieile în mansardele caselor din piață. Aceste case cu bârne de lemn fac acum deliciul călătorilor. Ele au devenit un simbol al orașului și chiar a regiunii. Multe dintre ele găzduiesc în prezent pensiuni și restaurante, precum și magazine cu produse artizanale și suveniruri. Orașul Strasbourg a fost distrus aproape complet în cel de-al Doilea Război Mondial, dar după instaurarea păcii, s-au pus bazele unui amplu proiect de restaurare a cartierului Petite France, în urma căruia acesta a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO.

Parc de l’Orangerie

Parc de l’Orangerie este cel mai vechi parc din oraș, loc frecventat mai ales de familiile cu copii mici – pentru locurile de joacă – și de tinerii îndrăgostiți – pentru aleile ascunse și plimbările cu barca pe lac. Parcul a contribuit la salvarea de la extincție a berzei, iar din 1971 până în prezent, mai mult de 800 de berze și-au făcut cuib în parc. Barza a devenit astfel cel mai emblematic simbol al Alsaciei.

Piața Kleber 

Piața Kleber este punctul zero al orașului, un loc de întâlnire și de shopping. Pe lângă magazinele din piață, chiar lângă aceasta se găsesc și Galeriile Lafayette. Iarna, piața se îmbracă în straie de sărbătoare și se mândrește cu cel mai înalt brad din oraș. Pe timpul iernii, peste tot în oraș, localnicii se întrec în decorațiuni și aranjamente de Crăciun, așa cum puteți vedea într-un articol mai vechi.

Activități

Plimbare cu barca pe râu

Deși am ajuns de atâtea ori în Strasbourg, niciodată nu am reușit să fac excursia cu barca pe râu, așa-numita Batorama. Nu stați pe gânduri, luați un bilet și plecați în aventură! Când veți ajunge în Petite France, podurile se ridică pentru ca bărcile să poată trece. Este frumos de privit atât din barcă, cât și de pe uscat.

Un tur al Parlamentului European

La Strasbourg se află sediul Parlamentului European și a altor instituții europene de rang înalt, așa că orașul este vizitat anual de importanți oameni politici. Și voi îi puteți trece pragul, planificând o vizită aici.

Curs de gătit

Sunteți în Franța, în țara mâncărurilor fine, de ce să nu învățați cum să gătiți à la française ? Cei de la Cuisine Aptitude vă pun la dispoziție mai multe cursuri: patiserie, mâncare tradițională, cursuri pentru copii etc. Făcând parte dintr-un grup mai mare, am ales un curs de aproximativ trei ore și preparate mai ușurele. Partea bună: la final, toată mâncarea vă revine vouă!

Tur pe Segway

Deși cunoșteam Strasbourg destul de bine, am făcut un tur pe Segway care a fost foarte reușit! Ne-a picurat puțin, dar asta nu ne-a împiedicat să ne bucurăm de plimbarea pe două roți. Am ajuns și în zone mai puțin turistice și partea cea mai interesantă a fost, bineînțeles, “lecția de istorie” oferită de ghid.

Carnavalul din Strasbourg

În fiecare an în lunile februarie-martie are loc Le Carnaval de Strasbourg, un eveniment cu tradiție îndelungată. Pe principalele bulevarde din oraș defilează care alegorice, oameni uriași, păpuși umblătoare și câte și mai câte. Localnicii, precum și trupele care fac parte din program, se întrec în costume și machiaje. O feerie pentru toată lumea, mai ales pentru cei mici care sunt răsplătiți cu bomboane și dulciuri.

Gastronomie

În ce privește gastronomia, aceasta este o combinație între bucătăriile franceză și germană. Deși francezii ne-au obișnuit cu delicatese, precum escargots sau pui de baltă, în Strasbourg mâncărurile sunt mai grase. Printre preparatele tradiționale se numără baeckeoffe, o combinație de trei tipuri de carne (porc, vită, miel) cu legume la cuptor. Cel mai cunoscut preparat alsacian îl reprezintă tarta flambată care se aseamănă cu pizza, dar are un aluat mai subțire și mai crocant. Există și varianta dulce, cu mere, de exemplu. Printre preferatele mele se numără și choucroutte, varză murată, acompaniată de obicei de carne.  Pentru mâncare tradițională, recomand restaurantele: Corde à linge (rața este delicioasă), Maison Kammerzell (restaurant cu tradiție) și cel mai pozat restaurant, Au Pont St. Martin.

Tartă flambată cu bere de Crăciun (biere de Noel)

Restaurant Au Point St. Martin

Restaurante cu stea Michelin

Deși orașul nu este foarte mare, acesta are câteva restaurante cu stea Michelin. Lista se schimbă anual în Franța, sunt mult mai multe restaurante incluse pe listă de finaliști, dar eu vă las numele câtorva restaurante care au avut sau au și acum o stea Michelin: Au Crocodile (un loc de dining formal, cu un acoperiș mare de sticlă), 1784 (numele vine de la anul în care a fost construit palatul Rohan, situat peste drum), Buerhiesel (restaurant situat într-o casă tradițională), Gavroche (afacerea unui tată și a fiului său care servesc preparate farm to table), Umami (restaurant fără meniu, există doar două feluri din care puteți alege).

Apéro pe o barcă 

Francezii folosesc cuvântul apero pentru a descrie un moment pe care îl petreci cu prietenii sau cu familia, timp în care serviți împreună diverse aperitive, acompaniate cel mai adesea de un pahar de vin, o bere sau un pahar de kir. În Strasbourg, puteți să petreceți aceste momente relaxante pe una dintre bărcile de pe mal, transformate în restaurant sau puteți închiria o barcă doar pentru voi de la Marin d’eau douce. Nu aveți nevoie de permis de navigație pentru a o conduce. Barca se închirază de la Ponts Couverts (poză mai jos).

Bărci trasnformate în restaurante cu terasă

Ponts Couverts

Shooterloungebar și Delirium

Dacă vreți să ieșiți la o bere, în Strasbourg sunt multe brasseries cu vechime: La Bourse, Brasserie au Dauphin, Académie de la Bière (toate servesc și masa). Dacă sunteți în căutare de un loc mai modern, mai hippy, încercați Delirium. Dacă ați făcut deja legătura, aveți dreptate: faimoasa berărie  Delirium din Bruxelles și-a deschis porțile și aici. Pentru tinerii dornici de distracție, recomand și Shooterloungebar unde găsiți cele mai ciudate shoturi. Fiecare shot vine cu o provocare pe care trebuie s-o faceți. 🙂

Cum ajungem în Strasbourg?

Deși orașul are aeroport, sunt puține companii care zboară în Strasbourg. Dar este o variantă foarte simplă de a ajunge: zburați pe aeroportul din Basel, ieșiti pe partea franceză (aeroportul are ieșiri în trei țări – Elveția, Germania, Franța) și luați autobuzul 11 până la gara St. Louis (aproximativ 10 minute). Biletul se poate cumpăra de la șofer cu bani cash sau de la automatul din aeroport. Din gara St. Louis, cumpărați un bilet spre Strasbourg de la ghișeu sau automat…et voilà, într-o oră și jumătate sunteți în Strasbourg.

De reținut: biletul de tren este valabil toată ziua. Dacă ați pierdut trenul, nu-i nicio problemă, îl luați pe următorul.

Gara din Strasbourg

Cazare

Maison Kammerzell, cea mai bine conservată clădire medievală din oraș; au restaurant renumit la etajul 1 și 2

Hotel Petit Regent France – hotel de patru stele, în Petite France

Hotel Maison Rouge, situat în centrul orașului, lângă Galeriile Lafayette – poate este cam scump pentru ce oferă, dar poziția este excelentă

Hotel D, situat în Petite France

Maison Kammerzell

Cred că  tocmai am scris cel mai lung articol al meu…și aș mai avea multe de spus, dar le păstrez pentru un articol dedicat regiunii Alsacia! Au revoir! 🙂

Pozele de la înălțime sunt făcute de un prieten, Tony Rammath, pe care-l puteți găsi și pe Instagram. [:]

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns