[:ro]Sulina. O carte de vizită prăfuită[:]

[:ro]

Scriitorul Jean Bart descria Sulina în romanul său Europolis drept un loc unic, “unde bătrânul Danubiu își pierde și apa, și numele în mare“. Sulina este în continuare un orășel plin de farmec, dar din păcate, puțin din ce se poate vedea astăzi mai spune povestea Sulinei înfloritoare de altădată. În secolul al XIX-lea, Sulina era considerat unul dintre cele mai cosmopolite orașe din lume. Desemnat primul port liber din România și sediul Comisiei Europene a Dunării, Sulina devenise o poartă între Europa și Orient. Sulina se transformase într-un oraș înfloritor, bazat pe comerț și navigație, în care conviețuiau români, greci, turci, francezi, austro-ungari, nemți, armeni, polonezi etc. Din păcate, toate acestea s-au pierdut în negura timpului și doar poveștile spuse de localnici mai leagă Sulina de astăzi de succesul ei din trecut.

Drumul spre Sulina  

Sulina, cel mai estic punct din România, este accesibil doar pe calea apelor. Am ales ca punct de plecare Tulcea. Am parcat mașina în fața Casei de Cultură a Sindicatelor (6 lei/zi), aproape de faleză. Am luat strictul necesar cu noi și am plecat spre port. Oferta spre Sulina pare diversificată. Există vechile ambarcațiuni de la Navrom care fac patru ore până în Sulina, dar și bărci rapide care ajung în Sulina în doar o oră și jumătate. Prețul unui bilet pentru șalupele rapide este destul de ridicat, de 60 RON/turist, 50 RON/localnic. Proprietara pensiunii din Sulina ne-a rezervat locuri la Nautica Sulina care efectuează câteva curse pe zi pe ruta Tulcea – Crișan – Sulina: Îi puteți găsi aici. În drum spre Sulina, peisajul este minunat și șalupa trece și pe lângă Mila 23, locul nașterii marelui nostru campion, Ivan Patzaichin.

Cazare

În port ne aștepta doamna Liliana, împreună cu băiețelul ei, fericit că l-a adus și pe el în Sulina. Doamna Liliana și soțul ei, domnul Vali, ambii originari din Sulina, au procedat ca majoritatea tineretului din Sulina. S-au mutat în Tulcea pentru o viață mai bună, dar sufletul le-a rămas ancorat acasă, în Sulina. Și-au deschis o pensiune, Casa Diana, și își întâmpină turiștii cu zâmbetul pe buze, dornici să le ofere o experiență de neuitat. Pensiunea se găsește pe strada 4 (în Sulina, străzile sunt numerotate de la 1 la 6, strada 1 fiind strada cu faleza, iar următoarele 5 sunt paralele cu ea), la 5 minute de port și faleză și aproximativ 20-30 minute de plajă. Pensiunea este foarte spațioasă și curată, cu o bucătărie comună, două terase exterioare, camere dotate cu aer condiționat, frigider.

Nu curățenia și spațiul ne-au impresionat, ci ospitalitatea sinceră a gazdelor noastre, a familiei Varabev, și a doamnei Cristina care îi ajuta cu întreținerea. A fost o plăcere să îi cunoaștem și să povestim cu ei despre trecutul glorios al Sulinei și bogăția Deltei. În plus de asta, excursiile cu barca oferite de domnul Vali au fost parcă desprinse din povești. Dânsul este căpitan de navă în Tulcea, dar ori de câte ori are ocazia, vine în Sulina și-și plimbă oaspeții pe canalele Dunării, oferindu-le o experiență de neuitat. Casa Diana poate fi închiriată aici. Chiar dacă aveți cazare în altă parte, recomand să-i contactați pentru excursii memorabile.

Activități în Sulina

Excursii cu barca

Excursiile cu barca în Delta Dunării sunt obligatorii pentru oricine ajunge aici. Am ales să facem două tururi, unul până în Letea și unul la vărsarea Dunării în Marea Neagră. Excursiile în Deltă au fost highlight-ul sejurului! Fiindcă sunt multe de spus despre ele și despre minunata noastră Deltă, va urma un al doilea articol dedicat exclusiv lor.

Plaja Sulina

Sulina este o alternativă bună a litoralului nostru. Plaja Sulina face parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării și încă își mai păstrează aspectul sălbatic. Omul a intervenit foarte puțin, există o singură bucată amenajată cu șezlonguri (preț șezlong la început de sezon: 15 RON). Plaja este lungă, lată, curată, cu nisip fin și intrare foarte lină în apă. Este o plajă liniștită, fără vânzători ambulanți care să te asalteze la șezlong. Pe plajă este amenajat un bar unde găsiți cafea, răcoritoare, înghețată. Aproape de plajă se găsește și o micuță cherhana. La începutul lunii iunie am avut plaja aproape doar pentru noi și am avut parte de vreme foarte bună și apă caldă. Din centrul stațiunii puteți ajunge la plajă pe jos (20 min), cu bicicleta sau cu taxi (10 lei).

Pescuit

Nu puteam pleca din Delta fără să ne exersăm talentele de pescari! Am găsit un loc retras pe malul Dunării, relativ aproape de plajă. Am cumpărat undiță și momeală din sat, ne-am dat cu mult Autan Tropical și ne-am apucat de treabă. După trei ore pline, am reușit să prindem patru peștișori pe care i-am eliberat imediat.  Din spusele localnicilor, în Deltă se mai găsețe puțin pește. Apele nu s-au mai curățat, pește nu a mai fost adus, iar Delta este “atacată” constant de braconieri. Unii dintre aceștia sunt oameni influenți, așa că autoritățile  închid ochii și braconierii scapă basma curată….

Plimbări cu bicicleta

În Sulina, mașini sunt puține și marea majoritate a locuitorilor se deplasează cu bicicleta. Bicicletele se pot închiria din mai multe locuri de pe faleză. Petreceți-vă o după-masă pe bicicletă, rătăciți pe străduțe, admirați căsuțele tradiționale și faceți o plimbare până la cimitirul orașului.

Cimitirul cosmopolit din Sulina

Cimitirul din Sulina ascunde povești cu prințese, marinari, pirați și tineri îndrăgostiți care sfârșesc tragic. Pietrele funerare sunt o adevărată lecţie de istorie, iar epitafurile spun poveştile celor care şi-au găsit sfârşitul aici. Vă las un număr de telefon pentru un tur ghidat în cimitir: 0746 030 783.

În cimitirul din Sulina se află singurul mormânt din Europa cu simbolul piraților pe el, craniul cu două oase încrucișate.

O poveste de dragoste sfâșită tragic. O tânără a venit să-și viziteze logodnicul care lucra pe un vas, dar s-a împiedicat și a căzut în mare. El a sărit după ea și au murit amândoi înecați.

Unul dintre inginerii care a contribuit la amenajarea brațului Sulina

Muzee

Muzeul Farului

În Sulina, există două faruri, farul vechi de care vă puteți apropia pe apă și farul nou, situat în oraș. Acesta din urmă a fost transformat în muzeu în 2003, dar este închis pentru renovare până în 2022.

Farul vechi

Casa Jean Bart

Sulina se mândrește cu scriitorul Jean Bart, pseudonimul literar al scriitorului Eugeniu P. Botez. Accesta a îndeplinit diferite funcții în administrația navală și portuară, dar este renumit pentru realizările sale literare. Romanul său Europolis i-a încoronat opera, acesta surprinzând cel mai bine viața într-un oraș portuar, în cazul de față, Sulina. Din păcate, Casa Memorială Jean Bart a fost convertită în pensiune și s-a pierdut urma șederii faimosului scriitor.

Expoziție privată “Sulina Veche”

Plimbându-ne pe străduțe, am descoperit întâmplător o expoziție privată, în aer liber, intitulată “Sulina Veche”. Proprietarul, un domn pasionat de istoria Sulinei, a colecționat de-a lungul vieții obiece marinărești, precum și obiecte folosite în gospodăriile din Sulina și în localitățile din Delta Dunării și a înființat un mic muzeu pe terasa casei.  Gazda ne-a purtat în lumea Sulinei de altădată, printre căsuțe, bărci și evenimente importante. Muzeul nu are o taxă de vizitare, dar se acceptă donații. Strădania sa de-o viață merită o donație cât de mică. Expoziția poate fi vizitată zilnic, cu programre la numărul de telefon 0746030783.

Unde mâncăm?

Am încercat mai multe terase din oraș , Marea Neagră, Amiral, Perla, unde mâncarea a fost per total bună, dar apogeul culinar a fost când am mâncat la localnici. Doamna Liliana, gazda noastră din Sulina, ne-a organizat o cină tradițională la o tânără întreprinzătoare din Sulina, al cărui soț este pescar. Este o micuță afacere de familie care a devenit renumită pe plan local. Deși era începutul sezonului turistic, foișorul amenajat pentru turiști era aproape plin. Am fost întâmpinați cu saramură de crap, mămăliguță, mujdei, țuică și vin din producția proprie, apă plată și gogoși. Spre deosebire de restaurante unde nota sărea mereu de 100 de lei, aici am plătit doar 35 RON/persoană, iar mâncarea a fost excelentă! Am fost prea înfometați și pofticioși ca să facem o poză mai clară…

Concluzii

Excursia în Sulina a fost asemenea unei călătorii în timp. Am dat peste un oraș ancorat în trecut, dar cu un potențial turistic uimitor. Deși în stațiune nu s-au mai investit bani, Sulina impresionează în continuare prin frumusețea sa nealterată și prin simplitate. Am găsit o atmosferă aparte, de capăt al lumii, unde ești doar tu și apa. Un loc liniștit de unde am plecat cu bateriile încărcate.

[:]

Sharing is caring!

Comments

comments

2 Replies to “[:ro]Sulina. O carte de vizită prăfuită[:]”

  1. Trebuie sa mergem neaparat!

Lasă un răspuns