Parcul Național Tayrona – 150 km² de junglă, munte, plajă

În nordul Columbiei se găsește unul dintre obiectivele turistice majore ale țării: Parcul Național Natural Tayrona.

De ce este Tayrona atât de popular?

În primul rând, pentru suprafața imensă – se întinde pe 15.000 de hectare, cu zeci de kilometri de plajă. Într-o parte se găsesc Munții Sierra Nevada de Santa Marta, iar în cealaltă parte, plaje tropicale la Marea Caraibelor. În plus de asta, în Tayrona se află sute de specii de animale, plante tropicale și o faună subacvatică bogată.

cabo san juan de guia

În interiorul parcului, în munți, trăiesc încă patru popoare indigene. Spre deosebire de zonele non-turistice unde trăiește marea majoritatea a acestor triburi, cei din parc sunt mult mai obișnuiți cu oamenii. Unii dintre ei și-au deschis și mici afaceri – vând nuci de cocos, ceai, suveniruri lucrate de ei manual etc. Unii dintre ei veneau seara în zona de camping și se uitau la televizor, la meciuri, împreună cu angajații din parc. Cu toate acestea, încă sunt zone în parc în care accesul turiștilor este strict interzis, pentru a nu-i deranja. Mai jos găsiți un video despre unul dintre triburile indigene, Kogi, dintr-o zonă izolată a Columbiei.

 Fauna și flora

Tayrona a fost declarat parc național în 1964, cu scopul de a proteja ecosistemul de aici. În interiorul parcului trăiesc 59 de specii de mamifere, printre care feline (jaguar, pumă, ocelot, pisică tigru), maimuțe, leneși, armadillo, furnicari și cinci specii de mamifere marine. Tot în parc trăiesc aproape 400 de specii de păsări – vă puteți imagina o plimbare prin parc, pe trilurile acestor păsări.

Ce puteți face în Tayrona?

Tayrona este recomandat pentru iubitorii de drumeții, trasee prin junglă, dar și pentru persoanele care caută relaxare și vor să stea liniștiți la plajă. Sau, de ce nu, pentru cei care vor să încerce snorkeling.

Căldura mare, mon cher!

Cum ajungem în Tayrona?

Din Santa Marta

Bus

Cel mai apropiat oraș este Santa Marta, iar cel mai simplu mod de a ajunge în parc de aici este de a lua un autobuz din:

 • Stația principală, la ieșirea din Santa Marta
 • De la piață (Mercado Publico), situată pe strada Calle 11, intersecție cu Carrera

Biletele se plătesc la șofer și costă aproximativ 1-2$.

Durata în autobuz: 45 minute

Barcă

Din Santa Marta puteți lua un autobuz local spre Taganga, un sat de pescari situat la 7 km. De aici pleacă bărci de diferite dimensiuni spre Tayrona. Un bilet costă 45.000 COP (12.5 USD). Avantajul bărcii este că vă duce la plajele frumoase din parc, un fel de hop on, hop off.

Durata: 45 minute

tayrona

Se văd bărcile care au venit la Cabo San Juan de Guia

La Cabo San Juan de Guia

Din Costeno

Noi am preferat să ne cazăm în Costeno, o plajă privată de lângă Tayrona Park, iar de acolo să luăm un mototaxi (scuter) până în Tayrona. Ne-am lăsat bagajele la cazare, iar când am ieșit din parc, am mers înapoi după ele, tot cu un scuter. După ce ne-am recuperat bagajele, am plecat cu un autobuz spre Santa Marta, iar de acolo în Cartagena.

Plaja neamenajată din Costeno, ideală pentru surf

Dacă ajungeți în Costeno, este obligatoriu să aveți cazare la un hotel. Este o plajă privată unde nu ai acces fără rezervare. Există totuși 2-3 căbănuțe situate înainte de bariera despărțitoare unde nu ai nevoie de rezervare. Noi ne-am cazat la Blue Mango Beach Hotel și ne-a plăcut foarte mult. Plimbându-ne pe plajă, am văzut și celelalte cazări din Costeno și toate păreau  DE VIS, iar atmosfera foarte relaxată – mulți tineri, muzică, distracție, cocktailuri.

Căsuța noastră din Costeno

Intrarea în Tayrona Parc

Intrări în parc

Parcul are trei intrări mari, unde puteți ajunge cu autobuzul:

El Zaíno (intrarea principală) – de aici puteți ajunge la Cañaveral, Arrecifes, Cabo de San Juan de Guía și Pueblito.

Calabazo (a doua intrare) – vă duce în aceleași zone, Pueblito, Cabo San Juan, Playa Brava. Este mai puțină aglomerată în perioada de vârf.

Palangana – de aici puteți ajunge la Neguanje, Gayraca și Playa del Muerto (Plaja de Cristal), dar nu puteți dormi peste noapte.

În interiorul parcului se merge în cea mai mare parte pe jos. De la intrare se poate lua un autobuz până la un punct, iar de acolo pe jos sau cu calul – depinde de zona unde vreți să ajungeți.

Noi am intrat pe la El Zaino și am mers cu autobuzul câțiva km, apoi 2-3 ore pe jos până la Cabo San Juan de Guia. Traseul este marcat, de dificultate ușoară-medie, dar la întoarcere, am prins noroi până la genunchi, ceea ce ne-a îngreunat mult munca.

Bilete

Tayrona este o arie protejată, iar accesul este restricționat în timpul unor sărbători naționale (în februarie, iunie, octombrie). Datele se schimbă în fiecare an, cel mai bine ar fi să verificați  site-ul lor oficial, pentru a vă asigură că este deschis.

Biletele pot fi achiziționate cash sau cu cardul (cardul doar la intrările El Zaino și Palangana). Prețul în extrasezon: 56.000 COP ($13), iar în sezonul de vârf,  în decembrie – ianuarie, în perioada de Paște, în iunie-iulie, este 66,000 COP ($16).

Să verificați pe site-ul oficial dacă se pot face rezervări online. Obișnuiau să se facă înaintea pandemiei, dar au întrerupt pentru o perioadă.

La intrare este obligatoriu să vă faceți asigurare, pentru aproximativ $1/zi.

Unde dormim în Tayrona?

Vă recomand să stați minimum o noapte în parc, pentru a nu fi pe fugă. Pentru o zi, fără cazare, nici nu merită să plătiți biletul de intrare. Noi am stat în Cabo San Juan de Guia, probabil cel mai faimos loc din parc. Ne-am luat o noapte de cazare în hamace, iar una în cort. În prima noapte a plouat foarte tare și s-au inundat câteva corturi. Nefiind foarte mulți turiști, i-am rugat să ne lase să stăm și a doua noapte în hamac. O decizie înțeleaptă pentru că și a doua noapte a fost furtună.

Dacă ar fi să aleg acum iarăși, nu aș mai rămâne două nopți în Cabo San Juan de Guia. Locul este destul de mic și într-o zi reușești să vezi totul. Așadar, recomandarea mea este să stați într-o zi în Cabo San Juan de Guia și într-o zi în altă parte, poate la Arrecifes unde este și piscină și wi-fi.

Unde mâncăm?

Recomand să vă puneți în ghiozdan apă, batoane și poate chiar ceva de ciugulit. Lângă camping era o terasă care se deschidea pentru mic-dejun, prânz și cină, dar prețurile erau mari față de oraș, mai ales pentru băuturi. În schimb, peștele era foarte, foarte bun!

Ce să iau cu mine?

Fiindcă veți umbla destul de mult, luați un singur ghiozdan în care să îndesați următoarele:

 • Pașaport (e obligatoriu la intrare)
 • Bani cash (nu se poate plăti cu cardul în parc)
 • Cremă de soare puternică, pălărie și ochelari de soare
 • Costum de baie, prosop
 • Încălțăminte sport și șlapi/papuci de apă
 • Pelerină
 • Spray anti-țânțari
 • Pantaloni și bluză pentru dormit, poate chiar și o banderolă pentru cap
 • Produse de igienă (hârtie igienică, șampon, gel de duș, periuță, pastă de dinți)
 • Un lacăt pentru dulap (se poate cumpăra din Santa Marta)

Concluzii și alte sfaturi

 • Parcul este dechis între 8 și 17:00. În sezonul de vârf, ar fi bine să rezervați în avans, pentru a vă asigura că aveți locuri.
 • La intrare, trebuie să vă prezentați pașaportul și trebuie să cumpărați o asigurare obligatorie pentru câte zile veți sta.
 • Încercați să vă luați cazare în două zone diferite, pentru a vedea mai mult din parc.
 • Este foarte important să aveți un lacăt mic cu voi, pentru a închide dulapurile în care vă țineți lucrurile. Noi am cumpărat unul mic din Santa Marta și dacă nu l-am fi avut, nu știu unde ne puneam lucrurile.
 • Cumpărați mâncare pe care să o luați cu voi și câteva lichide. Înăuntru prețurile sunt destul de mari.

După trei zile petrecute în junglă, parcul nu ne-a mai impresionat așa de mult. Părerea mea este că am și greșit alegând să stăm două nopți în același loc. Cu toate acestea, este un loc liniștit, verde, cu plaje frumoase, unde ne-am deconectat de tot pentru trei zile.

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns