[:ro]Top 10 pensiuni mici, intime și…izolate[:]

[:ro]

Suntem încă în plină pandemie. Pe de-o parte, lumea e nerăbdătoare să-și reia vechile obiceiuri, printre care și cel de a călători, iar pe de altă parte, temerile sunt încă adânc pătrunse în sufletele noastre. Nu știm ce și cum va fi. Sperăm doar că va fi bine, că virusul acesta va dispărea așa cum a apărut: fără măcar un avertisment. Până să ne vedem zburând din nou spre locuri mai mult sau mai puțin exotice, cred că ar fi bine să ne aruncăm ochii în ,, propria noastră ogradă”. Ce poate fi mai frumos și, oarecum, mai sigur, decât să pornești la drum prin țară, să-i vezi locurile dosite, dar pline de frumuseți, să descoperi poteci de munte bine ascunse ochiului călătorului, să-i revezi satele, orașele ale căror transformări le-au schimbat fețele?  Mai jos veți găsi o listă cu căsuțe intime, cochete, rustice, din sate izolate unde vă puteți relaxa respectând regulile de distanțare socială.

1. Căsuța din Bedeciu

Capacitate: 2-6 persoane

Sat Bedeciu. Distanță: 50 km de Cluj-Napoca 

Lista începe cu o căsuță din satul Bedeciu, unde doi oameni moderni, dar cu drag pentru vechi, au construit un refugiu tradițional. Adriana și Alex au cumpărat o casuță veche, dărăpănată, afectată de trecerea timpului pe care au readus-o la viață și au transformat-o într-un loc desprins parcă din basmele românești. Au cumpărat casa într-o stare avansată de degradare, dar cu experința Adrianei care este arhitect și designer de interior, au supus-o unui amplu proces de renovare. Materialele moderne se regăsesc foarte puțin spre deloc, dar există totuși câteva accesorii care dau un aer boem locului. Mobila este realizată aproape în totalitate din materiale reciclate, salvate în timpul demolării pridvorului casei. Pentru o evadare din cotidian și câteva zile liniștite și tihnite, alegeți cu încredere această căsuță de poveste.

Proiectul de renovare a fost înscris la Bienala de Arhitectură unde a fost nominalizat.

Căsuța se poate închiria aici.

2. Casa Maria 

Capacitate: 2-4 persoane 

Sat Călățele. Distanță: 67 km de Cluj-Napoca

Despre Casa Maria și proprietarii ei am doar cuvinte de laudă! După o perioadă în care a trăit în Olanda, doamna Liliana a luat decizia de a se întoarce pe plaiuri natale. S-a mutat împreună cu soțul olandez, Ivo, și copilul lor în satul Călățele din județul Cluj, departe de zarva orașului. Au cumpărat un teren pe care și-au construit casa persoanlă, o căsuță în copac pentru băiat și o minunăție de cabană pentru iubitorii de natură și intimitate. Situată la marginea Parcului Național Munții Apuseni, Casa Maria întrunește toate dorințele orășeanului care are nevoie de relaxare, odihnă, aer curat și natură. Soba, mirosul de lemn, piesele de mobilier vechi atent renovate și pictate, împreună cu ferestrele mari creează o ambianță plăcută și armonioasă. Patul matrimonial este construit într-o mică mansardă la care se poate ajunge pe o scară de lemn.La capătul patului se găsește o fereastră mare care vă oferă o priveliște de neuitat spre bolta înstelată.

Casa Maria se poate închiria aici sau puteți contacta gazda aici sau la adresa următoare: [email protected]

Last photo taken by Rareș Drăgan

3. Șura lui Victor

Capacitate: 5 persoane 

Sat Groși. Distanță: 47 km de Oradea, 110 km de Cluj-Napoca

Ce ați zice de un pui de somn într-o șură? Poate că nu sună foarte tentant, dar nu vorbim despre orice șură, ci despre una veche de peste 200 de ani, recondiționată și transformată într-o casă de oaspeți. Spațiul a fost restaurat atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. S-au păstrat elemente autentice care redau farmecul tradițional și care se îmbină armonios cu abordarea contemporană a spațiului interior. În procesul de restaurare s-a ținut cont de confortul turiștilor și s-au introdus elemente moderne, cum ar fi încălzire în pardoseală și sistem de aer condiționat. Baia este modernă, iar bucătăria echipată cu strictul necesar. Acest spațiu de cazare  creează o imagine de ansamblu tipic rurală ce invită la un weekend de lectură în fața șemineului sau de relaxare în ciubărul tradițional de lemn din curte.

O puteți închiria aici

4. Căsuța cu paie

Capacitate: 2 persoane.

Sat Groși. Distanță: 47 km de Oradea, 110 km de Cluj-Napoca, sat Groși

Aceiași proprietari care au transformat într-un mod spectaculos șura de mai sus, au creat încă un colț de rai în același sat. Au mutat și reasamblat în satul Groși o căsuță autentică din fân, veche de câteva zeci de ani. Măiestria cu care a fost lucrat lemnul, picturile de pe pereți, liniștea care reiese până și din poze, dușul și bucătăria construite într-un mod ingenios în curte, toate te îmbie să te urci în mașină și să mergi încolo. Căsuțele construite în Cătunul lui Victor sunt un adevărat model de valorificare și protejare a patrimoniului cultural în România, iar căsuța cu paie este încă o dovadă că simplitatea rămâne cea mai sofisticat lucru.

O puteți închiria aici

5. Maramureș Village Hotel

Capacitate: între 2 și 7

Sat Breb. Distanță: 48 km de Baia Mare, 156 km de Cluj-Napoca

Orice listă cu pensiuni tradiționale nu poate fi completă fără câteva exemple din Maramureș. Dacă în multe locuri din țară, tradițiile și obiceiurile păstrate din moși-strămoși dispar, Maramureș se luptă să le păstreze vii. În satul Breb, una dintre cele mai bine conservate așezări rurale, s-a construit un întreg ansamblu cu gospodării tradiționale. Vestea satului în care oamenii trăiesc ca acum zeci de ani s-a dus departe și din ce în ce mai mulți turiști vin aici să se regăsească. Maramureș Village Hotel vă pune la dispoziție trei căsuțe tradiționale care pot fi închirate integral și o casă principală, cu mai multe camere. Complexul este construit de o familie din Anglia, cucerită de Maramureș, de localnici, de tradiții și datini. S-au stabilit în România și au construit acest complex minunat în Breb, la poalele Munților Gutâi.

Le puteți vedea și închiria aici

6. Casa Valea Vinului

Capacitate: 2 persoane.

Vișeul de sus. Distanță: 100 km de Baia Mare, 166 km de Cluj-Napoca

Numele Casa Valea Vinului provine de la regiunea idilică în care se găsește această căsuța tradițională, tipic maramureșeană. Căsuța este construită lângă Valea Vinului din Vișeu de Sus, cu vedere spre Munții Maramureșului. Amplasată în-trun cadru idilic, căsuța oferă o priveliște superbă asupra munților. Căsuța este veche de aproximativ 120 de ani și este originară din Valea Izei. Aceasta a fost demontată și transportată 30 km până la locația curentă unde a fost reasamblată, păstrându-se structura și elementele tradiționale. Se încadrează atât de bine în peisaj încât nu ai spune că nu făcea parte din acest cadru dintotdeauna.

O puteți închiria aici 

6. Dominic Boutique

Capacitate: 2 persoane.

Sat Cloașterf. Distanță: 28 km de Sighișoara, 190 km de Cluj-Napoca

Dominic Boutique este un exemplu de muncă, creativitate și atenție la detalii. Proprietarii au reușit să readucă spiritul săsesc la viață în satul Cloașterf,  transformând un vechi hambar, o afumătoare și un depozit de lemne în minunate căsuțe pentru oaspeți. Spațiile au fost supuse unor intervenții complexe de restaurare și reamenajare, păstrând multe dintre elementele autentice. Interiorul îmbină elemente specifice caselor săsești într-un spațiu funcțional cu un iz contemporan. Dominic Boutique redă strălucirea vechilor gospodării săsești și vă așteaptă să petreceți un timp plăcut, în armonie perfectă cu natura.

Puteți vedea și rezerva căsuțele aici

Little Barn (hambarul)

Interiorul hambarului

Atelier

În Atelier

8. Heaven Log Cabin 

Capacitate: 5 persoane.

Sat Peșteana. Distanță: 37 km de Hunedoara, 200 km de Cluj-Napoca 

În județul Hunedoara, în apropierea Munților Retezat, un cuplu de tineri a construit mai multe căsuțe de lemn, care de care mai frumoase. Una dintre ele este Heaven Log Cabin care poate găzdui până la cinci oameni în cele două dormitoare cu trei paturi. Modalitățile de petrecere a timpului liber sunt variate. În apropierea cabanei se găsește o zonă de barbeque și o piscină deschisă pe timpul verii. Dacă vă place activitatea fizică, puteți închiria biciclete și explora zona. Interiorul este atât de primitor și confortabil încât este suficient să duceți o carte bună cu voi și să stați înăuntru să citiți.

O puteți închiria aici 

9. Casa Glod

Capacitate: 2-6 persoane

Sat Glod. Distanță: 50 km de Alba Iulia, 144 km 

Nu toți dintre noi au fost norocoși să aibă bunici la munte, dar îmi pot imagina copilăria lor. Aer curat, legume culese din propria grădina, brânzeturi de la animalele din gospodărie, ploi de stele, cântecele greierilor și multe plimbări pe munte. Casa Glod vine în întâmpinarea celor care vor să-și retrăiască verile petrecute la bunici sau vor să experimenteze o evadare în natură. Casa Glod este de fapt un complex cu două case, Casa Muzeu – cu două camere duble și Școala – cu trei camere duble. Căsuțele sunt originare din Maramureș și vechi de peste 100 ani. Au fost mutate în satul Glod, județul Alba și readuse la viață de o tânără familie. În apropierea complexului se găsesc Cheile Glodului și numeroase trasee montane care așteaptă iubitorii de munte.

Rezervări puteți face aici

10. Cerdacul cu Lavanda

Capacitate: 2-3 persoane

Sat Brebi. Distanță: 13 km de Zalău, 83 km de Cluj-Napoca.

Voi încheia lista cu o căsuță minunată, atipică față de cele descrise mai sus. Vorbim tot despre o casă veche de zeci de ani, părăsită și aflată în pragul colapsului. A fost salvată de o doamnă reîntoarsă în țară care a transformat-o în proiectul ei de suflet…devenit ulterior un loc de suflet pentru mulți români. În locul căsuței dărăpănate, s-a construit de la zero un mic colț de rai, asemenea celor din regiunea Provence din Franța. Noua căsuță, cu un aspect aparte, a primit numele Cerdacul cu lavandă. Căsuța și gardurile au fost vopsite în culoarea lavandei, iar grădina împrăștie parfum de lavandă!

Cerdacul cu lavandă poate fi închiriat aici

[:]

Sharing is caring!

Comments

comments

5 Replies to “[:ro]Top 10 pensiuni mici, intime și…izolate[:]”

  1. Superb Blog, das pure Leidenschaft strahlt … Jorry Way Lenes

    1. Vielen Dank! Du bist richtig, es ist ein Leidenschaft! 🙂

  2. Noi am fost cazati la Catunu lui Victor si am plecat de acolo cu un gust amar. 4 zile de concert de bormasina si zero sanse sa obtinem intelegere de la proprietari astfel incat sa putem avea liniste seara. E multa munca si pasiune investita in case dar pacat ca nu prea e investit in relatia cu oaspetii si aici clar trebuie lucrat. Se poate vedea (asculta) bucata din concertul de bormasina de la Sura lui Victor aici: https://youtu.be/yIx77b4wHpo

    1. Ce pacat, mai ales cand dai destul de multi bani pe cazare… Sper ca data viitoare sa aveti mai mult noroc, poate incercati casuta din Bedeciu sau Casa Vinului – liniste, relaxare, totul a fost la superlativ in cazul meu!

  3. Super, da, problema a fost dificultatea de comunicare cu proprietarii. Cat despre loc, este amenajat cu multa atentie, jos palaria. Mersi de sfat, verificam si casuta din Bedeciu sau Casa Vinului.

Lasă un răspuns