Cred că este visul oricărui călător să ajungă la Machu Picchu și pe bună dreptate! Locul este magic, nu este nicio exagerare în toate articolele pe care le citiți sau video-urile pe care le vedeți.
Care este perioada propice pentru a vizita Machu Picchu?
Lucrurile stau simplu: mai-septembrie sunt lunile uscate, decembrie – martie sunt lunile mai călduroase, dar mai ploioase. Lunile de vară, iunie-august, pot deveni foarte aglomerate din cauza turismului intern. Noi am fost în extra-sezon, în luna octombrie, iar temperaturile au fost ideale, vremea la fel și turiștii, foarte puțini. Asta se întâmpla în octombrie 2021, la finalul pandemiei în America de Sud.
Cum cumpărăm biletele?
Acesta este site-ul oficial de pe care puteți cumpăra biletele. În timpul pandemiei, s-au introdus mai multe circuite pentru a limita întâlnirile între turiști.
Noi am ales Circuito 4 + Montana Waynapicchu. Acest traseu include o plimbare în cetate și unul dintre cei doi munți care mărginesc Machu Picchu. După ce alegeți traseul, numărul de persoane și data vizitei, veți vedea disponibilitatea. După ce selectați intervalul disponibil, veți fi trimiși la o pagină nouă cu termeni și condiții și veți achita biletele. Dacă aveți deja un itinerariu, recomand să cumpărați biletele din timp.
Este bine de știut că se merge în sens unic, așa că petreceți suficient timp la obiectivele care vă interesează fiindcă nu vă puteți întoarce.
Tarife:
152 sol/adulți (aprox. 40 euro)
77 sol/studenți (aprox. 20 euro)
70 sol/minori (aprox. 18 euro)
De dimineață, când eram singurii turiști
La întoarcere când s-a aglomerat (se văd sus grupurile de turiști)
Cum ajungem din Cusco la Machu Picchu?
Pentru a ajunge la Machu Picchu, trebuie să ajungeți prima dată în Aguas Calientes, localitatea cea mai apropoiată. Există mai multe modalități de a ajunge aici:
1. Autobuz din Cusco
Varianta cea mai ieftină, practicată cel mai adesea de backpackeri, este să ia un autobuz/microbuz din Cusco până la Hidroelectrica – aici se termină drumul. Varianta aceasta presupune un drum de câteva ore bune cu autobuzul, pe drumuri spectaculoase, dar și periculoase, cu serpentine, prăpăstii, situate la altitudini foarte mari. Călătoria durează 4-5h ore bune până la Hidroelectrica. De aici aveți două variante.
1.1. Tren Hidroelectrica – Aguas Calientes
Nu am ales această variantă, dar din câte am înțeles, trenul circulă de trei ori pe zi, după-masa, între 13:30 și 16:00. Biletele le puteți lua din stația de la Hidroelectrica. Drumul durează 30 min și costă aproximativ 30 euro/persoană (scump, nu?).
1.2. Pe jos de-a lungul șinelor de tren
Varianta pe care noi am ales-o și care ne-a răsplătit cu priveliști superbe a fost o drumeție de 2-3 ore de-a lungul șinelor de tren. E nevoie de puțină condiție fizică, dar nu este un traseu foarte dificil. Pe drum veți întâlni cu siguranță alți călători care se îndreaptă sau se întorc de la Machu Picchu.
2. Tren din Cusco
Există două companii care deservesc această rută: Peru Rail și Inca Rail. Sunt puține trenuri care merg direct din Cusco până în Aguas Calientes, majoritatea sunt o combinație de autobuz până în orașul Ollantaytambo și tren de acolo spre Aguas Calientes.
Prețurile diferă în funcție de tipul de tren ales, biletele încep de la aproximativ 50 euro/persoană și ajung la câteva sute bune de euro de persoană. Dacă urmăriți site-urile, puteți prinde și promoții.
Ce peisaje!
3. Tren din Ollantaytambo
Cele mai multe trenuri pleacă din Ollantaytambo spre Aguas Calientes. Ollantaytambo este un orășel tare simpatic situat în Valea Sacră pe care recomand să-l vizitați, dacă aveți timp la dispoziție. În locul biletului de tren Cusco – Aguas Calientes (care e de multe ori bus + tren), recomand să veniți pe cont propriu în Ollantaytambo și să petreceți câteva ore sau chiar o zi aici.
Ollantaytambo
Ollantaytambo, un fel de Machu Picchu mai mic
Vedere din tren
4. Drumeție de câteva zile
Pentru aventurieri și pentru persoanele care au mai mult timp la dispoziție, există trasee de câteva zile care vă duc din Cusco până la Machu Picchu. Cele mai cunoscute sunt Inca Trail și Salkanay Trail, care durează între 3 și 5 zile. Sunt multe agenții în Cusco care se ocupă de organizarea lor, vă puteți interesa odată ajunși la fața locului. Traseele sunt închise în anumite perioade ale anului, dacă vremea este potrivnică.
Cum am mers noi?
La dus, noi am ales varianta de microbuz + hike, iar la întoarcere am luat trenul până în Ollantaytambo și de aici un taxi până în Cusco care a fost surprinzător de ieftin – 10 euro pentru aproximativ 60 km. După cum ziceam și mai sus, puteți prinde oferte la biletele de tren. Noi am găsit bilete la noul tren Peru Rail Vistadome Observatory la 50-60 euro/persoană, spre deosebire de 110 euro cât costă în mod normal. Trenul este foarte modern, cu ferestre panoramice largi. În partea din față a trenului au loc diverse activități, cum ar fi prezentări de modă și dansuri peruane.
Unde ne cazăm?
L-am tot pomenit mai sus și reamintesc: Aguas Calientes este orășelul unde se cazează toată lumea care merge la Machu Picchu. Este un orășel mic, cochet, în inima munților, departe de civilizație. Cazări găsiți pentru toate buzunarele, noi am rezervat o cameră dublă foarte ieftină la o pensiune din oraș. Orășelul acesta este atât de frumos încât ar fi păcat să nu petreceți măcar o zi aici. Un alt plus: în multe locuri din America de Sud, apa fierbinte este o raritate, iar Aguas Calientes, după cum îi zice și numele (Aguas Calientes înseamnă Ape Calzi), e construit într-o zonă cu izvoare termale, așa că toate cazările sunt dotate cu apă caldă.
Steagul României în Aguas Calientes
Așa arată orășelul, înconjurat de creste împădurite
Cum ajungem din Aguas Calientes la Machu Picchu?
Ați ajuns în Aguas Calientes, bravo! Mai aveți puțin și ajungeți la Machu Picchu. Din Aguas Calientes, aveți două modalități:
1. Autobuz Aguas Calientes – Machu Picchu
Cea mai populară opțiune de a ajunge la Machu Picchu este să luați autobuzul din Aguas Calientes. Primul autobuz pleacă la 5:30, iar frecvența lor este de 5-10 minute. Biletele pentru autobuz le puteți cumpăra fie online, de aici, fie de la ghișeu din Aguas Calientes. Dacă alegeți să le cumpărați online, este important să le printați pentru a le arăta șoferului.
Durata: aproximativ 30 minute
Preț: 11 euro/persoană pe sens
2. Pe jos
A doua variantă este să mergeți pe jos, dar nu este un traseu tocmai ușor și scurt. Durează cam două ore și aveți ceva de urcat… Noi am ales să urcăm cu autobuzul și să coborâm pe jos.
Informații utile despre vizita la Machu Picchu
La intrarea în Machu Picchu, se verifică urmtătoarele:
- pașaportul
- biletul în format fizic (o mare risipă de hârtie, din păcate)
Înăuntru nu sunt toalete, ultima pe care o găsiți este la intrare în cetate și, culmea, pe lângă toți banii cheltuiți pe transport și bilete, și aici se plătește o taxă.
De luat cu voi în tur:
- spray de țânțari – nicăieri nu m-au pișcat țânțarii ca în Aguas Calientes, m-au devorat la propriu
- cremă de soare
- pălărie
- snacksuri și apă din oraș – la intrare prețurile sunt cel puțin duble
Recomand și insist chiar să luați un ghid cu voi. Pe noi ne-a abordat Ernesto în stația de autobuz și ne-a plăcut foarte mult de el, așa că am decis să-l luăm cu noi. Ernesto vorbește foarte bine engleză, este ghid autorizat și ne-a răspuns tuturor întrebărilor pe care le-am avut. În plus de asta, datorită lui, am intrat PRIMII la Machu Picchu (aveam biletele de dimineață) și ne-a dus pe o porțiune de traseu care nu era inclusă în circuitul nostru. L-am recomandat multor persoane care au fost după noi și toată lumea a fost foarte mulțumită de el. Dacă sunteți interesați de o vizită, vă las aici numărul lui: +51 984 381 686 și vă rog doar să-i spuneți că e recomandare de la Maria și Alejandro (numele folosite de noi în vacanță).
Vedeți animăluțul din spatele nostru? Trăiește printre zidurile de la Machu Picchu.
Vizita noastră la Machu Picchu
După cum spuneam mai sus, am intrat primii în Machu Picchu la ora 6-7 dimineața. Machu Picchu este un oraș incaș, construit în secolul al XV-lea la peste 2500m altitudine. Este un testimoniu al civilizației incașe și o capodoberă arhitecturală, așa cum menționa și UNESCO când l-a inclus în patrimoniul internațional.
Revenind la vizita noastră, ghidul, Ernesto, ne-a dus prima dată la un loc de belvedere, de unde ar fi trebuit să vedem toată cetatea, dar nu vedeam decât nori și ceață. Speram la o minune, dar Ernesto ne-a spus că ultimele zile au fost destul de gri. Am zis că ne bucurăm cu ce avem și ca să ne consoleze puțin și să ne facă ziua mai frumoasă, ne iese în cale singurul pui de lamă din Machu Picchu. Îl lăsăm să vină lângă noi, îl admirăm și ne continuăm drumul. Mai facem câțiva pași și razele soarelui încep să străpungă perdeaua de nori și să creeze o atmosferă mistică, exact cum îmi imaginam că ar trebui să fie acolo. Ceața s-a ridicat de pe cetate, răsăritul era de-a dreptul superb și noi stăteam acolo înmărmuriți și priveam în jur.
Ne-a deșteptat Ernesto, ne-a făcut câteva poze și a zis să continuăm traseul înainte să vină turiștii. Traseul pe jos, printre ruine, a durat aproximativ o oră. Ernesto ne-a dus în toate punctele de interes, ni le-a prezentat, ne-a răspuns la întrebări și curiozități. Apoi el a plecat și noi am rămas să urcăm pe muntele Waynapicchu, unul dintre cei doi munți care mărginesc cetatea.
Deja începea să se aglomereze și să se încălzească, dar eram totuși printre primii care urcau muntele. Este o urcare de 30-40 minute pe scări destul de abrupte. Nu este foarte grea, erau și persoane mai în vârstă care urcau. De sus se vede tot Machu Picchu și îți dai seama mai bine de locul incredibil în care a fost construit acest oraș-templu. Dimineața noastră era perfectă, iar sus, în vârful muntelui, ne-am întâlnit și cu un domn în vârstă de 70-80 de ani din Franța care călătorea de-o viață. Trebuia să se întoarcă în țară pentru o operație, dar era optimist că va fi bine și va mai vizita câteva țări. Parcă m-a făcut să apreciez totul și mai tare și să mă bucur că am investit cel mai mult în călătorii până acum. Machu Picchu, ai fost multă vreme un vis pentru mine, mă bucur că te-am descoperit în toată splendoarea ta!
Dacă aveți alte întrebări legate de Machu Picchu, le puteți lăsa în comentarii.
PS: Am convertit prețurile în euro, dar peste tot am plătit în moneda locală – sol.
Cât ați plătit lui Ernesto pentru serviciile prestate?
Pff, nu-mi mai amintesc din păcate, dar cred că până în 40 USD. Puteți să-i scrieți dacă doriți să mergeți, nu știu care sunt prețurile acum.
Am căutat acum și a fost 26 euro, dar asta în oct 2021…sigur s-a mai scumpit de atunci. Parcă am și negociat pt că nu erau turiști.