Județul Alba este județul cu cele mai multe rezervații naturale din țară, printre acestea numărându-se și Cheile Râmețului. Acestea reprezintă un important obiectiv turistic, mai ales printre iubitorii de natură. Cheile Râmețului se găsesc în Munții Trascăului și impresionează prin versanții abrupți, vârfurile ascuțite și arcadele de piatră.
Accesul spre Cheile Râmețului
Accesul spre rezervație se face fie dinspre Teiuș, spre Mănăstirea Râmeț, sau dinspre Aiud, spre localitatea Brădești, comuna Râmeț. Noi am ales prima variantă, dinspre Teiuș.
Plecarea spre traseu
După ce treceți de Mănăstirea Râmeț, care va rămâne undeva pe dreapta, continuați până se termină drumul asfaltat. Veți ajunge la o poiană unde, cu siguranță, sunt mai multe mașini parcate și unde oamenii campează. De acolo începe aventura! Traseul turistic facilitează pacurgerea cheilor, pornind din acea poiană (sau chiar de la mănăstire) și ajungând în satul Cheia.
Traseul pe firul apei
Noi am făcut la dus, spre satul Cheia, traseul care urma firul apei, marcat cu cruce roșie. Traseul este de dificultate medie, având unele porțiuni mai grele, cu scoabe metalice și lanțuri metalice prinse în stâncă. Mai este o variantă mult mai simplă, dacă nu vreți să vă cățărați pe stânci, și anume, să treceți prin apă – asta dacă v-o permite nivelul apei.
Durata: aproximativ două ore, depinde de cât de multe pauze faceți.
Recomandări pentru acest traseu
Fiind un traseu pe firul unui râu de munte, printre copaci deși și umbroși, traseul este o bună evadare într-o zi caniculară. Inevitabil veți merge prin apă, așa că plecați la drum cu papuci de apă și luați în ghiozdan bocanci de schimb. Dacă aveți mai mult timp la dispoziție, sunt câteva zone drăguțe în care puteți face baie sau lua o gustare.
Cred că se vede pe pantaloni cât am intrat în apă 🙂
Se văd scoabele metalice în stâncă
Cam așa se trece peste ele sau…prin apă
Satul Cheia
După două ore de mers prin Cheile Râmețului, am ajuns în satul Cheia – un cătun cândva condamnat la pieire. În urmă cu 8 ani de zile, o familie tânără, cu copii mici, a luat decizia de a se stabili aici. Cei doi au cumpărat două case moțești de la ultima localnică din Cheia și și-au creat propriul paradis, izolat de lume. Și când spun izolat, nu greșesc deloc pentru că accesul se face fie prin chei (2 ore), fie cu mașina până în satul Brădești, iar de acolo pe jos (o oră) sau cu calul.
Noi am fost pe fugă, pentru a nu ne prinde seara înapoi pe traseu însă dacă aveți mult timp la dispoziție, puteți campa în satul Cheia. Vă veți trezi înntr-un peisaj demn de Munții Apuseni!
Traseul Brâna Caprelor
La întoarcere am venit pe Brâna Caprelor, traseul de sus, marcat cu triunghi albastru. Este un traseu puțin mai solicitant decât cel prin apă. Acesta merge pe marginea stâncilor și nu este recomandat persoanelor cu rău de înălțime. Traseul este spectaculos, piscuri și chei calcaroase se desfășoară la tot pasul.
Durata: aproximativ două ore. Nouă ne-a luat mai puțin pentru că am venit la pas alert și ne-am oprit foarte puțin pe traseu.
Recomandări pentru acest traseu
Este obligatoriu să aveți încălțăminte de munte pentru că traseul are porțiuni expuse, abrupte și poate fi destul de solicitant. Nu este recomandat să faceți acest traseu dacă plouă, mai bine o luați înapoi prin apă.
Vă recomand să vizionați video-ul de pe YouTube pentru a înțelege cu adevărat ce presupune acest traseu. Iar dacă vă place, m-aș bucura să vă abonați și să vedeți și următoarele vloguri. 🙂
Fețe fericite, pe traseu