Ubud, capitala culturală a insulei Bali

În 2019, am luat o decizie spontană de a merge iarăși în Asia. Am găsit un bilet de avion la 360 de euro spre Singapore și de acolo ne-am gândit unde am putea zbura. Să mergem iar în Filipine sau încercăm ceva nou? Și uite așa, pentru încă 100 de euro dus-întors am zburat în Bali.

Cred că pentru multă lume, Bali este “apogeul exotismului”. Auzim peste tot vorbindu-se de Bali, în cărți, în filme, la agenții de turism, la cupluri proaspăt căsătorite care pleacă sau se întorc din luna de miere…ce mai, Bali este pe buzele tuturor! Renumele insulei este atât de puternic încât oricât de mult îmi place să descopăr locuri mai puțin turistice, nu puteam să ajung în Indonezia fără a vizita prima dată Bali.

Bali este o insulă din Indonezia, sau altfel spus, cea mai mare țară arhipelag din lume care are peste 17.000 de insule. Bali nu este cea mai mare dintre ele, dar cu siguranță cea mai faimoasă și una dintre cele mai spectaculoase. Deși are doar 145 de kilometri de la est la vest și mai puțin de 100 de kilometri de la nord la sud, Bali este o insulă extrem de variată.

Oferind o gamă atât de largă de activități, poate fi o provocare să-ți planifici vacanța în Bali. Gândește-te bine la ce ai vrea să faci, să vezi și să experimentezi. Pentru două săptămâni în Bali, aș spune că este suficient să vă cazați în trei-patru locuri. Dacă vreți să vă bucurați în tihnă de vacanță și să nu fiți doar pe drumuri, alegeți niște puncte cheie în care să vă cazați și de acolo să plecați în vacanțe de o zi.

Despre perioada propice de vizitat, viză, itinerariu, cazări, am scris aici. În acest articol, voi împărtăși cu voi experiențele trăite în Ubud și împrejurimi.

Ubud

Ubud este capitala culturală a insulei, renumită pentru arte, meșteșuguri, temple și natură. Deși combinațiile de “de toate” pot fi de multe ori nereușite, Ubud este exact contrariul. Orașul s-a dezvoltat mult datorită turismului, prețurile ajungând de multe ori să fie ca într-un oraș din Europa. Cu toate acestea, Ubud a reușit să-si păstreze farmecul local, iar restaurantele, cafenele, magazinele încă respectă arhitectura locului, adaptată bineînțeles la nevoile turiștilor.

Recomand tuturor care ajung în Ubud să descopere prima dată orașul cu ale sale temple frumoase, piețe cu suveniruri și produse locale, spectacole cu dansuri tradiționale și localuri cu mâncăruri specifice locului.

Unul dintre templele din Ubud

Orașul Ubud

Pădurea maimuțelor

O vizită la pădurea maimuțelor este obligatorie în Ubud. Pădurea aceasta este de fapt un sanctuar, un centru de conservare a maimuțelor și de cercetare a comportamentului acestora. Prețul unui bilet de intrare a fost 80.000 rupii (5 euro) în noiembrie 2019. Odată intrați, uitați-vă în stânga, dreapta, sus, jos – maimuțele pot fi oriunde! Sunt atât de agile încât ajung la tine în câteva secunde. Nu aveți de ce să vă temeți dacă respectați regulile afișate la intrare. Cel mai importante ar fi să nu le atrageți atenția: nu vă uitați direct înspre ele, nu folosiți blitz-ul când faceți poze, nu le hrăniți, nu purtați accesorii strălucitoare – lista completă o veți citi la fața locului. Dacă vreți să le urmăriți comportamentul, poziționați-vă într-un loc unde să nu atrageți atenția și lăsați-le pe ele să se dea în spectacol. În cazul în care sunteți mușcat -se poate întâmpla și asta – există un centru medical în interiorul pădurii.

Părea un mascul feroce 🙂

Nu s-a lăsat până nu a spart sticla cu dinții și a băut apă

Cum să ajung și eu la banana aia?!

Cei mai buni prieteni

Nu, nu mi-e frică de maimuțe!

Plantații de orez

Cel mai spectaculos loc din împrejurimile Ubudului a fost pentru mine, un european neobișnuit cu așa ceva, plantația de orez Tegallalang. Deși locul este foarte turistic, am avut norc să nu prindem aproape pe nimeni pe traseu și să ne bucurăm în liniște de peisaj. Orez plantat de jur împrejur, verde crud, triluri de păsărele, cer senin, de-a dreptul superb!

În toată experiența asta reușită, nu putea să nu fie și o parte mai puțin plăcută. În orezărie trebuie să umbli mult dacă vrei s-o vezi în toată splendoarea ei, așa că am luat-o la pas (eu în sandale, cu glezna bandajată) pe alei mai mult sau mai puțin bătătorite, abrupte, alunecoase, pline de praf și pământ uscat. Erau cel puțin 30 de grade afară, umiditate excesivă, așa că vă imaginați singuri consecințele. Cred că ne-a luat cel puțin o oră să parcurgem plantanția, am rămas fără apă pe drum și am ajuns la capăt fără vlagă, prăfuiți și transpirați din cap până-n picioare!

Biletul de intrare a costat 10.000 rupii (sub 1 euro). Există oameni care trăiesc pe plantație și ar face orice pentru un ban în plus. Au amplasat multe leagăne pentru care se plătește o sumă modică, au amenajat câte-un chioșc cu băuturi ici, colo și am trecut chiar și pe lângă două restaurante.

Welcome to Tegallalang!

Cultura de orez

Plantația de orez, dintr-o altă perspectivă

Cultivatorii de orez I.

Cultivatorii de orez II.

Plantație de cafea Kopi Luwak

Total opusul acestei experienței reușite de la orezărie, a fost vizita la o plantație de cafea. Am plătit 300 IDR (17 euro) să ne dăm pe faimoasele leagăne balineze și vizita la plantația de cafea a venit ca un bonus. În primul rând, evitați leagănele de la Aloha – sunt o capcană pentru turiști. Sunt frumoase chiar numai pentru poze, dar găsiți leagăne incomparabil mai ieftin și cu un peisaj mai frumos în alte locuri, inclusiv la Tegallalang. Revenind la subiectul inițial, pe lângă legănat, am primit acces gratis la o micuță plantație de cafea.

Cafeaua Kopi Luwak este cea mai scumpă cafea din lume, confecționată din fecalele unei manguste numite civet care se întâlnește numai în câteva locuri din Asia. Acest civet ingeră boabe de cafea coapte, le digeră parțial și le elimină. Excrementele sunt recoltate, apoi spălate cu grijă și prăjite ușor pentru a nu distruge aroma complexă pe care au dobândit-o în timpul fermentării. Acea aromă transformă cafeaua Kopi Luwak în cea mai scumpă cafea din lume. Un kilogram costă în jur de 400 euro. Deși a fost foarte interesant să vedem procesul de fabricare a acestei cafele și s-o și gustăm, plantația era foarte uscată și am văzut o singură tufă cu boabe de cafea. Cel mai trist a fost să vedem că civetul era ținut într-o cușcă foarte mică, doar pentru a fi văzut de turiști și îndopat de angajați ca să elimine cât mai multe boabe de cafea. Mai multe boabe înseamnă mai multă cafea vândută și automat mai mulți bani. Și uite cum am ajuns la încă o față tristă a turismului, mai puțin știută.

Civetul, în cușcă 🙁

Prăjirea boabelor de cafea

Unul dintre faimoasele cuiburi balineze

Templul Tirta Empul

Bali este un amestec de credințe hinduse, budiste, musulmane și creștine. Mersul simplu pe stradă te expune stilului de viață simplu și calm pe care balinezii îl duc. Aproape de Ubud, se găsește templul hindus Tirta Empul. Face parte din patrimoniul cultural național al țării și i-au trecut pragul personalități din toată lumea, inclusiv Barack Obama. În curtea templului este un izvor cu apă sfântă, iar credincioșii trec printr-un ritual de purificare în apă. Printre localnici, sunt și mulți turiști care trăiesc această experiență. În curtea templului, ca peste tot în Bali, veți vedea multe ofrande aduse de localnici. Biletul de intrare a costat 50.000 IDR (3 euro). Odată ajunși în curte, trebuie să vă acoperiți cu o eșarfă. Dacă nu aveți, se împrumută sarong-uri (eșarfă asemănăyoare unei fuste) la intrare, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Ritualul de purificare cu apă sfântă

Sarong

Cascada Kanto Lampo

Ultimul stop a fost la o cascada Kanto Lampo, un loc excelent pentru un moment de revigorare când sunt 30 de grade afară. Am plătit o taxă de intrare de 20.000 IDR (2 euro) dacă bine îmi amintesc și….nu am făcut nicio poză!

Per total, turul a costat 500k IDR (32 euro) pentru patru persoane. Vi-l recomand cu mare drag pe șoferul nostru, Dani, care este tare simpatic și vorbește bine și engleză. Numărul lui de telefon este +62 89688336033. Și, bineînțeles, vă puteți personaliza turul cum doriți. Ne-ar fi plăcut să mai vedem câteva locuri, dacă mai aveam cel puțin o zi la dispoziție.  Printre acestea se numără templul Tirta Gangga, poarta Lempuyang, o urcare pe vulcanul Batur și plaja din Karangasem.

Mâncare

La capitolul mâncare, în Ubud veți găsi abolut orice, de la mâncare tradițională la pizza și burgeri. Recomandările mele sunt: Nasi Goreng, specialitatea indoneziană cu orez, carne și legume, și boluri cu fructe proaspete.

Lapte de cocos, fructul dragonului, căpșune, cereale – yummy!

Nasi Goreng

Cazare

Cazările din zona Ubud sunt ele în sine un obiectiv turistic. Pot fi de-a dreptul spectaculoase, dar asta depinde și de cât de mult vreți să investiți în cazare. Chiar dacă preferați să călătoriți low-cost, tot aveți șanse mari să găsiți vile tradiționale cu vegetație luxuriantă și piscină exterioară la prețuri mici. Răbdare la căutat și apoi vă veți bucura înzecit de vacanță și de experiență!

Ubud mi s-a părut un loc de respiro pe o insulă unde numărul de turiști a explodat și crește în continuare de la un an la altul. Ubud a fost relaxarea pe care o căutam și răsfățul de care aveam nevoie după o perioadă aglomerată. În plus de asta, aici am descoperit autenticitatea și tradiționalul din Bali.

Ați vizitat Ubud? Cum vi s-a părut?

Sharing is caring!

Comments

comments

One Reply to “Ubud, capitala culturală a insulei Bali”

  1. Like!! I blog quite often and I genuinely thank you for your information. The article has truly peaked my interest.

Lasă un răspuns