[:ro]
În 2019, am luat o decizie spontană de a merge iarăși în Asia. Am găsit un bilet de avion la 360 de euro spre Singapore și de acolo ne-am gândit unde am putea zbura. Să mergem iar în Filipine sau încercăm ceva nou? Și uite așa, pentru încă 100 de euro dus-întors am zburat în Bali.
Cred că pentru multă lume, Bali este “apogeul exotismului”. Auzim peste tot vorbindu-se de Bali, în cărți, în filme, la agenții de turism, la cupluri proaspăt căsătorite care pleacă sau se întorc din luna de miere…ce mai, Bali este pe buzele tuturor! Renumele insulei este atât de puternic încât oricât de mult îmi place să descopăr locuri mai puțin turistice, nu puteam să ajung în Indonezia fără a vizita prima dată Bali.
Bali este o insulă din Indonezia, sau altfel spus, cea mai mare țară arhipelag din lume care are peste 17.000 de insule. Bali nu este cea mai mare dintre ele, dar cu siguranță cea mai faimoasă și una dintre cele mai spectaculoase. Deși are doar 145 de kilometri de la est la vest și mai puțin de 100 de kilometri de la nord la sud, Bali este o insulă extrem de variată.
Oferind o gamă atât de largă de activități, poate fi o provocare să-ți planifici vacanța în Bali. Gândește-te bine la ce ai vrea să faci, să vezi și să experimentezi. Pentru două săptămâni în Bali, aș spune că este suficient să vă cazați în trei-patru locuri. Dacă vreți să vă bucurați în tihnă de vacanță și să nu fiți doar pe drumuri, alegeți niște puncte cheie în care să vă cazați și de acolo să plecați în vacanțe de o zi.
Despre perioada propice de vizitat, viză, itinerariu, cazări, am scris aici. În acest articol, voi împărtăși cu voi experiențele trăite în Ubud și împrejurimi.
Ubud
Ubud este capitala culturală a insulei, renumită pentru arte, meșteșuguri, temple și natură. Deși combinațiile de “de toate” pot fi de multe ori nereușite, Ubud este exact contrariul. Orașul s-a dezvoltat mult datorită turismului, prețurile ajungând de multe ori să fie ca într-un oraș din Europa. Cu toate acestea, Ubud a reușit să-si păstreze farmecul local, iar restaurantele, cafenele, magazinele încă respectă arhitectura locului, adaptată bineînțeles la nevoile turiștilor.
Recomand tuturor care ajung în Ubud să descopere prima dată orașul cu ale sale temple frumoase, piețe cu suveniruri și produse locale, spectacole cu dansuri tradiționale și localuri cu mâncăruri specifice locului.
Unul dintre templele din Ubud
Orașul Ubud
Pădurea maimuțelor
O vizită la pădurea maimuțelor este obligatorie în Ubud. Pădurea aceasta este de fapt un sanctuar, un centru de conservare a maimuțelor și de cercetare a comportamentului acestora. Prețul unui bilet de intrare a fost 80.000 rupii (5 euro) în noiembrie 2019. Odată intrați, uitați-vă în stânga, dreapta, sus, jos – maimuțele pot fi oriunde! Sunt atât de agile încât ajung la tine în câteva secunde. Nu aveți de ce să vă temeți dacă respectați regulile afișate la intrare. Cel mai importante ar fi să nu le atrageți atenția: nu vă uitați direct înspre ele, nu folosiți blitz-ul când faceți poze, nu le hrăniți, nu purtați accesorii strălucitoare – lista completă o veți citi la fața locului. Dacă vreți să le urmăriți comportamentul, poziționați-vă într-un loc unde să nu atrageți atenția și lăsați-le pe ele să se dea în spectacol. În cazul în care sunteți mușcat -se poate întâmpla și asta – există un centru medical în interiorul pădurii.
Părea un mascul feroce 🙂
Nu s-a lăsat până nu a spart sticla cu dinții și a băut apă
Cum să ajung și eu la banana aia?!
Cei mai buni prieteni
Nu, nu mi-e frică de maimuțe!
Plantații de orez
Cel mai spectaculos loc din împrejurimile Ubudului a fost pentru mine, un european neobișnuit cu așa ceva, plantația de orez Tegallalang. Deși locul este foarte turistic, am avut norc să nu prindem aproape pe nimeni pe traseu și să ne bucurăm în liniște de peisaj. Orez plantat de jur împrejur, verde crud, triluri de păsărele, cer senin, de-a dreptul superb!
În toată experiența asta reușită, nu putea să nu fie și o parte mai puțin plăcută. În orezărie trebuie să umbli mult dacă vrei s-o vezi în toată splendoarea ei, așa că am luat-o la pas (eu în sandale, cu glezna bandajată) pe alei mai mult sau mai puțin bătătorite, abrupte, alunecoase, pline de praf și pământ uscat. Erau cel puțin 30 de grade afară, umiditate excesivă, așa că vă imaginați singuri consecințele. Cred că ne-a luat cel puțin o oră să parcurgem plantanția, am rămas fără apă pe drum și am ajuns la capăt fără vlagă, prăfuiți și transpirați din cap până-n picioare!
Biletul de intrare a costat 10.000 rupii (sub 1 euro). Există oameni care trăiesc pe plantație și ar face orice pentru un ban în plus. Au amplasat multe leagăne pentru care se plătește o sumă modică, au amenajat câte-un chioșc cu băuturi ici, colo și am trecut chiar și pe lângă două restaurante.
Welcome to Tegallalang!
Cultura de orez
Plantația de orez, dintr-o altă perspectivă
Cultivatorii de orez I.
Cultivatorii de orez II.
Plantație de cafea Kopi Luwak
Total opusul acestei experienței reușite de la orezărie, a fost vizita la o plantație de cafea. Am plătit 300 IDR (17 euro) să ne dăm pe faimoasele leagăne balineze și vizita la plantația de cafea a venit ca un bonus. În primul rând, evitați leagănele de la Aloha – sunt o capcană pentru turiști. Sunt frumoase chiar numai pentru poze, dar găsiți leagăne incomparabil mai ieftin și cu un peisaj mai frumos în alte locuri, inclusiv la Tegallalang. Revenind la subiectul inițial, pe lângă legănat, am primit acces gratis la o micuță plantație de cafea.
Cafeaua Kopi Luwak este cea mai scumpă cafea din lume, confecționată din fecalele unei manguste numite civet care se întâlnește numai în câteva locuri din Asia. Acest civet ingeră boabe de cafea coapte, le digeră parțial și le elimină. Excrementele sunt recoltate, apoi spălate cu grijă și prăjite ușor pentru a nu distruge aroma complexă pe care au dobândit-o în timpul fermentării. Acea aromă transformă cafeaua Kopi Luwak în cea mai scumpă cafea din lume. Un kilogram costă în jur de 400 euro. Deși a fost foarte interesant să vedem procesul de fabricare a acestei cafele și s-o și gustăm, plantația era foarte uscată și am văzut o singură tufă cu boabe de cafea. Cel mai trist a fost să vedem că civetul era ținut într-o cușcă foarte mică, doar pentru a fi văzut de turiști și îndopat de angajați ca să elimine cât mai multe boabe de cafea. Mai multe boabe înseamnă mai multă cafea vândută și automat mai mulți bani. Și uite cum am ajuns la încă o față tristă a turismului, mai puțin știută.
Civetul, în cușcă 🙁
Prăjirea boabelor de cafea
Unul dintre faimoasele cuiburi balineze
Templul Tirta Empul
Bali este un amestec de credințe hinduse, budiste, musulmane și creștine. Mersul simplu pe stradă te expune stilului de viață simplu și calm pe care balinezii îl duc. Aproape de Ubud, se găsește templul hindus Tirta Empul. Face parte din patrimoniul cultural național al țării și i-au trecut pragul personalități din toată lumea, inclusiv Barack Obama. În curtea templului este un izvor cu apă sfântă, iar credincioșii trec printr-un ritual de purificare în apă. Printre localnici, sunt și mulți turiști care trăiesc această experiență. În curtea templului, ca peste tot în Bali, veți vedea multe ofrande aduse de localnici. Biletul de intrare a costat 50.000 IDR (3 euro). Odată ajunși în curte, trebuie să vă acoperiți cu o eșarfă. Dacă nu aveți, se împrumută sarong-uri (eșarfă asemănăyoare unei fuste) la intrare, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
Ritualul de purificare cu apă sfântă
Sarong
Cascada Kanto Lampo
Ultimul stop a fost la o cascada Kanto Lampo, un loc excelent pentru un moment de revigorare când sunt 30 de grade afară. Am plătit o taxă de intrare de 20.000 IDR (2 euro) dacă bine îmi amintesc și….nu am făcut nicio poză!
Per total, turul a costat 500k IDR (32 euro) pentru patru persoane. Vi-l recomand cu mare drag pe șoferul nostru, Dani, care este tare simpatic și vorbește bine și engleză. Numărul lui de telefon este +62 89688336033. Și, bineînțeles, vă puteți personaliza turul cum doriți. Ne-ar fi plăcut să mai vedem câteva locuri, dacă mai aveam cel puțin o zi la dispoziție. Printre acestea se numără templul Tirta Gangga, poarta Lempuyang, o urcare pe vulcanul Batur și plaja din Karangasem.
Mâncare
La capitolul mâncare, în Ubud veți găsi abolut orice, de la mâncare tradițională la pizza și burgeri. Recomandările mele sunt: Nasi Goreng, specialitatea indoneziană cu orez, carne și legume, și boluri cu fructe proaspete.
Lapte de cocos, fructul dragonului, căpșune, cereale – yummy!
Nasi Goreng
Cazare
Cazările din zona Ubud sunt ele în sine un obiectiv turistic. Pot fi de-a dreptul spectaculoase, dar asta depinde și de cât de mult vreți să investiți în cazare. Chiar dacă preferați să călătoriți low-cost, tot aveți șanse mari să găsiți vile tradiționale cu vegetație luxuriantă și piscină exterioară la prețuri mici. Răbdare la căutat și apoi vă veți bucura înzecit de vacanță și de experiență!
Ubud mi s-a părut un loc de respiro pe o insulă unde numărul de turiști a explodat și crește în continuare de la un an la altul. Ubud a fost relaxarea pe care o căutam și răsfățul de care aveam nevoie după o perioadă aglomerată. În plus de asta, aici am descoperit autenticitatea și tradiționalul din Bali.
Ați vizitat Ubud? Cum vi s-a părut?[:en]
I think for many people Bali sounds like the most exotic place on Earth. You hear about it in the movies, books, travel agencies or from newlyweds who spent their honeymoon on the island. Bali is so famous worldwide that it was impossible to travel to Indonesia without visiting Bali first, before any other island.
I wrote a different article on how to plan your trip to Bali, so this one will be about Ubud and its surroundings.
Ubud city
Ubud is the cultural heart of Bali, renowned for arts, crafts, beautiful landscapes, nature, rice fields, coffee plantations, monkey forest, temples and yoga centers. First thing to check when you arrive in Ubud is the city itself, with its beautiful temples, markets, dance shows and traditional restaurants.
Temple in Ubud
Ubud city
Monkey Forest
You should definitely visit the Sacred Monkey Forest Sanctuary, more commonly known as Monkey Forest Temple. The entrance fee is 80.000 IDR (5 Euro), which is quite low compared to other attractions in the area. Monkey Forest is very popular among tourists and can be easily found near the city center. What I enjoyed the most is that the monkey are not enclosed at all and walk freely wherever they want to. They can explore each corner of the forest and sometimes they even leave the area and go outside, in the city. The monkeys can get aggressive and bite people, especially if you carry food, wear flashy accessories, sunglasses or use the flashlight while taking photos. Try to prevent these incidents by following the rules mentioned at the entrance.
He looks like an Alpha Male
This cheeky monkey didn’t put that bottle away until it broke it and drank some water from it
How can I get to that banana?
Best friends
No, I’m not afraid of monkeys!
Rice fields
A trip to Bali is incomplete without visiting a rice terrace. Tegallalang rice plantation, situated in the north of Ubud, is one of the most famous and visited places in Bali. It might get very crowded during high season, so you’d better visit some smaller rice terraces that aren’t so popular. We were very lucky to meet only a couple of people on the plantation. The place is very scenic, with terraced hillsides, rice paddles, lush greenery and some jungle wings. The quietness, interrupted only by the singing birds, made the experience ten times better. When we visited the rice fields, it was very hot, high humidity, so we finished the tour by being not only tired, but also very sweaty! I recommend you to avoid wearing flip-flops when visiting rice terraces.
Welcome to Tegallalang!
Rice fields
A different perspective
It was heartbreaking to meet poor locals who live on the terrace and help with the rice cultivation
He seemed happy
Kopi Luwak coffee plantation
We also visited a coffee plantation, close to the Aloha jungle swings. Avoid paying for these swings – they’re a tourist trap, not worth the money (300.000 IDR – 17 euro). They’re nice for pictures, but that would be all. The coffee plantation was also very small, dry, opened just to make some money from tourists. Kopi Luwak is the most expensive coffee in the world, made by coffee beans eaten by a catlike animal called wild civets or luwak. The civet only goes after the best and ripest coffee fruit that he partially digests and then eliminates. The fermentation process gives the coffee beans a different flavor that makes this coffee the most expensive in the world. We tried one, but I’m not a coffee drinker, so I can’t say I liked it. It tasted differently, but it was too strong for my taste. The unseen face of the coffee tasting experience is that they had a wild civet enclosed in a cage. They keep it there for tourists to see it and they feed it heavily just to produce more beans…which means more sold coffees, which means more money.
Kopi Luwak coffee tasting. And some VERY SWEET tea as well.
The wild civet / luwak
Roasted coffee beans, eliminated by the civet
Jungle nest
Tirta Empul temple
Tirta Empul is one of the busiest and largest Hindu Balinese water temples. It’s a national cultural heritage site, famous for its holy spring water. The temple is famous worldwide and even Barack Obama visited it a few years ago. Many pilgrims and religious people visit the temple to perform their purification ritual by bathing in its holy spring water. They believe that the sacred springs possess curative properties. There are also tourists who perform the purification ritual. The entrance fee is 50.000 IDR (3 Euro). You can’t go inside without covering your body, but you will be given a sarong at the entrance.
Purification ritual
The traditional sarong
Kanto Lampo waterfall
Out last stop was the Kanto Lampo waterfall, a much needed break on a hot day. We paid a fee of 20.000 IDR (2 Eur), if I remember correctly, and took no pictures. 🙂
The tour to the coffee plantation, Tegallalang rice fields, the water temple and the waterfall costed 500k IDR (32 Euro) for four persons. Our driver Dani was very nice and he speaks English fluently. I’m sure he would be happy to show you around sometimes. You can contact him at the number : +62 896-8833-6033.
Other places to include in your tour, if you have more time: the Tirta Gangga temple, the Lempuyang gate, a hike on Batur volcano, the beach from Karangasem.
Food
And now, time to think about our tummies! In Ubud, you’ll find local food, European food, American food, whatever you dream of. My recommendations: Nasi Goreng, an Indonesian traditional dish that consists of rice, meat and vegetables and the healthy fruit bowls, so popular in South-East Asia.
Coconut milk, dragon fruit, strawberries, cereals, mint – so yummy!
Nasi Goreng
Accommodation
The guesthouses, hotels, villas in Ubud can be considered an attraction themselves. They are meticulously built, trying to preserve the traditional architecture and offering the tourists all they need for a perfect vacation. Even if you travel low cost, you can still find a nice house with luxuriant vegetation and an amazing outdoor pool.
Ubud was a wonderful discovery and, as many other places in the world, it has something that must be seen, lived, experienced. It gives you a feeling, a peaceful state of mind that’s hard to talk about.
How was your Balinese experience?[:]
Like!! I blog quite often and I genuinely thank you for your information. The article has truly peaked my interest.