[:ro]Un tur prin Reims, patria șampaniei [:]

[:ro]

Reims se află la 140 km de Paris, ceea ce ar fi o călătorie de 45 de minute cu TGV-ul. Este cel mai mare oraș din regiunea Champagne care bănuiesc că nu mai are nevoie de nicio prezentare. Numele o trădează, Champagne…șampanie, dar să le luăm pe rând. Prima dată, istoria, iar apoi, partea spumoasă.

Reims, un oraș bogat în istorie

Catedrala Notre-Dame, simbolul încoronării regilor Franței

În Reims istoria se simte la fiecare pas, iar edificii impresionante se zăresc la fiecare colț de stradă. În oraș toate străzile par să ducă la impunătoarea catedrală Notre-Dame. Catedrala a fost ridicată la începutul secolului al XIII-lea și este una dintre cele mai importante realizări ale stilului gotic din Franța. Timp de aproape 800 de ani, peste 30 de regi ai Franței au fost încoronați aici. Cea mai notabilă încoronare o reprezintă cea a regelui Charles al VII-lea, în prezența Ioanei d’Arc.

Ioana d’Arc ocupă un loc important în istoria orașului. În timpul Războiului de 100 de ani (1337-1453), orașul Reims a fost asediat de trupele engleze și în cele din urmă cucerit, catedrala trecând sub controlul lor. Mai târziu, orașul a fost eliberat de eroina franceză. Drept omagiu pentru acțiunile sale curajoase, în centrul orașului a fost amplasată o statuie dedicată ei.

Pe locul actualei catedrale au fost mai multe lăcașe de cult care au ars de-a lungul anilor. Catedrala a trecut și ea printr-un incendiu grav, provocat în 1914 de armata germană. Catedrala a fost distrusă aproape în totalitate, dar a fost renovată după război și inclusă în 1991 în Patrimoniul Mondial UNESCO. În prezent este considerată una dintre cele mai frumoase catedrale din lume. În 2007 a fost vizitată de 1, 5 milioane de turiști.

Palatul Tau 

Lângă impunătoarea catedrală, se află palatul arhiepiscopal, Palais du Tau. Mai puțin cunoscut pentru turiști, acest loc servea ca reședință regală. În această uriașă sală, după ceremonia de încoronare, avea loc banchetul oficial la care participau sute și sute de meseni.

Capitala șampaniei

Orașul Reims este cunoscut pentru două lucruri: pentru catedrala impunătoare și pentru șampanie. Orașul este capitala regiunii Champagne unde își are originile șampania. “Champagne” (șampanie) este o denumire protejată de Uniunea Europeană pentru vinurile spumoase produse aici. Procedeul fabricării acestui tip de vin este folosit și în alte țări, dar denumirea de origine nu poate fi folosită decât pentru vinuri din Champagne.

În total, în Champagne sunt peste 280 km² de vii unde se cultivă trei soiuri de struguri: Chardonnay, Pinor Noir și Pinot Meunier. Aceste trei tipuri de struguri se folosesc în mod tradițional la producerea șampaniei care poate fi albă sau rosé.

Cei mai mulți producători renumiți de șampanie au cramele în Reims și Epernay. Printre aceștia se numără Moët & Chandon (renumita casă Dom Perignon este gama de lux a Moët & Chandon), Veuve Clicquot Posardin (eticheta șampaniei este unul dintre cele mai bine marketate produse din lume), Ruinart (cel mai vechi producător încă activ, din 1729) și Taittinger (sponsorul oficial FIFA).

Meritul obţinerii şampaniei îi revine călugărului benedictin Dom Pierre Perignon (1638-1715). Pe la anul 1700, după mai multe experimente de producere a vinului, acesta a folosit struguri din soiul Pinot noir, pe care i-a supus unei metode de vinificare aparte.  După ce a obţinut şampania, i-a chemat la el pe ceilalţi călugări, spunându-le ”Veniţi repede, gust din stele!”

Casa de șampania Taittinger

O vizită la crama Taittinger 

Pierre Tattinger era un tânăr ofițer participant la Primul Război Mondial când a descoperit regiunea Champagne. Pasiunea pentru vin și gastronomie l-a îndemnat să facă primii pași în industria producătoare de șampanie. În 1931 a cumpărat firma de șampanie Forest-Fourneaux, fondată în 1734. A renumit-o Taittinger și a dezvoltat-o treptat până a ajuns să facă parte din marile case de șampanie ale lumii.

Turul la crama Taittinger a durat aproximativ o oră. Am intrat în galeriile subterane încărcate de istorie care adăposteau sticle valoroase, vechi de zeci de ani. Ghidul ne-a purtat prin istoria șampaniei și modului de preparare. A fost o vizită foarte interesantă și mi-a plăcut să văd mândria cu care ghidul vorbea de regiunea Champagne. Am terminat vizita într-un mod plăcut, cu o degustare de șampanie Taittinger..

Știați că?

Șampania Taittinger este sponsor oficial al Cupelor Mondiale de Fotbal și a turneelor FIFA?

Dom Perignon produce doar șampanie vintage, adică doar în anii cu “cei mai buni struguri”?

Cea mai scumpă sticlă de șampanie vândută vreodată a costat peste 2 milioane de dolari?

Se produc anual aproximativ 300 de milioane de sticla de șampanie?

Prosecco este competitorul numărul 1 al șampaniei?

Șampaniei i se mai spunea „le vin du diable”? În timpul procesului de fermentație, o clipă de neatenţie putea face ca şampania să explodeze, risipindu-se luni întregi de aşteptări, de acolo și numele de vinul diavolului.

Noroc! Pe data viitoare!

[:]

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns