[:ro]Un weekend într-o casă tradițională spectaculos restaurată[:]

[:ro]

Vara aceasta am cutreierat România în lung și-n lat, în căutarea simplității și tradițiilor. Unul dintre cele mai frumoase locuri în care am ajuns a fost o casă țărănească din localitatea Bedeciu, județul Cluj. Auzisem multe despre ea de la prieteni care i-au trecut pragul, dar nu mi-a trecut niciun moment prin cap că această căsuța poate spune atât de multe. Și acum sunt convinsă că vreți să aflați povestea ei.

De unde a început totul?

Din câte-mi spuneau proprietarii casei, Adriana, de meserie arhitect și designer de interior, și iubitul ei, Alex, decizia de a cumpăra casa a fost spontană. Stabiliți în Cluj-Napoca, ei își mai petreceau weekend-urile plimbându-se prin satele din jurul orașului. Au ajuns întâmplător în Bedeciu și au văzut la capătul satului, pe un deal, o casă de vânzare. Deși era într-o stare avansată de degradare, au văzut potențialul ei și s-au decis s-o cumpere.

Proiectul de restaurare

Primul pas și cel mai simplu, cumpărarea casei, a fost făcut. Dar abia de acolo începea greul: restaurarea. Pentru a restaura o casă veche, ai nevoie de meșteri buni care, din păcate, nu sunt ușor de găsit. Dar au reușit s-o facă și pe asta. Au găsit o echipă de meseriași pricepuți cu care și-au dus planurile la bun sfârșit.

Exteriorul

Cei doi au dorit să păstreze cât mai multe elemente vechi, originale, pentru a reda farmecul de odinioară al căsuței. Au renunțat la pridvorul casei, dar au păstrat geamurile, ușile și tâmplaria – unele dintre ele au fost folosite în starea originală, altele au fost recondiționațe. Acoperișul casei a fost refăcut în totalitate din șiță, un material asemănător cu șindrila. A fost adăugată și o fereastră în acoperiș, pentru a ilumina mai bine spațiul interior al casei. Casa a fost înfrumusețată cu flori și cu drapelul național, așezat la loc de cinste, în văzul tuturor.

Interiorul

Amenajarea interioară este armonioasă, în acord cu povestea casei. S-a păstrat aceeași linie rustică, dar s-au introdus mai multe elemente decorative, cu influențe boho-chic. Atât la exterior, cât și la interior, pereții au fost finisați cu lut amestecat cu paie și tencuiți cu var amestecat cu paie. Stilul rustic este creionat și prin elementele de mobilier realizate din lemnul reciclat de la privdor sau din lemn procurat local.

Cei doi au renunțat la partea care acoperea livingul iar acum senzația este una de spațiu. Interiorul este practic împărțit în două părți – parterul cu bucătăria, baia și livingul și etajul transformat în dormitor. Cu a ei baghetă magică, Adi a reușit să aducă magia și în dormitor, unde se găsesc un pat matrimoniul și două paturi simple. Stilul rustic este frumos evidențiat prin materialele folosite, în preponderent lemn, dar ineditul este dat de elementele decorative alese cu mare grijă. Deși poate este greu să-ți imaginezi o casă rustică cu luminițe, un fotoliu suspendat și o girafă de fier, tocmai aici se simte ochiul unui arhitect care cercetează, riscă și reușește.

Nu știu dacă în casa asta putem vorbi despre o piesă de rezistență, pentru că totul este la superlativ, dar pentru mine cred că aceasta a fost baia. Nu am găsit nici cadă, nici cabină de duș, ci un butoi clasic cu un duș deasupra. Asta așa ca o incursiune în timp pentru a ne imagina mai bine cum trăiau bunicii noștri.

Living

Bucătărie

Baie

Etaj – Dormitor

Vedere de la etaj

Curtea

Curtea nu a rămas neobservată, ci a trecut și ea printr-un amplu proces de transformare. Locul mea preferat a fost lângă fostul cuptor de pâine, acum o zonă de relaxare, de savurat cafeaua și o carte bună, în timp ce asculți ciripitul păsărelelor. Au construit și un loc și pentru foc de tabără, înconjurat de butuci, bănci de lemn și ghirlande luminoase. În spatele casei se găsește o anexă gospodărească și grădina unde cei doi cultivă legume.

Fermecătoarea căsuță de la Bedeciu este un exemplu de restaurare reușită, fiind nominalizată și la Bienala de Arhitectură. Căsița și tot decorul par a fi desprinse dintr-o poveste, iar ambientul reconfortant pe care-l creează îți dă o stare de bine și de tihnă.

[:]

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns