În toamna lui 2021 am călătorit timp de două luni prin America de Sud. Peru a fost țara care m-a cucerit pe deplin și în care m-as reîntoarce oricând. Tot ce am auzit despre Peru s-a adeverit, este o țară MI-NU-NA-TĂ care merită vizitată în lung și-n lat. Dacă plănuiți o vacanță în Peru, sunt sigură că informațiile de jos vă vor fi de folos:
Siguranță
Peru este o destinație sigură, nu ne-am simțit niciun moment în pericol. Cu toate acestea, vă recomand să aveți grijă la bagaje și acte. Unor turiști francezi le-au fost furate bagajele din autogară pentru că stăteau pe telefoane și nu erau atenți în jur.
Drumurile lor mi s-au părut, în schimb, periculoase, cu multe curbe, prăpastii, iar unii șoferi conduceau repede și agresiv.
Bilet de avion
Dacă zburați din România spre Peru, vă recomand să căutați bilete fie la KLM, cu escală în Amsterdam, fie la AirFrance, cu escală în Paris. O altă variantă este să zburați în Madrid cu un avion low-cost și de acolo să căutați separat zbor spre Lima. Sunt mai multe variante, la prețuri mult mai bune – din Madrid zboară companiile Iberia și Avianca.
Viză
Nu este nevoie de viză pentru cetățenii români. Am primit viza la destinație (de fapt, nici măcar nu ne-au ștampilat pașaportul și chiar ne-am mirat), arătând doar pașaportul și biletele de avion. De multe ori se cere dovada unui bilet de ieșire din țară și ar trebui să-l aveți pregătit. Există varianta de a cumpăra bilete flexibile, ale căror date le puteți schimba pe parcurs.
Perioada propice pentru vizitat
Peru este o destinație care poate fi vizitată pe tot parcursul anului. Sezonul uscat se întinde din mai până în octombrie și este, prin urmare, perioada recomandată, dar și cea mai aglomerată. Lunile aprilie și noiembrie, înainte și după sezonul uscat, sunt o alternativă fericită de multe ori, mai ales pentru a scăpa de aglomerație.
Vara se instalează din decembrie până în martie și este o perioadă bună pentru vizitat regiunile de pe țărm, mai ales cele din nord. Poate fi o perioadă sensibilă pentru drumeții pe munte, din cauza precipitațiilor, dar asta depinde mult de la an la an.
Locuri de neratat
Recomandarea mea este să stați cel puțin trei săptămâni în Peru, dacă vă permite timpul. Țara este extrem de ofertantă, cu multe locuri de neratat!
Mai jos găsiți locuri de interes, o scurtă descriere, recomandări de cazări și minimul de zile pe care vă recomand să-l alocați fiecărui loc:
Lima: 1-3 zile
Lima, capitala țării, este un oraș mare, cu o populație de aproape 10 milioane de locuitori. Deși turiștii fug de Lima, eu vă recomand să petreceți cel puțin o zi aici, în funcție de cât vă permite timpul. Cazați-vă în cartierul Miraflores și explorați împrejurimile, mai ales zona de coastă. Este locul ideal pentru a face surf sau a zbura cu parapanta de pe coastă.
Lima este un oraș renumit pentru restaurantele sale. Se pune accent pe mâncarea fusion, o combinație între mâncarea peruviană și a altor culturi, mai ales asiatice. În Lima am mâncat cel mai bun sushi, niște combinații pe care nu le-am găsit altundeva și care au fost foarte reușite.
Parcul Național Huascaran – 2-3 zile
Dacă sunteți iubitori de munte și drumeții, aici este locul unde trebuie să ajungeți. În Parcul Național Huascaran sunt munți înalți și impunători, de peste 6000m altitudine, lagune turcoaz cum numai în poze am văzut și peisaje superbe oriunde te-ai uita. Noi ne-am cazat în Yungay, un sat care a fost distrus în 1970 de cel mai mare cutremur din istorie. Am stat la o cazare tradițională, în munții Anzi, departe de civilizație. Am descoperit un loc idilic unde ne-am putut reîncărca bateriile. Am făcut o excursie de o zi la Laguna 69.
Trasee găsiți pentru toate dificultățile, problema mai mare fiind cu aclimatizarea. Înainte să vă înhămați la un traseu lung, recomand să petreceți o zi la altitudine ridicată pentru a vă obișnui cu presiunea.
Cazare:
Cazarea noastră o puteți găsi aici. Preț: am plătit în jur de 100 de lei / noapte
Aveau și un restaurant cu mâncare tradițională
Paracas – 1 zi sau excursie din Lima
Rezervația Paracas reprezintă o suprafață protejată unde trăiesc peste 400 de specii de plante și animale. Într-un tur cu barca veți vedea lei de mare, pinguini și delfini – depinde de cât de norocoși sunteți. Dacă vă doriți să experimentați kitesurfing, vă recomand să vă cazați în Paracas și să vă înscrieți la cursuri acreditate. În Paracas se poate ajunge și în excursii de o zi din Lima.
Cazare:
Noi am închiriat un AirBnb pe care-l puteți găsi aici. Ne-a plăcut mult, proprietarii au și agenție de turism și organizează tururi în zonă.
Ica și Huacachina – 1 zi sau excursie din Lima
Huacachina este singura oază naturală în deșert din America de Sud. Este o destinație mult prea turistică pentru grupul nostru, dar a fost primul deșert în care am ajuns, așa că a meritat să ne căscăm puțin ochii pe acolo. Ne-am plimbat cu buggy-uri și am făcut sandboard printre dunele de nisip și am dormit o noapte în oază. În Huacachina se poate ajunge și într-o excursie de o zi din Lima și puteți combina cu Paracas.
Cazare:
Am fi vrut să ne cazăm la Ecocamp Huacachina, dar era ocupat, așa că ne-am cazat unde am mai găsit loc, adică la Sunset Huacachina.
Liniile din Nazca – o jumătate de zi sau o zi
Există două variante de a vedea liniile din Nazca – dintr-un tur de observare sau dintr-un avion de mici dimensiuni. Se ajunge ușor din Ica sau Paracas.
Canionul Colca, Arequipa – 2-3 zile
Canionul Colca este unul dintre cele mai adânci din lume, cu peisaje pe măsură. Aici aveți șansa să vedeți condori, cele mai mari păsări din lume. Din păcate, noi nu am avut suficient timp la dispoziție pentru a-l vedea.
Lacul Titicaca: 1-3 zile
Lacul Titicaca este cel mai înalt navigabil lac din lume. Pe el s-au construit insulele Uros, făcute de mâna omului, dintr-un stuf care crește pe lac. Se poate înnopta la o familie Uros puteți vizita insulele mai îndepărtate, Taquile și Amantani.
Cazare:
Am rezervat cazare pe AirBnb, la o familie care trăia pe insulele plutitoare. Sunt multe căsute, aveți de unde alege.
Copiii familiei
Camera noastră
Cusco: 5-7 zile
Cusco este capitala culturală a țării, un oraș istoric, situat între cele mai cunoscute obiective turistice din țară. De aici puteți pleca să explorați ruinele incașe și salinele de pe Valea Sacră, Muntele Curcubeu (Rainbow Mountain) și, bineînțeles, Machu Picchu.
Machu Picchu
Jungla amazoniană (Puerto Maldonado sau Iquitos): cel puțin 3-4 zile
Noi n-am avut destul timp la dispoziție ca să ajungem în Iquitos, cum ne doream, așa că am mers în Puerto Maldonado, mai aproape de Cusco. Ne-am organizat vacanța pe cont propriu și am petrecut trei zile relaxante în jungla amazoniană.
Cazare:
Ne-am cazat la Passiflora Camp, în junglă, un loc cu mai multe bungalow-uri și căbănuțe administrate de Senor Eduardo. Ne-au plăcut foarte mult cazarea și gazdele noastre.
Voluntariat la un adăpost de animale
Transportul local
Autocar
Autocarul este principalul mijloc de transport pentru turiști. Există mai multe companii de încredere. Eu vă recomand Sur del Cruz. Mi s-a părut cea mai comodă și sigură, șoferii fiind constant monitorizați pentru a nu depăși viteza legală. Biletele le puteți achiziționa direct de pe site-ul lor, aici, sau de pe RedBus. De multe ori am preferat să circulăm noaptea, ca să economisim o noapte de cazare și să nu pierdem timp prețios. Autocarele de la Sur del Cruz au scaune tip fotoliu, mari și rabatabile, ecrane cu filme noi pentru fiecare loc, baie, perdeluțe pentru intimitate, iar uneori am primit și un pachețel cu mâncare și băuturi.
Avion
Companiile aeriene principale din Peru sunt Latam, Avianca, iar printre cele low-cost aș menționa Star Peru și Viva. Am zburat doar o dată, din Puno (lângă lacul Titicaca) până în Lima și am plătit aproximativ 80 USD/persoană, în condițiile în care am luat biletul pe ultima sută de metri.
Tren
Sunt puține rute deservite de tren în Peru. Cea mai cunoscută este cu siguranță Cusco/Ollantaytambo – Aguas Calientes (Machu Picchu) și pe al doilea loc ar fi Cusco – Puno (Lacul Titicaca), ambele operate de PeruRail. Prima. Cusco – Machu Picchu este operată și de Inca Train.
Asigurare de călătorie
Din păcate, majoritatea asigurărilor de călătorie pe care noi le-am găsit nu ne asigurau la peste 1500 m altitudine, ceea ce era absurd pentru că unele dintre capitalele din America de Sud sunt la o altitudine mai mare. Prin urmare, am ales agenția care ne asigura la cea mai mare altitudine și aceasta a fost EuroIns, până la 3000 m altitudine, dacă bine-mi amintesc. Pe lângă această asigurare, am avut un card Revolut Premium cu noi, cu asigurare pentru amândoi.
Banii
Recomand să aveți dolari cu voi, schimbul este mult mai bun față de euro. Paritatea euro:dolar era 1:1. Puteți scoate bani cash de la automate, iar banca BCP nu avea de obicei niciun comision. Recomand să aveți bani cash cu voi, în multe locuri nu am putut plăti cu cardul. Cardul de bază, ca de fiecare dată, a fost Revolut.
Cartelă telefon
Ne-am cumpărat cartele telefonice cu internet de la Claro. Există mai multe variante, în funcție de nevoile voastre. Recomand să le activați când le cumpărați, de față cu vânzătorul, ca să vă asigurați că funcționează bine.
Bagaj
Depinde de stilul vostru de călătorie, dar eu vă sugerez să nu luați în calcul varianta unui troller, doar ghiozdan. Ce nu ar trebui să vă lipsească din bagaj sunt următoarele:
- Un ghiozdan mic pe care să-l puteți căra tot timpul cu voi
- Borsetă în care să puneți lucrurile de valore – fiindcă o purtați în față, este mai ușor de supravegheat
- Haine de munte: bocanci, pantaloni de drumeție, tricou din lână de merinos, o foiță impermeabilă
- Haine termice, căciulă, mănuși – poate fi foarte frig la altitudini mari
- Pelerină de ploaie (depinde de sezonul în care mergeți, noi n-am avut nevoie)
- Trusă de medicamente
- Spray anti-țânțari, mai ales la Machu Picchu
- Cremă de soare, pălărie de soare/șapcă, cremă hidratantă și balsam de buze
- Hârtie igienică – nu se găsește mereu la toaletă
- Copii după acte
- Adaptor priză – majoritatea prizelor sunt ca ale noastre, dar nu vreți să aveți surprize, luați un adaptor SUA – Europa
Tips & tricks
- Nu rezervați toate cazările de acasă, vedeți la fața locului ce vă place și unde vreți să stați mai mult
- Câteva cuvinte în spaniolă nu ar strica deloc, merită să învățați expresiile uzuale de acasă
- Luați cu voi căști pentru telefon, veți avea nevoie în autobuz pentru a viziona filme și pentru a scăpa de gălăgia din jur (oamenii au tendința de a asculta muzică tare, fără căști)
- Decât să alergați dintr-un loc în altul doar pentru a bifa ceva, mai bine alegeți câteva locuri și petreceți mai mult timp acolo
Dacă am uitat ceva, lăsați un comentariu și vă răspund cu mare drag.
Am citit informatiile pe care le-ai oferit cu interes si curiozitate, mai ales despre Lima, un oras atat de fascinant! Multumesc pentru articol.
Ma bucur ca ti-a placut, multumesc si eu!
Am citit informatiile despre Lima, un oras atat de fascinant! Multumesc pentru articol.
Lima, un oras atat de fascinant! Multumesc pentru articol.
Multumesc pentru articol. Lima este un oras foarte frumos.
Ce articol frumos. Am citit toate informatiile pe care le-ai oferit cu interes si curiozitate, mai ales despre Lima.
Ma bucur ca ti-a placut, reiau activitatea de blogging, o sa apara mai multe articole despre Peru. 🙂