Planificarea vacanței în Zakynthos, de la A la Z

În fiecare vară, românii par să se mute pe litoralul Greciei, iar motivele sunt multe și diverse: raport bun calitate-preț, orientare către clienți, ospitabilitate și, bineînțeles, plaje frumoase și ape limpezi, cum la noi nu găsești. Zakynthos este una dintre insulele frecventate de cei mai mulți români și, zic eu, una dintre cele mai frumoase insule elene.

Cum ajungem în Zakynthos?

Avion

S-au introdus mai multe curse directe din orașile mari din România spre Zakynthos. Prețurile variază în funcție de perioada când achiziționați biletele și când vreți să călătoriți. În 2022 încă zbura BlueAir spre Zakynthos și avea prețuri bune. Am cumpărat biletele primăvara pentru luna august și am plătit 600 RON dus-întors din Cluj-Napoca, cu un bagaj de cală inclus (un bagaj pentru 2-3 persoane). În 2023, prețurile s-au dublat sau chiar triplat. Cea mai ieftină variantă în prezent este să zburați cu Animawings din București.

Mașina

A doua variantă, cu mașină, implică luarea unui feribot de pe continent spre Zakynthos. Feribotul se ia din localitatea Kilini și face 1h15 până în Zakynthos. Sunt 6 curse pe zi, iar prețurile sunt: 38,4 euro/mașină; 12.5 euro/pasager; 7 euro/copil 5-10 ani; 0 euro <5 ani. Biletele se pot rezerva aici.

Zakynthos rental boat

Zakynthos, bine te-am găsit!

În ce zonă să ne cazăm?

Alykes/Alykanas

Încep cu localitatea unde ne-am cazat noi și ne-a plăcut foarte mult. Sunt două sate învecinate, cu numeroase taverne, baruri, magazine. Cel mai mult ne-au atras plajele din zonă – de la plaje amenajate cu șezlonguri, umbreluțe, servire pe plajă, la plaje mai puțin sau deloc amenajate unde puteai sta cu prosopul. În luna august apa a fost foarte caldă, iar intrarea în apă este lină, deci recomand și pentru vacanțele cu copii mici.

Plaja de lângă cazare, zona neamenajată

Plaja este foarte lungă, noi aveam cazare în capătul celălalt

Noi am închiriat 4 studiouri pentru 2 persoane, 2000 lei/studio pentru o săptămână. În 2023, văd că o noapte de cazare este 350 lei. Fiecare studio avea baie, chicinetă, balcon, aer condiționat. Nu a fost o cazare luxoasă, dar a fost curată, cu personal foarte amabil și foarte aproape de plaje și de oraș – ceea ce era cel mai important pentru noi. Cazarea o găsiți aici.

Poți ajunge foarte ușor dintr-un loc în altul cu trăsurile din oraș

Laganas

Multă lume alege Laganas datorită numeroaselor unități de cazare și prețurilor bune. Tot aici se găsește plaja Laganas, o plajă lungă, amenajată. Recomand Laganas mai mult pentru grupurile de tineri care vor să se distreze, orașul fiind cunoscut pentru viața de noapte.

Zante Town

Capitala insulei este Zante, alt loc renumit printre călători. Este un oraș animat, cu multe restaurante, terase, o faleză. La capitolul plajă, Zante nu stă la fel de bine, având doar plaje mici, cu pietricele, în golfulețele din oraș.

Alte zone care merită luate în considerare sunt Tsivili, asemănător cu Alykes, Argassi sau Keri.

Faleza din Zante

Activități și plaje

Snorkeling în Porto Limnionas

Una dintre cele mai frumoase plaje de pe insulă este Portul Limnionas. Aici se află un golf cu stânci, amenajat cu câteva trepte pe margine. Este locul ideal pentru snorkeling. Aproape de Porto Limnionas se găsește și Porto Roxa.

Porto Limnionas, frumos, dar aglomerat

Pentru snorkeling, recomand măștile de la Decathlon 

Plimbare cu barca din Porto Vromi

Partea bună în Grecia este că puteți închiria bărci fără permis de navigație. Noi am închiriat din Porto Vromi, cu 200 euro pentru 7 persoane, combustibil inclus în preț. La ora 8 eram în port, pregătiți să plecăm în explorare. Barca nu este greu de condus dacă marea este liniștită. Nu am avut probleme în larg. Din câte am înțeles, nu închiriază bărci turiștilor dacă marea este învolburată. A doua variantă este să luați barcă cu căpitan, ei vor ști cu siguranță cum să navigheze printre valuri.

Despre închirierea unei bărci fără permis de navigație am scris și aici.

Porto Vromi, la prima oră a dimineții

Și-am plecat!

Plaja Navagio, doar pentru noi!

A fost una dintre cele mai frumoase activități din vacanță. Primul popas în turul nostru cu burca l-am făcut la plaja Navagio, înainte să fie asaltată de vasele de croazieră cu turiști. Am avut-o doar pentru noi și pentru încă o mână de oameni.

Câțiva oameni au campat lângă corabie (nu știu dacă este legal, dar mă îndoiesc)

Bucăți din peretele din spate s-au prăbușit acum câțiva ani

Plaje sălbatice

Apoi, ne-am oprit la plaje mici, sălbatice, unde apa avea niște nuanțe incredibile de albastru! Am văzut și câteva peșteri strâmte în care n-am îndrăznit să intrăm cu barca, dar am înotat la ele și am făcut snorkeling.

Albastru perfect!

Domnul căpitan

Unii la plutit, alții la bronzat

Punct de belvedere Myzithres

După o plimbare de 10 minute prin pădure, ajungeți la unul dintre cele mai spectaculoase puncte de belvedere de pe insulă – Myzithres (mai este unul mai faimos și la fel de impresionant la plaja Navagio). Situați pe o stâncă înaltă de zeci de metri, aveam o panoramă superbă asupra stâncilor care păreau să străpungă apa. Nu ne-am apropiat prea tare de margine, am păstrat o distanță de 1-2m, ceea ce vă sugerez să faceți și voi.

Keri Lighthouse

Chiar lângă Myzithres, se găsește probabil cel mai frumos restaurant de pe insulă, Keri Lighthouse. Dacă mergeți pentru cină, sunați în avans pentru rezervare.

Vederea de la restaurant

Porto Cameo

Porto Cameo este o plajă amenajată pentru care se plătește o taxă de intrare de 10 euro/persoană. Nu știu neapărat dacă merită, fiindcă poate deveni foarte aglomerat. Dar dacă vreți să vedeți faimoasele cearșafe albe din Zakynthos legănându-se în bătaia vântului, acesta este locul.

Plaja țestoaselor, Gerakas

Gerakas este plaja unde țestoasele își depun ouăle, zona fiind împrejmuită pentru a o proteja de turiști. Plaja în sine mi s-a părut drăguță, dar nu are deloc umbră. Sunt câteva șezlonguri pe plajă care se ocupă foarte repede, iar în plus de asta, prețul era mult mai mare față de alte stațiuni…deci n-aș recomand-o neapărat pentru o zi lungă de plajă.

Ne-a plăcut în schimb muzeul dedicat broaștelor țestoase și după ce l-am vizitat, NU RECOMAND deloc o plimbare cu barca turistică pentru a vedea țestoasele. Acestea sunt tot mai rare și turismul în masă le afectează puternic habitatul și este principalul factor care contribuie la dispariția lor.

Măslinul vechi de 2000 de ani

Da, ați citit bine, în Zakynthos se află un măslin vechi de 2000 de ani!

Gașca

Închiriere mașină/ scuter/ATV

Transportul public nu părea să fie foarte bine pus la punct, așa că am decis să închiriem o zi scuter, o zi mașină pentru a vizita insula.

Prețurile pentru închirierea unei mașini încep de la 40 euro în sezon, ajungând până la mai mult de 100 euro/zi. Noi am închiriat o Kia din 2022 cu 70 eur/zi și un VW decapotabil cu aceeași sumă. Nu este nevoie de depozit la închirierea mașinilor și am putut plăti cash sau cu card debit – nu e nevoie de card de credit. N-am rezervat nimic de acasă, am găsit multe firme de închirieri în Alykanas.

La o tură cu decapotabila. Arată bine în poze, dar e fain doar dimineața devreme sau seara după apus.

Pentru scuter prețul a fost de 25 euro/zi, capacitate 125 cc. Aveți grijă mare cu scuterele sau ATV-urile pentru că drumurile sunt cu serpentine, în pante, cu pietriș/ulei și puteți aluneca. Și asta o spun din proprie experiență. Noi am alunecat pe ulei într-o curbă și am căzut, norocul nostru a fost că aveam viteză foarte mică și, bineînțeles, căști de protecție. În Alykanas am găsit o clinică privată unde am mers să ne verifice și am putut deconta ulterior cheltuielile (asigurarea a fost la Alianz).

Mâncare

Una dintre plăcerile noastre este să mâncăm la tavernele grecești. A fost o săptămână plină de fructe de mare, pește și alte preparate tradiționale. Ne-am cumpărat și mâncare de la supermarket pentru sandwichuri și mic-dejun. Câteva prețuri estimative găsiți mai jos (pentru 2022, țineți minte):

Un gyros mic la lipie: 3.5 euro; un gyros mare: 9 eur0

Fructe de mare saganaki, pe post de aperitiv dar suficient pentru o masă: 8-10 euro

Peștele proaspăt: 10-15 euro

Fructe de mare proaspete: 13-20 euro

O bere la draft între 3 și 5 euro

Mult prea multe poze cu mâncarea din Grecia

Concluzii

Zakynthos a devenit atât de populară printre români pe bună dreptate! Apa este superbă oriunde ați merge, peisajele la fel, iar prețurile sunt comparative cu ale noastre. În concluzie, nu pot decât să vă recomand o vacanță în Zakynthos!

 

 

 

 

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns