Valea Verde. Descoperiți Transilvania rurală.

Dacă în Europa de Vest turismul rural a devenit mai mult o amintire decât o realitate, România profită de acest aspect și scoate la înaintare cele mai bune arme ale sale. În ultimii ani, s-a pus un accent tot mai mare pe dezvoltarea turismului rural și se pare că funcționează de minune. Străinii sunt dornici să se reîntoarcă în timp, să doarmă în case de lemn în vârf de munte sau în case săsești autentice. În România încă au posibilitatea să o facă și, pe lângă asta, pot lua parte la activități specifice vieții la sat: mulsul vacilor și făcutul brânzei, culesul strugurilor și pregătirea mustului, plimbări în căruță sau pot cutreiera pe dealuri unde ciobanii ies cu oile la păscut.

Există mai multe regiuni și sate din România care oferă o astfel de experiență și unul dintre ele este satul Cund (în germană, Kund) din județul Mureș. De-a lungul secolelor, satul a fost locuit de români, sași și maghiari, iar în prezent este un amestec inedit de culturi și tradiții. În urmă cu câțiva ani, satul era pe cale de dispariție și nimeni nu făcea nimic să-l reînvie. Asta până în 2003, când soții Ulrike și Jonas Schäfer, originari din Germania, au decis să se mute în România, convinși de tatăl lui Jonas care lucra ca asistent social în Transilvania. Din 2005, cei doi se dedică în totalitate dezvoltării turismului rural din Transilvania și o fac cum nu se poate mai bine.

Când cei doi au ajuns în România, satul Cund era locuit de puțin peste 100 de oameni. Casele erau părăsite și tinerii nu păreau să-și dorească să se întoarcă la sat. În prezent, există în continuare un număr mic de locuitori, dar în schimb, tot mai mulți turiști poposesc în Cund. Jonas și Ulrike au cumpărat câteva case săsești din sat pe care le-au restaurat, le-au mobilat într-un stil simplu și le-au readus la viața. Și-au numit ansamblul Valea Verde, iar casele lor sunt răsfirate în tot satul. Închiriază camere duble, apartamente sau chiar case întregi.

Jonas, un promoter al mâncării de calitate, a călătorit în lumea întreagă pentru a încerca preparate din restaurantele cu stele Michelin. Odată stabilit în Cund, nu putea să nu își ducă pasiunea mai departe, astfel că a deschis un restaurant cu produse gourmet. A fost cu siguranță o decizie riscantă să aduci mâncare gourmet într-un sat până nu demult necunoscut, dar acum îi trec pragul români din toată țară și străini din toate colțurile lumii. Și toate acestea se întâmplă pentru că mâncarea este excepțională, iar vinurile care o acompaniază sunt de calitate superioară.

Restaurantul

Terasa

Dimineața am avut bufet suedez cu produse locale, brânză, mezeluri, gemuri și ouă poșate cu trufe (specialitatea casei), la prânz am mâncat o porție delicioasă de paste cu trufe, cea mai bună panna cotta din viața mea (și tocmai m-am întors din Italia), iar la cină, bufet suedez, cu un un tiramisu excelent. Din păcate, la cină nu am putut alege nimic din meniu fiindcă Jonas era plecat, dar am înțeles că mâncărurile gătite de el sunt nemaipomenite. Prețurile nu sunt deloc mici, dar mâncarea este fină și își merită banii (poate mai puțin bufetul de la cină  – recomand să comandați din meniu dacă aveți posibilitatea).

Paste cu trufe

Oul poșat cu trufe și pannacotta cu zmeură

Noroc!

Am stat doar o zi și o noapte în Valea Verde, dar a fost extrem de relaxant. Deși cei doi soți nu erau acasă, ne-a întâmpinat Niclas, un tânăr din Germania care-și făcea practica de vară la ei. Ne-a povestit despre ce a însemnat România pentru el, despre persoanele pe care le-a cunoscut, străini din Japonia care au venit să guste mâncarea și vinurile lui Jonas și ne-a făcut să ne simțim ca acasă.

Valea Verde este o experiență în sine, este un loc în inima Transilvaniei în care localnicii vă vor arăta ce înseamnă ospitalitatea autentică. Veți fi înconjurați de natură, de un lac în care se poate face baie, de un spațiu frumos amenajat, cu șezlonguri, hamace,  loc pentru foc de tabără. În Cund veți descoperi “casa departe de casă”.

Din păcate, a fost și un aspect care nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor. Aici este vorba despre apartamentul în care ne-am cazat. Știam că mergem într-un sat și că vom primi o cazare rustică, autentică, dar am nimerit într-un apartament care mirosea destul de puternic a vechi, canapeaua era pe alocuri murdară și scurgerea la duș era înfundată. Sunt convinsă că există camere și apartamente mult mai cochete, recent renovate și unde s-a pus accent pe detalii. Cred (și sper) că a fost un caz singular. Am rezervat un apartament cu un pat matrimonial și două paturi simple, care a costat 380 de lei pe noapte.

Unul dintre apartamentele de pe booking (nu al nostru)

Apartamentul nostru

Activități pe care le puteți face în zonă:

  • închiriat biciclete (10 euro/zi)
  • vânătoare de trufe în pădure (350 euro/grup de 10-12 persoane)
  • echitație (15 euro/25 minute sau 30 euro/40 minute)
  • baie în lacul din spatele restaurantului
  • plimbări cu trăsura (30 euro/ 1-6 persoane)
  • o vizită la crama Villa Vinea (21 km depărtare)
  • manufactură de brânză în localitate (nr. contact Istvan: +0749 968 944 | 70 RON/persoană)
  • relaxare cât cuprinde și citit cărți bune în hamac

Distracție plăcută!

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns