[:ro]Valea Verde. Descoperiți Transilvania rurală.[:en]Valea Verde, your home away from home[:]

[:ro]

Dacă în Europa de Vest turismul rural a devenit mai mult o amintire decât o realitate, România profită de acest aspect și scoate la înaintare cele mai bune arme ale sale. În ultimii ani, s-a pus un accent tot mai mare pe dezvoltarea turismului rural și se pare că funcționează de minune. Străinii sunt dornici să se reîntoarcă în timp, să doarmă în case de lemn în vârf de munte sau în case săsești autentice. În România încă au posibilitatea să o facă și, pe lângă asta, pot lua parte la activități specifice vieții la sat: mulsul vacilor și făcutul brânzei, culesul strugurilor și pregătirea mustului, plimbări în căruță sau pot cutreiera pe dealuri unde ciobanii ies cu oile la păscut.

Există mai multe regiuni și sate din România care oferă o astfel de experiență și unul dintre ele este satul Cund (în germană, Kund) din județul Mureș. De-a lungul secolelor, satul a fost locuit de români, sași și maghiari, iar în prezent este un amestec inedit de culturi și tradiții. În urmă cu câțiva ani, satul era pe cale de dispariție și nimeni nu făcea nimic să-l reînvie. Asta până în 2003, când soții Ulrike și Jonas Schäfer, originari din Germania, au decis să se mute în România, convinși de tatăl lui Jonas care lucra ca asistent social în Transilvania. Din 2005, cei doi se dedică în totalitate dezvoltării turismului rural din Transilvania și o fac cum nu se poate mai bine.

Când cei doi au ajuns în România, satul Cund era locuit de puțin peste 100 de oameni. Casele erau părăsite și tinerii nu păreau să-și dorească să se întoarcă la sat. În prezent, există în continuare un număr mic de locuitori, dar în schimb, tot mai mulți turiști poposesc în Cund. Jonas și Ulrike au cumpărat câteva case săsești din sat pe care le-au restaurat, le-au mobilat într-un stil simplu și le-au readus la viața. Și-au numit ansamblul Valea Verde, iar casele lor sunt răsfirate în tot satul. Închiriază camere duble, apartamente sau chiar case întregi.

Jonas, un promoter al mâncării de calitate, a călătorit în lumea întreagă pentru a încerca preparate din restaurantele cu stele Michelin. Odată stabilit în Cund, nu putea să nu își ducă pasiunea mai departe, astfel că a deschis un restaurant cu produse gourmet. A fost cu siguranță o decizie riscantă să aduci mâncare gourmet într-un sat până nu demult necunoscut, dar acum îi trec pragul români din toată țară și străini din toate colțurile lumii. Și toate acestea se întâmplă pentru că mâncarea este excepțională, iar vinurile care o acompaniază sunt de calitate superioară.

Restaurantul

Terasa

Dimineața am avut bufet suedez cu produse locale, brânză, mezeluri, gemuri și ouă poșate cu trufe (specialitatea casei), la prânz am mâncat o porție delicioasă de paste cu trufe, cea mai bună panna cotta din viața mea (și tocmai m-am întors din Italia), iar la cină, bufet suedez, cu un un tiramisu excelent. Din păcate, la cină nu am putut alege nimic din meniu fiindcă Jonas era plecat, dar am înțeles că mâncărurile gătite de el sunt nemaipomenite. Prețurile nu sunt deloc mici, dar mâncarea este fină și își merită banii (poate mai puțin bufetul de la cină  – recomand să comandați din meniu dacă aveți posibilitatea).

Paste cu trufe

Oul poșat cu trufe și pannacotta cu zmeură

Noroc!

Am stat doar o zi și o noapte în Valea Verde, dar a fost extrem de relaxant. Deși cei doi soți nu erau acasă, ne-a întâmpinat Niclas, un tânăr din Germania care-și făcea practica de vară la ei. Ne-a povestit despre ce a însemnat România pentru el, despre persoanele pe care le-a cunoscut, străini din Japonia care au venit să guste mâncarea și vinurile lui Jonas și ne-a făcut să ne simțim ca acasă.

Valea Verde este o experiență în sine, este un loc în inima Transilvaniei în care localnicii vă vor arăta ce înseamnă ospitalitatea autentică. Veți fi înconjurați de natură, de un lac în care se poate face baie, de un spațiu frumos amenajat, cu șezlonguri, hamace,  loc pentru foc de tabără. În Cund veți descoperi “casa departe de casă”.

Din păcate, a fost și un aspect care nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor. Aici este vorba despre apartamentul în care ne-am cazat. Știam că mergem într-un sat și că vom primi o cazare rustică, autentică, dar am nimerit într-un apartament care mirosea destul de puternic a vechi, canapeaua era pe alocuri murdară și scurgerea la duș era înfundată. Sunt convinsă că există camere și apartamente mult mai cochete, recent renovate și unde s-a pus accent pe detalii. Cred (și sper) că a fost un caz singular. Am rezervat un apartament cu un pat matrimonial și două paturi simple, care a costat 380 de lei pe noapte.

Unul dintre apartamentele de pe booking (nu al nostru)

Apartamentul nostru

Activități pe care le puteți face în zonă:

  • închiriat biciclete (10 euro/zi)
  • vânătoare de trufe în pădure (350 euro/grup de 10-12 persoane)
  • echitație (15 euro/25 minute sau 30 euro/40 minute)
  • baie în lacul din spatele restaurantului
  • plimbări cu trăsura (30 euro/ 1-6 persoane)
  • o vizită la crama Villa Vinea (21 km depărtare)
  • manufactură de brânză în localitate (nr. contact Istvan: +0749 968 944 | 70 RON/persoană)
  • relaxare cât cuprinde și citit cărți bune în hamac

Distracție plăcută!

[:en]

If in Western Europe the rural tourism is more a remembrance than a reality, Romania takes advantage of this aspect and started promoting its villages and the simple rural life. The foreigners are eager to travel back in time, to sleep in wooden houses up in the mountains or in authentic Saxon houses. Romania still offers these experiences and many more, such as milking cows and preparing cheese like many years ago; gathering grapes and preparing wine; traveling in horse carts around the villages or simply watching the shepherds still tending their sheep.

One of the Romanian villages that still offer these experiences is Cund (in German, Kund) from Mures County. Over the centuries, the city was inhabited by Romanians, Hungarians and Saxons and the result is a fusion of cultures and traditions. Unfortunately, most of the people left the village and it didn’t seem like they were planning to go back, especially the youngsters. Bu things changed after 2003, when Ulrike and Jonas Schäfer, original from Germany, decided to move to Romania, convinced by Jonas’s father who was a social worker in Transylvania. Since 2005 the couple dedicated themselves to developing the rural tourism in Cund and opened a resort called Valea Verde (Green Valley).

Jonas and Ulrike bought old houses from the village, restored and refurbished them in a simple and authentic style and brought them to life. Valea Verde is a complex of houses spread throughout the village. You can book double rooms, apartments or even entire houses.

Jonas, a promoter of good food, traveled all around the world and ate in Michelin star restaurants. He even worked as a helper in the kitchen and stole the secrets of the gourmet dishes. Once established in Cunt, he took his passion to the next level and opened a restaurant with gourmet dishes. It was for sure a risky decision to bring gourmet food in a village with 100 inhabitants, but the restaurant is now visited by Romanians from the entire country and from foreigners from all around the world. And all of these happen because the food and the wines are simply amazing.

Restaurant

Terrace

The owner usually cooks the dinner when he’s there, but we missed him and had a buffet dinner. It was very good, but not outstanding. As for breakfast, we had Benedict eggs with truffles, and some other local products, like cheese, salami, home made bread and jam. At lunch, we served pasta with truffles and the most delicious panna cotta I’ve ever tried (and I just got back from Italy). The food is not cheap at all, but it’s exquisite and it is worth it (except the buffet dinner, I’m sure the regular dinner served by Jonas would have been way better).

Pasta with truffles

Benedict egg and pannacotta

Cheers!

We spent one night and one day in Valea Verde and it was very relaxing.  The area is gorgeous, green and peaceful, with several places you can sit outside. There is also a lake surrounded by green spaces, hammocks, cozy sofas and chairs under beautiful trees. It is a great escape into the nature, far away from the urban jungle. Ulrike and Jonas were not there when we visited, but we were greeted by Niclas, a young man from Germany who was doing his summer internship here. He was an amazing host and we talked the hind leg off a donkey with him!

Valea Verde is an experience itself and as Ulrike and Jonas say, it is ” a home away from home”. If you ever plan a trip to Romania and you’re interested in seeing the rural side of our country, don’t hesitate to pay them a visit!

Activities:

  • Hiking
  • Access to a small swimming lake
  • Bike rental (10 euro/day/bike)
  • Bear watching (35 euro/person)
  • Truffle hunting (350 euro/1-12 persons)
  • Riding lesson (15 euro/25 minutes, 30 euro/45 minutes)
  • Horse and cart trip (30 euro/ 1-6 persons)
  • Cheese making (call Istvan at +40749968944, 15 euro/person)
  • Relax and enjoy a good book in a hammock

Have fun!

[:]

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns