Varșovia, orașul renăscut din propria cenușă (impresii și recomandări)

[:ro]

Trebuie să recunosc că în Varșovia am ajuns fără temele făcute și nu prea știam la ce să mă aștept, așa că m-am lăsat purtată de… oraș. La prima vedere, într-o zi de vineri ploioasă, Varșovia părea un oraș curat, frumos, dar destul de gol și anost. Nu era deloc asemenea unui oraș amețitor, unei capitale europene care să te facă să îți doreși să rămâi acolo. Ei, nimic mai fals! Abia după o zi, când soarele s-a arătat timid pe cer, am descoperit ce înseamnă Varșovia cu adevărat și câte are de oferit.

Istoria orașului

Încep prin a spune că Varșovia este un miracol! Orașul a fost distrus aproape în totalitate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar a fost reconstruit aproape identic. Istoria orașului este un amestec între un trecut dureros, dorința poporului de a renaște și curajul oamenilor de a o lua de la zero. Totul se datorează localnicilor și autorităților care au reușit să readucă orașul la viață și să îl transforme într-o capitală marcată de energia și ospitalitatea oamenilor.

Varșovia a devenit capitala Poloniei la sfârșitul secolului al XVI-lea, moment care a culminat cu dezvoltarea pe planurile cultural, economic și artistic. Este orașul unde celebrii Fryderyk Chopin și Maria Sklodowska-Curie au avut primele succese. În ciuda numeroaselor războaie și încercări grele la care a fost supusă, Varșovia a reușit să renască din propria cenușă. UNESCO nu a trecut cu vederea această luptă continuă și ca semn de reunoaștere, a inclus centrul vechi al orașului în Patrimoniul Cultural Mondial.

Obiective turistice 

Centrul vechi

Centrul vechi este cel mai pestriț loc din oraș. Acorduri de muzică clasică, terase care zumzăie de râsetele tinerilor, efervescență și culoare, aceasta este atmosfera predominantă.

Castelul Regal

Una dintre cele mai vizitate clădiri din centrul vechi este Castelul Regal, un simbol al istoriei Poloniei. Castelul a fost complet distrus în cel de-al Doilea Război Mondial, dar a fost reconstruit, oamenii folosind orice rămășiță recuperată din vechiul castel. În prezent, castelul găzduiește obiecte de artă importante, precum două tablouri orginiale de-ale lui Rembrandt.

Coloana lui Sigismund

Coloana lui Sigismund este locul de întâlnire preferat de locuitorii din Varșovia. Este cel mai vechi și mai înalt monument secular din Varșovia și a fost un cadou oferit unuia dintre regii Poloniei de către fiul său fiindcă reușise să mute capitala de la Cracovia la Varșovia.

  Castelul Regal în dreapta și Coloana lui Sigismund

Piața mare

Rynek Starego Miasta este cea mai veche și mai încântătoare piață din Varșovia. Clădiri renascentiste și baroce, vopsite în culori vesele, înconjoară piața centrală și sunt un magnet pentru miile de turiști. În timpul verii, piața se transformă într-o scenă în aer liber unde au loc concerte, spectacole de teatru și expoziții.

Statuia sirenei

În mijlocul pieței se găsește unul dintre simbolurile Varșoviei, statuia sirenei. Legenda spune că pescarii de pe râul Vistula erau nervoși fiindcă o creatură le încurca plasele și elibera peșii. Erau pregătiți să scape de această creatură care s-a dovedit a fi o sirenă, dar când i-au auzit cântecul și glasul suav, s-au îndrăgostit iremediabil de aceasta. La un moment dat, un negustor bogat a prins sirena și a ținut-o ostatică până când un tânăr pescar a reușit s-o elibereze. Ca semn de reunoștință, sirena a promis să protejeze pescarii din Varșovia ori de câte ori este nevoie. Înarmată cu o sabie și un scut, ea este pregătită să înfrunte orice inamic și să protejeze orașul.

Biserica Sfânta Cruce și inima lui Chopin

Bisericile din Centrul Vechi te îmbie după plimbările lungi pe străduțele agitate din centrul vechi. În Biserica Sfânta Cruce se găsește inima compozitorului Frederic Chopin. Tânărul Chopin, născut dintr-o mamă poloneză și un tată francez, a creat prima compoziție în Varșovia, la vârsta de 7 ani. Mai târziu, s-a mutat în Paris, leagănul cultural și artistic al Europei din perioada respectivă. După ce compozitorul s-a stins din viață, inima sa a fost scoasă și trimisă în Varșovia, unde se află și astăzi.

Una dintre bisericile din oraș

Misterele subterane

Dacă la suprafață orașul abundă în variate frumuseți, în subteran domnește misterul tunelurilor care se întind pe sub căsuțe colorate.                                                          

Palatul Culturii și Științei

Palatul Culturii și Științei este cea mai înaltă clădire din Polonia, cu o înălțime de 237m și 44 de etaje. Se spune că palatul a fost un dar al Uniunii Sovietice, dar mulți spun că a fost, de fapt, un cadou de la Stalin, prin urmare un semn al dominației ruse. Asupra acestui subiect au planat multe controverse, unii cerând demolarea clădirii, alții insistând că ar fi bine s-o păstreze. Clădirea a fost păstrată, iar în 2007 a fost înscrisă pe lista monumentelor istorice din Varșovia, devenind protejată asemena Centrului Vechi și reședințelor regale din oraș. Ceasul din turn, cunoscut și sub numele de Ceasul Mileniului, a fost descoperit în noaptea de Revelion dintre anii 2000 și 2001. Palatul este unul dintre cele mai vizitate locuri din oraș, iar de la etajul 30, puteți admira panorama Varșoviei. Un bilet costă 20 zlot/ persoană. Pentru a evita coada interminabilă de la casa de bilete, vă recomand să cumpărați bilete online de pe site-ul oficial, adică aici.

Palatul Lazienki

Palatul Lazienki a fost reședința ultimului rege din Polonia și este situat într-unul dintre cele mai mari și frumoase parcuri din oraș. Parcul Lazienki se laudă cu trei grădini regale, cu lacuri pe care plutesc bărcuțe cu turiști, precum și rățuște și lebede. Pe timpul verii, pianiști virtuoși din toată lumea se adună în parcul Lazienki pentru a-l comemora pe Chopin. În fiecare duminică, de la ora 14:00 parcul se umple de muzica faimosului compozitor.

Muzeul Polin

Muzeul Polin, dedicat istoriei evreilor din Polonia, este construit pe locul fostului cartier (ghetou) evreiesc. Polin înseamnă în ebraică “se odihnesc aici” sau “Polonia”. Construcția muzeului a început în 2007 și s-a finalizat în 2013. Expoziția permanentă include 8 galerii multimedia în care este prezentată istoria evreilor într-un mod extrem de interesant și interactiv. Nu doar arhitectura și design-ul muzeului au fost răsplătite cu premii, ci și expoziția propriu-zisă, muzeul primind prestigiosul premiu “Muzeul anului în Europa în 2016” (EMYA).

În oraș veți observa și alte urme ale trecutului turbulent al țării. Între străzile Sienna și Zlota se pot vedea ultimele bucăți din zidul care îngrădea cartierul evreiesc. Înainte de ce-al Doilea Război Mondial, 30% dintre rezidenții Varșoviei erau evrei. Printre ei, se aflau și personalități, precum laureați Nobel, actori și compozitori recunoscuți internațional. Existau sute de școli și librării evreiești, precum și teatre, cluburi sportive care au fost rase de pe fața Pământului.

Stadionul PGE Narodowy

Stadionul PGE Narodowy a fost construit în 2012 pentru Campionatul European de Fotbal. Este deschis în fiecare zi publicului. Este un loc popular printre persoanele care vor să facă sport, să se dea cu rolele sau bicicleta. În timpul verii, se organizează un cinema în aer liber în incinta stadionului.


Palatul regal Wilanow

Palatul regal Wilanow este una dintre puținele clădiri care au reușit să rămână în picioare după cele două războaie mondiale. 

Alte muzee pe care ni le-am fi dorit să le vedem, dar din păcate nu am mai ajuns, sunt  : Centrul de Știință Copernicus și muzeul dedicat vieții lui Chopin.

Viață de noapte, concerte, spectacole 

Stadionul PGE Narodwy a fost un fel de laitmotiv al vizitei noastre în Varșovia. În fiecare an, încerc să ajung la un concert într-un oraș din Europa, împreună cu prietenele mele. Anul asta, alegerea noastră a fost Coldplay și destinația, Varșovia. La intrarea pe stadion, fiecare persoană a primit o brățară care se colora în funcție de melodie. În timpul piesei Yellow, toate brățările erau galbene, pe piesele ritmate, brățările erau multicolore și își schimbau culorile la câteva secunde. Pe lângă spectacolul de lumini, s-au lansat mingi mari colorate în mulțime, au fost confetti și show-uri pirotehnice. Nici nu are rost să mai vorbim de formație care s-a autodepășit! A fost de departe cel mai bun concert la care am luat parte vreodată și îi înțeleg perfect pe cei care aveau 4 brățări pe mână – adică, 4 concerte Coldplay din același turneu.

Nici la capitolul viață de noapte, Varșovia nu stă deloc rău. În timpul verii, tinerii se strâng pe malul Vistulei unde sunt amenajate numeroase baruri și terase unde mixează zi și noapte DJ. Pe strada Nowy Swiat veți găsi multe baruri, iar strada Mazowiecka este strada cluburilor. Noi am ales să mergem în Nite deși coada era de câțiva metri buni. Norocul a fost de partea noastră. Fiindcă eram doar fete, bodyguarzii au venit după noi la capătul cozii și ne-au lăsat să intrăm înaintea tuturor. Prețurile nu sunt deloc mari pentru o capitală europeană, poate puțin mai mari decât la noi.

Cum ajungem în Varșovia?

Din Cluj-Napoca există zboruri directe efectuate de LOT. Noi ne-am cumpărat biletele de avion în timpul unei promoții și am plătit 140eur/persoană, cu bagaj de cală inclus. Începând cu luna iulie 2017, WizzAir introduce curse București-Varșovia.

Transportul în oraș

Transportul public este bine pus la punct. Puteți alege între metrou, tramvai și autobuz. Noi am circulat doar cu tramvaiul și autobuzul. Există mai multe feluri de bilete: valabile 20min, 75 min, cu posibilitate de transfer – adică puteți lua două autobuze pe același bilet. Prețurile diferă în funcție de biletul ales și de zona în care circulați. Noi am plătit între 3,5 și 4,4 zloți (cam 4-5 lei). Am circulat și cu taxi și Uber, iar prețul era de 2.5 zlot/ km (2.7 lei/km). De la aeroportul Chopin, puteți lua autobuzul 175 pentru a ajunge în centru. Biletele se cumpără de la automatele din stație.

Cazare

Am ales un apartament pe Booking.com pe care îl recomand cu încredere. Poziția a fost foarte bună, eram aproape de centrul vechi și de principalele obiective turistice. Stația de tramvai era la 5 minute de mers pe jos. Apartamentul era compus dintr-un dormitor cu pat dublu, un living cu bucătărie și canapea extensibilă, baie și un hol mărișor. Mi-a plăcut faptul că apartamentul era dotat cu masă și fier de călcat, frigider și uscător de păr. Am plătit aproximativ 180 zloți (200 RON) pe 3 nopți. Dacă vreți să-l rezervați, îl găsiți aici.

Mâncare

De încercat: supele tradiționale (sunt complet diferite de ale noastre), pierogi – un fel de găluște umplute cu spanac, carne sau cartofi cu brânză; înghețata Lody și baghetele din centrul vechi.

Alte poze din Varșovia:

Centrul vehi

Zidurile cetății

Mașina se poate închiria pentru 30-40 euro. Turul orașului durează 2-3h.

Nu sunt neapărat fană graffiti pe pereți, dar acesta mi-a plăcut prea mult

Piața de flori

Paradise!

Cina de după concert, la coadă la Carrefour – așteptam deja de o oră să plătim

Spectacol în centrul vechi

 [:en]

Trebuie să recunosc că în Varșovia am ajuns fără temele făcute și nu prea știam la ce să mă aștept, așa că m-am lăsat purtată de oraș. La prima vedere, într-o zi de vineri ploioasă, Varșovia părea un oraș curat, frumos, dar destul de gol și anost. Nu era deloc asemenea unui oraș amețitor, unei capitale europene care să te facă să îți doreși să rămâi acolo. Ei, nimic mai fals! Abia după o zi, când soarele s-a arătat timid pe cer, am descoperit ce înseamnă Varșovia cu adevărat și câte are de oferit.

Încep prin a spune că Varșovia este un miracol! Orașul a fost distrus aproape în totalitate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar a fost reconstruit aproape identic. Istoria orașului este un amestec între un trecut dureros, dorința poporului de a renaște și curajul oamenilor de a o lua de la zero. Totul se datorează localnicilor și autorităților care au reușit să readucă orașul la viață și să îl transforme într-o capitală marcată de energia și ospitalitatea oamenilor.

Varșovia a devenit capitala Poloniei la sfârșitul secolului al XVI-lea, moment care a culminat cu dezvoltarea pe planurile cultural, economic și artistic. Este orașul unde celebrii Fryderyk Chopin și Maria Sklodowska-Curie au avut primele succese. În ciuda numeroaselor războaie și încercări grele la care a fost supusă, Varșovia a reușit să renască din propria cenușă. UNESCO nu a trecut cu vederea această luptă continuă și ca semn de reunoaștere, a inclus centrul vechi al orașului în Patrimoniul Cultural Mondial.

Obiective turistice :

 1. Centrul vechi este cel mai pestriț loc din oraș. Acorduri de muzică clasică, terase care zumzăie de râsetele tinerilor, efervescență și culoare, aceasta este atmosfera predominantă.
 • Una dintre cele mai vizitate clădiri din centrul vechi este Castelul Regal, un simbol al istoriei Poloniei. Castelul a fost complet distrus în cel de-al Doilea Război Mondial, dar a fost reconstruit, oamenii folosind orice rămășiță recuperată din vechiul castel. În prezent, castelul găzduiește obiecte de artă importante, precum două tablouri orginiale de-ale lui Rembrandt.
 • Coloana lui Sigismund este locul de întâlnire preferat de locuitorii din Varșovia. Este cel mai vechi și mai înalt monument secular din Varșovia și a fost un cadou oferit unuia dintre regii Poloniei de către fiul său fiindcă reușise să mute capitala de la Cracovia la Varșovia.                                      Castelul Regal în dreapta și Coloana lui Sigismund
 • Piața mare (Rynek Starego Miasta) este cea mai veche și mai încântătoare piață din Varșovia. Clădiri renascentiste și baroce, vopsite în culori vesele, înconjoară piața centrală și sunt un magnet pentru miile de turiști. În timpul verii, piața se transformă într-o scenă în aer liber unde au loc concerte, spectacole de teatru și expoziții.
 • În mijlocul pieței se găsește unul dintre simbolurile Varșoviei, Statuia Sirenei. Legenda spune că pescarii de pe râul Vistula erau nervoși fiindcă o creatură le încurca plasele și elibera peșii. Erau pregătiți să scape de această creatură care s-a dovedit a fi o sirenă, dar când i-au auzit cântecul și glasul suav, s-au îndrăgostit iremediabil de aceasta. La un moment dat, un negustor bogat a prins sirena și a ținut-o ostatică până când un tânăr pescar a reușit s-o elibereze. Ca semn de reunoștință, sirena a promis să protejeze pescarii din Varșovia ori de câte ori este nevoie. Înarmată cu o sabie și un scut, ea este pregătită să înfrunte orice inamic și să protejeze orașul.
 • Bisericile din Centrul Vechi te îmbie după plimbările lungi pe străduțele agitate din centrul vechi. În Biserica Sfânta Cruce se găsește inima compozitorului Frederic Chopin. Tânărul Chopin, născut dintr-o mamă poloneză și un tată francez, a creat prima compoziție în Varșovia, la vârsta de 7 ani. Mai târziu, s-a mutat în Paris, leagănul cultural și artistic al Europei din perioada respectivă. După ce compozitorul s-a stins din viață, inima sa a fost scoasă și trimisă în Varșovia, unde se află și astăzi.
 • Dacă la suprafață orașul abundă în variate frumuseți, în subteran domnește misterul tunelurilor care se întind pe sub căsuțe colorate.                                                                           Una dintre bisericile din oraș
 1. Palatul Culturii și Științei este cea mai înaltă clădire din Polonia, cu o înălțime de 237m și 44 de etaje. Se spune că palatul a fost un dar al Uniunii Sovietice, dar mulți spun că a fost, de fapt, un cadou de la Stalin, prin urmare un semn al dominației ruse. Asupra acestui subiect au planat multe controverse, unii cerând demolarea clădirii, alții insistând că ar fi bine s-o păstreze. Clădirea a fost păstrată, iar în 2007 a fost înscrisă pe lista monumentelor istorice din Varșovia, devenind protejată asemena Centrului Vechi și reședințelor regale din oraș. Ceasul din turn, cunoscut și sub numele de Ceasul Mileniului, a fost descoperit în noaptea de Revelion dintre anii 2000 și 2001. Palatul este unul dintre cele mai vizitate locuri din oraș, iar de la etajul 30, puteți admira panorama Varșoviei. Un bilet costă 20 zlot/ persoană. Pentru a evita coada interminabilă de la casa de bilete, vă recomand să cumpărați bilete online de pe site-ul oficial, adică aici.

 1. Palatul Lazienki a fost reședința ultimului rege din Polonia și este situat într-unul dintre cele mai mari și frumoase parcuri din oraș. Parcul Lazienki se laudă cu trei grădini regale, cu lacuri pe care plutesc bărcuțe cu turiști, precum și rățuște și lebede. Pe timpul verii, pianiști virtuoși din toată lumea se adună în parcul Lazienki pentru a-l comemora pe Chopin. În fiecare duminică, de la ora 14:00 parcul se umple de muzica faimosului compozitor.

 1. Muzeul Polin, dedicat istoriei evreilor din Polonia, este construit pe locul fostului cartier (ghetou) evreiesc. Polin înseamnă în ebraică “se odihnesc aici” sau “Polonia”. Construcția muzeului a început în 2007 și s-a finalizat în 2013. Expoziția permanentă include 8 galerii multimedia în care este prezentată istoria evreilor într-un mod extrem de interesant și interactiv. Nu doar arhitectura și design-ul muzeului au fost răsplătite cu premii, ci și expoziția propriu-zisă, muzeul primind prestigiosul premiu “Muzeul anului în Europa în 2016” (EMYA). În oraș veți observa și alte urme ale trecutului turbulent al țării. Între străzile Sienna și Zlota se pot vedea ultimele bucăți din zidul care îngrădea cartierul evreiesc. Înainte de ce-al Doilea Război Mondial, 30% dintre rezidenții Varșoviei erau evrei. Printre ei, se aflau și personalități, precum laureați Nobel, actrori și compozitori recunoscuți internatțional. Existau sute de școli și librării evreiești, precum și teatre, cluburi sportive care au fost rase de pe fața Pământului.
 1. Stadionul PGE Narodowy a fost construit în 2012 pentru Campionatul European de Fotbal. Este deschis în fiecare zi publicului. Este un loc popular printre persoanele care vor să facă sport, să se dea cu rolele sau bicicleta. În timpul verii, se organizează un cinema în aer liber în incinta stadionului.Stadionul
 2. Palatul regal Wilanow este una dintre puținele clădiri care au reușit să rămână în picioare după cele două războaie mondiale. 

Alte muzee pe care ni le-am fi dorit să le vedem, dar din păcate nu am mai apucat, sunt  : Centrul de Știință Copernicus și muzeul dedicat vieții lui Chopin.

Viață de noapte, concerte, spectacole 

Stadionul PGE Narodwy a fost un fel de laitmotiv al vizitei noastre în Varșovia. În fiecare an, încerc să ajung la un concert într-un oraș din Europa, împreună cu prietenele mele. Anul asta, alegerea noastră a fost Coldplay și destinația, Varșovia. La intrarea pe stadion, fiecare persoană a primit o brățară care se colora în funcție de melodie. În timpul piesei Yellow, toate brățările erau galbene, pe piesele ritmate, brățările erau multicolore și își schimbau culorile la câteva secunde. Pe lângă spectacolul de lumini, s-au lansat mingi mari colorate în mulțime, au fost confetti și show-uri pirotehnice. Nici nu are rost să mai vorbim de formație care s-a autodepășit! A fost de departe cel mai bun concert la care am luat parte vreodată și îi înțeleg perfect pe cei care aveau 4 brățări pe mână – adică, 4 concerte Coldplay din același turneu.

Nici la capitolul viață de noapte, Varșovia nu stă deloc rău. În timpul verii, tinerii se strâng pe malul Vistulei unde sunt amenajate numeroase baruri și terase unde mixează zi și noapte DJ. Pe strada Nowy Swiat veți găsi multe baruri, iar strada Mazowiecka este strada cluburilor. Noi am ales să mergem în Nite deși coada era de câțiva metri buni. Norocul a fost de partea noastră. Fiindcă eram doar fete, bodyguarzii au venit după noi la capătul cozii și ne-au lăsat să intrăm înaintea tuturor. Prețurile nu sunt deloc mari pentru o capitală europeană, poate puțin mai mari decât la noi.

Cum ajungem în Varșovia?

Din Cluj-Napoca există zboruri directe efectuate de LOT. Noi ne-am cumpărat biletele de avion în timpul unei promoții și am plătit 140eur/persoană, cu bagaj de cală inclus. Începând cu luna iulie 2017, WizzAir introduce curse București-Varșovia.

Transportul în oraș

Transportul public este bine pus la punct. Puteți alege între metrou, tramvai și autobuz. Noi am circulat doar cu tramvaiul și autobuzul. Există mai multe feluri de bilete: valabile 20min, 75 min, cu posibilitate de transfer – adică puteți lua două autobuze pe același bilet. Prețurile diferă în funcție de biletul ales și de zona în care circulați. Noi am plătit între 3,5 și 4,4 zloți (cam 4-5 lei). Am circulat și cu taxi și Uber, iar prețul era de 2.5 zlot/ km (2.7 lei/km). De la aeroportul Chopin, puteți lua autobuzul 175 pentru a ajunge în centru. Biletele se cumpără de la automatele din stație.

Cazare

Am ales un apartament pe Booking.com pe care îl recomand cu încredere. Poziția a fost foarte bună, eram aproape de centrul vechi și de principalele obiective turistice. Stația de tramvai era la 5 minute de mers pe jos. Apartamentul era compus dintr-un dormitor cu pat dublu, un living cu bucătărie și canapea extensibilă, baie și un hol mărișor. Mi-a plăcut faptul că apartamentul era dotat cu masă și fier de călcat, frigider și uscător de păr. Am plătit aproximativ 180 zloți (200 RON) pe 3 nopți. Dacă vreți să-l rezervați, îl găsiți aici.

Mâncare

De încercat: supele tradiționale (sunt complet diferite de ale noastre), pierogi – un fel de găluște umplute cu spanac, carne sau cartofi cu brânză; înghețata Lody și baghetele din centrul vechi.

Alte poze din Varșovia:

Centrul vehi

Zidurile cetății

Mașina se poate închiria pentru 30-40 euro. Turul orașului durează 2-3h.

Nu sunt neapărat fană graffiti pe pereți, dar acesta mi-a plăcut prea mult

Piața de flori

Paradise!

Cina de după concert, la coadă la Carrefour – așteptam deja de o oră să plătim

Spectacol în centrul vechi

 [:]

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns