Vatican – cum arată cel mai mic stat din lume?

Pe malul drept al râului Tibru, se găsește Vatican, numit oficial Statul Cetății Vaticanului. Este cel mai mic stat din lume, cu o suprafață de aproximativ jumătate de kilometru pătrat. Vatican este inima Bisericii Catolice, care numără în jur de 900 de milioane de credincioși în lumea întreagă.

Bazilica Sf. Petru

Pentru a ajunge în Vatican, nu e nevoie să treceți nicio graniță. Singurele marcaje care fac delimitarea dintre Roma și Vatican sunt colonadele din Piața Sf. Petru. Deasupra pieței tronează Bazilica Sf. Petru, cea mai mare bisercă din Italia. Aceasta poate fi vizitată gratuit, dar coada de la intrare este lungă de zeci, chiar sute de metri. Dacă aveți suficient timp la dispoziție, sunt convinsă că merită să așteptați pentru a admira priveliștea din turn.

Muzeul Vaticanului

În spatele coloanelor din dreapta bisericii, se află Muzeul Vaticanului (Musei Vaticani), unul dintre cele mai vaste și bine documentate muzee din lume. Acest muzeu este de fapt un complex care include muzeul propriu-zis, galeriile și părți din Palatul Apostolic, reședința papei. În interiorul muzeului, se ascund comori neprețuite, cum ar fi Biblioteca Vaticanului cu colecții de cărți și documente de o valoare inestimabilă, arhive spațioase, colecții de artă antică și creștină.

Galeriile și Capela Sixtină

Galeriile sunt de un mare interes arhitectonic și cultural. Există galerii dedicate tapiseriilor, geografiei, toate pictate de mari artiști ai vremii. Labirintul de galerii conduce către Capela Sixtină, capodobera lui Michelangelo. Artistul ar fi trebuit să picteze figurile celor 12 apostoli, dar acesta a pictat peste 3.000 de figuri pe o suprafață de 500 de metri pătrați. Executarea lucrării a durat 4 ani și a fost o muncă istovitoare pentru Michelangelo care a pictat mai mult singur, cocoțat pe schele ore în sir. Dacă vreți să citiți mai multe despre viața acestui artist desăvârșit, vă recomand cartea Agonie și Extaz, de Irving Stone.  În interiorul capelei, fotografierea este interzisă.

Galeriile sunt cu adevărat impresionante, dar dacă prindeți o zi foarte aglomerată, cum am prins noi, s-ar putea ca vizita la Vatican să fie destul de chinuitoare. Mergeam prin galerii înconjurate de zeci, sute de oameni și era aproape imposibil să ne oprim sau să ieșim câteva minute din coloană. Pe deasupra, era prea cald și inconfortabil.

Spre suprinderea noastră, am aflat că Vaticanul dispune de toate instituțiile necesare unui stat adevărat: armată (Garda Elvețiană), poștă care emite timbre, stație de radio, monetărie, închisoare și are chiar propriul steag. Totuși, acest stat este un loc religios, așa că trebuie să vă îmbrăcați ca atare: fără picioare sau umeri dezgoliți.

SFAT : Dacă vreți să vizitați Muzeul Vatican și să evitați cozile infernale, cumpărați biletele online de aici. Nu am așteptat nici măcar 2 minute, pe când cealaltă coadă părea să nu se mai termine.  Toate aceste avantaje costă 4 euro în plus – un bilet normal costă 16 euro, un bilet cumpărat online costă 20.

Castelul Sant’Angelo

Nu departe de Vatican, se găsește Castelul Angelo, conceput inițial ca mausoleu pentru împăratul roman Hadrian și transformat ulterior în castel pentru papi. În fața castelului, se găsește Podul Sant’Angelo, construit peste Tibru pentru a face legătura între oraș și castel. Este un pod pietonal, decorat cu multe statuete din marmură.

Ce mâncăm?

Cred că este imposibil să călătoriți în Italia fără a savura o pizza. Deși pizza provine din Napoli, Roma excelează în pizza al tagliopizza preparată în tăvi rectangulare metalice. Sunt o mulțime de locuri unde o puteți încerca, noi am găsit o pizzerie de cartier cu pizza delicioasă. Alte recomandări de restuarante sunt: Pinsere Flavia (Via Flavia 98), Forno Campo de’ Fiori (Piazza Campo de’ Fiori).

Toată lumea mi-a spus să încerc delicatesa italiană carciofi, adică anghinare preparate în diverse feluri. Mi-ar fi plăcut să încerc anghinare sotate în ulei de măsline cu usturoi și ieburi aromatice sau anghinare prăjite în ulei de măsline, dar am găsit doar fierte, așa că am zis pas și am încercat diferite feluri de bruschete. Anghinare prăite găsiți la Ristorante Piperno (Monte de Cenci 9.

O vizită la Roma nu este completă fără o gelato cremoasă și consistentă. Un local cu tradiție este Il Palazzo del Freddo di Giovanni Fassi (Via Principe Eugenio 65, lângă gara Termini), deschis în anul 1880. Veți găsi peste 30 de sortimente de înghețată, printre care și arome neobișnuite. În plus de asta, înghețata este ieftină – am plătit doar 1.65 euro pentru 2 globuri și frișcă de casă.

Și ultimul lucru, dar nu cel din urmă : cafea italiană – asta dacă sunteți iubitori. Iubirea mea pentru cafea se vede în poza de jos 🙂  Pentru mine, Roma reprezintă un oraș antic care abundă în istorie, rafinament, eleganță și clipe de neuitat! Deși am aruncat greșit bănuțul în Fontana di Trevi, sper să mă întorc în Capitala Lumii și să vizitez locurile pe care le-am ratat de data aceasta.

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns