Viscri, satul care a furat inima Prințului Charles

Viscri este considerat unul dintre cele mai frumoase sate din Transilvania și își merită pe deplin titlul. Pe lângă casele săsești atent restaurate, satul se laudă cu una dintre cele 6 biserici fortificate din Transilvania, incluse în patrimoniul UNESCO. Faima satului a crescut pe plan local după vizitele Prințului Charles, fascinat de Transilvania. I-a plăcut atât de mult Viscri încât și-a cumpărat o casă în sat unde revine adeseori.

Casa Prințului Charles

Detaliile de la intrare

De ce Viscri?

Probabil vă întrebați ce are acest sat atât de special și cum a reușit să-l cucerească pe Prințul Charles. Aceasta era și nelămurirea mea, așa că am mers până acolo să testez pe propria piele. Răspunsul este scurt: simplitate. O viziă în Viscri este precum o întoarcere la rădăcini, la tradiții și datini românești autentice. Frumusețea locului nu este dată doar de casele din sat sau de biserică, ci de oamenii calzi și ospitalieri.

În Viscri trăiesc în prezent sub 500 de suflete, dintre care majoritatea vârstnici. Îi veți vedea așezați pe băncile din fața caselor, plictisiți de aceleași subiecte abordate de ani și ani de zile. Dar de câțiva ani încoace, au un nou subiect de dezbătut: turismul rural. Se uită cu mândrie la satul lor, la realizările lor de-o viață și la numărul mare de turiști ce le iau cu asalt saltul și care pleacă impresionați de unicitatea lui. Orice nevoie ați avea, localnicii ar face orice să vă ajute.

Unii dintre săteni profită de turismul aflat în plină dezvoltare și vând în fața casei produse artizanale și haine lucrate manual. Șosetele de lână din Viscri au devenit deja o afacere. La sfârșitul anilor ’90, doi nemți stabiliți în sat au inițiat un proiect pentru a ajuta localnicii. Femeile croșetau șosete din vechi pulovere de lână pe care le dădeau în schimbul alimentelor de bază. Cu timpul, s-au implicat tot mai multe femei în proiect și astfel s-a ajuns la un număr de 10.000 de de perechi de șosete, mănuși, căciuli, papuci de casă tricotați. Acestea sunt vândute la cafeneaua din sat sau sunt duse la un depozit din Germania, de unde se vând în toată țara.

Biserica fortificată

Biserica evanghelică fortificată din Viscri este una dintre cele mai spectaculoase din Transilvania. A fost ridicată în secolul al XIII-lea pe locul unei basilici romane din secolul al XII-lea. A fost fortificată abia în secolul al XV-lea, când s-au construit turnuri, bastioane și ziduri de apărare. Puteți urca în turn, de unde veți avea o priveliște asupra întregului sat și a pădurilor de foioase din împrejur.

Interiorul bisericii este o oază de liniște și de frumos: o sală simplă, cu bănci de lemn, șubrede, care sună la orice atingere. Poate fi caracterizată prin aceleași cuvinte care descriu și satul: simplitate și autenticitate. De reținut este faptul că tot mobilierul este cel original, nu s-a schimbat nimic. Până și orga, veche de 300 de ani, și picturile din altar sunt cele originale. Nu există niciun ornament opulent, ceea ce o face și mai plăcuta ochiului.

Biserica adăpostește și un muzeu cu zestre săsească veche: lăzi pictate manuale, vase de ceramică, costume populare specifice regiunii. Totul cu mult bun gust. Biserica se poate vizita pentru un preț modic de câțiva lei (parcă 8 lei, dacă bine îmi amintesc).

Casele săsești

Satul a atras atenția Prințului Charles încă din anii ’90. Acesta a restaurat biserica și o parte din case prin intermediul fundației pe care o patronează, Mihai Eminescu Trust. Astfel, clădirile și-au recăpătat o parte din farmecul de odinioară. Un simbol au devenit casele albastre care fac monotonia satului captivantă.

Viscri cucerește orice trecător prin sunetul liniștii. Aici am descoperit unul dintre puținele locuri unde timpul este răbdător cu oamenii. Nimeni nu se grăbește, totul se derulează cu încetinitorul, iar localnicilor li se pare ceva absolut firesc. Singurele sunete care se aud sunt fie motorul unei mașini cu turiști, fie ciripitul păsărilor ascunse în copaci. Până și vacile pasc leneșe pe câmpii, iar ciobanii se sprijină în baston și întorc molcom capul după fiecare mașină.

Cazare

Tot mai multe case sunt renovate și transformate în unități de cazare. Numele le rămâne simplu: Viscri, urmat de numărul casei : Viscri 80, Viscri 125, Viscri 199 și așa mai departe. Las aici site-ul uneia dintre case, Viscri 125, care este impecabil renovată și are doar recenzii pozitive. Dacă vreți să evadați din stresul și gălăgia de la oraș, aici este locul unde veți reuși s-o faceți.

Cum ajungem acolo?

Dacă tot am pomenit de călătorii în timp, cam așa este și drumul până în sat – ca un drum din Evul Mediul. Plin de gropi sau, mai bine spus, cratere. Există două drumuri care duc în Viscri, unul care pleacă din localitatea Dacia și altul din Bunești. Sunt 18 km între cele două localități, Dacia fiind mai aproape de Brașv, iar Bunești de Sighișoara.

Sfat : Să nu o luați pe drumul din Dacia pentru că vă veți face praf mașina. Nici drumul din Bunești nu este mai bun, dar este mai scurt – 8km de chin în loc de 15km. Drumul este un adevărat coșmar. Ne tot întrebam dacă să continuăm și să mergem până în Viscri sau să facem cale întoarsă. Am mers și a meritat, dar sunt mulți care renunță pe drum. Și atunci stai și te întrebi de ce nu intervine nimeni să repare 8km de drum într-o zonă turistică vizitată de tot mai mulți oameni, mai ales străini? Rămâne un mister, ca multe alte lucruri ce se întâmplă în turismul din România.

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns