Viza pentru Thailanda

Informații valabile în 2016 – s-ar putea să se fi schimbat între timp

După ce m-am decis să vizitez Thailanda și am început să citesc articole despre cum se obține viza de turist, s-a format o nebuloasă în mintea mea! Procesul părea atât de complicat încât nu ştiam de unde să încep. După ce am ajuns la Ambasada Regatului Thailandei în Bucureşti, mi-am dat seama că degeaba citisem atâtea articole pe Internet, fiindcă tot îmi lipseau o mulţime de documente sau nu le completasem corect pe  cele pe care le aveam. Doamna Nina, cunoscută în mediul online ca fiind “secretara rea” care nu vrea să-ţi dea viza este, de fapt, funcţionar consular la Ambasadă, angajat al Guvernului Thailandei. Prin urmare, respectă regulile lor, nicidecum pe ale noastre. După ce s-a “îmbunat”, ne-a povestit pe scurt viața ei și ne-a mărturisit că vorbeşte fluent thailandeza şi alte câteva limbi asiatice. Doamna Nina este o bunică fericită şi dacă aduceţi vorba de copii, fața ei se înseninează brusc. Oricât de rău ar părea la prima vedere, situația nu e chiar așa gri. Plus că, dacă nu vreți să aveți de-a face cu ea, există un alt fel de viză care se obţine mult mai uşor. Dar haideţi să le luăm pe rând și să vedem în ce categorie vă încadrați :

Visa on arrival (viza la sosire)

Dacă sejurul vostru în Thailanda nu depășește 15 zile, nu trebuie să aplicați pentru viză la Ambasada Thailandei în București. Veți primi o viză  de sosire pe aeroportul unde aterizaţi. Da, ştiu, simplu ca “Bună ziua!”.  Totuşi, ca să primiţi această viză, trebuie să aveți câteva documente asupra voastră :

 • paşaportul valabil minimum 6 luni de la intrarea în țară;
 • veți completa un formular tip pe care vi-l înmânează la aeroport;
 • fotografie tip paşaport, 3.5×4.5 cm pentru fiecare aplicant, inclusiv pentru copii;
 • bilet de avion pentru retur;
 • persoana care călătoreşte individual trebuie să aibă asupra sa suma de minimum 10.000 Baht cash (cca 350 $) sau echivalentul acestei sume în dolari SUA sau Euro
 • pentru o familie (soţ, soţie, copii) suma minimă necesară este de 20.000 Baht (cca 700 $) sau echivalentul acestei sume în dolari SUA sau Euro;

Începând cu 27 septembrie 2016, acest tip de viză costă 2.000 Baht (aprox. 55 USD).

Este viza care se obține cel mai ușor și mai repede. Verificarea documentelor durează doar 5-10 minute, după care primiţi viza şi deveniţi turist cu acte în regulă.

De reţinut că VoA nu se poate prelungi! Dacă vreţi ca după cele 15 zile să ieşiţi din  Thailanda, să vizitaţi ţările vecine şi să vă întoarceţi ulterior în Thailanda, trebuie să aplicaţi pentru o nouă viză la sosire şi, bineînţeles, să plătiţi taxa încă o dată.  La finalul articolului, veţi găsi punctele unde se eliberează viza. Nu sunt expertă în domeniu, aşa că dacă ştiţi şi alte puncte de frontieră unde se poate elibera, aș aprecia dacă ați lăsa un comentariu ca să-i ajutăm și pe alții.

Dacă depăşiţi cele 15 zile admise, trebuie să plătiţi o amendă zilnică de 500 Baht până ieşiţi din ţară. Încercați totuși să nu faceți asta pentru că s-ar putea să fiți opriți ad-hoc de poliție pentru o verificare și să vă bage la închisoare pentru nerespectarea legii thailandeze. Șansele sunt mici, dar nu merită să riscați.

Pentru mai multe detalii legate de VoA, puteţi accesa aici site-ul  Ministerului Afacerilor Externe și aici site-ul Ambasadei Regatului Thailandei în România

Viza de turist

Dacă planificaţi să staţi mai mult de două săptămâni în Thailanda, trebuie să aplicaţi pentru viză la Ambasada Regatului Thailandei la Bucureşti. Adresa este următoarea: Str. Conta Vasile, 12, Bucuresti-Sector 2, România.

Înarmaţi-vă cu multă răbdăre, zâmbiţi şi fiţi cât de respectuoşi se poate. Înainte de a intra în ambasadă, nu uitaţi să închideţi telefonul mobil. După cum spuneam şi mai sus, doamna oficial consul, Nina,  nu este cea mai prietenoasă şi răbdătoare persoană din lume şi  oricât de corect completate vă par actele, oricât veţi încerca să-i faceţi pe plac,  dânsa va găsi nod în papură şi vă va pune la punct. Ca să nu treceţi prin ce am trecut eu şi să fiţi nevoiţi să vă planificați excursia într-o oră și să cumpărați orice bilete de autobuz găsiți, vă voi face o listă cu actele pe care trebuie să le aveţi la voi:

1. Pașaportul valabil minimum 6 luni de la intrarea în țară şi o copie a primei pagini

Aveţi nevoie de paşaport electronic şi de o copie a primei pagini, cea cu poză voastră si cu informaţiile esenţiale.

2.Formularul tip completat, pe care îl puteţi descărca de aici. Câteva sfaturi despre cum să completaţi unele câmpuri:

Proposed address in Thailanda : adresa hostelului, hotelului unde vă cazaţi –puteți scrie și două adrese dacă stați în mai multe locuri.

Dacă la “number of entries requested” aveţi mai mult de una, atunci trebuie să aduceţi documente care să dovedească că ieşiţi şi reintraţi în Thailanda. De exemplu, eu am mers din Thailanda în Laos şi apoi din Thailanda în Cambodgia. Nu aveam absolut nimic pregătit pentru că citisem pe Internet că există multe agenţii de turism locale de unde poţi cumpăra bilete de autobuz mult mai ieftine decât cele online. Doamna de la ambasadă avea neapărat nevoie de o dovadă care să ateste că ieşim din ţară, aşa că a trebuit să plecăm la un Internet Cafe şi să căutăm de zor bilete şi cazări. Am cumpărat bilete pentru un autobuz care mergea din Bangkok spre Siem Reap, Cambodgia, dar nu am găsit absolut nimic din Thailanda înspre Laos. Ca să îi demonstrăm că intenţionăm să stăm în Laos, am rezervat cazarea pentru toată şederea noastră acolo. A strâmbat din nas, dar a acceptat și așa.

3. Fotografia aplicantului (3.5 x 4.5 cm) făcută în ultimele 6 luni – sunt fotografiile tip paşaport. Fotografia se va lipi pe aplicaţie, ar fi bine să aveţi lipici cu voi. Şi încercaţi să n-o lipiţi înainte ca doamna să vă verifice documentele. Sunt şanse mari să vă pună să le refaceţi.

Sfat: faceţi mai multe poze şi luaţi şi cu voi  în Thailanda o parte, s-ar putea să mai aveţi nevoie, mai ales dacă vreți să mergeți și în alte țări.

4. Bilet dus-întors spre Thailanda

Deşi primiţi viza pe 3 luni, aceasta e perioadă în care o puteți activa. Pe teritoriul Thailandei puteţi sta doar 60 de zile și biletul de avion nu trebuie să depăşească această perioadă. Dacă depășește, ar fi bine să verificați pe site-ul Ambasadei de ce fel de viză aveți nevoie.

5. Cazare pe toată şederea în Thailanda – puteți rezerva de pe booking.com și anula ulterior

6. Adeverinţă de angajat cu salariul lunar sau anual sau un extras de cont care să arate că aveți bani suficienți cât să vă descurcați acolo. Dacă vreți să duceți ambele, nicio problemă, cu atât mai bine.

UPDATE : Dacă locuiţi în străinătate şi nu ajungeţi la Ambasada Thailandei la Bucureşti, mergeţi la cel mai apropiat Consulat al Thailandei în ţara respectivă, cu aceleaşi acte menţionate mai sus. O prietenă mi-a spus că la Consulatul din Essen, Germania, a durat doar 15 minute să primească viza şi nu a avut nicio bătaie de cap.

Mai jos găsiți punctele de frontieră unde se eliberează VoA. Sper să vă fie de folos! Orice comentariu este binevenit.

Listă punctelor de frontieră unde se eliberează viza la sosire: 

 1. Suvarnabhumi Airport
 2. Don Muang International Airport , Bangkok
 3. Chiangmai International Airport , Chiangmai
 4. Phuket International Airport , Phuket
 5. Hatyai International Airport , Songkhla
 6. U Tapao Airport , Rayong
 7. Mae Sai Immigration Checkpoint, Chiangrai
 8. Chiang Saen Immigration Checkpoint, Chiangrai
 9. Chiang Khong Immigration Checkpoint, Chiangrai
 10. Betong Immigration Checkpoint, Yala
 11. Sadoa Immigration Checkpoint, Songkhla
 12. Samui Airport , Surat Thani
 13. Sukhothai International Airport, Tak Immigration Checkpoint
 14. Bangkok Harbour Immigration Checkpoint, Bangkok
 15. Sri Racha Immigration Checkpoint , Chonburi
 16. Mabtaput Immigration Checkpoint , Rayong
 17. Nong Khai Immigration Checkpoint, Nong Khai
 18. Samui Immigration Checkpoint , Surat Thani
 19. Phuket Immigration Checkpoint , Phuket
 20. Satun Immigration Checkpoint , Satun
 21. Krabi Immigration Checkpoint , Krabi
 22. Songkhla Harbour Immigraion Checkpoint , Songkhla
 23. Chiangrai Airport Immigration Checkpoint, Chiangrai
 24. Surat Thani Airport Immigration Checkpoint , Surat Thani
 25. Pattaya Immigration Checkpoint, Chonburi
 26. Klong Yai Immigration Checkpoint, Trat
 27. Pong Nam Ron Immigration Checkpoint, Trat
 28. Aranyaprathet Immigration Checkpoint, Aranyaprathet
 29. Mukdaharn Immigration Checkpoint, Mukdaharn
 30. Tak Immigration Checkpoint, Tak
 31. Padag Besar Immigration Checkpoint, Songkhla
 32. Sungai Kolok Immigration Checkpoint, Sungai Kolok

14799897_1469408779742929_119921002_o

Sharing is caring!

Comments

comments

7 Replies to “Viza pentru Thailanda”

 1. Buna Ralu,
  Poti sa ne îndrumi cui sa ne adresam sau ce vaccinuri se fac inainte sa plecam in Thailanda?
  Mulțumesc

  1. Salut Claudia, buna intrebare, am uitat sa vorbesc despre vaccinuri. Din fericire, nu se impune niciun vaccin, este la alegerea calatorului. Eu, personal, nu mi-am facut niciun vaccin si nu am avut nici cea mai mica problema. Inainte de plecare, am vorbit cu un medic de la Regina Maria care mi-a spus ce vaccinuri sunt recomandate. Acestea ar fi: vaccinul pentru hepatita A, cel pentru febra tifoida si medicamente impotriva malariei. In prezent, exista putine cazuri de malarie pe an si aceasta este luata de obicei la granita dintre Thailanda si Myanmar, in zonele mai putin populate. Iti recomand doar sa fii atenta, sa bei doar apa imbuteliata si ai grija la mancarea pe care o consumi. Poti manca si pe strada, dar cu grija. Si sa ai spray-ul de tantari cu tine. Distractie placuta! 🙂

 2. Mulțumesc Ralu pt info.

 3. Buna ziua,
  Imi puteti spune cat a durat eliberarea vizei? Se elibereaza pe loc sau ulterior. Nu sunt din Bucuresti si as dori sa stiu acest amanunt. Va multumesc. Vali

  1. Buna ziua,
   A durat aproximativ 2 saptamani. Mi-au trimis-o prin curier acasa.
   Daca alegeti sa mergeti, distractie placuta!

 4. O corectie foarte importanta, in opinia mea. Este necesara adeverinta de angajat, pe care sa fie specificat salariul SI extrasul de cont. Informatia este mentionata si pe site-ul ambasadei/consulatului. In acelasi timp, salariul de pe adeverinta sa nu fie mai mic de 1000 euro, va respinge solicitarea. S-a intamplat in cazul unui grup de 4 aplicanti. Si o alta corectie, la fel de importanta, dovada transportului in cazul biletelor de avion – consta printarea biletelor efective de avion (cu acel electronic ticket number mentionat).

  1. Multumesc frumos! Cand am fost eu, stiu ca nu conta salariul (putea fi mai putin de 1000 euro). Se pare ca se schimba regulile de la un an la celalalt.

Lasă un răspuns