Zell am See-Kaprun, destinația ideală pentru schiori și snowboarderi

Munți, ghețar, lac, zăpadă, soare, sporturi de iarnă, distracție și multe căzături – acestea sunt cuvintele care ar descrie vacanța mea din Austria. Zell am See și Kaprun sunt două orășele învecinate din regiunea Salzburg care, împreună, formează una dintre cele mai căutate destinații turistice de schi / snowboard din Austria sau poate chiar din Europa.

Domeniul schiabil

Cel mai înalt munte din regiune este Schmittenhöhe din Zell am See, cu o înălțime de 1965 m. Împreună cu ghețarul Kitzsteinhorn din Kaprun, 3029m, și Maiskogel cumulează 138 km de pârtii și 50 de instalații de transport pe cablu. Partea bună este că este nevoie de un singur skipass pentru toate pârtiile menționate mai sus. Când urcați cu telegondolele și cabinele, veți observa adesea contrastul dintre stâncile ascuțite încărcate de zăpada care strălucește sub soare și dealurile acoperite de păduri, de la poalele muntelui, care se luptă cu ceața densă.

Schmittenhöhe se laudă cu unele dintre cele mai frumoase peisaje din Austria. Vârfurile zimțate ale munților, care par a fi pictate pe fundal, dau impresia de irealitate. Vârfurile lor străpung cerul senin sau straturile de ceață nemiloasă din zilele cu ploaie. Un adevărat giuvaer este lacul Zell, care poate fi văzut în zilele însorite de pe majoritatea pârtiilor de pe versant. Schmitten dispune de 77 km de pârtii, împărțite pe trei niveluri : pârtii albastre pentru începători, roșii pentru intermediari și negre pentru avansați. Sunt amenajate și pârtii speciale pentru copii, cu tot felul de obstacole, tuneluri, stegulețe pentru slalom.

Kitzsteinhorn este primul ghețar din Austria amenajat pentru sporturi de iarnă. Zăpezile veșnice de pe ghețarul Kitzsteinhorn strălucesc ca un praf stelar. Coastele abrupte, îmbrăcate 10 luni pe an în zăpadă (din septembrie până în iunie), dau fiori oricărui alpinist și schior profesionist. Cu toate acestea, mi s-a părut că există mai multe pârtii ușoare pe ghețar decât pe Schmitten, dar ca și acolo, veți găsi pârtii de diferite dificultăți. În vârful ghețarului, puteți lua funicularul penru a ajunge pe platforma de sticlă de la Gipfelwelt 3000, cel mai înalt punct din Salzburg. Peisajele sunt uimitoare!

Skipass

Austria nu este o țară ieftină când vine vorba de sporturi de iarnă, dar raportul calitate – preț este echitabil. Având în vedere că stațiunea asigură condiții excelente de ski / snowboard, se înțelege și prețul ridicat al abonamentului. Există SkiPass-uri valabile de la 2 zile la 2 săptămâni sau pentru tot sezonul. Noi am cumpărat SkiPass pentru 6 zile, la prețul de 252 de euro (adulți) și 189 de euro (adolescenți). Dacă vreți să verificați prețurile, puteți accesa site-ul oficial aici. La achiziționarea unui Skipass, se lasă un depozit de 2 euro care este recuperat la înapoierea cartelei.

Prețul este justificat și prin simplul fapt că transportul este gratuit în Zell am See și Kaprun și între orașe.

Echipament

Bineînțeles că vă recomand să duceți totul de acasă – echipament de sport (schiuri, placă etc.) și costum de ski, dar dacă vă lipsește ceva, nu vă impacientați. Puteți închiria sau chiar cumpăra absolut orice din stațiune. Există numeroase magazine cu profil sport, iar InterSport este partenerul/sponsorul oficial. Găsiți InterSport la baza pârtiei sau la stațiile telegondolelor pe pârtie. Cu toate acestea, vă recomand să vă orientați spre magazinele din oraș unde prețurile sunt mult mai mici. Eu mi-am uitat boots-ii pentru placă acasă și am închiriat de la un magazin de lângă Schmitten o pereche cu 40 de euro pe 6 zile. Aceeași pereche costa 70 de euro la InterSport.

Școli de schi

Există o mulțime de școli de schi / snowboard în oraș și inclusiv pe pârtii. Puteți lua monitor individual sau de grup. Chiar este recomandat dacă sunteți începători și nu are cine să vă arate. Vă sfătuiesc să vă  uitați la filmulețe pe YouTube, pe mine m-au ajutat mult.  Vă las aici filmulețul care m-a făcut să prind curaj și să învăț să mă dau corect cu placa.

Mâncare 

După câteva ore de activitate, simțeam nevoia să ne odihnim și să luăm o masă caldă, așa că ne opream la Apres Ski-urile amenajate în stațiile telegondolelor (Areitbahn). Mâncarea este diversificată, dar așteptați-vă la prețuri destul de mari – pizza (6 euro 1/2 pizza), paste (aproximativ 9 euro), gulash (6 euro), burger (6 euro), cartofi prăjiți (între 3 și 5 euro). Am încercat și desertul lor tradițional Germknödel care semăna cu un mușuroi de furnici, umplut cu gem înăuntru (ce descriere apetisantă, știu!). În Zell am See veți găsi o mulțime de supermarketuri de unde puteți cumpăra mâncare pentru mic-dejun și cină, aproape la același preț ca în România.

Germknödel

Cazare

Ne-am cazat chiar lângă pârtiile din Schmiteen, la pensiunea Kristall. Un apartament de 6 persoane cu 2 dormitoare, un living, bucătărie și două băi a costat 1100 de euro pentru 7 nopți, adică aproximativ 30 de euro pe noapte de persoană. Pensiunea are și SPA (piscină și saună). Se poate rezerva direct pe site-ul lor, aici.

Cum ajungem acolo?

Cel mai simplu este cu mașina. Din Alba Iulia până în Zell am See am făcut 12 ore, cu câteva opriri la graniță și în benzinării. O altă variantă este trenul, cu plecare din Alba Iulia (sau alt oraș, depinde de unde veniți) cu schimbare la Viena.

Deși sporturile de iarnă nu sunt deloc ușoare și necesită mult timp, perserverență și muncă pentru a fi învățate, odată ce le veți stăpâni, vă vor da o stare de bine, de relaxare și de eliberare, cum aproape nimic altceva n-o face. Cu siguranță nu veți regreta efortul depus și veți aștepta cu nerăbdare iarna!

 

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns