[:ro]Zile de vis în Nusa Penida și Seminyak, Bali[:en]Heavenly days in Nusa Penida and Seminyak, Bali[:]

[:ro]

Nusa Penida

După zilele petrecute în Ubud, am plecat din Bali spre insula vecină, Nusa Penida. Insula este mult mai puțin dezvoltată, acesta fiind și motivul pentru care majoritatea turiștilor o vizitează în excursii de o zi. Noi am vrut să experimentăm și partea mai puțn turistică și am ales să ne cazăm pe insulă două nopți. Am rezervat două camere în resortul Sunrise Penida Hill, situat în vârful unui deal de unde aveam o vedere minunată asupra insulei și a Oceanului Indian.

În Nusa Penida, am identificat două minusuri. Primul ar fi că punctele turistice se situează la distanță mare unele de altele, iar drumurile sunt foarte proaste și periculoase – nu recomand să închiriați scutere. Cel de-al doilea este că seara nu prea ai ce face, nu am găsit nicio stradă cu terase, restaurante, așa că am stat la cazare și am cântat karaoke cu vecinii cazați peste drum.

Portul din Nusa Penida

Unul dintre vulcanii din Bali, văzut din mașină

Cazarea noastră – Sunrise Penida Hill

În prima zi am închiriat un șofer care ne-a făcut un tur al insulei. Prima oprire a fost la plaja Kelingking, cu siguranță cel mai reprezentativ loc din Nusa Penida. Asemănarea stâncii cu un dinozaur T-Rex a crescut popularitatea insulei și mulți vin aici doar pentru asta. Peisajul este de vis și chiar ne doream să coborâm pe micuța plajă de la baza stâncii, dar drumul dus-întors ne lua două ore. În plus de asta, nu există alei sau scări construite, coborârea fiind destul de periculoasă, așa că am renunțat,

Seamănă cu T-Rex, nu?

La următoarea oprire ne-am dat seama că dacă faci înconjurul insulei, coasta ei rămâne la fel de spectaculoasă pretutindeni. Broken Beach și Angel’s Billabong au devenit și ele cunoscute pentru formațiunile de stâncă ce ies din apa extrem de albastră. Spre norocul nostru, în luna noiembrie, care ar fi parte din sezonul ploios, nu a fost deloc aglomerat și ne-am putut bucura de fiecare loc în liniște.

Angel’s Billabong

Broken Beach

Ce culoare!

Ultimul popas a fost la plaja Crystal Bay, pe malul Oceanului Indian. Plaja este destul de drăguță, amenajată cu terase, șezlonguri, dar apa oceanului era destul de rece. Cu toate acestea, a fost locul perfect pentru a admira apusul în timp ce beam o bere rece.

A doua zi ne gândeam să înotăm cu diavoli de mare (manta rays), dar cum erau șanse mici să îi vedem în noiembrie, am mai închiriat o dată șoferul și am mers la Diamond Beach. La fel ca în restul locurilor, peisajul a fost minunat, cu stânci înalte și o apă turcoaz care-ți lua ochii. Nu cu mult timp în urmă, până la finele lui 2018, plaja putea fi admirată doar de la înălțime. Asta până când autoritățile au decis să construiască sau, mai bine spus, să sculpteze niște scări în stâncă pentru a permite oamenilor să coboare. Prima porțiune este accesibilă, ușor de coborât, dar pe măsura ce avansezi, scările devin tot mai înguste și alunecoase. Pentru a facilita coborârea, s-au amplasat frânghii de care să te ții pentru a putea ajunge până jos. Dacă sunteți aventurieri și vă plac provocările, nu stați pe gânduri și mergeți jos, pe plajă.

Plaja are nisip alb, extrem de fin, iar apa era foarte clară, dar agitată. Avantajul de a coborî pe acea scară improvizată este că jos nu mai era decât un grup de oameni, așa că aveam toată plaja pentru noi.

După două zile petrecute în Nusa Penida, am luat iarăși o barcă rapidă, fast boat, până în Bali. Fie am dat noi de cea mai rapidă barcă de pe insulă, fie marea era foarte agitată, dar drumul nostru a devenit dintr-odată o mare aventură! Toată lumea era speriată, cu ochii pe geam, barca suna de parcă stătea să se rupă în două, iar noi abia așteptam să punem piciorul pe pământ.  După jumătate de oră, am ajuns întregi în portul Sanur, de unde am luat un taxi până în stațiunea Seminyak, unde am petrecut ultimele cinci zile din Bali.

Seminyak

Seminyak a fost exact ce căutam, un loc plin de viață, cu terase, restaurante, muzică live, multe magazine și o plajă situată la cinci minute de hotelul Grandmas unde ne-am cazat. Plaja din Seminyak este lată, amenajată cu șezlonguri, terase, baruri. Nu am avut parte de acea apă incredibilă pe care am văzut-o în Thailanda sau Filipine, dar dacă sunteți pasionați de sporturi de apă, o să vă placă la nebunie. Apa este puțin agitată, cu valuri medii, perfecte pentru a învăța surf. Am încercat și noi într-o zi (băieții mai mult), dar am picat de atâtea ori încât am renunțat rapid. Este foarte ieftin să închiriați o placă de surf și să exersați singuri (5-6 euro), dar dacă vreți să avansați, apelați la un instructor.

Hotel Seminyak și concertele de muzică live

Plaja din Seminyak, unde seara au loc și concerte

Prima lecție de surf

Duminica este ziua în care localnicii din Bali ies și ei la plajă. În decurs de trei ore, plaja s-a umplut de familii numeroase care se jucau cu mingea, făceau grătare, râdeau și se bucurau de libertate.

Potato Head Beach Club, în Kuta

Nu puteam pleca din Bali fără să încercăm un club pe plajă și am ales Potato Head, care era cel mai aproape de noi. Potato Head combină arta și distracția într-un mod extrem de reușit! Clubul pune la dispoziție o piscină infinity din care se intră într-o altă piscină mai mică, cu jacuzzi. Barul este construit în mijlocul celor două piscine. Intrarea este liberă, iar prețurile foarte decente pentru ce oferă: condiții bune, mâncare delicioasă, servire ireproșabilă și muzică de lounge potrivită pentru atmosferă. Am apreciat foarte mult atenția pe care o acordă mediului înconjurător. Nu veți vedea nicio bucată de plastic în interior, totul este reutilizabil și reciclabil, confecționat din bambus în mare parte.

La Favela, Seminyak

Nu puteam să încheiem vacanța fără câteva petreceri pe cinste. În Seminyak, am mers în La Favela, un club dispus pe două etaje, cu mai multe încăperi decorate cu bun gust și terase pline de vegetație. Deși nu am plătit intrare, prețurile erau destul de mari – un cocktail costa 10 euro. Cu toate acestea, atmosfera era plăcută și toată lumea cânta și se distra. Iar în toată agitația din club, am dat și peste un jucător de tenis autralian, Thanasi Kokkinakis.

Old Man’s, în Canggu

Un alt club unde am ținut neapărat să ajungem a fost Old Man’s, în Canggu, o stațiune de lângă Seminyak. Petrecerile au loc într-un club în aer liber deschis până la ora 00:00, iar apoi se mută pe plajă. Ne-am simțit exact ca în Vama Veche. Aveam muzică bună, dansam cu picioarele goale în nisip, valurile se spărgeau lângă noi, iar luna lumina marea și mulțimea de oameni care se distra.

Recomandare în Seminyak: mergeți la restaurantul Balkan’s, deținut de un român. Am mâncat mici, am ascultat muzică românească, am povestit cu proprietarul, cu alți români stabiliți în Bali și am cunoscut un grup de turiști români din Anglia.

Concluzia, ca de fiecare dată, este că toate țările, orașele, satele au frumusețea și unicitatea lor, dar mereu oamenii sunt cei care sfințesc locul! Exact asta am simțit și în Bali unde oamenii sunt foarte primitori, prietenoși și curioși. Deși statutlu lor financiar poate fi destul de precar, ei reușesc să ne reînvețe ce înseamnă fericirea pură și cât de important este să prețuim ce avem. Cu puținul pe care-l au, par mereu cel mai fericiți oameni!

[:en]

Nusa Penida

After we spent three days Ubud, we took a fast boat to the neighbouring island, Nusa Penisa. Compared to Bali, the island is less developed and many tourists visit it in a one-day trip. We decided to experience the rural part of Indonesia and booked two nights at Sunrise Penida Hill. The villa is situated on top of a hill and offers amazing views!

The harbour in Nusa Penida

A volcano from Bali, seen from the car

Our villa

In Nusa Penisa, there are two things I didn’t quite like. The first one is that all tourist attractions are far from each other, and the roads are in a bad shape – I don’t recommend to rent motorbikes. Another minus is that there’s not much to do in the evening. We couldn’t find a place with restaurants, bars, so we spent our evenings at the villa, swimming in the pool or singing karaoke with the neighbors.

On the first day in Nusa Penida, our driver took us to Kelingking beach, the most iconic place on the island. Kelingking became so famous because the main cliff coming out the water looks like a T-Rex.  More than this, the view is absolutely amazing and down there, there’s a beautiful sandy beach framed by towering, steep cliffs and turquoise water.  The secluded beach itself is down a rugged 400 meters cliff-side. It can take even one hour to get to it and the descent can be pretty dangerous. We decided to skip the beach and head to the next sight.

Our next stop was at Broken Beach and Angel’s Billabong, two places famous for the spectacular views. Here you can see how beautifully and dramatically the nature shaped the coast of Nusa Penida.

Last stop we did was at Crystal Bay. The beach is large, with long chairs and places where you can eat, but the water was very cold. Still, this beach is perfect for watching the sunset while drinking a cold beer.

The next day, we visited Diamond Beach, one of the most beautiful beaches I’ve even seen! In Nusa Penida, there are many view points from where you can admire the cliffs, the beaches, but most of them are inaccessible. This was exactly the situation at Diamond Beach until late 2018 when stairs were carved into a side of the cliff. Make sure you are comfortable going down that stairway, it’s quite dangerous and slippery. But the views are totally worth it and the beach is amazing!

Seminyak

We decided to end our vacation on the beach and relax after so many sightseeing and trips. We had to choose between Kuta, Canggu, Jimbaran, Seminyak and the last one was the winner! Seminyak is Bali’s most stylish and upscale beach resort area, with  restaurants, bars, shops, places with live music, a long beach and perfect conditions for surfing. It was exactly what we needed for the end of the trip.

Live concert at our hotel

Seminyak beach

On Sunday, the beach was full with Balinese people. It is a tradition to go to the beach, do a barbecue, play volleyball or football together.

Potato Head Beach Club, Kuta

We couldn’t leave Bali without going to a beach club. We chose to go to Potato Head which is built in an amazing location, right next to the ocean. It has a large infinity pool, with another swim-in pool bar. It is a place where art meets fun. The design, the accessories, the menu are all artsy. During the day, they have lounge music, but they also throw parties after sunsets. There’s no entrance fee. The food is amazing and the service as well! Totally worth it!

La Favela, Seminyak

You can’t travel all the way to Bali without enjoying a party or two. The most renowned club in Seminyak is La Favela. The interior is very cool, inspired by the jungles of Indonesia and was designed to captivate. The rooms have a intimate, vintage design and heavily decorated walls. The place is completely magical, but the prices are quite high – one cocktails starts from 10 euro.  We were lucky enough to run into a famous tennis player from Australia, Thanisi Kokkinakis.

Old Man’s, Canggu

We heard many things about the parties at Old Man’s in Canggu, so decided to give them a try. Until midnight, the party take place in a large open-space bar, and then the party and the crowds move to the beach. We had a night to remember!

All places have their own beauty and uniqueness, but it’s always the people who make a place nicer, cooler, friendlier. And the Balinese are simply AMAZING! So kind, friendly, curious and welcoming. Thank you for showing us what happiness looks like!

We made some friends

[:]

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns