Zile de vis în Nusa Penida și Seminyak, Bali

Nusa Penida

După zilele petrecute în Ubud, am plecat din Bali spre insula vecină, Nusa Penida. Insula este mult mai puțin dezvoltată, acesta fiind și motivul pentru care majoritatea turiștilor o vizitează în excursii de o zi. Noi am vrut să experimentăm și partea mai puțn turistică și am ales să ne cazăm pe insulă două nopți. Am rezervat două camere în resortul Sunrise Penida Hill, situat în vârful unui deal de unde aveam o vedere minunată asupra insulei și a Oceanului Indian.

În Nusa Penida, am identificat două minusuri. Primul ar fi că punctele turistice se situează la distanță mare unele de altele, iar drumurile sunt foarte proaste și periculoase – nu recomand să închiriați scutere. Cel de-al doilea este că seara nu prea ai ce face, nu am găsit nicio stradă cu terase, restaurante, așa că am stat la cazare și am cântat karaoke cu vecinii cazați peste drum.

Portul din Nusa Penida

Unul dintre vulcanii din Bali, văzut din mașină

Cazarea noastră – Sunrise Penida Hill

În prima zi am închiriat un șofer care ne-a făcut un tur al insulei. Prima oprire a fost la plaja Kelingking, cu siguranță cel mai reprezentativ loc din Nusa Penida. Asemănarea stâncii cu un dinozaur T-Rex a crescut popularitatea insulei și mulți vin aici doar pentru asta. Peisajul este de vis și chiar ne doream să coborâm pe micuța plajă de la baza stâncii, dar drumul dus-întors ne lua două ore. În plus de asta, nu există alei sau scări construite, coborârea fiind destul de periculoasă, așa că am renunțat,

Seamănă cu T-Rex, nu?

La următoarea oprire ne-am dat seama că dacă faci înconjurul insulei, coasta ei rămâne la fel de spectaculoasă pretutindeni. Broken Beach și Angel’s Billabong au devenit și ele cunoscute pentru formațiunile de stâncă ce ies din apa extrem de albastră. Spre norocul nostru, în luna noiembrie, care ar fi parte din sezonul ploios, nu a fost deloc aglomerat și ne-am putut bucura de fiecare loc în liniște.

Angel’s Billabong

Broken Beach

Ce culoare!

Ultimul popas a fost la plaja Crystal Bay, pe malul Oceanului Indian. Plaja este destul de drăguță, amenajată cu terase, șezlonguri, dar apa oceanului era destul de rece. Cu toate acestea, a fost locul perfect pentru a admira apusul în timp ce beam o bere rece.

A doua zi ne gândeam să înotăm cu diavoli de mare (manta rays), dar cum erau șanse mici să îi vedem în noiembrie, am mai închiriat o dată șoferul și am mers la Diamond Beach. La fel ca în restul locurilor, peisajul a fost minunat, cu stânci înalte și o apă turcoaz care-ți lua ochii. Nu cu mult timp în urmă, până la finele lui 2018, plaja putea fi admirată doar de la înălțime. Asta până când autoritățile au decis să construiască sau, mai bine spus, să sculpteze niște scări în stâncă pentru a permite oamenilor să coboare. Prima porțiune este accesibilă, ușor de coborât, dar pe măsura ce avansezi, scările devin tot mai înguste și alunecoase. Pentru a facilita coborârea, s-au amplasat frânghii de care să te ții pentru a putea ajunge până jos. Dacă sunteți aventurieri și vă plac provocările, nu stați pe gânduri și mergeți jos, pe plajă.

Plaja are nisip alb, extrem de fin, iar apa era foarte clară, dar agitată. Avantajul de a coborî pe acea scară improvizată este că jos nu mai era decât un grup de oameni, așa că aveam toată plaja pentru noi.

După două zile petrecute în Nusa Penida, am luat iarăși o barcă rapidă, fast boat, până în Bali. Fie am dat noi de cea mai rapidă barcă de pe insulă, fie marea era foarte agitată, dar drumul nostru a devenit dintr-odată o mare aventură! Toată lumea era speriată, cu ochii pe geam, barca suna de parcă stătea să se rupă în două, iar noi abia așteptam să punem piciorul pe pământ.  După jumătate de oră, am ajuns întregi în portul Sanur, de unde am luat un taxi până în stațiunea Seminyak, unde am petrecut ultimele cinci zile din Bali.

Seminyak

Seminyak a fost exact ce căutam, un loc plin de viață, cu terase, restaurante, muzică live, multe magazine și o plajă situată la cinci minute de hotelul Grandmas unde ne-am cazat. Plaja din Seminyak este lată, amenajată cu șezlonguri, terase, baruri. Nu am avut parte de acea apă incredibilă pe care am văzut-o în Thailanda sau Filipine, dar dacă sunteți pasionați de sporturi de apă, o să vă placă la nebunie. Apa este puțin agitată, cu valuri medii, perfecte pentru a învăța surf. Am încercat și noi într-o zi (băieții mai mult), dar am picat de atâtea ori încât am renunțat rapid. Este foarte ieftin să închiriați o placă de surf și să exersați singuri (5-6 euro), dar dacă vreți să avansați, apelați la un instructor.

Hotel Seminyak și concertele de muzică live

Plaja din Seminyak, unde seara au loc și concerte

Prima lecție de surf

Duminica este ziua în care localnicii din Bali ies și ei la plajă. În decurs de trei ore, plaja s-a umplut de familii numeroase care se jucau cu mingea, făceau grătare, râdeau și se bucurau de libertate.

Potato Head Beach Club, în Kuta

Nu puteam pleca din Bali fără să încercăm un club pe plajă și am ales Potato Head, care era cel mai aproape de noi. Potato Head combină arta și distracția într-un mod extrem de reușit! Clubul pune la dispoziție o piscină infinity din care se intră într-o altă piscină mai mică, cu jacuzzi. Barul este construit în mijlocul celor două piscine. Intrarea este liberă, iar prețurile foarte decente pentru ce oferă: condiții bune, mâncare delicioasă, servire ireproșabilă și muzică de lounge potrivită pentru atmosferă. Am apreciat foarte mult atenția pe care o acordă mediului înconjurător. Nu veți vedea nicio bucată de plastic în interior, totul este reutilizabil și reciclabil, confecționat din bambus în mare parte.

La Favela, Seminyak

Nu puteam să încheiem vacanța fără câteva petreceri pe cinste. În Seminyak, am mers în La Favela, un club dispus pe două etaje, cu mai multe încăperi decorate cu bun gust și terase pline de vegetație. Deși nu am plătit intrare, prețurile erau destul de mari – un cocktail costa 10 euro. Cu toate acestea, atmosfera era plăcută și toată lumea cânta și se distra. Iar în toată agitația din club, am dat și peste un jucător de tenis autralian, Thanasi Kokkinakis.

Old Man’s, în Canggu

Un alt club unde am ținut neapărat să ajungem a fost Old Man’s, în Canggu, o stațiune de lângă Seminyak. Petrecerile au loc într-un club în aer liber deschis până la ora 00:00, iar apoi se mută pe plajă. Ne-am simțit exact ca în Vama Veche. Aveam muzică bună, dansam cu picioarele goale în nisip, valurile se spărgeau lângă noi, iar luna lumina marea și mulțimea de oameni care se distra.

Recomandare în Seminyak: mergeți la restaurantul Balkan’s, deținut de un român. Am mâncat mici, am ascultat muzică românească, am povestit cu proprietarul, cu alți români stabiliți în Bali și am cunoscut un grup de turiști români din Anglia.

Concluzia, ca de fiecare dată, este că toate țările, orașele, satele au frumusețea și unicitatea lor, dar mereu oamenii sunt cei care sfințesc locul! Exact asta am simțit și în Bali unde oamenii sunt foarte primitori, prietenoși și curioși. Deși statutlu lor financiar poate fi destul de precar, ei reușesc să ne reînvețe ce înseamnă fericirea pură și cât de important este să prețuim ce avem. Cu puținul pe care-l au, par mereu cel mai fericiți oameni!

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns