Columbia este unul dintre cei mai mari producători de cafea arabica din lume, ceea ce înseamnă că o excursie în Columbia nu este completă fără o vizită în Zona Cafetera, regiunea cafelei. Pe deasupra, Zona Cafetera este extrem de ofertantă, sunt o mulțime de activități pe care le puteți face aici, numai timp să aveți.
Prima oprire, Salento
Zona Cafetera cuprinde patru regiuni care se caracterizează prin natură, munți, pământ fertil, precum și orașe colorate și cochete. Cele mai mari orașe din zonă sunt Pereira, Armenia și Manizales, dar noi am ales să ne cazăm într-un oraș mult mai mic și mai pitoresc și anume Salento. Salento și Filandia sunt preferatele turiștilor și înțeleg și de ce.
Salento este un punct de plecare excelent pentru activitățile din împrejurimi și are o gamă largă de restaurante și terase din care puteți alege. În prima zi, am testat un restaurant pe care-l recomand: Quindu – absolut delicios totul! Tot în Salento, localnicii joacă tejo, sportul național al Columbiei. Ne-ar fi plăcut și nouă să-l încercăm, dar nu am mai avut timp.
Valle de Cocora
Zona Cafetera este extrem de populară printre turiști pentru cafea, dar și pentru Valle de Cocora. Aici se găsesc palmierii de ceară, cei mai înalți din lume. Aceștia pot atinge o înălțime de 60-70m și cresc doar în Anzii Cordilieri din Columbia și în nordul Perului, în condiții speciale.
Specia este în pericol și toate zonele în care aceștia cresc sunt rezervații naturale, protejate. Din Salento, am mers cu un Jeep Willy (singurul mijloc de transport disponibil în zonă) până în Valle de Cocora. Ne doream foarte mult să facem o plimbare călare, așa că odată ajunși la fața locului, ne-am închiriat un ghid, pe Oscar, și am plecat să descoperim împrejurimile.
Meet Oscar
Am călărit singuri timp de câteva ore, dar Oscar a fost mereu lângă noi pentru a se asigura că totul funcționează perfect și că nu întâmpinăm probleme. În plus de asta, ne-a vorbit despre locurile pe care le vedeam pe parcurs. Ce mi s-a părut remarcabil atât în Columbia și în America de Sud, în general, este că toți ghizii sunt îndârjiți protectori ai naturii. Cu atâta drag vorbea Oscar despre protejarea naturii, a palmierilor… Pe traseu, spre deosebire de alt ghid, a intervenit când un cuplu a ridicat o dronă deasupra pădurii, acest lucru fiind interzis.
Plimbarea pe cal a durat câteva ore. Aproximativ o oră am urcat pe munte, până am ajuns la o pădure mai deasă de palmieri de ceară, iar o oră am mers prin junglă, prin râuri, pe pietre, prin noroi. Nu pot să zic că nu mi-a fost puțin teamă, mai ales în zonele accidentate sau prin noroi și apă, dar Oscar părea foarte relaxat și calul meu, Chamun, știa terenul foarte bine. Cu toate acestea, calul lui Alexandru, Renata, a derapat și au căzut puțin în noroi, dar nimic de speriat. Per total, a fost o experiență de neuitat!
La întoarcere
Și-acum, prin junglă
În vizită la o finca del café
Dacă tot am ajuns în regiunea cafelei, nu puteam pleca fără să vizităm o plantație de cafea. Am ales o “finca del cafe” (fermă) mică, organică, unde totul se produce manual – La Arzacia. Ne-am plimbat printre arbuștii de cafea, am gustat boabele de cafea, am decojit boabele cu ajutorul unei aparat mecanic, iar la final am gustat faimoasa cafea arabica din Columbia, preparată sub ochii noștri, pe aragazul din casă.
Procesul de pregătire a cafelei, pas cu pas
Din câte ne spunea ghidul, doar această fermă a rămas 100% manuală și organică în Salento. Sunt multe alte plantații mult mai cunoscute și mediatizate, dar nouă ne-a plăcut alegerea făcută. Cantitatea pe care ei o produc nu este foarte mare, vând doar în Salento, în împrejurimi și turiștilor care le trec pragul. Toată acțiunea are loc în grădina unei case mici, iar aparatele pe care le folosesc sunt 100% manuale.
Pe același drum, sunt și celelalte plantații de cafea mult mai mari, cu cafea care merge spre export. Aveți de unde alege!
De la finca del cafe am plecat spre jos spre Salento și, vai, ce ploaie ne-a prins pe drum! Eu aveam o geacă impermeabilă pe mine, iar Spiri avea o pelerină sub care a pus ambele ghiozdane și du-te așa, prin ploaie. Deja nu mai vedeam nimic în față, era noroi, eu eram udă leoarcă pe picioare și nu trecea nicio mașină care să ne ducă în sat. După o bucată lungă de vreme, a trecut pe lângă noi un Jeep Willy pe care l-am oprit și care ne-a dus în Salento. Am intrat uzi leoarcă în primul restaurant pe care l-am găsit și am stat să mâncăm și să ne uscăm. Dar, ce să vezi, acoperișul avea fisuri și ploua chiar și în restaurant! 😀
Downhill mountain biking în Munții Anzi
Ne-a plăcut atât de mult în Salento, încât ne-am prelungit șederea. Unul dintre motivele principale a fost și o tură de downhill mountain biking în Munții Anzi. Am găsit acest tur întâmplător pe stradă și ne-a rămas gândul la el, așa că ne-am înscris. Am plecat de dimineață noi doi cu proprietarul agenției care ne urmărea cu mașina și Sebas, ghidul nostru. Am urcat cu mașina la 3400 m și ne-am dat drumul până la 1800 m, înconjurați de peisaje spectaculoase.
Pranzul
Masa de prânz a constat într-un picnic, servit în fața uneia dintre cele mai bogate păduri de palmieri de ceară. Fiind prima mea experiență de mountain biking, pe un traseu lung, de 30km, am strâns atât de tare ghidonul încât am ajuns jos cu febră musculară la mâini și incheieturi.
Dar a trecut repede și ne-am recuperat cu toții la o masă tradițională, delicioasă!
Cum ajungem în Salento?
Autobuz
Noi am mers în Salento cu un autobuz din Medellin, dar există această variantă și din Bogota. Am luat un bilet Medellin – Pereira și speram să putem lua un alt autobuz de acolo, dar am prins drumuri blocate și am ajuns foarte târziu în Pereira, așa că ne-am cazat o noapte acolo, aproape de autogară. A doua zi, am luat un autobuz spre Salento.
Avion
Aveți opțiunea de a zbura în Pereira din Bogota, Medellin, Cartagena sau Santa Marta. De acolo, puteți lua un autobuz spre Salento.
Cum ne deplasăm?
În Salento nu există mașini sau scutere de închiriat pentru o zi întreagă, deși ne-am fi dorit să facem asta. Dacă aveți în plan să faceți un roadtrip în Zona Cafetera, ar fi bine să vă închiriați o mașină din Pereira care este un oraș mai mare. Din Salento puteți circula doar cu Jeep Willy, taxiurile locale, înalte, care ajung în zonele mai accidentate și pot căra mai multe persoane deodată. Jeep Willy este deja un simbol al Columbiei, deci nu trebuie să ratați o plimbare cu el.
Unde ne cazăm?
Am ajuns în Salento fără nicio cazare, ne-am uitat pe booking ce posibilități avem și am mers la Casa Pachamama. Ne-a plăcut mult cazarea, era o casă privată cu câteva camere și o priveliște frumoasă spre oraș. Administratorul era un domn mai în vârstă, tare simpatic! Un mare plus când călătorești pentru o perioadă lungă: ne-am putut spăla și usca hainele fără a plăti nimic.
Mâncare
Recomand două restaurante: unul modern – Quindu și unul tradițional – Donde Laurita.
Prețuri pentru două persoane
Transport
Bus Medellin – Pereira – 26.5 euro (2 persoane)
Bus Pereira – Salento – 4.5 euro (2 persoane)
Jeep Willy, Salent0 – Cocora Valley – 5.3 euro dus-întors
Jeep Willy, Salento – finca de cafe – 5 euro dus-întors
Cazare
Cazare Hotel Pereira – 18 euro
Cazare Salento – 18 euro / noapte
Tururi
Tur călare în Valle de Cocora – 46.5 euro Chamun și Renata
Tur plantație de cafea – 8.5 euro
Tur de o zi de downhill biking, cu prânz inclus – 84 euro
Mâncare
Masă restaurant Quindo – 18.5 euro
Masă restaurant Donde Laurita – 30 euro (3 persoane)
Doi burgeri cu două băuturi – 9 euro
Mic-dejun – 5 euro
Ieșire la terase cu beri, cocktailuri, prăjitură – între 6 și 11 euro