[:ro]Delta Dunării, un spectacol desăvârșit al naturii[:]

[:ro]

Delta Dunării este una dintre minunile naturale ale lumii, un paradis faunistic înscris în patrimoniul Unesco. Suntem extrem de norocoși să avem în țară acest ecosistem aparte în care coloniile de păsări oferă spectacole grandioase pe înaltul cerului și caii sălbatici zburdă liberi în pădurea Letea.

Cum ajungem în Delta Dunării?

Acces terestru

Există numeroase localități unde puteți ajunge cu mașina personală. Printre cele mai căutate se numără Mahmudia, Murighiol și Dunavățu de Jos.

Acces pe apă : Sfântu Gheorghe și Sulina

Dacă destinația finală este Sulina sau Sfântu Gheoghe, trebuie să lăsați mașina în Tulcea și de acolo să luați barca spre una dintre cele două localități. Există vechile ambarcațiuni de la Navrom care pleacă o dată pe zi și fac patru ore până în Sf. Gheorghe sau Sulina, dar și bărci rapide care ajung la destinație în doar o oră și jumătate. Prețul unui bilet pentru șalupele rapide este destul de ridicat, de 60 lei/turist, 50 lei/localnic. Noi am mers în Sulina cu Nautica Sulina, pe care îi găsiți aici. Mașina o puteți lăsa în parcarea de la Casa de Cultură a Sindicatelor (6 lei/zi), foarte aproape de faleză și de plecarea șalupelor rapide.

Șalupele rapide opresc în drumul spre Sulina și Sf. Gheorghe și în localitatea Crișan.

Cazare

Cazările în Delta Dunării sunt pentru toate gusturile și pentru toate buzunarele, după cum se poate observa:

Complexuri cu piscină

Lebăda Luxury Resort&SPA, Crișan – servicii de 5 stele într-o oază de natură și liniște

Delta Boutique & Carmen Silva Resort, Crișan – impresionează printr-un design deosebit și  personal foarte amabil

Green Village Resort, Sfântu Gheoghe – probabil cel mai cunoscut complex din Delta Dunării, situat într-un cadru de poveste și decorat cu mult bun gust

Peninsula Resort, Murighiol  – acces facil, cu mașina, și o priveliște superbă asupra lacului

Steaua Apelor, Nufăru – situat la poarta de intrare în Delta Dunării, accesibil cu mașina

Hotel Mon Jardin, Mahmudia – oferă condiții excelente nu doar pentru relaxare și agrement, dar și pentru întruniri de afaceri

Lebăda Luxury Resort & SPA, Crișan

Green Village Resort, Sf. Gheorghe

Bungalow-uri

Green Dolphin Resort, Sf. Gheorghe – cazare în căsuțe de lemn, loc de campat cu cortul, într-o zonă pitorească din Rezervația Deltei Dunării (aparține de Green Village Resort)

Domeniul Tatanir, Chilia Veche – cazare în căsuțe cu acoperiș de stuf, specifice Deltei

Domeniul Tatanir

Pensiuni

Casa Diana, Sulina – curățenie impecabilă, poziție bună și gazde foarte amabile

Excursii cu barca cu plecare din Sulina

Am ales să facem două excursii în Deltă, cu gazda noastră din Sulina, domnul Vali Varabev (nr. tel. 0744390297). Am mers în Deltă imediat după ridicarea restricțiilor de călătorie, în prima săptămână din iunie. Deși ne temeam că o să fim singurii turiști, a fost ideal! Au fost puține grupuri, am găsit mereu loc la terase, pe plajă, am putut respecta distanțarea socială și l-am avut pe domnul Vali doar pentru noi! Ce egoist sună, dar ne-am bucurat să fim doar noi cu el și să ne poată răspundă tuturor curiozităților legate de Delta Dunării.

Excursia 1: Sulina – Letea 

În jurul orei 10 dimineața, am plecat să cumpărăm mâncare de la patiseria de pe faleză și șepci care să ne ferească de soarele dogoritor. Echipați corespunzător, cu mâncărica și apa în ghiozdan, am mers în port unde ne-am întâlnit cu domnul Vali. Nici nu pot descrie cât de mare ne-a fost bucuria când am văzut că barca era acoperită și puteam sta la umbră!

Plecăm spre Letea și la ieșire din oraș, vedem o clădire “fantomă”. Aflăm trista ei poveste. În perioada comunismului, acolo era cea mai mare fabrică de conserve din țară. Lucrau sute de oameni din Sulina la fabricarea conservelor. S-a închis după Revoluție și astăzi se mai văd doar ruinele. Pe cealaltă parte a canalului, alte ruine…de această dată de la șantierul naval, abandonat total și aflat într-o puternică stare de degradare.

Plecăm cu un gust amar, dar ne bucurăm de peisaj. Ne-am lăsat legănați pe canale umbrite de stufăriș și acoperite de nuferi, ascultând poveștile domnului Vali, un îndârjit protector al Deltei. Am admirat cormoranii ascunși în stufăriș, grațioasele egrete care zburau deasupra noastră, rezervațiile de nuferi albi și galbeni. Ajungem în Letea unde se mai aflau câteva grupuri de turiști. Ne urcăm toți pe băncile albastre din remorca ghidului nostru, un localnic din Letea, și plecăm într-un “safari” în pădure.

Pădurea Letea

Pădurea Letea este cea mai veche rezervație naturală din România și cea mai nordică pădure subtropicală din Europa. Se spune că în urmă cu mii de ani ani, în locul pădurii era mare. Tocmai de aceea sunt și în prezent multe dune de nisip, inclusiv în satul Letea, unde am văzut nisip în toate grădinile oamenilor și legume ieșind timid la suprafață. Mașina sau căruța, depinde cu ce vă deplasați, vă lasă la intrarea în pădure și de acolo mergeți pe jos la plimbare. Pădurea Letea este o mică junglă a Deltei, cu liane elene încolăcite pe trunchiurile copacilor și cai sălbatici alergând în voie.

Caii sălbatici de la Letea

Caii sălbatici, un subiect atât de interesant! Înainte să ajungi în Letea, îți imaginezi câte și mai câte despre acești cai. În realitate, caii au fost abandonați de localnici în urmă cu 50-60 de ani și s-au sălbăticit trăind în pădure. S-au înmulțit, iar în prezent se estimează că sunt în jur de 2000, dar nimeni nu știe un număr exact. Ținând cont de faptul că Pădurea Letea este rezervație naturală, ea este împrejmuită astfel încât să limiteze accesul cailor care distrug vegetația.

Satul Letea

Excursia s-a terminat cu o plimbare prin satul Letea și o poveste cu localnicii. Traiul într-un sat înconjurat de apă și de canale greu navigabile nu este ușor. Departe de civilizație, oamenii deltei duc o viață foarte simplă. Pitorescul satului, casele tradiționale din chirpici, cu acoperiș de stuf, cu porți și obloane verzi și albastre, atrag turiștii pentru vizite scurte sau chiar pe viață. Deși satul mai are doar puțin peste 300 de locuitori, în ultimii ani, străinii par să fie atrași de acest tablou rustic și de tărâmul apelor și cumpără case aici. Letea este considerat cel mai autentic sat din Delta Dunării, un muzeu viu al tradiţiilor deltaice.

În acest loc rustic, tradțional, am avut parte de o masă specifică Deltei, cu borș de pește, pește prăjit, prăjitura casei, apă, vin și țuică. Și din nou am avut noroc cu domnul Vali care ne-a explicat cum se mănâncă borșul de pește. Prima dată, torni mujdei în borș, mănânci zeama și abia la final mănânci peștele, separat. Mâncarea a fost delicioasă și porții atât de mari am dus și acasă, la pachet.

Preț excursie

Această excursie costă 60 lei/persoană pentru grupuri de minimum 4 persoane.

Masa în Letea: 50 lei/persoană.

Excursia 2: Vărsarea Dunării în Marea Neagră

Dacă ajungeți în Sulina, nu ratați o excursie la vărsarea Dunării în mare. Imaginile create de cele două ape de culori diferite care se amestecă, sunt deosebite.

Insula K sau Insula Fericirii

Am ajuns la insula K sau insula Fericirii, cel mai tânăr pământ din Delta Dunării, împărțit inițial între România și Ucraina. Au existat conflicte între noi și ucrainieni, dar s-a ajuns la un consens, iar acum insula ne aparține nouă în totalitate, chiar dacă nu au fost încă îndepărtate semnele specifice frontierei de stat. Insula a luat naștere lângă gura de vărsare a Brațului Suna în mare, ca urmare a unui proces de acumulare a aluviunilor aduse în principal de către brațul cel mai nordic al Dunării, Brațul Chilia, și cu aportul curenților circulari din Marea Neagră. Îmi place mult denumirea de Insula Fericirii pentru că aici pare a fi căminul păsărilor din Deltă. Am văzut colonii întregi de pelicani și cormorani, dar nu ne-am apropiat foarte tare pentru a nu-i speria. Ne-am bucurat de spectacol de la distanță. În schimb, am avut voie să ducem pâine cu noi și s-o aruncăm pescărușilor care ne-au înconjurat barca.

Epavă navei Fortuna S

În largul mării, am văzut și epava navei cargo Fortuna S, care aparținea unui stat din Pacific și avea echipaj sirian la bord.  Nava a eșuat în octombrie 2014 pe canalul navigabil Sulina, dar a fost aruncată mai departe de curenții puternici ai Dunării și Mării Negre. Nu au existat victime, tot personalul reușind să fie evacuat.

Lucruri de BUN SIMȚ de respectat în Delta Dunării:

Nu rupeți nuferii!

Dacă dați peste barcagii vitezomani, rugați-i să reducă viteza pentru a nu distruge vegetația.

Nu vă apropiați foarte tare de păsări, priviți-le de la distanță. Nici vouă nu v-ar plăcea să vă invadeze cineva intimitatea.

Nu uitați că suntem binecuvântați să avem Delta Dunării la noi în țară, purtați-vă ca atare: priviți, admirați, explorați și OCROTIȚI![:]

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns