Lisabona – ce merită vizitat în acest oraș superb?

După ce a stat multă vreme într-un colț de umbră din cauza poziției geografice și a guvernului fascist de la conducere, Lisabona prinde viață și devine una dintre cele mai căutate destinații din Europa. Poziția geografică se transformă repede dintr-un obstacol într-un magnet pentru turiști. Capitala portugheză se află pe coasta Atlanticului, cuibărită între șapte dealuri și mângâiată de apele râului Tajo. Am descoperit un oraș extrem de animat, plin de tineri frumoși și veseli și oameni ospitalieri. Trebuie neapărat să amintesc și bucătăria desăvârșită și istoria remarcabilă care ascunde multe secrete. Singurul meu regret este că am stat prea puțin și nu am apucat să văd tot ce mi-aș fi dorit.

Ce merită vizitat în Lisabona?

Cartierele Baixa-Chiado, Carmo, Bairro Alto

Cele trei districte, situate unul lângă celălalt, formează încântătorul centru medieval al Lisabonei. Aici este locul unde bate inima orașului, locul perfect pentru shopping, pentru o cină copioasă sau pentru o noapte albă petrecută într-unul din numeroasele baruri și cluburi. Centrul vechi răsună de râsetele oamenilor până târziu în noapte, iar pofta de viață a portughezilor este contagioasă.

Liftul Santa Justa

Un lucru pe care, din păcate, nu l-am bifat este o urcare cu liftul Santa Justa. Liftul a fost construit în secolul al XIX-lea de un ucenic de-al lui Gustav Eiffel, de unde și asemănarea cu arhitectura turnului Eiffel.  Din câte am auzit,  priveliștea de sus este minunată.  Un bilet costă 7 euro, dar dacă aveți abonament de o zi pe transportul public din Lisabona, urcarea este inclusă. Nu veți plăti niciun bănuț în plus.

Funicularul Gloria

Tot în centrul vechi, se găsește faimosul funicular Gloria. O călătorie durează foarte puțin, undeva la 2 minute, iar prețul este destul de piperat – 3.6 euro. Partea bună este că funicularul a fost inclus în cardul de transport pe care-l puteți face în orice stație de metrou. Mai multe despre transportul public din Lisabona, am scris aici, la finalul articolului.

Am așteptat să prindem și funicularul, dar nu a venit 🙁

Faleza râului Tajo

Pe timpul zilei, purtați cele mai comode încălțări și colindați străduțele din Bairro Alto. Vă mărturisesc că nu este ușor fiindcă mare parte din centrul vechi este în pantă (și ce pantă!), dar merită. După atâtea urcări și oboseală acumulată, relaxați-vă la o terasă de pe faleza râului Tajo. Faleza a fost unul dintre locurile mele preferate din Lisabona, mai ales că adia un vânt răcoros și era plin de artiști locali a căror muzica îmi gâdila plăcut urechile în timp ce eu mă relaxam pe un șezlong pe malul râului.

Portul

Portul orașului are o mare importanță istorică. Aici a început călătoria care avea să schimbe lumea. Sunt convinsă că știți despre ce vorbesc! Faimosul explorator Vasco da Gama a plecat din Lisabona și a descoperit drumul pe mare spre India. El a pus bazele primei rute comerciale către India pe care a început comerțul cu condimente și pietre prețioase. Mai târziu, Portugalia a început să aducă și aur din Brazilia. Țara s-a îmbogățit mult datorită comerțului pe mare, dar din păcate, totul s-a sfârșit tragic în 1755 când orașul a fost afectat puternic de un cutremur și apoi, de un tsunami. Atunci s-a sfârșit perioada de glorie a Portugaliei care a ajuns din cea mai mare putere maritimă a Europei, o țară modestă.

Praça do Comércio

Pe faleza râului Tajo se găsește Praça do Comércio. Este o piață elegantă care dă înspre estuarul larg al râului Tajo. În mijlocul ei se înalță statuia unui rege portughez, iar în partea opusă râului, se găsește impozantul Arc de Triumf.

Cartierul Alfama

Alfama este cel mai vechi și mai încântător cartier al Lisabonei. Este nucleul orașului, în jurul căruia s-au construit celelalte cartiere. Merită să colindați timp de câteva ore străduțele înguste și întortocheate pline de farmec și culoare. Este singurul loc din Lisabona care nu a fost distrus de cutremurul din 1755 și prin urmare, a reușit să-și păstreze autenticitatea și arhitectura originală. Străzile și clădirile și-au păstrat aspectul arab și se diferențiază de restul orașului. Aproape fiecare casă este îmbrăcată în azulejos, un fel de faianță colorată specifică arhitecturii portugheze. Deși cartierul în sine a devenit un obiectiv turistic, eixstă multe străduțe ascunse neinvadate de turiști. Alfama este o poveste în sine care merită descoperită.

Castelul San Jorge

În Alfama veți găsi mai multe locuri cu vedere panoramică. Unul dintre ele este Castelul San Jorge, construit pe colina cu același nume. Biletul de intrare este 7 euro. Dacă nu vreți să stați la cozi interminabile, mergeți în timpul pauzei de masă, între 12:00 și 14:00. În jurul castelului, am găsit cea mai colorată și interesantă străduță din Lisabona. Ceva mai tradițional de atât nu cred că se poate! Căsuțe care de care mai colorate, rufe întinse la uscat în mijlocul străzii, un cățel care scotea capul pe geam și colivii cu papagali agățate de pereții exteriori ai clădirilor.

Ca să ajungeți la castel, puteți fie să urcați pe jos, fie să luați faimosul tramvai 28.

Cartierul Belém

Mănăstirea Jeronimos

Belém (derivat de la Bethlehem) găzduiește cel mai proeminent monument al Lisabonei, și anume mănăstirea Jeronimos (Ieronimilor). Regele Manuel I este cel care a ordonat construirea mănăstirii, cea care a devenit ulterior cel mai important locaș de cult din oraș. Mănăstirea este construită în stilul arhitectural manuelin, denumit după rege. Acest stil aparține stilului gotic și se evidențiază prin decorațiuni masive, precum și motive maritime și navale, precum corali, frânghii, creaturi marine. Mănăstirea este un omagiu adus realizărilor maritime ale Portugaliei în epoca marilor descoperiri geografice și comemorează călătoriile și marile realizări ale lui Vasco da Gama.  În interiorul bisericii sunt înmormântați Vasco da Gama, scriitori portughezi celebri și regele Manuel care a comandat construirea sa. Datorită importanței sale, mănăstirea a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.

Al doilea monument din cartierul Belém inclus în patrimoniul UNESCO este turnul din Belém, construit ca fortăreață de apărare în mijlocul râului Tajo. Din cauza apei care se retrage, acum aproape stă pe nisip.

Parque das Nações

Parque das Nacoes, în traducere Parcul Națiunilor, a fost construit pentru Expoziția Mondială din 1998. Parcul comemorează 500 de ani de la călătoria lui Vasco da Gama în India. Intrarea în parc este liberă, iar pentru a ajunge acolo, puteți lua metroul până la gara Oriente. Gara în sine este o bijuterie arhitecturală. Este construită de celebrul arhitect Calatrava, “vinovat” și pentru “Orașul Artelor și Științelor din Valencia”. Toată zona se diferențiază de restul Lisabonei, fiind modernă și futuristă. Tot în interiorul parcului, puteți vizita Oceanograful, Pavilionul Portugalia și stadionul. Puteți face o plimbare cu telegondola, iar dacă vreți să fugiți de canicula, mall-ul Vasco da Gama vă stă la dispoziție.

Lisabona, m-ai cucerit de-a dreptul. Abia aștept să ne revedem!

Despre transport, cazare și cardul Lisboa care vă permite accesul la diverse obiective turistice și include și transportul public, puteți citi aici

R.

 

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns