[:ro]Moscova, tradiție și modernitate[:en]Moscow, tradition and modernity [:]

[:ro]

După perioade lungi de frământări, Moscova a pășit într-un nouă „epocă” în care schimbarea este cuvântul de ordine. Orașul se dezvoltă într-un ritm alert. Blocuri și clădiri gri specifice regimului comunist am văzut la periferia orașului, în schimb, în zonele centrale, am găsit spații verzi, galerii de artă și clădiri înalte de birouri. Am petrecut două zile în Moscova, suficient cât să luăm pulsul orașului, dar am mai fi vrut să stăm câteva zile pentru a ne bucura din plin de tot ce oferă capitala Rusiei.

La pas prin oraș

Pretutindeni în oraș se vede amprenta trecutului bogat. În mijlocul orașului se găsește Piața Roșie, renumitul centru politic al Rusiei. Piața în sine se întinde pe o suprafață imensă, de 73.000 de metri pătrați. Numele pieței înseamnă roșu – amintește de culoarea comunismului, dar și frumos. Alături de Biserica Sfântul Vasile, în piață se găsesc Muzeul de Istorie și galeria de shopping GUM. Atenția oricărui trecător este furată de cupolele bisericii, în formă de bulbi de ceapă colorați. Pentru a vizita interiorul, se achită o taxă de 500 ruble (32 de lei).

Biserica Sf. Vasile

Muzeul de istorie

Renumitul magazin GUM a fost deschis în anul 1893 și poate concura cu o galerie de artă. În interior se găsesc 1000 de magazine care comercialiează produse de lux. Tot în Piața Roșie este și trupul conducătorului Uniunii Sovietice, Vladimir Ilici Lenin, depus în 1930 într-un mausoleu de granit. Trupul său mumificat este curățat frecvent. Poate fi văzut în zilele de marți, miercuri, joi, sâmbătă, duminică, de la 10:00 la 13:00, asta dacă sunteți dispuși să stați la o coadă destul de mare. Nu se percepe nicio taxă.

Galeria de shopping GUM

Interiorul galeriei

Pe latură opusă galeriei GUM, se întind pereții crenelați ai Kremlinului în spatele cărora stă scrisă istoria Moscovei. Complexul servește ca reședință oficială a președintelui țării. Pentru 1000 de ruble (65 de lei) se poate vizita ansamblul arhitectural al catedralei din interior,  iar pentru alte 1000 de ruble, aveți acces și la camera armelor. Muzeul este deschis în fiecare zi, în afară de joi.

Kremlin

Kremlinul văzut din GUM

Pe strada pietonală Nikolaskaya care pleacă din Piața Roșie veți găsi o puzderie de restaurante, baruri, magazine de suveniruri și o atmosferă veselă creată de artiștii stradali. Strada a fost locul de întâlnire al suporterilor de la Campionatul Mondial de Fotbal din 2018, locul unde socializau și sărbătoreau până în zori de zi. Strada Nikolaskaya a devenit populară printre moscoviți și turiști în urmă cu câțiva ani, când fost transformată în stradă pietonală. S-a refăcut trotuarul, s-au instalat bănci, ghiceve de flori și lumini stradale sclipitoare care au atras tot mai mulți oameni. Pe stradă sunt o mulțime de restaurantele cu specific european, georgian, am văzut prea puține cu specific rusesc. Pentru un desert delicios, faceți o scurtă oprire la faimoasa patiserie franțuzească Laduree.

În vecinătatea Pieței Roșii se află teatrul Bolshoi, un nume cu rezonanță pe scena internațională a baletului și operei. Teatrul a fost deschis în 1776 și a devenit un adevărat punct de reper în Moscova. Clădirea a fost distrusă de câteva ori de incendii puternice. Teatrul a fost renovat ultima dată în 2005. Renovările au durat șase ani și au costat peste 500 milioane de euro. Dacă vreți să asistați la un spectacol prestigios de bilet sau operă, trebuie să cumpărați biletele din timp de pe site-ul oficial al teatrului. O altă variantă este să cumpărați bilete de la intrare, în ziua spectacolului, de la persoane care le vând la supra-preț. Interiorul teatrului poate fi văzut și în tururi ghidate care au loc de trei ori pe săptămână, în zilele de marți, miercuri și vineri. Tururile în engleză încep la ora 11:30, dar ca să prindeți loc, ar trebui să fiți în fața teatrului la 10:30. Un bilet costă 2000 de ruble (135 lei).

Teatrul Bolshoi

Mi s-a părut imposibil să te plimbi în Moscova fără să nu descoperi la distanță de numai câțiva pași o biserică impozantă cu un șir de turle aurite sau colorate. Cea mai înaltă biserică ortodoxă din lume, cu o înălțime de 103 metri, este chiar în Moscova – Catedrala Hristos Mântuitorul. A fost construită în anul 1883, distrusă în 1931 sub regimul stalinist și refăcută în anul 2000. Interiorul mi s-a părut un labirint uriaș și atent supravegheat.

Am avut o vedere frumoasă asupra bisericii și a râului Moscova de la barul Strelka care împlinea 10 ani și se pregătea pentru un mare concert în ziua în care i-am trecut pragul. Zona dimprejurul barului este cunoscută de localnici sub numele de Insula Ciocolatei, nume care provine de la o fostă fabrică de ciocolată din vecinătate. Este un cartier destinat culturii, artei și localurilor hipsterești. Am mers la pas pe faleza râului și am ajuns în parcul Gorky – o zonă verde întinsă și modernă, cu piste pentru biciclete, role și piste de alergat.

Zona hipster a Moscovei

Parcul Gorky

Cu vaporașul pe râul Moscova

O vizită în Moscova nu este completă fără o plimbare cu vaporul pe râul Moscova! Există numeroase tipuri de croaziere: de o oră, de două ore; pe principiul hop-on, hop-off; croaziere romantice cu mâncare și băutură incluse, depinde doar de voi să alegeți. Noi am cumpărat biletele online și ne-au costat mult mai puțin decât ar fi costat dacă le cumpăram din stație. Am nimerit într-o barcă mai veche, cu un grup mare și petrecăreț din Azerbaijan. După ce au coborât, turul a fost relaxant cu o priveliște de vis, la apus!

Râul Moscova la apus

Râul Moscova a fost mereu un magnet de dezvoltare. Au apărut tot mai multe croaziere pe apă, iar pe malul apei s-au construit clădiri care de care mai opulente sau moderne. Clădirile ridicate în ultimii ani au schimbat peisajul orașului. Bulbii de ceapă ai bisericilor stau în umbră clădirilor înalte de birouri din noul district comercial, Moskva City care include opt dintre cele mai înalte zece clădiri din Europa. Noul cartier este total diferit față de restul orașului, cu clădiri de birouri moderne, mașini  foarte scumpe, oameni în ținute business, totul la standarde europene de prima clasă! Turnul Fererației este a doua cea mai înaltă clădire din Europa care se laudă cu un restaurant unic, cu o panoramă de neuitat, situat la etajul 62. Prețurile sunt mai piperate decât în oraș, dar priveliștea și atmosfera merită toți banii.

Stațiile de metrou, muzeu în aer liber

În Moscova vă puteți bucura de un altfel de muzeu în aer liber, pe bani foarte puțini. Rețeaua de metrou este mai mult decât un mijloc de transport, este o operă de artă! Cu un singur bilet de metrou (60 ruble – 4 lei), aveți acces la un muzeu subteran în care se remarcă opulența, bogăția, decorațiile bogate și prețioase. O listă a stațiilor care ne-a plăcut:

 • Arbatskaya (linia albastră)
 • Mayakovskaya
 • Slavyansky Bulvar
 • Komsomolskaya (linia rotundă Circle)

Komsomolskaya

De reținut:

 • În aeroporturi, stații de metrou, gări, locuri aglomerate, veți fi atent verificați. Mergeți puțin mai repede decât în mod normal.
 • Foarte puțini oameni vorbesc engleză. Vă recomand să cumpărați o cartelă de Internet din aeroport și să descărcați Google Translate (traduce din engleză în rusă și vice-versa).
 • Mesajele importante, anunțurile din metrou, tren, sunt traduse și în engleză.
 • Au wi-fi peste tot: în metrou, trenuri, la restaurante.
 • Luați încălțări comode cu voi. Moscova este un oraș foarte întins.
 • Mai multe informații despre viză și cazare găsiți aici

Nu am plecat cu mari așteptări în Moscova, dar am găsit un oraș vibrant, cosmopolit, foarte curat – poate pe aceeași treaptă cu orașele japoneze- și deloc periculos. DAR ca peste tot unde ați merge, fiți cu ochii în patru! Aștept impresii de călătorie din Moscova. Ați fost sau se află pe lista voastră?

Alte poze:

Kremlin

Râul Moscova

Am tremurat puțin când i-am văzut cum stau

Faleza râului Moscova

De aici încep Insula Ciocolatei și parcul Gorky

Pe malul apei

[:en]

After troubled times, Moscow entered a new “era” where change became the key word. The city is growing at an alert pace. I was expecting to see gray buildings, specific to the communist ages, but I found a colourful and vibrant city.

Walking around the city

Reminiscences of the city’s past can be seen everywhere. In the middle of the city stands the Red Square, the famous political center that hosts St Basil’s Cathedral, the Museum of History and the GUM shopping gallery. The square itself lays on a surface of 73.000 square meters. The name of the square means red – it reminds of the color of communism – but also beautiful in Russian. My attention was drawn by the cathedral’s colorful domes, shaped like onion bulbs. The church was turned into a museum that can be visited for 500 ruble (6 euro).

St Basil’s Cathedral

Museum of History

On a hot day, you can take a break and visit the shopping gallery GUM. It was opened in 1893 and quickly became one of the most prestigious shopping centers in Russia. It’s the leading fashion venue in Moscow, hosting more than 1000 luxury brand stores.

GUM shopping gallery

In the same square, across the street from GUM, you will find one of Moscow’s most macabre attractions –  Vladimir Lenin’s embalmed body that was placed in a mausoleum in 1924, after his death. If you are willing to see him, you must be patient and stay in line…it might take a while! The tomb is open every Tuesday, Wednesday, Thursday, Saturday and Sunday from 10 am to 1 pm. There’s no fee.

The mausoleum is situated right next to Kremlin’s walls. Kremlin is a fortified complex that includes five palaces, four cathedrals, the Kremlin wall with the Kremlin towers. The complex serves as the official residence of the president of the Russian Federation and parts of it were turned into a museum. Inside the museum, you can visit the architectural ensemble of the cathedral square (one ticket is 1000 ruble – 14 euro) and the Armoury Chamber for another 1000 ruble.  The Museum is open every day, except Thursday.

Kremlin

Near the famous square, on Nikolaskaya Street, you can sip a glass of wine, eat some traditional food and listen to the street performers while watching the shiny street lights. The street was the epicenter of the Football World Championship in 2018, the place were people socialized and had fun until sunrise. The street became popular among residents and tourists a few years ago when it was turned into a pedestrian area.

In the same area, close to Red Square, stands the prestigious Bolshoi theater. The Bolshoi Theatre is a symbol of Russia for all time. It was awarded this honor due to the major contribution it made to the history of the Russian performing arts. The theater was opened in 1776 and was destroyed several times by fires. Last time it was renowned in 2005. The renovation work took six years and costed more than 500 million euro. The theater can be visited in guided tours three times per week, on Tuesday, Wednesday and Friday. The English tours start at 11:30, but you should be there at 10:30 to book a spot. It would be, of course, more impressive to attend a show, either ballet, or opera. Make sure you buy the tickets in advance from the official page!

On the bank of Moscow River stands the biggest Orthodox cathedral from Moscwow – Cathedral of Christ the Saviour, that’s also the tallest orthodox church in the world,  with a height of 103 meters. The cathedral was destroyed during Stalin’s period in 1931 and rebuilt in 2000. 

Strelka Bar and a nice view of the cathedral and Moscow River

Cruise on Moscow River

From the cathedral, you can take a walk along the river. You will end up in Gorky Park, a large and modern area. We went on a river cruise from Gorky pier deck. You can buy the tickets on spot or online (cheaper version). There are several types of cruises: 1-2 hours, hop-on/hop-off, romantic cruises with dinner, drinks and music. Whatever you choose, it’s a must-do thing in Moscow! 

The river is surrounded by old, opulent building, and by the new district Moscow City. The new neighbourhood is a mixed development of office, residential, retail and entertainment facilities. The second tallest building in Europe, the Federation Tower accommodates the tallest and the most unique restaurant in Moscow, Sixty, located on the 62nd floor.

Traveling by metro – a delight

The metro is more than just a means of transportation, the capital’s metro is truly a masterpiece of art and architecture. With one ticket (60 ruble – 1 euro), you can visit this spectacular underground museum.

Komsomolskaya (Circle Line)

Keep in mind:

 • The security is at another level in Moscow. They will check your bags several times in each train station, airport, even metro station.
 • The Russians don’t speak English. Buy a SIM card with Internet from the airport and download Google translate.
 • Take some comfortable shoes with you. Moscow is such a large city that you’ll need to walk a lot!
 • The city is safe and VERY clean.
 • More information about accommodation in my previous article, here

Photos:

Kremlin

Moscow River

Look at how they sit on the bridge!

The shores of Moscow river

In the background: Gorky Park

Gorky Park

Hipster coffee shops in Moscow

On the bank of the river

[:]

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns